Почина Даян Файнщайн – една от най-влиятелните личности в Калифорния и САЩ

Една семейна и партийна епоха в щата приключи – вижте я – “стълбът на Демократите” го няма – ще има ли промени? Кой ще я замести?

Най-възрастният действащ американски сенатор (90) и най-избираната жена на ръководни постове в САЩ

1-та жена – кмет на Сан Франциско, сенатор от Калифорния, оглавяваща комисията по разузнаването на Сената, най-добър демократ в Съдебната Комисия

29 сеп 2023 г. Почина Даян Файнщайн (90) от Калифорния, най-възрастният действащ американски сенатор и най-избираната жена на ръководни постове в САЩ, със семейство, едно от най-влиятелните в историята на щата и САЩ. Фото: Уикипедия

29 сеп 2023 г. Почина Даян Файнщайн от Калифорния, най-възрастният действащ американски сенатор и най-избираната жена на ръководни постове в САЩ, в четвъртък вечерта в дома й в американската столица Вашингтон, потвърдиха от офиса й днес.

90-годишната демократ центрист беше избрана в Сената през 1992 г. в „Годината на жената“ и разчупи бариерите между половете през дългата си кариера в местната и националната политика. Въпреки че тя не винаги е била прегръщана от феминисткото движение, нейният опит оцвети нейните възгледи, пише АП. Преизбирана за сенатор пълни 6-годишни мандати от 1994 до 2018 г.

Даян Файнщайн е избрана в Надзорния съвет на Сан Франциско през 1969 г. и става 1-та му жена президент през 1978 г.

Даян Файнщайн позира в бански костюм на Sutro Baths при откриването на Pier 39 в Сан Франциско на 4 октомври 1978 г., след като губи облога, че туристическият център ще отвори навреме. | Източник: Джери Телфър/San Francisco Chronicle/Getty Images

1978-ма е годината, когато кметът Джордж Москоун беше застрелян заедно с надзорника Харви Милк в кметството от Дан Уайт, недоволен бивш ръководител. Харви Бърнард Милк е 1-ят открит гей мъж, избран на изборна държавна длъжност в щата Калифорния като член на Санфранциския общински съвет, икона на Сан Франциско и мъченик на гей-лесбийското движение за равни права.

Именно Файнщайн намери тялото на най-известната и „най-значима открита ЛГБТ политическа фигура, избирана някога на публичен пост в САЩ – Милк, и по-късно ще си спомни, че “пръстът й се плъзнал в дупката от куршум, докато опипвала пулса”, поясняват от АП. Това е история, която тя ще преразказва често през следващите години, докато настояваше за по-строги мерки за контрол върху оръжията.

Убийствата са абсолютно професионално изпълнени, а не от фенове или психари, и са отнели само няколко секунди. По два куршума в главата и пет в телата. Нито една жертва не е имала какъвто и да е шанс. Los Angeles Times ги описва, като един от най-шокиращите актове на политическо насилие в Калифорния.

След убийството на Москоун Файнщайн става и 1-та жена кмет на Сан Франциско. В Сената тя беше една от 1-те две жени сенатори от Калифорния, 1-та жена, оглавяваща комисията по разузнаването на Сената, и 1-та жена, която служи като най-добър демократ в Съдебната Комисия.

Президентът на борда Даян Файнщайн работи на среща на надзорния съвет в Сан Франциско, Калифорния, на 29 октомври 1973 г. | Източник: Stephanie Maze/San Francisco Chronicle/Getty Images

През 1990 г. тя използва новинарски кадри от съобщението си за убийствата на Москоне и Милк в ТВ реклама, което й помогна да спечели номинацията на Демократическата партия за губернатор на Калифорния, което я направи 1-та жена, номинирана за губернатор на голяма партия в историята на щата.

По-рано през 1984 г. Файнщайн беше разглеждана като алтернатива на Уолтър Мондейл за поста на вицепрезидент на САЩ, но се сблъска с въпроси относно бизнес сделките на нейния съпруг Ричард Блум. 

През 1976 г. Джими Картър, кандидатът на демократите за президент, избра Мондейл за свой вицепрезидент в успешната кампания. Но, те загубиха изборите за следващ мандат през 1980 г. от републиканците Роналд Рейгън и Джордж Хърбърт Уокър Буш.

Кметът на Сан Франциско Даян Файнщайн показва знак за победа, докато съпругът й Дик Блум показва най-новата мода на кметството, докато отиват към урните в Сан Франциско във вторник, 26 април 1983 г. Кметът е изправен пред извънредни избори за отзоваване.

На 27 февруари 2022 г. почина

Ричард Блум, който бе искрен любящ съпруг на Даян в 42-годишен брак и неин финансов гръбнак за политическите й кампании, от самото начало.

Ричард е 3-ти съпруг на родената в еврейско семейство като Даян Голдман, след Джак Бърман (1956 – 1959) и
Бъртрам Файнщайн (1962 – 1978), от 2-я й остава фамилното име. Даян е 2-ра съпруга на Ричард след 18-годишен брак с Андреа Шварц. /ПОЗНАТО, А, ОТ БЪЛГАРИЯ/

Блум е свързването между политика и бизнес, но не само на повърхностно ниво. Ричард е де факто основателя на съвещателната комисия по фискалната политика към кмета на Сан Франциско Джордж Москоне, преди да бъде убит. Роденият в еврейско семейство през 1935 г. в Сан Франциско Блум е американски инвестиционен банкер и служи в различни съвети на директорите на няколко много големи компании, също е член на БД на Националния Демократически Институт и регент на Калифорнийския университет. Филантроп, с дарения във всичките учебни заведения, вкл. и в Ел Ей, както и фондация за Тибет в Китай.

Китайският президент Дзян Дзъмин пее със сенатор Даян Файнщайн и кмета на Сан Франциско Уили Браун в Сан Франциско на 28 октомври 2002 г. | Източник: Thomas J. Gibbons/Getty Images

Съпругата на Блум, сенаторът Даян Файнщайн, беше подложена на проверка поради държавните договори на съпруга й и обширните бизнес сделки именно с Китай

и миналите й гласове по търговски въпроси със страната. Блум обаче отрече да е извършил някакви нарушения. Критиците твърдят, че бизнес договори с правителството на САЩ, сключени на компания, контролирана от Blum, могат да повдигнат потенциален проблем с конфликт на интереси при гласуването и политическите дейности на съпругата му. URS Corp, в която Blum имаше значителен дял, закупи EG&G, водещ доставчик на технически услуги и управление на американската армия, от The Carlyle Group през 2002 г .; Впоследствие EG&G спечели договор за отбрана за $600 млн. Долара.

Силен смях на сенатор Даян Файнщайн със съпруга Ричард С. Блум (в центъра) и Ал Гор, Демократ, 45-и вицепрезидент на САЩ на Бил Клинтън (1993-2001). Гор (р.1948) понастоящем е президент на Current TV, председател на Generation Investment Management, член на БД на „Apple“ Inc. и неофициален съветник на ръководството на „Google“. Той преподава в областта на глобалното затопляне, за което през 2007 г. получава Нобелова награда. През с.г. получава и Оскар за документалния си филм „Неудобната истина”. В края на 2022 г. Ал Гор се разделя със съпругата си след 40 години брак.

Консорциум, чиято водеща фирма се контролира от Ричард Блум, получи почти милиард -доларен договор за изграждането на 1-та фаза на така наречената високоскоростна железопътна линия за свързване на Сан Франциско и Лос Анджелис.

Даян Файнщайн е една от 1-те две жени сенатори от Калифорния, 1-та жена, оглавяваща комисията по разузнаването на Сената, и 1-та жена, която служи като най-добър демократ в Съдебната Комисия. Фото: AП

През 2009 г. Файнщайн въведе законодателство, за да предостави $25 млрд. Долара пари за данъкоплатци на Federal Insurance Insurance Corp, правителствена агенция, която наскоро е възложила на фирмата за недвижими имоти на съпруга й CB Richard Ellis, което Washington Times нарече „доходоносен договор за продажба на забранени имоти при компенсационни нива, по-високи от отрасловите норми. Пощенската служба на САЩ сключи изключителен договор с CB Richard Ellis за продажба на сгради, в които в момента се намират пощенски станции.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси (D-Калифорния) и сенатор Даян Файнщайн (D-Калифорния) присъстват на събитие на Капитолийския хълм във вторник, 12 март 2019 г. във Вашингтон. Файнщайн се размина в мнението си с колегата демократ от Сан Франциско в Камарата, като каза на репортери, че забавянето на делото за импийчмънт срещу президента Тръмп не изглежда много спешно. Фото: SFGate/Olivier Douliery/TNS

Миналата година Файнщайн записа 50-годишен юбилей в Сената, като през цялата си политическа кариера в щата и държавата, беше

страстен защитник на либералните приоритети,

важни за Калифорния – включително опазване на околната среда, репродуктивни права и контрола върху оръжията – но също така беше известен като прагматичен законодател, който протегна ръка към републиканците и потърси компромис.

Президентът Джордж У. Буш, губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер и американският сенатор Даян Файнщайн са информирани от служители на пожарната след обиколка на квартал с разрушени домове в района на Ранчо Бернардо на 25 октомври 2007 г. | Източник: Jay L. Clendenin/Pool/Getty Images

Нейната склонност към двупартийност

й помогна да спечели законодателни победи през цялата й кариера. Но това се оказа и проблем в по-късните й години в Конгреса, когато нейният щат стана по-либерален и Сенатът и електоратът се поляризираха все повече.

Файнщайн беше известна със своите словесни избухливост и остри реплики, когато я предизвикваха по въпроси, по които беше най-пламенна. Но тя загуби това предимство в по-късните си години в Сената, тъй като здравето й видимо се влоши и тя често се объркваше, когато отговаряше на въпроси или говори публично.

Месеци наред Файнщайн се бореше с проблеми с паметта и когнитивните си способности. През април 2023 г. Файнщайн  беше приета в болница след “малък инцидент“ в дома си.

Още през февруари 2023 г. тя бе откровенна и пряма, и каза, че няма да се кандидатира за 6-ти мандат следващата година. За разлика от

нейния дългогодишен колега и съпартиец, сегашен президент на САЩ Джо Байдън. 80-годишният глава на Съединените щати, който влиза в политиката и Сената през 1973 г., видимо показва и някои подобни проблеми със здравето. 

На фона на опасенията за здравето си, Файнщайн се оттегли като най-добрия демократ в съдебния панел след изборите през 2020 г., точно когато нейната партия беше на път да вземе мнозинството.

През 2020 има рекорден брой жени, участващи в изборите за Конгрес, като общо 643 са кандидати в първичните избори за Конгреса, включително рекорден брой жени от азиатски или тихоокеански острови, латиноамериканци, жени от Близкия изток или Северна Африка и индианки.Чернокожите жени също поставиха нов рекорд през 2020 г. със 117 участници в първичните избори за Камарата на представителите и 13 за Сената на САЩ, според Центъра за американските жени и политика.

През 2023 г. Даян Файнщайн ясно каза, че няма да служи като временен президент на Сената или най-високопоставеният член на партията на мнозинството, въпреки че трябваше да го направи. Временният президент открива Сената всеки ден и изпълнява други церемониални задължения.

Въпреки всичко, Файнщайн се завърна през месец май т.г., фори в инвалидна количксе3 за да възстанови мнозинството на демократите от 51-49 в Сената.

Сенатор Даян Файнщайн е ескортирана от лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, докато пристига в Капитолия на САЩ след дълго отсъствие поради здравословни проблеми, 10 май 2023 г. във Вашингтон. Файнщайн се бореше със случай на херпес зостер и отсъстваше от Сенатa за почти три месеца.
АBCnews/Kevin Dietsch/Getty Images

Едно от най-значимите законодателни постижения на Файнщайн е в началото на нейната кариера, когато Сенатът одобри нейната

поправка за забрана на производството и продажбата на определени видове бойни оръжия като част от законопроект за престъпления,

който президентът Бил Клинтън подписа в закон през 1994 г. Въпреки че бойните оръжия забраната изтече 10 години по-късно и никога не е подновена или заменена, това беше трогателна победа, след като кариерата й от самото начало беше значително оформена от случаи с насилие с оръжие. 

Файнщайн ще бъде добре запомнена в Калифорния, и най-вече в Сан Франциско,

който пое в един от най-бурните периоди в неговата история. Дори нейните критици й приписваха успокояващо влияние и тя сама спечели преизбирането на два четиригодишни мандата като кмет.

Може спокойно да се каже, че семейството на Файнщайн и Блум е най-влиятелното в историята на щата. И сега вече като го няма, може да се опакват промени по върховете на властта в Калифорния.

На федерално ниво Файнщайн също беше една от най-влиятелните личности в САЩ. След като е назначена в съдебната комисия и в крайна сметка в комисията по разузнаването на Сената, тя стана председател през 2009 г. Тя беше 1-та жена, ръководила комисията по разузнаване,

високопоставен пост, който й даде централна надзорна роля върху противоречията, неуспехите и неуспехите в американското разузнаване

триумфира, от убийството на Осама бин Ладен до изтичане на информация за наблюдението на Агенцията за национална сигурност, обобщават от АП.

Под ръководството на Файнщайн комисията по разузнаването проведе широкомащабно 5-годишно разследване на техниките за разпит на ЦРУ по време на администрацията на президента от конкурентната политическа партия на Републиканците Джордж У. Буш, включително задържането на заподозрени в тероризъм в тайни задгранични затвори. Полученият „доклад за изтезания“ от 6300 страници заключава, наред с други неща, че уотърбордингът и други „подобрени техники за разпит“ не предоставят ключови доказателства в преследването на бин Ладен. Резюме от 525 страници беше публикувано в края на 2014 г., но останалата част от доклада остана класифицирана.

Разследването на Сената беше пълно с интриги по това време, включително документи, които мистериозно изчезнаха, и обвинения, разменяни между Сената и ЦРУ, че другият краде информация. /ПОЗНАТО, А, ОТ БЪЛГАРИЯ/

Драмата беше запечатана във филм на “верния” Холивуд от 2019 г. за разследването, наречен „Докладът“, и очаквано именно жена звездата Анет Бенинг беше номинирана за Златен глобус за превъплъщението си точно на Файнщайн.

Най-опитната сенаторка на Демократите защити и екстензивната колекция от телефонни и имейл записи от администрацията на Обама като необходима за защита на страната, дори когато други сенатори от Демократическата партия изразиха протести.

„Това се нарича защита на Америка“, каза Файнщайн тогава.

Това напрежение ескалира по време на президентството на Доналд Тръмп, когато много демократи нямаха особен апетит за компромис. Файнщайн става топ демократ срещу абсолютно всичко, свързано с Тръюп и Републиканците.

Кой ще замени Даян Файнщайн в Сената?

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм най-накрая трябва да избере след дълги години наред страх от възможността да вземе политически тежкото решение да замени Файнщайн. Преди два месеца той предположи, че този човек ще бъде чернокожа жена.
Съгласно закона на Калифорния, единственно губернаторът има еднолична свобода да запълни мястото със срок, докато избирателите не изберат сенатор за стола.

Смъртта на американския сенатор Даян Файнщайн създава празно място в Сената в момент, когато нейните демократи държат най-малкото мнозинство в камарата.
Преди смъртта на Файнщайн демократите имаха мнозинство 51-49. Те контролираха 48 места плюс трима независими членове, които обикновено гласуват с демократите. Докато нейното място не бъде заето, демократите все още ще разчитат на тясно мнозинство, докато се опитват да прокарат своите приоритети.
Най-големият проблем, пред който е изправен Конгресът, е почти сигурното затваряне на правителството и досега имаше огромна двупартийна подкрепа за законопроектите за разходите на Сената.
И все пак, ако Нюсъм не назначи заместник бързо, демократите в Сената може да имат по-трудно време да спечелят достатъчно гласове, докато се опитват да запазят правителството отворено през уикенда.
Не се очертавс загуба на гласове в Сената по партийна линия.
Не е ясно колко бързо губернаторът Нюсъм ще избере заместник. В закона на щата Калифорния не е посочен срок.
Когато здравословните проблеми на Файнщайн се засилиха, политическият разговор в Калифорния за потенциални заместници включваше неясни имена и дори звезди от екрана, включително Опра Уинфри.
Нюсъм, който се смята за потенциален кандидат за президент на Демократическата партия през 2028 г., ще бъде изправен пред натиск да изпълни обещанието си.

+++

Даян Файнщайн е родена на 22 юни 1933 г. Баща й, Леон Голдман, е бил виден хирург и професор по медицина в Сан Франциско, но майка й е била насилствена жена с буен нрав, който често е бил насочен към Даян и двете й по-малки сестри, Лин Кенеди и Ивон Банкс. 

Даян Файнщайн, тогава Даян Голдман, с кмета на Сан Франциско Елмър Робинсън през 1950 г., когато е била в гимназията. От малка Даян има афинитет към политиката. Архив на Underwood/Getty Images

Файнщайн завършва Станфордския университет през 1955 г. с бакалавърска степен по история. Тя се омъжва млада и се развежда, като остава самотна майка на дъщеря си Катрин през 1960 г., във време, когато подобно положение все още е твърде необичайно.

През 1961 г. Файнщайн е назначен от тогавашния губернатор Пат Браун в комисията по условно освобождаване на жени. Следва кандидатиране за Надзорния съвет на Сан Франциско. Типично за епохата, голяма част от ранното отразяване на навлизането й в обществения живот се фокусира върху външния й вид и тя неизменно е описвана като зашеметяваща, висока, стройна и с гарванова коса.

Вторият й съпруг Бърт Файнщайн, избира с 19 години по-възрастен от нея, брак, който тя оценява с „10“ и запазва фамилното му име.

През 1980 г. се омъжва за инвестиционния банкер Ричард Блум и благодарение на с неговото богатство, тя беше един от най-богатите членове на Сената. И както казахме по-горе, става едно от най-влиятените семейства в щата и държавата.

Освен дъщеря си, Файнщайн има внучка Айлийн и три доведени деца. 

НАСЛЕДСТВОТО В СЪДА

Сенатор Даян Файнщайн бе много богата жена, до голяма степен благодарение на покойния си съпруг финансист Ричард Блум, но попечителите на имотите на Блум и дъщерята на Файнщайн са вкарани в горчива битка за това кой ще получи контрола върху тези пари.
SFGate съобщи, че дъщерята на Фейнсетин съди настоящите попечители за контрол върху тръста. Chronicle публикува копие от делото, заедно с възхитителната подробност, че дъщерята Катрин Файнщайн „по-рано вече е завела дело на 28 юни, твърдейки отказ за прехвърляне на дом в Стинсън Бийч в Сийдрифт. Катрин, която сега е на 65 години и е настоящ комисар на пожарната в Сан Франциско и бивш съдия от Върховния съд на града, води дело, за да стане единствен попечител. Тя казва, че има пълномощно на майка си и делото е заведено от името на Даян Файнщайн.