Кристалина Георгиева пише история в Ню Йорк – удари звънеца на Борсата (+видео)

Българските медии пропуснаха българската шефка на МВФ с новината, избраха политическите коментари на Зеленски и Радев

1-ят в историята управляващ директор на МВФ удря звънеца на борсата, и то в ден на откриване на сесия на ООН, по време на “3СВ” и глобални кризи

1-ви българин открива борсата

Кристалина Георгиева стана 1-ят в историята управляващ директор на Международния валутен фонд (IMF, МВФ), който удря звънеца, за да отбележи началото на борсова сесия на Нюйоркската фондова борса (NYSE).

Кристалина Георгиева стана 1-ят в историята управляващ директор на Международния валутен фонд (IMF, МВФ), който удря звънеца, за да отбележи началото на борсова сесия на Нюйоркската фондова борса (NYSE).

Събитието е знаково и като ден с друго важно подобно и световно – българката откри борсата в деня на откриването на Общото събрание (ОС) на Организацията на Обединените Нации (ООН) и свързани събития.

Оказва се, че и за 1-ви път българин открива борсата в Ню Йорк.

ИНТЕРЕСНО Е, ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ В БЪЛГАРИЯ ИЗБРАХА ЗЕЛЕНСКИ И РАДЕВ В НЮ ЙОРК, ПРЕД ГЕОРГИЕВА В НОВИНИТЕ ОТ САЩ, КОИТО РЕАЛНО НЕ ПОДНЕСОХА НИКАКВА НОВИНА И НИЩО УНИКАЛНО, А НАПРАВИХА ОЧАКВАНИ ПОЛИТИЧЕСКИ КОМЕНТАРИ!

Георгиева ще вземе участие в седмицата (18-22 септ) на високо равнище на 78-ата сесия на ОС на ООН, с приоритети за една година напред (до септ 2024 г.), съсредоточени върху ангажимента за многостранно сътрудничество и правилата на международния ред. Важността на звънеца на борсата в Ню Йорк, на българката с най-висока световно значима позиция, се подсилва и от значението на финансирането по текущите многобройни глобални кризи в условията на “3СВ”, както Байдън нарича войната в Украйна, а самата дава гаранции с нейната длъжност. Основан след 2СВ за насърчаване на международната икономическа стабилност, МВФ е известен с евтините заеми за правителства в беда.

Успоредно на сесията на ОС на ООН управляващата директорка на МВФ, ще се срещне с лидери от целия свят.

 

***** Вече беше открит общият дебат, на който присъства и президентът на Украйна Володимир Зеленски. Българският глава Румен Радев също ще участва в Срещата на върха.
Президентът на САЩ Джо Байдън ще доминира на сцената повече от обикновенно на сцената на ООН, и поради липсата на няколко други лидери на големи държави. В т.ч. на 4 от “Постоянната Петорка – ПП5” (Великобритания, Франция, Русия и Китай), които имат постоянни места в Съвета за сигурност (СС) на ООН, което често означава, че органът е парализиран по големи въпроси, като войната в Украйна.

Откриващият звънец се използва от 1985 г. и се използва за отбелязване на началото на търговската сесия в 9:30 сутринта източно време (EST). Нюйоркската фондова борса има физически звънец и автоматизиран звънец за използване в началото на всеки търговски ден.

Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange, NYSE) е най-голямата фондова борса за ценни книжа на света и 2-та по брой компании. Тя е създадена на 17 май 1792 г. и се намира на Уол Стрийт в Ню Йорк. В Манхатън, където е и сградата на ООН, създадено на 26 юни 1945 г., когато общо 50 държави подписват Хартата, която влиза в сила на 24 октомври с.г. Международният валутен фонд (МВФ, International Monetary Fund, IMF) се намира в столицата Вашингтон, и е създаден по време на 2СВ през юли 1944 г. в САЩ, като част от Бретън-Удската система, приета от международна конференция с участието на 45 държави.

На Нюйоркската борса се търгуват ценни книжа на над 2,400 компании с пазарна капитализация над $23 трилиона долара към 2019 г., а ежедневният обем на извършените сделки надвишава $30 млрд. долара също към 2019 г. Това я превръща в може би най-значимият барометър за представянето на икономиката на САЩ, а и на глобалната такава, и в най-внимателно следеният борсов индекс. Борсата има 1366 члена, като в съвета на директорите участват 27 души. Местата се откупуват от желаещите да ги заемат, като през 2003 г. цената на място в директорския съвет се е търгувало за $1,350,000 щатски долара.

NYSE е собственост на Intercontinental Exchange, американска компания от Fortune 500, създадена през 2000 г., която оперира глобални борси, клирингови къщи и предоставя ипотечни технологии, данни и услуги за листване. Компанията притежава борси за финансови и стокови пазари и управлява 12 регулирани борси и пазари. Това включва борси за фючърси на ICE в Съединените щати, Канада и Европа, борсите за фючърси на Liffe в Европа, Нюйоркската фондова борса , борси за опции за акции и извънборсови енергийни, кредитни и дялови пазари.

***** Вече беше открит общият дебат, на който присъства и президентът на Украйна Володимир Зеленски, след който той пътува до Вашингтон, където да се срещне с Джо Байдън и членове на Конгреса.
Българският глава Румен Радев ще участва в Срещата на върха за климата, където ще има изказване. Радев участва и в лидерски диалог за изпълнението на целите за устойчиво развитие, посветен на прилагането на науката, технологиите, образованието и иновациите в подкрепа на развитието.
Президентът на САЩ Джо Байдън ще доминира на сцената повече от обикновено по време на Общото събрание на ООН тази седмица – няколко други лидери дори няма да се появят, пише “Политико”.

Лидерите на четири (4) от петте (5) държави, които имат постоянни места в Съвета за сигурност на ООН, ще пропуснат годишното събитие, на което се събират държавни и правителствени ръководители от цял свят. Президентите Си Дзинпин, Владимир Путин, Еманюел Макрон и Риши Сунак “задраскаха” ООН тази година. Дори Париж посреща Лондон с червен килим по време на сесията на ООН. 
Тяхното отсъствие може да има желана съпътстваща последица за Байдън: то може да даде тласък на усилията на администрацията му да подобри имиджа на Америка в Африка, Латинска Америка и Азия, които разглеждат ООН като важен форум, и евентуално да помогне за отдръпването на тези страни от Китай и Русия.
Не се очаква ръководителите на двата най-големи американски съперника – Китай и Русия – да присъстват. Ръководителите на двама основни американски съюзници – Обединеното кралство и Франция – също няма да се явят. Всички те имат различни или неизвестни причини да не пътуват до Ню Йорк.

“Наричайте ме Кристалина”

КОЯ Е ТЯ И ПРОГНОЗИ

Именно Кристалина Георгиева бе 1-ва, която предупреди и прогнозира световна “опасност от повече глад, бедност и социални вълнения”.
През април 2022 г. смело и точно заяви, че “войната наруши световната търговия с енергия и зърно и заплашва да причини недостиг на храна,” и че всичко се върти около „фрагментация на световната икономика на геополитически блокове“. ВИЖТЕ ВСИЧКО:

И МВФ призна за световна “опасност от повече глад, бедност и социални вълнения” – Кристалина Георгиева

ОЩЕ ЗА КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА

Ммм