България и Румъния с общ празник и град в Онтарио, Канада

Плевна е българско световно име-рекордьор, наречено на Плевен още през 1877 с по 4 събратя в северната съседка и САЩ, и чак във Финландия

30 януари 2023 г. През изминалия уикенд в град Плевна, Онтарио, Канада бе отбелязан Деня на България и Румъния. Балканджиите изключително добре се приемат от местните жители, а новите гости и тази година научиха право хоро.

30 януари 2023 г. През изминалия уикенд в град Плевна, Онтарио, Канада бе отбелязан Деня на България и Румъния. Канадският град е наречен на името на българския град Плевен още през 1877, като така се изписва и е известно името на английски език. Едноименни събратя има четири населени места и в северната ни съседка, както и във Финландия в Европа. Също и в щатите Монтана, Алабама, Индиана и Канзас в Съединените щати, което прави Плевен, като едно от най-разпространените имена на наши градове по света.

Табелата в Плевна, Онтарио

Град с името Плевна има и в Мисури, който според историка Робърт Рамзи, “е кръстен на града в България, мястото на руската победа при обсадата му по време на Руско-турската война”.

 

И тази година българите в Плевна, Онтарио дойдоха традиционно облечени с народни носии, играха хора, носеха наша храна и вино. Балканджиите изключително добре се приемат от местните жители, а новите гости и тази година научиха право хоро. Румънците пяха български песни със своите нови-стари съседи и не пропуснаха да се хванат на танците. 

Мария Ангелова пред залата в Плевна, Онтарио, Канада

“Вече имаме място в техните сърца. Даже и румънците пяха български песни. Беше чудесно преживяване!” Това сподели специалният гост на празника в Онтарио, актрисата Мария Ангелова, която от дълги години живее там, но не забравя и продължава с любовта си към България, с видеа с приказки на български език.

Другият месец Ангелова заминава за Ню Йорк, пак по български дела, където ще играе пиесата ТЕСТ на Елин Рахнев, преведена от Витан Пръвчев и с негово участие. Родната постановка е на сцената на UNDER St Marks Theatre и част от Нюйоркския фестивал FRIGID, и 4 пъти ще вдигне завеси, като последното представление е на връх националния празник 3 март. (TEST in New York). Мария и Витан също в момента репетират с Българо-Канадския Театър “Отражение” в Торонто пиесата, “Вавилонци”, по разкази на Станислав Стратиев, с гост режисьор Роси Обрешкова. Премиерата пък за него е на 11 февруари 19:00 ч. в Торонто.

(Л->Д) На “Деня на Плевна” – Бетани Армстронг, наследник на човека измислил името Плевна, ген. консул на Р България в Торонто г-жа Велислава Панова, новият кмет на Плевна от ноември 2022 г-н Гари Личи и Оана Герге – ген консул на Румъния.

Денят на Плевна е част от инициативата “Дни на България” на Генералното консулство на Р България в Торонто и с помощта на местните организации.

“През 2023-а година екипът ни планира “Дни на България” да бъдат проведени на територията на провинциите Онтарио, Британска Колумбия и Албърта. А идеята е тя да тръгне в цяла Северна Америка,” каза генералния консул на Р България в Торонто гжа Велислава Панова, ексклузивно за BULGARICA.