България 1ва в света с улица кръстена на донор – студент зад граница Георги Николов

“Анонимните герои”

България стана 1та държава в света, която кръщава улица с името на донор, спасил човешки животи – Георги Николов. 

Варна е градът, а причината е 21-годишен младеж, чийто органи дават живот на четири българи, след като родителите му решават да помогнат и той да “продължи да живее”. Мястото е специално избрано и ще напомня за последния, изключително ценен дар, който човек може да направи в земния си път.

На 18 септември 2015 г. Георги получава масивен мозъчен инсулт докато се навежда да завърже обувката си пред асансьора у дома си във Варна. По това време младежът е последна година студент в Лондон и животът е пред него. 

Въпреки че линейката идва за минути, лекарите не успяват да спасят живота му. Предлагат на родителите му Николай и Светла Николови и на брат му Александър да дарят органите му – сърцето, черния му дроб и двата му бъбрека. Така младежът спасява четири човешки живота.

“Решението за донорство взехме спонтанно, бяхме единодушни. Държахме се за ръце. Нямаше нужда да обсъждаме. Просто казахме: “Ще даряваме”. Нашият син даде шанс на четирима човека да живеят и осмислят живота си. Това пък даде на нас нов смисъл, надежда и сили да продължим напред”, коментира майката Светла Николова пред Нова при откриването на улицата на името на сина ѝ.

Улица “Георги Николов” се намира в квартал „Аспарухово“ на морската ни столица, а инициативата за преименуването е на граждани и създателите на проекта “Последният дар на човека”, който цели да повдигне въпроса за проблемите с донорството в България.

ТОЙ ЩЕ ЖИВЕЕ

Георги остава завинаги на 21, но позволява на други 4 да продължат живота си. Като него, с остър ум и светло бъдеще. Той не е имал сериозни здравословни проблеми и няма как да знае, че ще се сложи край на живота му, но и да даде шанс за живот на четирима души, което го превръща в герой. А на името на герои се кръщават улици и места!

“Анонимните герои”

Следвайки законовата разпоредба, че в България улиците се кръщават само на починали хора с особени заслуги за обществото.

Инициативата “Анонимните герои” – за именуването на улица с име на донор е на граждани и създателите на проекта “Последният дар на човека”. Той цели да повдигне въпроса за проблемите с донорството в България. Негови създатели са братът на Георги – Александър Николов и съмишленикът му и приятел Димитър Панайотов, който пише текстовете.

Реализацията им отнема 6 години. През това време двамата провеждат над 100 срещи с лекари, пациенти и семейства на донори в повече от 15 населени места. Снимат в 8 болници, присъстват на три трансплантации и стават свидетели на една донорска ситуация. Документалният разказ започва именно с историята на Георги.

Донорството в България

Едва 13 са реализираните донорски ситуации у нас през 2022 г., а чакащите – близо 1000, което подрежда България на опашката в Европейския съюз по брой трансплантации. Запознати изчисляват, че ако се запазят настоящите темпове, ще са необходими повече от 20 години, за да бъдат трансплантирани всички, чакащи към днешна дата. По-голямата част от тях никога няма да дочакат своя нов живот! 

Най-големите стъпки на този век са възстановяването на сърдечните трансплантации през 2003 г. и 1-та чернодробна трансплантация през 2004 г.

Историята на Георги и на донорството в страната ни е разказана в мултимедийния проект „Последният дар на човека”, където ще прочетете изключително интересни истории.

За да бъде реализиран, авторите му Александър Николов и Димитър Панайотов провеждат над 100 срещи с лекари, пациенти и семейства на донори в повече от 15 населени места. Снимат в 8 болници, присъстват на три трансплантации и стават свидетели на една донорска ситуация.

Коя е границата между света на живите и мъртвите?