Над $500 за 4-членно семейство за 2 постановки български театър в Калифорния

Най-евтино в Сиатъл, “нагоре” следват Сакраменто, Ориндж каунти (Ел Ей) и Сан Диего

За да отиде на български театър в Залива на Сан Франциско (Bay Area), 4-членно семейство трябва да плати над $500.00. (две постановки – “Ние Българите” и “Женитба по обяви”)

Октомври 2022 г. Над $500 долара за 4-членно с-во за 2 постановки български театър в Сан Франциско, Калифорния. Или $80 на човек и $40 на дете, най-евтино в Сиатъл по $30-60, Сан Диего по $45, Сакраменто и Ориндж каунти (Ел Ей) по $50, 
 
За да отиде на български театър в Залива на Сан Франциско (Bay Area), 4-членно семейство трябва да плати на входа или $240.00, или $280.00, в зависимост коя постановка е избрало, на 8-ми, или на 23-ти октомври т.г. 
Ако иска да отиде и на двете, то фамилията плаща $520.00 щатски долара. 
 
За да видят “триото” актьори Албена Колева, Валентин Танев и Тончо Токмакчиев в комедията „Женитба по обяви”, 2ма над 16 години трябва да извадят по $80.00 за себе си, и по $40 за две деца под 16.
Постановката се играе на 8ми октомври (събота) от 19.00 часа на сцената на “Малък Хилсдейл Театър (Hillsdale Little Theater) в градчето Сан Матео, южно от Сан Франциско (25 мили), 55 мили от Конкорд, където живеят много българи, и на 35 от Бъркли. 
АДРЕС: 651 31st Ave San Mateo CA 94403
Ако предарително са закупили билети, то зрителите са спестили по $20.00 на билет, или на 4-членното домакинство е платило само $160. 
Автор на пиесата е Миро Гавран, a единият от aктьорите Валентин Танев е и режисьор на постановката.
 „Женитба по обяви” третира вечната тема за самотата и се играе в драматичния театър „Адриана Будевска“ в Бургас от 6 ноември 2018 г.
Невероятна ситуационна комедия, чрез която се разкрива съдбата на трима самотни хора, решили чрез обяви да намерят своята половинка в живота.
Борислав Чакринов, директор на театъра, казва, че “„Женитба по обяви“ е една сериозна комедия“. В нея по вълшебен начин се преплитат смях, сълзи и приключения, които са сътворени от много искрени герои.”
 
Съвсем малко по-скъпо, само $40 общо, или $280, излиза театъра за 4-членно семейство за спектакъла “Ние, българите” на 23-ти октомври (неделя) от 5:30 ч. след обяд.
Но, пък срещат легендата на българските кино, театър и телевизия ВАСИЛ ВАСИЛЕВ- ЗУЕКА, заедно с култовия шоумен, певец и сценарист ВЛАДИ АПРИЛОВ. 
Звездното “дуо” идва в “Денвил Грейндж Хол” (Danville Grange Hall, като вече са пообиколили света с един чисто нов спектакъл, 1ят посветен и предназначен за всички българи в чужбина! Не се играе на българска сцена, и не се знае дали ще може да се види в България, тъй като Зуека вече емигрира в чужбина. 
Два часа смях и малко сълзи, но най-вече много емоции! Отговори на въпросите кои сме, какви сме и докъде я докарахме…
Авторите разказват, че който е гледал веднъж, винаги се връща, и иска пак.
 Залата се намира на 30 мили от Сан Франциско, 15 мили от Конкорд и 25 мили от Бъркли. 
АДРЕС: 743 Diablo Rd, Danville, CA 94526
 
За сравнение, цените на билетите за представленията на “Ние, Българите” на Западния бряг:
$50 (възрастни) и $20 (деца) за 
столицата на щата Калифорния – Сакраменто /25 окт 2022/,
както и за Ориндж Каунти (30 мили от Даунтаун Ел Ей, на 40 мили от Холивуд, на 55 мили от Сан Фернандо Валей) /29 Окт 2022/
Сан Диего – $45 и $20 /28 Окт 2022/
Сиатъл м/у $30 и $60 /22 Окт 2022/
 
За сравнение, цените на билетите за всички представления в България са от 10 до 100 лева за най-големите постановки ($5 и $50), в зависимост от местата и театъра. 
Билетите в Драматичен театър „Адриана Будевска” в Бургас, откъдето иде постановката „Женитба по обяви”,
са на цени м/у 10 и 20 лв. ($5 и $10). За студенти и пенсионери цената на билета е 10 лв, а за ученици цената на билета е 8 лв. Сайта на театъра покзва две дати този сезон за представлението. 
 
“Националните театри не са заведения, в които се печелят пари или дето се заглавиква публиката с безцелни и безсмислени удоволствия”
Пенчо Славейков
 
ЦЕНИТЕ НА ТОП-ТЕАТРИТЕ В САЩ – БРОДУЕЙ (НЮ ЙОРК, Broadway, NYC) И ПАНТЕЙДЖЕС ТИАТЪР (Ел Ей, Pantages Theatre, L.A.).
 
“Нека най-после определим кое е най-важното за театъра,
какво трябва да се промени, но всичко това касае само творческия процес. За реформа няма да говорим”, каза преди време за “Всеки ден” Богдана Костуркова, драматург на театър “София”.
По думите й, нужно е да се говори повече, да се улавят тенденции и течения, да се следи дали застъпват нови поколения в театъра и какво имат да ни кажат те, казва Костуркова.
За тенденциите в българския театър в чужбина, могат да кажат българите в чужбина, които могат да си позволят да гледат. 
“Театърът – единственото място, където бедните могат да гледат на богатите от високо.” – Уил Роджърс … “да, ама не” за българите в Калифорния.