На Божи Гроб в Деня на Народните Будители (видео)

ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ с Кирил Вълчев, генерален директор БТА

Какво ще се случи на XVII Световна среща на Българските медии в Израел с тема “Медии и спасение” от 1 до 3 ноември в Йерусалим и Тел Авив, в навечерието на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи?

ЕКСКЛУЗИВНО с Кирил Вълчев, ген. директор на БТА
Какво ще се случи на XVII Световна среща на Българските медии в Израел с тема “Медии и спасение” от 1 до 3 ноември в Йерусалим и Тел Авив, в навечерието на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи?

31 октомври 2022 г. (БТА, София) “На Божи Гроб сме в Деня на Народните Будители”, това каза г-н Кирил Вълчев, ген.директор на БТА в ексклузивно видео интервю с Евгени Веселинов за BULGARICA, ден преди заминаването за XVII Световна среща на Българските медии в Израел. Тя е организирана от Българската телеграфна агенция (БТА) с тема “Медии и спасение”, и ще се състои от 1 до 3 ноември в Йерусалим и Тел Авив, в навечерието на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи.
“Ще дойдат 20 медии от 14 държави. От информацията, която сме събрали в БТА, общо има 40-45 български медии в 22 държави. Половината ще бъдат представени “на живо”, а останалите ще могат да се включат “он лайн”, съобщи последни данни ген. директор на националната ни информационна агенция.
17-та медийна среща е на изключително място, по изключително време, в Деня на Народните Будители и по време на избори в Израел, което е голяма чест и доверие за българската журналистическа гилдия.
Още вижте във видеото:

Разгледайте BULGARICA YOUTUBE видео каналa и за още видео харесайте и/или се абонирайте.

Днес бе открита и изложба “Българските медии по света” в зала “Максим” на БТА в София, именована на бившия ген.директор Максим Минчев (1953-2020), журналист и създател на инициативата Световна Среща на Българските Медии.
Експозицията включва и снимки от авторската изложба на мултимедийния репортер на bTV Ладислав Цветков в рамките на отбелязването на 30-ата годишнина от възстановяване на дипломатическите отношения между Израел и България.

Програмата на форума в Израел включва три панела, два от които в Йерусалим на 2 ноември и един – в Тел Авив на следващия ден.

1ят панел е на тема “Медии и спасение на човека” с модератор Георги Лозанов – директор на Дирекция “ЛИК” в БТА, културолог, експерт по медии и журналистика. Във фокуса на дискусията ще бъдат вечните ценности в медиите. В нея ще участват Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, председателят на Централния израилтянски духовен съвет Максим Делчев, бившият министър на външните работи и специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Николай Младенов – в момента ген. директор на дипломатическата академия “Ануар Гаргаш” (Обединени арабски емирства). В панела ще се включат още Светла Кьосева – гл. редактор на българо-унгарското списание за култура и обществен живот “Хемус”, и Eвгени Веселинов – гл. редактор на BulgariCA – онлайн издание за българите в Калифорния, САЩ.

2ят панел “Медии и спасението им в света на интернет” е с домакин израелската информационна агенция – Tazpit Press Service (ТПС). В рамките на дискусията изпълнителният директор на ТПС Амоц Еял ще изнесе лекция “Израел в международните медии”. В панела ще се включат Ронен Мигдал – основател на израелската платформа “PayPerLens”, Ифа Сегал от Международен правен форум, и Итай Рувени – директор “Комуникации” на неправителствената организация “Монитор”.

3ят панел е на тема “Медиите и спасението на българските евреи”. Модератор ще е Михайлина Павлова – гл.редактор на вестник “Еврейски вести”. В дискусията се предвижда да участват историкът проф. Михаел Бар-Зоар, Ели Анави – председател на регионалната организация на евреите “Шалом” в София и заместник-председател на Организацията на евреите в България “Шалом“, Виктор Меламед – директор на българския офис на Американския еврейски комитет, доц. Иво Инджов от Великотърновския университет “Св.св. Кирил и Методий” – автор на изследването “Контролираният печат в България и “еврейският въпрос” (1940-1944)”.

В рамките на 17-ата Световна среща на българските медии в Йерусалим е предвидено посещение на Световния център за възпоменание на Холокоста “Яд Вашем”. Мемориалният комплекс е създаден със закон, приет от Кнесета (парламента) на Държавата Израел на 19 август 1953 г., за да се отдаде почит на близо шестте милиона евреи, убити по време на 2СВ (1939-1945).

Пред входа на центъра е изградена Алея на праведниците, в която са изписани имената на хора, които имат личен принос за спасяването на евреи по време на 2СВ. Понастоящем там са записани имената на 20 българи. Те са удостоени от центъра “Яд Вашем” със званието “праведник на народите на света”. 1ят български праведник е хлебарят от София Рубин Димитров, по прякор Бичко. Сред останалите българи са екзарх Стефан I, патриарх Кирил, политикът и общественик Димитър Пешев, както и кюстендилци с принос за спасяването на българските евреи.

Програмата включва и посещение на Американския еврейски комитет (АЕК) в Йерусалим и среща с директора на организацията там Авитал Лейбович, ден след предсрочните парламентарни избори в страната.

На следващия ден, 3 ноември, е предвидено поклонение и поднасяне на венци и цветя на Паметника на спасението в Тел Авив. Слово ще произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова, посланикът на България в Израел Румяна Бъчварова и Ино Ицхак – председател на Организацията на българските евреи в Израел “Ехуд Олей България”.

По традиция накрая на медийната среща Националният дарителски фонд “13 века България” с изпълнителен директор Слава Иванова ще връчи за девети път наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина.

Световни срещи на българските медии досега

Първата Световна среща на българските медии се проведе в София от 23 до 25 май 2005 г. по инициатива на Българската телеграфна агенция. Целта е България да научи повече за българските медии в чужбина и за реалните проблеми на българските общности там.

Година по-късно медийният форум се проведе в Чигаго, САЩ, последваха срещи в Рим, Мадрид, Виена, Хага и Хилверсум, Букурещ, Босилеград и Цариброд, Атина, Прага, Кишинев, Скопие.

След прекъсване през 2020 г. заради пандемията от коронавирус, миналата година представители на българските медии по света се събрахме на среща в Рилския манастир и Кюстендил.

ВИЗИТКА

Кирил Александров Вълчев е български журналист и юрист в областта на правото на интелектуалната собственост, медийното, търговското и гражданското право.

На 27 януари 2021 г. е избран с петгодишен мандат за генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА) от XLIV НС на Р България без нито един глас против или въздържал се.

Бил е автор на публицистичните предавания „Седмицата“ и „Годината“ по частното национално Дарик радио.

Пътешественик – посетил 185 от 193 държави, които са членове на ООН, както и всички континенти

Роден е на 24 май 1973 г. в София. Кръстен е на Свети Кирил, на чийто празник е роден…

Още за Кирил Вълчев

Ммм