Калифорния ще продължи да намалява – 4 от 10 напускат

За 3-та поредна година населението спада на фона на нарастващите разходи и финансовото разделение

Остава едно от най-апетитните места в САЩ и на света 

24 юни 2023 (Лос Анджелис, Калифорния) За трета поредна година населението на Калифорния намалява на фона на нарастващите разходи на всичко за живеене, особенно на цените и наемите на имотите.

Евгени ВЕСЕЛИНОВ

24 юни 2023 (Лос Анджелис, Калифорния) За трета поредна година населението на Калифорния намалява на фона на нарастващите разходи на всичко за живеене, особенно на цените и наемите на имотите. Хората са категорични, че доходите са им просто много далеч надолу от преди.

Ново проучване в целия щат показва, че тенденцията е това да продължи, тъй като вече огромното финансово разделение в Калифорния принуждава много жители сериозно да обмислят напускане на “Златния щат” (Golden State).
Това показва анкета с повече от 1300 души, включваща няколко теми, вкл. разнообразието на щата, икономиката и въобше цялостното удовлетворение от живота в Калифорния.

Докато повечето от анкетираните казват, че са щастливи да живеят в “Златния щат”, то в същото време 4 от 10 обмислят да напуснат, като голямото мнозинство посочват значителните разходи за живот за основния двигател.

Т.е. фалша да покажеш, че винаги си добре, е винаги добре дошъл.

От тези, които обмислят преместване, 61% казват, че това се дължи на скъпотията да се живее в Калифорния, докато 27% казват, че обмислят преместване поради политически причини. 1/3-та от тези, които са заявили, че искат да се преместят на място, където техните политически убеждения са по-добре представени, са бели, които са и най-високият процент сред расовите демографски групи, които изразяват тази загриженост. Това са и хората с най-висок ценз и с постоянно поддържан интерес към големите промени и преспективи, които и винаги гласуват на избори.
Удовлетворението от икономиката на Калифорния също понася голям удар в неотдавнашното проучване, намалявайки с ударните цели 12 пункта спрямо проучване, проведено през 2020 г., и 5 пункта само от миналата година.
Повечето калифорнийци също се чувстват по-малко финансово сигурни през последните години, като шоковите 72%, или

близо 3/4-ти от домакинствата, които правят между $50,000 и $100,000 долара, казват, че не могат да си позволят да живеят комфортно и е почти невъзможно да спестяват за бъдещето.

Само преди три (3) години едва по-малко от половината домакинства в същия доходен клас се оплакваха от тези проблеми.
Но, ако има нещо, което кара Калифорния да

процъфтява, то това е разнообразието на щата.„Разнообразието в щата се разглежда като основна полза от живота тук: с незначителна разлика жителите казват, че то „обединява хората около нови идеи и общности“, вместо да създава „напрежение и разделение между групи, които имат различни нужди и приоритети”, според анкетираните. В добавка и отношението към клиентите в магазините, и освен истинските намаления с големи проценти, то и възможностите за връщане и подмяна на всички видове стоки, макар и в определени срокове. 

За разлика от България, където трудностите УЧУДВАЩО озлобяват хората, разделят ги и ги настройват един срещу друг. От собствен 23-годишен опит тук в Калифорния, всеки гледа да ти помогне с нещо. Например, дори в магазините ще ти дадат нещо с чужда членска карта с отстъпка, ще ти кажат къде в друг магазин може да го купиш по-евтино, ако се зачудиш. А в България да върнеш нещо в магазин е мечта! Нарицателен е “добрият” пример от БГ-парламента, където трудностите тотално задраскват надписа на сградата му – “съединението прави силата”. Което дори да се случи е силно пошло и меркантилно!

Мнозинството от анкетираните силно оценяват многообразието на щата и специфични райони по интереси, начин на живот, и дори произход, и твърдо вярват, че

разнообразието на Калифорния е основната причина да са щастливи да живеят тук.

Мнозина казват, че отношенията между различните етноси са отлични в техните квартали и много по-добри от нацията като цяло.

Данните от преброяването в САЩ от 2020 г. показват, че населението на Калифорния е намаляло с около 500 000 души.
Повече от половината от 58-те окръга (county) на Калифорния са загубили население през този период. Много от тях в Южната част (надолу от Ел Ей) и района на залива (Бей ареа на Сан Франциско) – два региона в щата, които са и едни от тези с най-високите разходи за живот в цялата страна – те отбелязват най-голям спад.
Резултатите от анкетата показват, че докато някои калифорнийци доброволно напускат щата заради политика, в действителност обаче мнозинството го правят неохотно.

Скъпо е да наречеш Калифорния “свой дом”, но

красотата на природата, климата, безкрайните удобства и глезотии, правата на хората в неравностойно здравословно положение и с различни полови претенции, оживените общности, свободата и уважението към етно културите, стотиците културни и ентъртеймънт горещи точки,  изглежда си заслужават за тези, които могат да си го позволят, макар и само за да оцелеят. 

Да намериш в адски трудната материя и капка духовно удоволствие, което да те задържи.

За българите винаги има “план Бе” (като България, и натам), но трудно се случва да са заедно. На фона на милионите американци, за които “няма мърдане”.

Калифорния (California) е щат на западното крайбрежие в САЩ на Тихия океан

Калифорния (California) е щат на западното крайбрежие в САЩ на Тихия океан, и за да стигнеш до него по въздух от Ню Йорк на източното, е точно толкова, колкото от там до Лондон в Европа, като трябва и да превъртиш часовника с още три часа (БГ-НЙ 7, БГ-ЕлЕй 10).

Това е щатът с най-многобройно население и 3-ят по големината на площта му щат. Калифорния е наричана още „Златният щат“ (заради Златната треска в Калифорния), която започва през 1848 г.
Докато Южна Калифорния (Ел Ей) е гъсто населена, по-голямата по площ Северна Калифорния (Сан Фран) е с по-малобройно население. Голямото мнозинство от жителите на Калифорния живеят в крайбрежната зона, на отдалеченост не повече от 80 km от бреговете на Тихия океан.
Името на Калифорния идва от „Las sergas de Espladián“ („Приключенията на Спладиан“) – роман от 16 век на Гарси Ордонес де Монталво, в който се разказва за райски остров с името Калифорния, богат на злато и перли. На него живеели войнствени черни амазонки, предвождани от кралица Калифиа.


Мотото (девизът) на щата е думата „Еврика“, защото винаги имаш какво да откриеш.
Със своите близо 40 милиона души (2022) Калифорния е щатът с най-многобройно население в САЩ (12% от населението на Щатите) на площ от 424 024 km². Според данните от преброяването, в Калифорния няма изявено етническо мнозинство, като хората от бялата раса все още са най-голямата група, но вече не са мнозинство и се очаква испаноезичните да станат мнозинство през около 2040 г., поради големия имиграционен латино-поток, както и поради високата раждаемост сред тях.
След силно концентрираната българска общност в “столицата на България в САЩ” Чикаго и наоколо в Илинойс (над 200 хил.), българите в Калифорния (повече от 75 хил.) са най-много в целите Съединени щати (наближават 500 хил., макар и разединени).

БЪЛГАРИЯ Е “МАЛКАТА КАЛИФОРНИЯ”
Калифорния граничи с Орегон на север, Невада на изток и Аризона на югоизток, с Тихия океан на запад, а с мексиканския щат Баха Калифорния на юг. В щата се намират много природни забележителности, включващи голямата Централна калифорнийска долина, високи планини, горещи пустини и стотици километри приказно крайбрежие. Централната калифорнийска долина се намира в средата на щата и граничи на запад с крайбрежни планини, на изток със Сиера Невада – планинска местност с много езера, на север с Каскадите и на юг с планината Тиачапи. Централната Калифорнийска долина е аграрното ядро на щата, който осигурява една трета от храната на населението. Повечето големи градове се намират по крайбрежието на Тихия океан – Лос Анджелис, Сан Франциско, Лонг Бийч, Санта Ана, Сан Диего и окръзи като Ориндж. Други са сравнително близо до океана като Оукланд и Сан Хосе. Столицата Сакраменто обаче се намира в централната долина.
Калифорния е много добре водоснабден щат с две големи реки и много сладководни езера, като се осигурява вода както за 23-те млн. жители така и за фермерите.
Сред най-големи калифорнийски реки са Сакраменто, Сан Хоакин, Кламат, Колорадо и Рашън ривър (Russian River – руска река).
Долината на смъртта също се намира в Калифорния – най-ниското и горещо място в Северна Америка. Почти цялата Югоизточна Калифорния е пустиня с изключително високи температури през лятото.

През 1850 г. била създадена Калифорнийската република и било развято Мечешкото знаме, на което били изобразени златна мечка и звезда, което се вее и до днес. Краят на републиката дошъл внезапно, след като комодор Джон Д. Слоут от Военноморския флот на САЩ влязъл в Санфранциския залив и обявил Калифорния за собственост на САЩ!!

През 1542 г. Хуан Родригес Кабрийо става първият европеец, изследвал брега. Той бил последван от Франсис Дрейк през 1579 г.
С името Калифорния била наречена северозападната част на Испанската империя в Северна Америка. След Мексиканско-американската война от 1847 г. районът бил разделен между Мексико и САЩ. Мексиканската част, Баха (долна) Калифорния, била по-късно разделена на щатите Баха Калифорния и Баха Калифорния Сур. Американският дял, Алта (Горна) Калифорния, станал американски щат под името Калифорния през 1850 г.
През 1848 г. испаноговорещата част от населението на отдалечената Горна Калифорния наброявала около 4000 души.
Била създадена Калифорнийската република и било развято Мечешкото знаме, на което били изобразени златна мечка и звезда. Краят на републиката дошъл внезапно, след като комодор Джон Д. Слоут от Военноморския флот на САЩ влязъл в Санфранциския залив и обявил Калифорния за собственост на САЩ!!! През 1850 г. щатът бил приет в Съюза.
За периода от 1900 до 1965 г. населението на Калифорния се увеличава многократно и се променило напълно от 1965 г. насам, и е едно от най-разнородните в света със стотици националности, в т.ч. и българи.

Въпреки че на федерално (национално) ниво няма официален език в САЩ, някои щати са определили официален език за дадения щат. В Калифорния официалният език е английският. Официалните документи са поне на английски, но има версии и на други езици. Например, изпитът за шофьорска книжка може да бъде взет на повече от 70 различни езика, но български няма (ало, дипломатите).

Икономиката на Калифорния е най-голямата от всички щати в Съединените щати, с $3,37 трилиона брутен държавен продукт (GSP) към 2022 г. Това е най-голямата поднационална икономика в света. Ако Калифорния беше суверенна нация, тя щеше да се класира като 5-тата по големина икономика в света към 2022 г. след Индия и пред Обединеното кралство, както и 37-ата по население.

По-големият район на Лос Анджелис и районът на Сан Франциско са 2-та и 4-та по големина градски икономики в нацията (съответно 1,0 трилиона долара и 0,6 трилиона долара към 2020 г.), след столичния район на Ню Йорк с 1,8 трилиона долара. Комбинираната статистическа зона на района на залива на Сан Франциско имаше най-високия брутен вътрешен продукт на глава от населението ($106 757) сред големите първични статистически зони през 2018 г. и е дом на 5 от 10-тте най-големи компании в света по пазарна капитализация и 4 от 10-тте най-богати хора в света.Пристанищата на Калифорния обработват около 1/3-та от целия внос на САЩ.

Малко над 84% от жителите на щата притежават гимназиална степен, най-ниският процент на средно образование от всички 50 щата!

И това на фона на факта, че Калифорния има най-много ученици в страната, повече отколкото общото население на 36 щата и един от най-високите прогнозни записвания в страната. Така си правете сметката за общото ниво на началното образование.
За разлика от висшето с бакалавърска и магистърска степен, развито в три отделни системи:
– The state’s public research university system is the University of California (UC);
– The California State University (CSU) system;
– The California Community Colleges system

Калифорния също е дом на такива известни частни университети като, Stanford University, the California Institute of Technology (Caltech), the University of Southern California, the Claremont Colleges, Santa Clara University, Loyola Marymount University, the University of San Diego, the University of San Francisco, Chapman University, Pepperdine University, Occidental College, and University of the Pacific.
Сред множество други частни колежи и университети, включително много религиозни и институции със специално предназначение. Калифорния има особено висок брой на колежи по изкуствата, включително the California College of the Arts, California Institute of the Arts, San Francisco Art Institute, Art Center College of Design, and Academy of Art University.