Новият посланик на САЩ в България отново “пропусна” визите в Първото си официално изявление

България и САЩ споделят дългогодишна история на съвместна подкрепа и приятелство, каза г-жа Рийс на първата си пресконференция с представители на медиите, но не спомена Американските визи. Photo: US Embassy Sofia

Четете цялото официално изявление на новият “Дипломат #1” на САЩ в България Марси Рийс и 

как се развиваха отношенията на САЩ с България през последните години

“Нашата обща работа на двустранна основа и като партньори в НАТО в Афганистан, Либия, Косово, допринася за едно по-сигурно, по-стабилно, по-демократично бъдеще за нашия свят и ние сме много благодарни на България за нейния принос”

1 октомври 2012г. Днес новият посланик на САЩ в България Н.Пр. г-жа Марси Рийс направи първото си официално изявление в страната, публикувано на официалния сайт на Посолството в София. Г-жа Рийс пропусна да спомене за най-болния проблем за бьлгарските граждани, който до голяма степен ще зависи от нея, а именно Американските визи и тяхната отмяна. Това се случи и по-рано по време на нейното видео-обрьщение, което ние публикувахме: Новият посланик на САЩ в България – видео обръщение, като Марси Райс заяви, че си поставя за цел да разшири сътрудничеството между София и Вашингтон в сигурността и да запознае повече американци с възможностите за инвестиции в България, но не споменава за пълната…Read more »

В днешното си обрьщение г-жа Рийс не взе страна по темата “енергетика”, която е една от най-дискутираните теми пряко засягаща и двете дьржави, както и целия свят. /припомняме: Американци “пряко се включиха в мача” в Белене?/. По-долу ще извадим основните посоки от изказването на г-жа Рийс.

1 октомври 2012г. Изявлние на посланика на САЩ в Република България Марси Б. Рийс

Много се радвам, че днес съм тук, за да започна мандата си на Посланик на САЩ в Република България.

Въпреки че съм в България едва от миналия петък, вече успях да се повозя на метрото, да се насладя на историческите сгради в центъра на София, да мина през Женския пазар и да ида на Витоша. А днес следобед връчих акредитивните си писма на Президента на Република България. Убедена съм, че за мен ще бъде огромно удоволствие да опозная вашата красива страна.

Нашите две държави имат зад себе си дълга история на партньорство и приятелство, на взаимна подкрепа и сътрудничество.

Нашата обща работа на двустранна основа и като партньори в НАТО в Афганистан, Либия, Косово, допринася за едно по-сигурно, по-стабилно, по-демократично бъдеще за нашия свят и ние сме много благодарни на България за нейния принос.

Въпреки че съм в България съвсем отскоро, аз съм живяла в региона и съм запозната отблизо с конструктивната роля, която България продължава да играе в укрепването на стабилността на Западните Балкани и с подкрепата, която страната оказва на новите демокрации в Близкия Изток и Северна Африка.

Надявам се, че по време на моя мандат ние ще работим заедно, за да укрепваме нашето сътрудничество в сферата на сигурността и правоприлагането, за развитието на бизнес възможностите и ще насърчаваме нашите народи да се опознават взаимно.

Ние сме готови да изслушваме и имаме голямо желание да работим съвместно с вас в сферите, които вашето правителство, гражданско общество и граждани смятат за важни – например, съдебната реформа и укрепването на правоприлагането, насърчаването на енергийна диверсификация, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Един от моите лични кумири и американска национална икона, Ейбрахам Линкълн казва: „Tази страна с нейните институции принадлежи на хората, които живеят в нея.” Той има предвид моята страна, Съединените американски щати, но това в пълна сила може да се отнесе и за България.

Има толкова много неща, които ни свързват, и фундаменталната истина, че нашите държави принадлежат на своите граждани и че ние трябва преди всичко и в партньорство да работим за доброто на нашите съграждани, трябва да бъде водещият принцип в нашата съвместна работа.

Много благодаря на всички вас за топлото гостоприемство. Очаквам с нетърпение да пътувам навсякъде из страната, за да се срещна с колкото може повече българи и да работим заедно за разширяването и задълбочаването на отличните взаимоотношения между нашите две държави.

КАКВО ЩЕ ГЛЕДА Г-ЖА РИЙС В БЪЛГАРИЯ?

– за страната: да опознае България, да пътува навсякъде, да се срещна с повече българи, да работи заедно за разширяването и задълбочаването на взаимоотношенията

– за организации: партньори в НАТО

– за външната политика: Афганистан, Либия, Косово, Западните Балкани, Близкия Изток и Северна Африка (М-ва на Външните работи, Отбраната и Министерски Съвет, Президентство – МВнР, МО, МС, Президент)

– за вътрешната политика: съдебната реформа и правоприлагането (М-во на правосъдието – МП, Министерски Съвет – МС), енергийна диверсификация/независимост/ (М-во на енергетиката, МС), корупцията и организираната престъпност (МВР, МП, МС); Институциите на страната да принадлежат на хората, които живеят в нея, както в САЩ.

КАКВО ГЛЕДАШЕ ПРЕДИШНИЯТ ПОСЛАНИК?

КАКВО ПРАВЕХА ПОСЛЕДНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА НА САЩ и БЪЛГАРИЯ?

САЩ – (Демократическа партия, Барак Обама, 20 януари 2009-, Висш орган на изпълнителната власт е Президентът на САЩ

БЪЛГАРИЯ (ГЕРБ, 27 юли 2009, Бойко Борисов министър-председател на Министерски съвет – основен орган на изпълнителната власт)?

Какво се случваше при Посланиците на САЩ в Р България по време на сегашното правителство на партия ГЕРБ – от 2009 насам?

2008-2009 

Нанси Макълдауни (2008-2009): Силна конкуренция на изборите в Българияразширяване на сътрудничество в отбраната, енрегийната сигурност, образование, търговия

Българските медии обявяват, че филантропът Марк Елънбоугън става US-посланик в София, след като г-жа Макълдауни получава повишение, но той отрича, като казва, че “първото нещо с което да се захване, ако станел посланик, щяла да бъде корупцията”

Калифорниец – Джон Ордуей с нов заместник Сюзан Сатън – ще управлява US-посолството в София (2009)САЩ си купиха 7 имота в София (2009)Културата ще сплоти САЩ и България!

Бойко гърми с янки край Ново село

Хилъри: За визите – когато покриете изискванията!

Наш роден в САШ – зам-министър във Външно м-во на ГЕРБ (2009)

Българка стана шефка на ЮНЕСКО – ООН във Вашингтон

Посланикът в САЩ подава оставка – режат парите на дипломатите

Специалният пратеник на САЩ за енергията: Без Русия не можете – искаме да инвестираме в енергийни проекти

Определят среща на Бойко Борисов с Обама – накъде “гледа” България навън?

2010

Българка от САЩ, вице-президент на Световната банка е избрана за Комисар в Европ, министърката на външните работи подава оставка, след като наши евро-принцеси си избодоха очите на пъпа на Европа и Български скандал тресе Европа

Двама нови министри и двама бивши служители на Световната банка в управлението на България

Новият US-посланик от Евро-произход Джеймс Уорлик Младши (2010-2012) пристига в София, съпругата му Мери Уорлик става посланик в Сърбия: Уорлик посочи 5 приоритета за мандата си в България – задълбочаване на военното сътрудничество (Балканите, Черно море, Кавказ), модернизация на въоръжените ни сили, подобряване на енергийната ни сигурност и ефективност (руските енергийни проекти), подкрепа за съдебната реформа и битката с корупцията и престъпността, подобряване на бизнес климата.

Джеймс Уорлик въвежда за българските граждани 10-годишни визи за САЩ и изразява надежда да отпаднат

Щатската нарко-служба отваря офис в София

Разменяме “тюлени” със САЩ

Ген.консул от Ню Йорк Николай Милков (2005-2009) става най-висшият чиновник при военните – постоянен секретар в Министерство на Отбраната – възпитаници на Европейския център за изследвания по въпросите на сигурността „Джордж Маршал” заемат възлови постове

Става ясно, че “Хубавата Елена” се връща във Вашингтон – бившата Посланичка (30 ян 2002-21 авг 2008) Н.Пр. г-жа Елена Поптодорова отново (2010-) е избрана за “Дипломат №1” в САЩ

Срещата на ГОЛЕМИТЕ в Прага – важното и любопитното

Бойко стисна ръката на Барак

US-посланикът схруска съдебната система в България

Дават бизнес-заръки на посланичката ни в САЩ

САЩ потвърди за специализирани съдилища в България

Посланикът на САЩ: „Една лоша ябълка разваля цялата щайга”: “Има някои хора в тази страна, които нямат интерес да се постигне диверсификация по отношение на енергийните доставки. Ако решението на българското правителство е да има ексклузивни отношения само с една страна (бел.ред. Русия) по енергийните въпроси, това си е решение на българското правителство.” За АЕЦ „Белене” – “ако има възможност американски компании да участват в търгове, процедури за договори, свързани с такива проекти, те ще участват. САЩ са добър приятел на България и бих казал най-добрия приятел на България и на българските граждани. Ние споделяме общи ценности, заедно се борим рамо до рамо като смели партньори в Афганистан, също така сме членове на НАТО, най-важният алианс в света, също така си сътрудничим с България чрез ЕС. Има много силни връзки между нашите народи. Също така, ние уважаваме българската култура и приветстваме българските граждани да посетят Щатите и да опознаят нашата.“

24: САЩ ни харесали нов шеф на митницата?

Посланичката ни в САЩ г-жа Елена Поптодорова пристигна

Поздравиха ни за Ирак във Вашингтон, във връзка с обявения от президента Обама край на американската военна мисия във войната

Външният министър Николай Младенов в Лос Анжелис

Бойко Борисов в Ню Йорк: говори в ООН и пред българите, казва на шефа на ЦРУ да махне визите

Американският посланик подкрепя 100% безвизовия режим между България и САЩ.

Американският посланик иска повече яснота за сделката с Русия

US-посланикът настоява за лобизъм в България

Уикиликс: “САЩ събира детайлна инфо за България”

Откриха Финансов Център към посолството на САЩ в София

Уикилийкс: САЩ организира армията на България

Посланикът на САЩ плътно застана зад МВР

Американският посланик: “В България има две съдебни системи – за власта и за обикновените хора”

Обвинения без присъди за бизнеса в САЩ

Американският посланик за приликите и разликите

Наш политик поиска два милиарда долара от САЩ за военни бази в България

Уикилийкс пак извеза български керливи ризи

Българският Парламент тегли шута на Държавна Сигурност от посолствата

За 3 дни 3 пъти смениха настроението на Посланик Уорлик

Хилъри Клинтън похвали, гарантира и … остави американските визи валидни: „Обещавам на българския народ, че САЩ винаги ще бъде с вас, което сме правили в миналото” 

Американският посланик съжалява за уволненият министър и за шистовия газ в България, но не каза нищо за визите

САЩ ще строи АЕЦ Белене?

Българските Църкви в САЩ ще бъдат загубени?

Американският и Английският Посланици Уважиха Гей-парада в София

Атентатът в Бургас каза “да” на фалшивите US-документи и “не” на редовните US-визи

Посланикът на САЩ напуска България на 14 септември

САЩ официално накълца България за човешките права

Американска виза – US VISA – нова система се въвежда в България

Българският президент Плевнелиев в Ню Йорк

Новият посланик на САЩ в България г-жа Марси Рийс прави своето първо видео обръщение към българите

Президентът Плевнелиев в ООН потвърди Обама и даде България за пример

Американци “пряко се включиха в мача” в Белене?

Новият посланик на САЩ в България отново “пропусна” визите в Първото си официално изявление

=====================

The U.S. Ambassador to the Republic of Bulgaria, Marcie B. Ries, presented her credentials to President Rosen Plevneliev on October 1, 2012.

Statement of US Ambassador to the Republic of Bulgaria Marcie B. Ries

I am very pleased to be here today to begin my tenure as the United States Ambassador to the Republic of Bulgaria.

Although I only arrived on Friday, I have already taken a ride on your metro, I have admired the historic buildings in downtown Sofia, I have visited the Zhenski pazar and I have taken a hike on Mount Vitosha. And just the afternoon I presented my credentials to the President of the Republic of Bulgaria. I feel very confident that I will thoroughly enjoy getting to know better your beautiful country.

Our countries enjoy a long history of partnership and friendship, of mutual support and of cooperative effort.

The work we have done together bilaterally and as NATO partners in Afghanistan, in Libya, in Kosovo, has contributed to a safer, more stable, more democratic future for our world, and we are very grateful for Bulgaria’s contribution.

Though newly arrived to Bulgaria, I have lived in the region and know firsthand of the constructive role that Bulgaria continues to play in promoting stability in the Western Balkans and by supporting emerging democracies in the Middle East and North Africa.

I hope that during my tenure, we can work together to further strengthen our cooperation in the areas of security and law enforcement, to promote opportunities for our respective business communities, and, to encourage our respective peoples to get to know each other better.

You will find that we are good listeners and very willing to work with you in areas that your government, your civil society, and your citizens think are important – for example, judicial reform and strengthening the rule of law, promoting energy diversity, and combating corruption and organized crime.

One of my personal idols, and a great icon of America, President Abraham Lincoln said,

“This country, with its institutions, belongs to the people who inhabit it.”

He was speaking of my country, of the United States of America, but he could have just as easily been speaking about Bulgaria.

Thank you very much to all for the warm welcome. I look forward to traveling widely, to meeting as many of you as possible and to working together to broaden and deepen the excellent relationship that exists between our two countries.