Наш инженер клати мостовете на Ню Йорк

Събитията от 11 септември по минути проследява фотоцикълът "Световният търговски център" на инж. Божидар Янев, главен инспектор по мостовете в Ню Йорк 

Инж. Янев: 

София, 20 август
    Човекът който "клати" мостовете в Ню Йорк - нашият инженер Божидар Янев, след като отговаря за състоянието на всичките 800 моста в мегаполиса реши да покаже фотосите направени от него на специална изложба в Родината си България.
   Експозицията набляга на събитията от 11 септември 2001 година в "града на свободата", като по минути проследява трагедията разиграла се там. Фотоцикълът е наречен "Световният търговски център", а изложбата, като цяло "Конструктивният поглед", и ще бъде открита днес в София. Янев е главен инспектор по мостовете в Ню Йорк.   Експозицията включва още два цикъла - "Градове и хора" и "Мостове", който  отразява своеобразна гледна точка, каквато може да има само специалистът - инженер по мостовете, отбелязват организаторите.
     От 1989 г. Божидар Янев оглавява Инспектората по управление на мостовете в Ню Йорк и отговаря за изправността на 800-те моста в града. Във фотосите му образът на Америка е пресъздаден по специфичен начин, свързващ естетиката с информацията, конструктивният инженерен поглед с въображението на фотографа аматьор, посочва уредникът на изложбата Бисера Йосифова.
     За необикновената съдба на Янев, един наистина професионално реализиран българин отвъд океана пък разказва филмът на журналиста Тома Томов, който ще се прожектира по време на изложбата, съобщи лично   за ОБЗОР bulgarica.com медийният гуру.  Експозицията ще продължи един месец.
    bojidar yanev smallБожидар Янев е роден през 1947 година. Малко преди завършване на гимназия Божидар Янев бил изправен пред дилемата цигулка или инженерство. Избира "точната наука", след като чува как свири Минчо Минчев и се "предава" на тема музика. Завършва Университета по архитектура, инженерство и геодезия / УАСГ/ в София и защитава докторат в Строителния факултет на Колумбийския университет в Ню Йорк. Постдокторската му специализация преминава в университета на Бъркли, Калифорния. Осемдесетте години са време на усилна консултантска дейност в Ню Йорк, а от 1989 г. Божидар Янев е назначен за изпълнителен директор на новосъздадения отдел „Управление и поддръжка на мостовете“ към градската администрация на Ню Йорк. (Bojidar S. Yanev, Executive Director, Bridge Inspection and Management)
През последните 20 години изнася лекции върху устойчивостта на конструкциите, проектирането и управлението на мостове в Колумбийския университет. Води курс в Политехническия институт в Бруклин. Изнася лекции в Япония, Франция, Великобритания и Дания, както и в университетите "Синхуа" в Пекин и "Тонгджи" в Шанхай.
      Янев получава званието "Административен инженер за 1994г." от Американската асоциация на строителните инженери и "Инженер на годината" /1995/ от Асоциацията на мостовите проектанти и конструктури. През 2008 г. УАСГ му присъжда титлата "Почетен доктор".
1537215В началото на март излезе книгата му „Управление на мостове“ - колкото специализирано, толкова и увлекателно само по себе си четиво. Книгата вече е договорена за превод в Китай и Япония, в Европа ще се разпространява в английски оригинал чрез агент във Великобритания.