ЖЕНИТБА ПО ОБЯВИ в Ел Ей ЕКСКЛУЗИВНО интервю, откъси, отзвук (видео)

Тончо Токмакчиев, Валентин Танев и Мария Бобева, актриса от Лос Анджелис
 
Самота и общуване – най-големите проблеми на съвременното общество събрани на една сцена
 
22 септември 2023 г. Сам, като “Чичо Сам”, звучи нтересно тази рима, но е толкова вярна за Америка, колкото и за целия свят. Към липсата на хора, на човек до теб, може лесно да се добави и общуването.
Театралната постановка “Женитба по обяви” ни обясни това с прекрасната игра на нашата актриса в Ел Ей Мария Бобева и едни от най-обичаните актьори от сцена и екран в България Тончо Токмакчиев и Валентин Танев.
Спектакалът завършва 3-тото си турне в Щатите с 2 представления в ЛосАнджелис, Калифорния.

„Женитба по обяви“ е на най-популярния хърватски драматург и текстописец Миро Гавран, творбите на когото са преведени на 38 езика с над 300 премиери по цял свят. Една невероятна ситуационна комедия, чрез която се разкрива съдбата на трима самотни хора, решили чрез обяви да намерят своята половинка в живота. Героите са смешни, тъжни, объркани, но винаги искрени и истински. Ситуациите са нелепи, абсурдни и крайни, но разтърсват с емоции и ситуаци, които яко забавляват и разтоварват от особенното ежедневие в САЩ.
 
Публиката ще се забавлява и учи от поведението на героите, готови на всичко, за да не са сами“, сподели Валентин Танев още преди постсновката,, който освен, че играе в нев, тя е и 14-та или 15-та за него, като режисьор.
“Самотата и изобреталността на хората да решават проблемите си,” добавя Тончо. 
 
“С тези двамата всичко можеш да правиш,” пояснява Мария, за която това е 1во участие в български театър извън Родината, и разкри, че точно днес успехът е двоен, излиза и на голям български екран, и то заедно с Тончо. За друг успех на Бобева първи писахме по-рано (вижте по-долу).

САМОТАТА Е ОБРАЗ, СИГУРЕН РЕЗУЛТАТ ОТ ФАЛША, СТРАХЪТ И ПАРИТЕ! 

Зададох и на тримата един въпрос – кой е любимият ви образ от 5те, който ви дърпа вътре в него? Причината? Уникално разкритие на човешките характери, даже и на нас сънародниците им “зад граница”. 

В залата, освен, че беше пълна, беше буквално, като на война. Пълно затишие в захлас и взривове от смях. Ха, ще кажете, уж сериозна пиеса, пък се смеят. Ами, има ли по-добър начин да представиш сериозните неща с несериозна пиеса с позитивен заряд? Едва ли? Както в живота, и най-простият проблем, представен негативно и сериозно, води до още поне пет, и те боли главата. 
Е, и от какво имаме нужда? 
Бърз весел кратък отговор на наслагващите се проблеми, които ни забавят ежедневието и усилват кръвното налягане. И тази вълшебна тройка го прави, и то с лекота, на фона на силно влизане в ролите и завиден професионализъм.

БЛАГОДАРЯ!

Както каза един от зрителите, Филип Петков, който е с опит в Холивуд, “изненадан съм”.

Какво ли не чух отвън след преставлението? 
“Трябваше някой да ни го каже”, “Мале, колко съм била заблудена”, и най-вече, ” трябва да има повече наш театър тук, кино си имаме в повече”!

ДАНО!

Валентин Танев Танев е български театрален и филмов актьор и режисьор, носител на „Аскеер“.

Валентин Танев (л) за снимка след представлението в Лос Анджелис. Фото: Евгени Веселинов, BULGARICA

Валентин Танев (л) за снимка след представлението в Лос Анджелис. Фото: Евгени Веселинов, BULGARICA

Роден е на 21 октомври 1957 г. в гр. Завет, Разградско. Когато е на 6, семейството му се преселва в Търговище, където бъдещият актьор живее до 19-годишен.

Актьорът разказа, че е работил много неща преди да стане актьор. Бил е заварчик, шлосер, повечето му професии са свързани именно със средното му образование, което е било с такава насоченост. Още от дете обаче иска да стане актьор. Обичал е да гледа филми и е пресъздавал ролите.

Баща му се отказва от него, когато кандидатства във ВИТИЗ.

Завършва ВИТИЗ през 1984 г. в класа на проф. Крикор Азарян. Известен е с участието си в шоуто Улицата, както и в пиеси като „Фенове“, „Веселите Разплюеви дни“, „Самолетът беглец“, „Хъшове“, „Лазарица“, „В очакване на Годо“ и други.
Работил е в Държавен театър Сливен, Театрална работилница „Сфумато“, Държавен пътуващ театър, Първи частен театър „Ла Страда“. Дебютира в ролята на Белогубов в „Доходно място“ от А. Н. Островски на сцената на Драматичен театър Сливен. Гастролира в Театър 199, Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“. Сред ролите му са: Джордж в „Слънчево с гръмотевици“ от Кен Лудвик в Малък градски театър „Зад канала“, Йосариан в „Параграф 22“ от Джоузеф Хелър, Старчето в „Старчето и стрелата“ от Никола Русев, Разплюев във „Веселите Разплюеви дни“ по А. Сухово-Кобилин в Театър 199. От 1997 г. е в трупата на Народен театър „Иван Вазов“, където дебютира с ролята на Кърлежа в „На дъното“ по Максим Горки. Сред ролите му са още: Той в „Боб“ от Елин Рахнев, Юзъм в „Самолетът беглец“ от Камен Донев, Ричард Ноукс в „Аркадия“ от Том Стопард, Феликс в „Дядо Коледа е боклук“ от Жозиан Баласко, Едип в „Едип цар“ от Софокъл, Макдъф в „Макбед“ от Уилям Шекспир, Магбет в „Магбет“ от Йожен Йонеско, Кметът в „Посещението на старата дама“ от Фридрих Дюренмат, Лазар в „Лазарица“ от Йордан Радичков, Хаджията в „Хъшове“ по Иван Вазов, Цико в „Бетовен 21“ от Константин Илиев, Кочкарьов в „Женитба“ от Николай Гогол, Епиходов във „Вишнева градина“ от А. П. Чехов, Чарли Айкен в „Август в Оклахома“ от Трейси Летс, отец Елпидий в „Животът е прекрасен“ от Николай Ердман, Захарий Стоянов в „Духът на поета“ от Стефан Цанев, Петър Минков в „Рицар на Светия Дух“ от Боян Папазов, Хаджи Аврам в „Опит за летене“ от Йордан Радичков.
Носител е на множество награди, между които: АСКЕЕР`2006 за ролята на Разплюев във „Веселите Разплюеви дни“, ИКАР`97 за ролята на Естрагон във „В очакване на Годо“, награда от Театрални празници „Благоевград`98“ за ролята на Кърлежа в „На дъното“.

През този сезон на сцената на Народен театър „Иван Вазов“ можете да гледате Валентин Танев в спектаклите „Хъшове“, „Духът на поета“, „Опит за летене“, „Какво да правим с виолончелото?“, „Нова земя“ и „Хоро“.
Има десетки роли в киното, като копродукцията „Изток-Запад“, „Хайка за вълци“, „Дунав мост“.
Работи и като водещ на телевизионното предаване „Господари на ефира“.

Председател на гилдията на актьорите и зам.-председател на Съюза на артистите в България. Един от инициаторите на театралната реформа за преминаване на театрите у нас на самостоятелни бюджети.

УНИКАЛНАТА ПИЕСА “ШВЕЙК”, която се играе пред пълния салон на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ близо 10 сезона. 

Валентин Танев играе над 10 роли в постановката, вкл. на санитар в лудницата, затворник, вдовицата Мюлерова, войника от лазарета, фелдкурат Ото Кац – военния свещеник, сапьорът Водичка, фелдфебелът Биглер, палача. Танев се превъплащава също в руснак, казак, грузинец и татар, както и няколко породи кучета.

“Когато имаш семейство с две деца, налага се да намираш начин, и с това, което умееш, да оцелееш. В най-трудното време в началото на прехода повече от година и нещо играехме, а не получавахме никакви пари от никъде. Тогава с още двама мои колеги си измислихме свое шоу „Хайдушки стриптийз”, което предложихме в един много популярен столичен стриптийз бар. Не сме се събличали „до голо” – номерът бе хумористичен, а и ние го докарвахме, нали все пак сме актьори. Беше компромис, но пък плащаха добре, а и  публиката бе доволна.”

Валентин Танев е известен и с участието си в шоуто Улицата, 
От 2011 г. Валентин Танев успешно се изявява и като режисьор, дебютира с пиесата „Любов, щастие и милиони”.

През декември 2013 г. Танев, заедно с доста негови колеги участва.в траурна процесия в столицата, на която актьори носят ковчега с мъртвия политически морал, който артистичната гилдия символично погреба. Той е свещеника, отслужващ опелото.
Двамата с Христо Мутафчиев са моторите на поредната театрална инициатива – театър „Метрополитен”, разположен на станция „Джеймс Баучер” в столичното метро. Замисълът е това да е открита сцена за много независими трупи, които не могат да си позволят наеми на зала, а имат какво да покажат.

Любовната история на Валентин и Юлия започва преди повече от четири десетилетия, когато се запознават по време на театрално представление във Варна. Тогава той все още е студент към Техническия университет, а тя – част от зрителите, отишли да гледат спектакъла, в който артистите е трябвало да слязат в публиката, за да поканят на блус някои от присъстващите жени. Търсейки своята дама, очите му внезапно се спират на нея и той разбира, че тя е тази, с която иска да танцува, а искрите между двамата прехвърчат мигновено. Не след дълго започва техният романс, който ги отвежда до олтара. В продължение на 40 г. двамата се радват на щастлив семеен живот, дарил ги с две деца – син и дъщеря, носещи имената Боян и Анелия. 
Дъщеря му Анелия живее в Закопане, Полша, а синът му Боян работи и в Брюксел.

През 2021 година почина съпругата му Юлия, с която бяха повече от 40 години заедно. Сбогува се още и с двамата си родители, както и със своя брат. 

На самия Валентин Танев, през 2022 г. му се наложи животоспасяваща операция в Израел.

Сега на сцена, готов за нов силен сезон! 

Имал е три предложения за работа в чужбина, но избира да се върне, защото професията е специфична и каквото и да прави, той винаги ще остане чужденец там.

Тончо Ненков Токмакчиев е роден в Бургас на 2 май 1963 г. Син е на известния художник Ненко Токмакчиев.

„Жена ми е най-големият ми късмет в живота. Всичко бих дал за нея, както и тя за мен“, категоричен е Тончо. Двамата с Нели се запознават в Бургаския театър. Единствената дъщеря на двойката – Таня, се родила в трудните години на прехода. Таня е омъжена за холандец и имат две дечица.

Като дете свири на пиано и рисува. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Николина Георгиева.
През 1990 г. е член на трупата на Бургаския куклен театър. През 1992 г. започва работа в Първи частен театър „Ла Страда“ и в шоу спектакъла „Улицата“. Между 1990 и 2004 г. участва в студентското предаване „Ку-ку“, по-късно „Каналето“. И до днес са успели да запазят добрите си отношения със Слави Трифонов, Марта Вачкова и Камен Воденичаров.

От 2007 до 2018 г. е в основния актьорски състав на „Шоуто на Канала“, съботно-вечерното шоу на БНТ.
От 2013 г. играе на сцената на Театър 199 в постановката „Вересии“. През 2022 г. участва в комедийното предаване „Дъ Шоуто“, делничното вечерно шоу на bTV.
Играе в 12 филма, също и озвучава.
Преди няколко месеца т.г., брат му напусна този свят, покосен от онкологично заболяване. А, преди година баща му издъхнал в ръцете му. Тончо пък, тежко изкарва Ковид-19 и дълго време не успява да се излекува от коварното заболяване, и дори е принуден за кратко да влезе в лечебно заведение. 

„Жена ми е най-големият ми късмет в живота. Всичко бих дал за нея, както и тя за мен“, категоричен е Тончо. Двамата с Нели се запознават в Бургаския театър. Единствената дъщеря на двойката – Таня, се родила в трудните години на прехода. Таня е омъжена за холандец и имат две дечица.

Той е един от известните верни фенове на ЦСКА (София), като през 2012 г. става член на Управителния съвет на клуба.

През 2019 г. Токмакчиев бе кандидат за кмет на София и водач на листата за общински съветници на “Партия на зелените”.

ТУК ЩЕ НАМЕРИТЕ АВТОБИОГРАФИЯТА НА Мария Бобева:
 
Мммм