Вътрешният конфликт в Русия приключи, за българите там и България

Реакциите по света и у нас и кой е Пригожин?

Вътрешният конфликт в Русия приключи за часове, за българите там и България, реакциите по света и у нас

24 юни 2023 г. Министерството на външните работи на Р България предупреждава българските граждани да избягват пътувания в Русия, във връзка с информацията за военно напрежение и риск от безредици в страната. Ако присъствието на територията на Руската федерация не е от изключителна важност, от ведомството съветват да бъдат преосмислени плановете за пътуване. По-долу КЪМ КОГО В РУСИЯ, при необходимост от съдействие, българските гражданите могат да се обръщат.

Няма никаква непосредствена опасност за територията и гражданите на България, които се намират на нашата територия. При необходимост има готовност за евакуация на български граждани и дипломатически служители от Русия. Разузнавателните служби на партньорите в ЕС и НАТО подават и обменят информация. Това обявиха на кратка пресконференция от МС, след свиканото днес от премиера съвещание във връзка със ситуацията в Русия, на което присъстваха и министрите на отбраната и МВР, началниците на отбраната и службите.

Случващото се в Русия коментираха и държавният глава Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и политически лидери.

“Обстановката в Русия е динамична, информацията е оскъдна. Трябва да знаем истинските причини за това, което става. Реакцията на България трябва да бъде укрепване на отбранителния ѝ капацитет в рамките на НАТО,” коментира пред журналисти президентът преди началото на форума “Вахау” в Австрия.  

“Ситуацията е изключително тревожна. Ако се наложи, България трябва да вземе в спешен порядък мерки да изтегли българите оттам – тези, които пожелаят,” каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти. 

“Във всички случаи това е гражданска война, метеж. Това е изключително опасно,” силно се изказа по-рано днес във Велико Търново лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Традиционно “зад кадър” съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков се изяви във Фейса, като заяви, че “рано или късно режимът на Путин ще се срути, а неговите агенти и бизнес партньори в България ще трябва да се преориентират бързо”.

Междувременно ръководителят на частната руска военна компания

„Вагнер“ каза, че е заповядал на наемниците си да спрат похода си към Москва и да се оттеглят в полевите си лагери в Украйна,

за да избегнат проливането на руска кръв, предаде Асошиейтед прес. Само часове по-рано основателят на руската наемническа група “Вагнер” Евгений Пригожин заяви, че неговите хора са пресекли границата от Украйна в Русия и са готови да “отидат докрай” до Москва срещу руските военни, предаде Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин  благодари на беларуския си колега Александър Лукашенко

за свършената работа за разрешаване на ситуацията около частната военна компания Вагнер, съобщиха от пресслужбата на беларуския президент, предаде ТАСС.

По-рано в обръщението си към гражданите руският президент Владимир Путин нарече действията на ЧВК “Вагнер” въоръжен бунт и предателство, като увери, че мерките срещу бунтовниците ще бъдат строги. Вечерта президентът на Беларус Александър Лукашенко, съгласувано с Путин, проведе разговори с Пригожин, в резултат на които беше изготвен план за деескалация на ситуацията. По-късно Пригожин заяви, че “Вагнер” обръща колоните, които се насочваха към Москва, и се изтегля обратно към полевите си лагери в Украйна.

Вчера Русия обяви две решения за отношенията си със САЩ и ЕС.

От Кремъл заявиха, че няма да информира САЩ за броя на ядрените си бойни глави, разположени в Беларус, нито пък за тестовете на суперторпедото “Посейдон”, способно да носи термоядрен заряд, съобщи Ройтерс. Представители на САЩ и Русия описват “Посейдон” като нова категория оръжие, нещо като кръстоска между торпедо и подводен дрон, способна да предизвика радиоактивни океански вълни с цел да се атакуват флотилии или пък да бъдат обезлюдени крайбрежни градове. Планира се и сформиране на дивизия от подводници със специално предназначение, които ще бъдат въоръжени с торпеда “Посейдон” в рамките на руския Тихоокеански флот до края на 2024 г. или през 1-та половина на 2025-а. 

За ЕС Русия разшири значително санкциите си срещу европейски представители в отговор на 11-ия пакет европейски санкции срещу нея, наложени й заради конфликта в Украйна, който включва ограничителни мерки на допълнителни 71 лица и 33 образувания, отговорни за действия, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, предадоха световните агенции.

Ситуацията с бунта няма да повлияе на хода на водената от Русия война в Украйна,

която Москва нарича “специална военна операция”, предаде ТАСС, като цитира говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков.

“Постигнато е споразумение, че (бойците на) “Вагнер” ще се върнат в лагерите си, на мястото, където се намират. Някои от тях, които желаят, в бъдеще ще подпишат договори с Министерството на отбраната. Това се отнася за частта, която не е участвала в тази “кампания”, според говорителят на Кремъл.

Започнатото наказателно дело срещу Евгений Пригожин “ще бъде прекратено, а той самият ще отиде в Беларус”, съобщи още Песков. Той заяви, че не знае с какво ще се занимава там руският олигарх или каква длъжност ще заема.

При необходимост от съдействие, българските гражданите в Русия могат да се обръщат към посолството на Република България в Москва на следния телефонен номер: + 7 495 234 02 26, както и към Генералното консулство в Санкт Петербург на следните телефонни номера: +7 812 401 01 52 и дежурен телефон в извънработно време: +7-921-633-6116.

Сигнали могат да се подават и на следния имейл адрес: Embassy.Moscow@mfa.bg, както и на следния имейл адрес: Consulate.Petersburg@mfa.bg.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция “Ситуационен център”: +359 2 948 24 04+359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката “Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

РЕАКЦИИ по света

Сфери на влияние. The Economist: Who are Russia’s supporters?

“Президентът Макрон следи ситуацията отблизо. Ние продължаваме да сме фокусирани върху подкрепата за Украйна“, се казва в кратко съобщение на френското президентство.

Германското правителство също следи внимателно събитията в Русия, заяви правителствен говорител, цитиран от Франс прес.

Британското външно министерство пък предупреди, че може да се стигне до бунт из цяла Русия, предаде Ройтерс. То предупреждава да не се пътува до тази страна. Военното им разузнаване пък заяви, че руската държава сега е изправена пред най-голямото предизвикателство в последно време, предаде Ройтерс.

Полският президент Анджей Дуда проведе консултации с премиера и министъра на отбраната относно ситуацията в Русия, предаде Ройтерс и допълни, че Варшава следи внимателно ситуацията в тази страна.

Министрите на външните работи на държавите от Г-7 разговаряха в събота, за да “обменят мнения” за ситуацията в Русия с наемническата група “Вагнер”.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че следи внимателно ситуацията в Русия и е в контакт с лидерите от страните членки на ЕС и с партньорите от Г-7, предаде Ройтерс.

“Това е определено вътрешен руски проблем”,

заяви Мишел в Туитър. Той също така заяви, че подкрепата на ЕС за Украйна и за нейния президент остава неотслабваща.

Лаконичен коментар дойде и от Вашингтон, откъдето заявиха, че ситуацията с “Вагнер” е “реална” и “сериозна”, а президентът Байдън е информиран.

От 2016 г. водачът на ВАГНЕР Пригожин е под санкциите на САЩ, от 2020 г. – под санкциите на ЕС и Великобритания, от 2022 г. – на Канада и Япония.

НАТО също следи внимателно ситуацията в Русия, заяви говорителката на алианса Оана Лунгеску, предаде Ройтерс. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил пред руския лидер Владимир Путин, че Турция е готова да даде своя принос за разрешаване на ситуацията в Русия възможно най-скоро, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на турското президентство. Двамата обсъдиха днес по телефона най-новите събития в Русия. 

Беларус остава съюзник на Русия, вътрешните спорове са “подарък за колективния Запад”, обяви Съветът за сигурност в Минск.

Иран обяви, че подкрепя господството на закона в Руската федерация.

Китай няма официална позиция до момента на публикацията. 

КОЙ Е ПРИГОЖИН?

Евгений Викторович Пригожин е руски бизнесмен, ресторантьор, собственик на кетъринг бизнес КОНКОРД (1996). Компанията на Пригожин се занимава с кетъринг за най-висшите държавни служители в Русия, благодарение на което той получава прозвището „готвачът на Путин“ в медиите.

Зад метежа, който разтърси спокойствието на Кремъл, стои частната военна компания “Вагнер”, разказват в репортаж от БНТ. Тя се ражда през 2014 г., след анексирането на Крим. Начело на “Вагнер” застава Евгений Пригожин.

Дали сам “застава” или е “поставен, като удобна малка безопасна игла” от Путин, може да се поспори. Едно е сигурно Пригожин няма професионално минало в хората с каквито и да било военни униформи, а напротив, с престилките на готвачите, макар и на най-високо ниво. Изданието „Деловой Петербург“ в своя рейтинг на милиардерите за 2019 г. поставя Пригожин на 72-ро място, оценявайки състоянието му на 14,6 милиарда рубли. През 2016 г. е включен в списъка на 30-те най-влиятелни хора в Санкт Петербург според изданието City 812.

Лежал е в в затвора за грабеж, продавал е хот дог, сервирал е на Джордж Буш-младши.

Кой е човекът, осмелил се да предизвика Путин и какво представлява частната армия “Вагнер”?

“Сега не ми е нужен вашият криминален талант, за да убивате врага. Постарайте се да не се връщате в затвора. За да дойдете при нас – на война, няма нужда пак да лежите! Хайде и успех!” – Евгений Пригожин, 17.01.23 г.

Поредната група затворници, които е успял да вербува Евгений Пригожин. Практиката осъдени да се изпращат на фронта започна около половин година след началото на войната през 2022 г. 180 дни на фронта и снемане на всички обвинения – това обещават Пригожин и “Вагнер”. За Пригожин животът зад решетките не е непознат. През 1981 година влиза в затвора за грабеж. Освободен през 1990 г. Започва да продава хотдог на улицата. През 1997 г. година вече е собственик на ресторант. Компанията му за кетъринг обслужва руския елит, оттам идва и прозвището му “Готвачът на Путин”. По-късно поема изхранването на руската армия.

ПОВЕЧЕ ТУК:

През 2014 г. – при незаконното анексиране на Крим, на място действат военни без отличителни знаци. По-късно става известно, че това са “вагнеровци”. Тогава, по думите на Пригожин, се ражда частната военна групировка. Кръстник на военното формирование, което освен със жива сила, разполага с бойни машини и самолети, е Дмитрий Уткин, бивш член на руските елитни части, известен с любовта си към германския композитор Рихард Вагнер. Според британски военни анализатори групата е подкрепена от подразделенията на ГРУ в Донбас. Целта ѝ – да налага интересите на Русия, да действа там, където редовната армия не може.

Пригожин е роден
 
1 юни 1961 г. (62 г.)
Ленинград, СССР

“Пригожин не е рицар в бляскави доспехи. Той е главорез, меко казано и направо убиец”, заяви Джеймс Никси, директор на програмата Русия – Евразия, Чатъм Хаус.

След 2014 година името “Вагнер” се чува в Сирия, подкрепят проправителствените сили в Мали, Либия, Судан, Мозамбик. Свързва се с различни дейности – охрана, военни обучения, доставка на оръжие. През 2021 г. ЕС ги обвинява в убийства, мъчения и екзекуции. Вашингтон също следи Вагнер.

“Групи като “Вагнер”, които са отговорни или експлоатират несигурността, заплашват стабилността, подкопават държавното управление, ограбват природните богатства, нарушават човешките права” – Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ, 15.12.22 г.

Година по-късно “Вагнер” е определен от Вашингтон като “значима международна “престъпна организация. Междувременно Пригожин е разработил и фабрика за тролове, с цел намеса в политически процеси по света. В началото на войната, според германски експерти, “Вагнер” е трябвало да ликвидира част от политическия елит в Украйна. Разбира се, няма 100% сигурност, казват те. Бойците на “Вагнер” са активни в боевете и почти година се сражават за Бахмут, откъдето се изтеглиха през юни. Но Пригожин става все по-критичен към Москва, и най-вече към министерството на отбраната и към начина, по който води войната. Многократно иска боеприпаси, подава сигнали за злоупотреби.

“Не ни достигат 70% боеприпаси! Шойгу, Герасимов! Къде са ми боеприпасите?! Имаме недостиг на боеприпаси! Ако давахте нормата боеприпаси, те щяха да са пет пъти по-малко. Те дойдоха тук като доброволци и умират, за да можете вие да се ширите в луксозните си кабинети!” – Евгений Пригожин, 05.05.23 г.

Първоначално Кремъл отрича всякаква връзка с “Вагнер”. През 2020 г. обаче разследване на Инсайдър, Белингкат и Шпигел доказва, че дезинформацията и военните операции на Пригожин и “Вагнер” са тясно свързани с руското министерство на отбраната и военното разузнаване ГРУ. В началото на годината говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия почита героите си и че сред тях са и бойците на “Вагнер”.