11 септември – в Америка 11 години по-късно – 11 пъти по-трудно

11 септември 2001г. – 8:55 ч местно време – Пътнически самолет се разбива в северната кула от близнаците на 110-етажния Световен търговски център в Ню Йорк. 9:13 ч – Във втория небостъргач се врязва друг самолет. Причинен е силен взрив и пожар. 9:21 ч – Официално се съобщава, че взривът в Световния търговски център е терористичен акт. Загиват всички пътници в самолетите и много други в сградите.В двете кули на огромното здание работят 60 000 души и около 150 000 души всеки ден посещават кулите-близнаци. Основната част от жертвите са цивилни лица. 9:37 ч – Американският президент Джордж Буш, който е на посещение във Флорида, прави обръщение към нацията и определя случилото се като “невероятен терористичен акт”.

Баба Ванга: “Страх, страх! Двама американски братя падат, изкълвани от птици железни. Вълците вият от храста и невинна кръв се пролива като река.”

11 септември 2012 г. – още 11 години по-късно – поне 11 пъти по-различен свят – 11 пъти по-голяма сигурност – 11 пъти по-трудно се живее

11 Септември в цифри

През 1989 година пророчицата Баба Ванга е казала: “Страх, страх! Двама американски братя падат, изкълвани от птици железни. Вълците вият от храста и невинна кръв се пролива като река.” Предсказанието се сбъдва 11 години по-късно на 11 септември 2001 година. Небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк са наричани “братята” или “близнаците”. “Железните птици” са самолетите на терористите. “Вълците вият от храста” явно се отнася до реакцията на правителството на президента Буш, чието име означава точно “храст”.

 

Сега 11 години по-късно, като днес си спомням този ден на 11 септември 2001г. и никога няма да го забравя! Това бе първата ми голяма среща с Америка и големия тероризъм.

Беше нормален работен ден – вторник, около 6:00 сутринта местно време в Лос Анджелис (9:00 Ню Йорк) , когато видяхме на екрана на телевизора, който по това време винаги гледахме за всичко през деня преди работа, как пътнически самолет се врязва в една от кулите на Световния търговски център в Долен Манхатън в Ню Йорк. Отначало помислих, че е някаква реклама на филм – но това бяха новините, и това беше истинско събитие, което следваше да промени моят живот в Америка, на всички в САЩ и по целия свят.

Пиех си кафето, а на екрана следваха новина след новина, които показваха атентатите, съгласувани самоубийствени атаки, след като 19 ислямски терористи бяха установявили контрол над 4 пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ към Западното, към Калифорния, три от тях в посока към Лос Анджелис и един към Сан Франциско. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като те са заредени догоре с гориво.

Вече всичко вървеше “на живо” на екрана. Вторият удар беше шок – гледахме и не вярвахме, та дори си помислихме, че е телевизионно повторение на първия. Но не – беше си самата жестока истина и жалка трагедия.

Ислямските терористи, принадлежащи към Ал-Каида, целенасочено бяха разбили вече два самолета в двата “близнака”. В рамките само на 18 минути и двете “кули-близнаци” на Световния търговски център в Ню Йорк бяха разцепени, при което както се разбра по-късно загиват всички хора на борда и много други в сградите.

Американската телевизионна компания Ей Би Си публикува 12 държани повече от 8 г. в тайна снимки от сгромолясващите се кули на Световния търговски център в Ню Йорк от 11 септември 2001 г. Заснетите от полицейски хеликоптер фотографии показват трагедията от невиждан досега ъгъл и със смразяващ кръвта мащаб и обхват. Техен автор е полицейският сержант Грег Семендингър.

Послеващи две сцени от екрана даже по-силно ме смразиха. Само след два часа двете кули СТЦ 1 и СТЦ 2, които са се намирали на 150 м разстояние се сринаха за секунди до основи, като разрушиха поне още две 2 сгради и повредиха няколко други. Сцените по улиците не могат да бъдат описани с прости думи – каквото и да каже човек ще бъде нищожно малко!

Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се взривява в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като вероятно пътниците оказват съпротива.

Подобно нещо не бях и сънувал – най-вече хората! Затрупвани, бягащи, скачащи в бездната от небистъргачите! Поне 200 човека скачат от горящите сгради и намират смъртта си на улиците или по покривите на съседните сгради. Война е слабо да се каже – тук никой нямаще униформи за да се различават противниците и никой не бе тръгнал да умира в името на нещо – това бяха просто жертви!

“While we can never forget it is time to pull ahead. Many more disasters will come our way. Many more times of mourning unfortunately will effect this country.” “…would strike fear into every decent human being.” TEXT AND PHOTO: www.njlawman.com

СТРАХ- това бе което най-вече видях в очите на хората, когато бях там на място в Ню Йорк, когато дарявах кръв, по улици и магазини, навсякъде където и да си помисля в Америка! Баба Ванга се оказа отново и отново права – да, страх!

Страхът стана официално чувство за вина до доказване на противното! Никой не е виновен за нищо, просто се страхува!

Никой не се страхува от нищо друго, освен от смъртта – нито от бедствие, нито от разни кризи, нито от война!

Америка вече не беше същата и никой не можеше да го скрие!

Националният институт по стандарти и технологии на САЩ установява, че по време на атаките, в комплекса на Световния търговски център се намират около 17 400 души. Голяма част от хората, които се намират под зоната на удара, са евакуирани безопасно извън сградите. Освен тях, са евакуирани и 18 души от зоната на удара в Южната кула. Около 600 души са убити незабавно или са хванати в капан в Южната кула. В Северната кула загиват 1 366 души. Според докладите на комисиите, стотици са убити по времето на удара, а други са хванати в капан и загиват при падането на кулите. Поне 200 човека скачат от горящите сгради и намират смъртта си на улиците или по покривите на съседните сгради.

Скрити оставаха само някои от тези, които искаха да помогнат – но и тази част от тях, която се виждаше бе достатъчна!

Достатъчна, за да реша, че и аз трябва да помогна! Така и когато отидох в Ню Йорк, така и когато дарявах кръв, защото се оказа, че кръвната ми група ставала за всеки!

Да дадеш винаги означава, че ще вземеш! Аз взех много – своето собствено удоволетворение, че съм човек! По-скоро го почувствах, а не го получих, и това ми стига! Всичките много останали чувства и мисли просто бледнеят!

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 115 нациионалности.246 – на четирите самолета, 2 603 – в кулите в Ню Йорк и на земята, и 125 – в Пентагона. Други 24 души са обявени за липсващи. Всички жертви са цивилни лица освен 55-те военни, убити във Пентагона. 411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загиват, докато се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите. 

След като 110-етажните Близнаци рухнаха, хиляди тонове стомана, бетон, стъкло и азбест обсипаха улиците на “Голямата ябълка” и хиляди литри горящо самолетно гориво и пластмаса започнаха да морят със смъртоносни канцерогени. Според редица проучвания, общият брой на хората, починали от болести, свързани с 11 септември, надвишава 1000 души. Най-малко 20 хиляди работници продължават да се лекуват, а 40 хиляди се следят отблизо от Здравната програма за Световния търговски център през 2012г.

Уникално – в началото на 20 век близо 3000 човека загубиха живот не от по- и най- естествени събития – не от природно бедствие, не от епидемия, не от глад, не от война – а просто е така! Горди майки и бащи, достойни дъщери и синове напуснаха своите семейства без да го пожелаят! 

Общо 3 051 деца са загубили родител по време на терористичните атаки. Жени, чиито съпрузи са загинали по време на атаките, раждат 17 бебета след това. На пожарникарите бяха нужни 100 дни, за да изгасят всички пожари възпламенени от атаките в Ню Йорк. 100 дни имаше на разположение на всеки “истински” американец да се включи и да помогне за трагедията! Само 291 тела са намерени цели на Кота Нула. Работниците и доброволците прегледаха над 1 млн. тона отломки, търсейки човешки останки и лични вещи, като откриха 65 000 вещи, в това число 437 часовника и 144 венчални халки.

Всичко стана само за броени часове, само за ден.

Ден-трагедия, който промени живота десетилетия напред!

Тежкият спомен идва в момент на тежък живот в Америка – ЧЕТЕТЕ ТУК:

11 септември в цифри – 11 години по-късно

И кризата си върви с пълна пара … и без Атентати …

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

9/11: Най-силните снимки от инцидента

Терористи расли в САЩ – заплаха за Америка

Светът “заделя” пари за талибаните

Наш инженер клати мостовете на Ню Йорк

10 начина за манипулиране и къде сме ние самите

Какво се случи на 11 септември 2001 по минути от телевизиите /+видео/ 

Според официалната версия атентатите от 11 септември 2001 година са внезапни и неочаквани въздушни нападения, извършени срещу САЩ от общо 19 ислямски терористи от арабски произход, отвлекли четири самолета “Боинг”.

8:55 ч – Пътнически самолет се разбива в северната кула от близнаците на Световния търговски център в Ню Йорк. Мощен взрив разтърсва сградата. След като става ясно, че има отвлечен самолет два изтребителя F-15 са вдигнати във въздуха до 8:53 ч.

9:13 ч – Във втория небостъргач се врязва друг самолет. Причинен е силен взрив и пожар.
9:21 ч – Официално се съобщава, че взривът в Световния търговски център е терористичен акт. Обявено е, че самолетите-убийци са излетели от летище „Логан” в Бостън. Според Доклада на комисията за 11 септември черните кутии от самолетите (полет 11 и 175), блъснали се в Кулите близнаци, не са намерени.

9:26 ч – В Ню Йорк настъпва паника и хиляди хора се опитват да напуснат районите около небостъргачите на търговския център и главните държавни учреждения. В района на терористичните действия в южните части на Манхатън пристигат подразделения на полицията, пожарната и бърза помощ. Поради задръствания по улиците работата на спасителите и евакуацията на жертвите е затруднено. Всички тунели и мостове на града са затворени за движение на автомобили. Властите затварят въздушното пространство на страната и издават заповед за незабавно приземяване на всички самолети, които летят над територията на САЩ.

Президентът Джордж У. Буш продължава да чете книжката „Козлето“ с учениците дори след като началникът на кабинета Андрю Кард му прошепва на ухото за втори самолет, разбил се в Южната кула сутринта на 11 септември 2001г. ФОТО: Уикипедиа

9:37 ч – Американският президент Джордж Буш, който е на посещение във Флорида, прави обръщение към нацията.

На сутринта на 11 септември 2001 г. президентът Джордж У. Буш пристига в основното училище в Сарасота, където има предварително уговорена среща с ученици. Още преди да влезе в училището, той е уведомен че самолет се е разбил в Световния търговски център. Президентът запазва спокойствие и продължава да чете книжката „Козлето“ с учениците дори след като началникът на кабинета Андрю Кард му прошепва на ухото за втори самолет, разбил се в Южната кула. Обяснението на Буш е, че е искал да покаже сила и спокойствие и да не предизвика паника с бързото си напускане.

В обръщението си Президентът Буш определя случилото се като “невероятен терористичен акт”. Американският президент отбелязва, че престъпниците, които се организирали акта, няма да избегнат правосъдието, “където и да се намират”. /видео за разрушенията на фона на цялата реч на Джордж Буш и песен на Еня/

9:45 ч – Трети пътнически лайнер се разбива в сградата на Пентагона във Вашингтон.
9:54 ч – Федералната авиационна администрация заповядва на всички самолети, които се намират във въздушното пространство на САЩ незабавно да се приземят на най-близките летища.
10:00 ч – Кметът на Ню Йорк Рудолф Джулиани въвежда извънредно положение в града.
10:10 ч – Част от зданието на Пентагона се срутва.
10:17 ч – Заповядано е на персонала на Двореца на нациите на ООН веднага да напуснат сградата.
10:29 ч – Срутва се втората, северната кула, на 110-етажния Световен търговски център. Малко преди това се разрушава голяма част от южната кула. В двете кули на огромното здание работят 60 000 души и около 150 000 души всеки ден посещават кулите-близнаци. Националният институт по стандарти и технологии на САЩ установява, че по време на атаките, в комплекса на Световния търговски център се намират около 17 400 души.

10:38 ч – Близо до сградата на Държавния департамент избухва автомобил.
10:42 ч – Във Вашингтон е обявена пълна евакуация на всички правителствени сгради. Прекратена е работата на всички федерални и правителствени учреждения и е обявена тревога от “четвърта степен”. Тревогата от “пета степен” се равнява на състояние на война. Членове на правителството на САЩ са евакуирани на “сигурно място”, чието местонахождение е държавна тайна.
10:45 ч – Съобщено е за катастрофа на пътнически самолет “Боинг-747” близо до Питсбърг. Черните кутии от полети 77 и 93 са открити, но според ФБР са силно повредени и деформирани.

17:20 ч. – 47-етажната сграда със стоманено-бетонна конструкция на Световния търговски център 7 се срутва напълно, симетрично и в основата си. Срутването трае 6,6 секунди.

14 септември 2001г. – Конгресът на САЩ почти единодушно приема резолюция, даваща разрешение на Джордж Уокър Буш да предприеме военни действия в отговор на атаката. Предложената от него на 12 септември резолюция би го упълномощила да води военни действия за в бъдеще без допълнително допитване до Конгреса спрямо всяка група, организация или нация, която той счете за застрашаваща сигурността на САЩ, а не само спрямо участниците в атентатите на 11 септември, но това искане не е прието.

16 септември 2001 г. – администрацията на Буш предлага на Конгреса за приемане т.нар. Патриотичен акт. След гласуване на закона от Сената, Буш го подписва на 26 октомври 2001 г. Патриотичният акт (USA PATRIOT Act – Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act of 2001) е федерален закон на САЩ, чиято официална цел е да „възпира и наказва терористи в САЩ и по света, да улесни разследванията според закона и други“.

18 септември 2001г. – президентът подписва резолюция от 14 септември, която става закон упълномощаващ военен отговор на атентатите. Официално е съобщено, че Осама бин Ладен и ръководената от него сунитска ислямистка терористична организация Ал Каида стоят зад този най-мащабен в историята на човечеството терористичен акт.

Oктомври 2001 г. Президентът Джордж Буш обявява световна Война срещу тероризма и нарежда инвазия в Афганистан за свалянето от власт на талибаните, унищожаването на Ал Кайда и залавянето на Осама бин Ладен.

1 ноември 2001г. Президентът Буш подписва Акт за ограничаване достъпа до президентските архиви Executive Order 13233.

Приетият специален Закон за защита на Америка позволява на правителствените служби да провеждат подслушване на физически лица без разрешение до 72 часа. Законът разрешава също на компетентните правителствени органи да контролират всички електронни съобщения на американските граждани, които те получават от чужбина. Законът дава ”имунитет” на всеки доставчик на Интернет услуги или друг вид електронни комуникации, който сътрудничи с правителствините служби по прилагането на този закон. Новият Закон въвежда редица промени и в Закона FISA на Националната разузнавателна служба, с който се създават редица облекчения за дейността им, включително и за дигиталния шпионаж.

Новият Закон въвежда редица промени и в Закона FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) на Националната разузнавателна служба, с който се създават редица облекчения за дейността им, включително и за дигиталния шпионаж.

Компаниите от телекомуникационният бизнес трябва да се съобразяват с новите закони, след като на 21 и 28 септември 2001г. от CALEA® | The Commission on Accreditation for Law Enforcement Agencies се издават специални документи с изисквания за предоставяне на възможности на службите за следене (Public Notice on the Common Carrier and Wireless Telecommunication Bureaus Establishes Procedures for Carriers to Submit or Supplement CALEA, Section 107(c) Extension Petitions, Both Generally With Respect to Packet-Mode and Other Safe Harbor Standards): отворете в Word или в Acrobat

Федералното бюро за разследване (ФБР), особено след терористичният акт от 11 септември 2001 година, увеличи поръчките за изработване на нови или за разширяване и усъвършенстване на старите системи за дигитален шпионаж. Открито или негласно, те възлагат изработването на различни сафтуерни програми за обслужване на електронният контрол.

След терористичните актове на 11 септември 2001 г. активно се използва системата Carnivore (software) (хищник), създадена през 1999 г., която всъщност се явява усъвършенстваната програма DRAGONWARE SUITE.  Американската общественост, силно чуствителна след атентите, остро реагира срещу името CARNIVORE в превод „хищник” и то веднага е сменено с DCS 1000, която е продукт на шпионската система на ФБР – DCSNet (Digital Collection System Network). ”Тя пазволява на агентите от Ню Йорк например, да запишат разговор по мобилен телефон в Сакраменто, Калифорния и светкавично да установят къде се намира притежателят му. Техен избор е дали да продължат със SMS – ите и съобщенията от гласовата и електронната му поща, разбивайки всички възможни пароли за личен достъп. Само с няколко удара по клавиатурата шпионите пренасочват записите към езиковите специалисти на ФБР за превод и коментар”, обяснява журналистът от Сан Франциско Раян Сингел.

CIPAN е друга една система използвана от ФБР за извършване на дигитален шпионаж. Софтуерът на тази система следи всички електронни комуникации – от разнообразните информации, включително IP адреси на компютрите, операционните системи, MAC адреси, всички портали в момента на отварянето или поставени програми, регистрация и потребителско име на собственика, най-посещавания сайт, както и всички други адреси, с които компютърът е вързан. Интернет-търсачките трудно откриват информация за тази система.

Point, Click … Eavesdrop: How the FBI Wiretap Net Operates

Лари Мефърд (Larry Mefford), бивш заместник директор на ФБР казва: ”Мога да ви дам повече сигурност, но аз трябва да ви отнема някои права”.

В края на 2001 година в американската база в залива Гуантанамо е изграден и силно охраняван военен затвор, наречен “Лагер за затворници в Гуантанамовия залив” или затворът “Гуантанамо”, на стойност 54 млн. долара. Първите 20 задържани са докарани на 11 януари 2002г. В него са задържани около 300 заподозрени в тероризъм, военни престъпления и участие в атентатите на 11 септември от 40 държави, но предимно от Саудитска Арабия, Афганистан и Йемен. По данни на американския вестник “Ню Йорк таймс” – Guantanamo by the Numbers – от ноември 2007 г. официално обвинение е повдигнато само срещу 10 задържани в затвора. Осъден е 1 австралийски гражданин. Освободени са 445 арестувани. През септември 2012г. в Гуантанамо има 167 затворници, по последни данни от медиите Маями Хералд и Ню Йорк Таймс.  $800,000 на година е струвал един затворник на държавата през 2011г., според данни на Маями Хералд: By the numbers”.

Разчистването на площадката на Световния търговски център приключва през май 2002 г. Възстановяването на Световния търговски център се оказва сложно, тъй като възникват противоречия относно видът на новите сгради и тяхната конструкция.

Mарт 2003 г. – Президентът Буш нарежда инвазия в Ирак, твърдейки, че Ирак притежава оръжия за масово унищожение и че войната е задължителна за защитаването на САЩ. По средата на войната в Ирак Буш е преизбран за втори 4-годишен мандат през ноември 2004г.

2007 г. – Лари Силвърстийн, строителният предприемач и собственик на Близнаците по време на атентата на 11 септември 2001г. постига споразумение със застрахователите за изплащането на 4.55 млрд. долара. Силвърстийн купува Световния търговски център за 3.2 млрд. долара шест месеца преди кулите да паднат. На същото място той изгражда отново комплекс с търговски площи, редом с паметник и музей.

На 11 септември 2011 г. на мястото на кулите е открит Национален мемориал и музей на 11 септември.

Непосредствено до мемориалa през 2013 ще бъде завършен Световния търговски център 1 (Кулата на свободата).

Пентагонът е възстановен в рамките на една година и до сградата е изграден мемориал през 2008 г.

На мястото на катастрофиралия четвърти самолет през 2009 г. започва изграждане на постоянен мемориал.

Атентатите в САЩ от 11 септември 2001г. са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят.

9 comments for “11 септември – в Америка 11 години по-късно – 11 пъти по-трудно