Ново българско училище в Лос Анджелис

 

4-годишната Дара и татко Калин. Българско училище Лос Анджелис, Школа по Родолюбие

4-годишната Дара и татко Калин. Българско училище Лос Анджелис, Школа по Родолюбие “Златната ябълка”

21 декември 2013 г. Днес бе даден старт на новото българско училище в Лос Анджелис, което ще отвори врати за желаещите деца и родители да научат своят майчин език през втората половина на месец януари 2014 г.

Инициаторите са го нарекли Детска Школа по Родолюбие “Златната Ябълка” и бе открито точно в 10:00 сутринта с Детско утро за малки и големи в сграда към Храм Center For Spiritual Living, където по традиция вече всяка сряда се събират всички от “Махалата” за народни танци. “Кметът” на т.нар. организация в инетрнет Калин Крумов, главен виновник за българското в Глендейл даде начален сигнал с кратко приветствие към малките жадни за знания деца и техните родители. В интервюто, което даде за нас Крумов посочи, че “живущите българи в Ла Кресцента, Глендейл са основните инициатори за създаването българското училище” (Bulgarian school Los Angeles 2014), на още нещо Родно в тази част на “Града на Ангелите”. 

Последва весела програма и вкусотии в присъствието на близо четирдесет души, родители, близки и деца. (вижте по-долу галерия със снимки и видео)

4-годишната Дара изпълни популярната детска песничка “Чело коте книжки” под звуците на тамбурата на татко Калин. Той акомпанираше и на 6-годишната Алба, която дори се оказа, че не е българка.

За веселото настроение се погрижи и чичо Стоил, популярен сред сънародниците ни в Южна Калифорния с фокусите си, като най-голяма емоция предизвика появата на живо гълъбче. След шоуто в Ел Ей, професионалният фокусник от уникалният световен “Замък на магьосниците” (Magic Castle) в Ел Ей замина за Сан Диего за празника на българското училище там.

Детската Школа по Родолюбие “Златната Ябълка” ще бъде платена, като родителите ще заплащат по $50.00 на месец, допълни пред нас след празненството по откриването Калин Крумов. Организаторите обещават програмата на обучение да включва, освен български език, така също по родинознание, фолклор и приложни изкуства, както и да бъде съобразена с изискванията за преподаватели и съдържание в България и извън нейните граници.

Следващата сбирка на “Златната Ябълка” ще бъде веднага след Йорданводен (6 януари), когато ще бъдат проведени тестове за определяне нивото и познанията на децата по български език.

СНИМКИТЕ СА ПУБЛИКУВАНИ С ГОЛЯМА РЕЗОЛЮЦИЯ И СА СВОБОДНИ ЗА ПОЛЗВАНЕ, ЗА ДА МОЖЕ ВСЕКИ ЕДИН ДА СИ СВАЛИ ИЗБРАНАТА СНИМКА. ЗА ЦЕЛТА ТРЯБВА ДА КЛИКНЕТЕ ВЪРХУ ИЗБРАНАТА СНИМКА, СЛЕД КОЕТО ЩЕ ВИДИТЕ ТЕКСТ И ЩЕ СЕ ОТВОРИ СНИМКАТА, КОЯТО МОЖЕ И ДА НЕ ВИДИТЕ В ЦЕЛИЯ Й РАЗМЕР. ЗА ДА Я СВАЛИТЕ НА ВАШИЯ КОМПЮТЪР ТРЯБВА ДА КЛИКНЕТЕ С ДЕСЕН КЛАВИШ НА МИШКАТА (PC) ИЛИ ЕДНОВРЕМЕННО С ЛЯВАТА РЪКА ДА НАТИСНЕТЕ БУТОН “CONTROL” И МИШКАТА (MAC) И ДА ИЗБЕРЕТЕ ОПЦИЯТА “SAVE IMAGE (PICTURE) AS”. ИЗБЕРЕТЕ СИ ИМЕ НА СНИМКАТА И ГО ЗАПИШЕТЕ НА ЛАТИНИЦА.

 

ПРИПОМНЯМЕ:

Българско училище в Лос Анджелес

Първият випуск на българско училище в Лос Анджелис завърши успешно

Станахме ли нестинари в Америка?

 

3 comments for “Ново българско училище в Лос Анджелис

 1. 2014/01/23 at 10:09 PM

  КОМЕНТАРИ В YOUTUBE:

  Georgi Bratoev: Abe smeshnici kakvo ste mi trugnali da se pravite na golemite dobrojelateli i iniciatori? Az predpolagam che mnogo hora ne znaqt tova che prosveta PLASHTA i sponsorira tezi “dobrqci” i to solidno im zaplashta da uchat decata na Balgarski, i tezi pari se vzemat ot danakoplateca v Balgaria da se uchat nekakvi keleshcheta deto kato gi pitash gi e sram

  Евгени Веселинов:

  Г-н Братоев,
  Скъпи Гошко,

  Никой не се “прави”, а просто го прави.
  А други, като теб, за които в българския език има една много точна турска чуждица дума “саирджии”, само седят и дебнат някой да “надигне глава”, за да му я “резнат”. Подобно на българския казан в Ада, където дяволи няма. Хубавото е, че ти си далеч от нашия “казан”, в който врим от години на хиляди мили от България, и някои се опитваме да измъкнем поне децата си от там.
  Подобно на плъховете, дебнещи от дупката, които с удоволствие живеят в държавата си Плъхария, изкривили името й и съдържанието с техните действия.
  Същата работа, като българският парламент: Цар Плъх си има Дворец Парламент:
  http://www.bulgarica.com/2013/07/24/новини/цар-плъх-си-има-дворец-парламент/
  Там напомняме за една позабравена книга на Джеймс Клавел „Цар Плъх“, която доста ми напомня сегашната ситуация.

  Възхищавам се на твоята “култура” и “български език”, с приличащите ти обръщения и латински букви. Това е достатъчно, за да покаже “интелигентният човек” и “истински родолюбец и патриот”.
  Но това явно не ти стига, защото говориш за неща, които въобще не познаваш, което пък говори още за теб – “лаладжия”. Сигурно много разбираш и от политика и спорт, особено, когато чоплиш семки пред телевизора, или четеш “великата пиеса”, книгата с най-много герои: телефонният указател.

  Министерство на просветата, а не “просвета” (защото това е издателство), никога не е плащало 100%, а съфинансира проектите ДО 80%, но реално се стига до 50-60%. На всичкото отгоре бюджета е отрязан много отдавна. Казвам го от опит, а не като теб – от трите “З”, които притежават и други себеподобни на теб българи: Злоба, Завист, Злорадство.

  Ти си “Господин Никой”, за да наричаш децата ни “келешчета”, което име много ти отива на теб. И не само не ги е срам, но и са горди и с радост отиват да се срещнат със своите връстници веднъж в седмицата.
  По дефиниция съществителното нарицателно име “келеш” означава “Презрян, долен човек, с който никой не иска да си има работа. Неопитен, незрял човек.”
  Това си точно ти – един 100% келеш. Още повече, че е от “мъжки род”.
  Има и една поговорка: “Събрал няколко келеши и чака да му построят къща!”
  Та отново – добре че не си в “бригадата” за строежа на нашата къщурка, която сме избрали за нашите дечица.

  Още нещо – това училище НЕ получава пари от България, и не само, НЕ ЖЕЛАЕ И НЯМА ДА КАНДИДАТСВА ЗА ФИНАНСИРАНЕ. Защото, както казва един от организаторите, “това е кощунство да взимаме парите на тези, които нямат. Ние сме тук, за да имаме, а не за да искаме”.

  Така се случи и през 2009 г., когато отворих първото българско училище в Лос Анджелис – всичко вадех от джоба си и родителите плащаха.
  Така е и сега с това училище в Глендейл, Северен Лос Анджелис.
  Може би се бъркаш с друго училище на юг, което взима такси от родителите и получава пари от България. Но това не ни интересува, защото това тук е съвсем отделно и всеки родител е готов да плаща и дарява. Така както направих на последната сбирка и аз – дарих училищната дъска.
  Може би имаш предвид други български училища по света, които процедират, като това в Южен Ел Ей, с две “майки-хранилки”..

  Срам ме е от теб – Г-н Келеш, който търси във всяко нещо Келепир.
  Няма келепир и няма да има.
  И дори да останат някакви пари, то те ще отидат за децата: за отбелязване на празници, за допълнителни занимания, просто за по-добри и весели условия
  за малчуганите.

  Виждал ли си акула да плува в блато? Виждал ли си жабка да плува в океан?
  Плувай скъпи жабчо, дано да стигнеш далеч.
  Който каквото търси ще си го намери, ако вече не си го е намерил и се опитва да го пробута на околните.

  Ние оставаме на сала, който сами сме си градили!
  И повярвай – ще стигнем там, за където сме тръгнали!
  И не само – ще закараме и децата си!

  Остава ме в жарта, за да търсим огъня, като нестинарите:
  http://www.bulgarica.com/2010/05/21/новини/станахме-ли-нестинари-в-америка/

  С уважение към децата на българския народ и презрение към останалата изродена част.

  Деца, вие трябва да знаете, и доброто, и лошото.
  Деца, ще се опитаме да ви помогнем да ги разпознавате!

  Поздрави,
  Евгени Веселинов
  Създател на:
  Първото печатно издание на български език на Западния бряг в САЩ (2004)
  Първото българско училище (2009)

  Петър Петров:
  Георги, преди да критикуваш…..
  Пиши на БЪЛГАРСКИ!
  Калине, учи децата да обичат България!
  Да успеят в живота и да прославят името и по света!
  Нека помнят род и родина и да се гордеят
  с БГ

  Калин Крумов:
  Господа, всеки е свободен да предолага и казва каквото си иска.
  Аз прекрасно разбирам Георги Братоев, че му е писнало от схеми и измами. Трудно е да вярваш в идеали днешно време и на нас не ни е лесно да си сложим главата в торбата. Да чета коментари , като по долните , написани от хора, които не ме познават и да искам да ми повятват , че прекрасно ги разбирам в тяхното недоверие и недоволство. Всъщност ние решихме да не вземаме средства и умишлено да не канидатстваме за субсидията на МОН за училища в чужбина. Това е принцип, който искаме да приложим за всичко, което правим в нашата читалищна организация, която нарекохме ПЧЕЛА. Акоискаме подкрпеа то тя ще е морална или с птрепоръки и контакти. Аз разбирам защо Георги е недоволен, но ние имаме малко общо с това справедливо недоволство. Има такив апрограми и те работят за други училища, което не ги праи добри или лоши. Безспорно е ,че има място за злоупотреби с всичко. Ние избрахме да се оправяме с нещата по друг начин.
  И това с “келешчетата” сме го виждали и сред такива, които са израснали, изучени и родени в България. Лошо са научени,това е. Затова и ние търсим друго и правим друго и искаме да научим и децата си на друго. Въобще не съм добряк нито съм доброжелателен през цялото време , просто съм баща и не ми се отглеждат “келешчетата”, за които иде реч.Това е.
  Поздрави на всички. Ще е радвам ако си изтрием всички непремерени думи по-долу и се разделим с надеждата, че все още иам надежда. Разбира се можеше и да отминем с мълчание, но от друга страна добре е, че стана на въпрос сега, за да се знае. Ние сме чисти в това, което правим. Имаме щастието да познаваме и други , за които родолюбието не е само килипир и търговски патриотизъм.