АСТА НЕ – Европа Обяви Независимостта на Интернет на 4 юли

На 14 февруари 2012 г. България спря участието си в спорното споразумение за борба с фалшифицирането АСТА. По същото време в целия Европейски съюз започна радикално преобръщане на позициите по въпроса с АСТА и все повече държави се отказвха от споразумението.

Датата съвпадна с Денят на Независимостта в САЩ и така се получи световна символика за важността и обхвата на “он-лайн живота”

Европейският парламент отхвърли спорното търговско споразумение ACTA

4 юли 2012г. Днес Независимостта на Интернет бе официално обявена в Европа, като датата съвпадна с Денят на Независимостта в САЩ и така се получи някаква световна символика за важността и обхвата на “он-лайн живота”.   Европейският парламент отхвърли спорното търговско споразумение ACTA, което бе критикувано като ограничаващо свободата в интернет, за което ви информираме на сайта ни и подкрепихме премахването му от самата нагова поява.

Поддръжниците на договора искаха решаващото гласуване да бъде отложено, но членовете на Европейския парламент решиха да не отлагат повече решението, предадоха минути след гласуването всички световни информационни агенции и медии.

Споразумението ACTA бе отхвърлено почти единудушно с цели 478 гласа „против“, едва 39 „за“ и 165 „въздържали се“.

По-рано пет парламентарни комисии, разглеждащи документа, препоръчаха той да не бъде приет, но техният брой не оказа влияние върху общото мнение на европейските депутати.

На 14 февруари 2012 г. България спря участието си в спорното споразумение за борба с фалшифицирането АСТА. По същото време в целия Европейски съюз започна радикално преобръщане на позициите по въпроса с АСТА и все повече държави се отказвха от споразумението. Това заяви тогава министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той обясни, че няма намерение да търси виновника за първоначалното подписване на АСТА, затова той самият щял да поеме отговорността.

Пак тогава Anonymous (Анонимните) хакнаха интернет страницата на българската организация за авторски права ПРОФОН и на ЦРУ и протестиращи в България издигнаха лозунга „Тровят умовете, режат ни достъпа до информация, за да станем овце!“ На 11 февруари 2012 г. Граждани от 17 български града излязоха на масов протест срещу приемането на ACTA, „споразумението за торентите“. Акцията бе част от световния ден за протест срещу АСТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение за борба с фалшифицирането ) и такива в повечето европейски държави.

ПРИПОМНЯМЕ:

Съдът на ЕС отряза привърженик на АСТА

България отказа споразумението за борба с фалшифицирането АСТА

Българите скочиха срещу АСТА – Анонимните хакнаха ЦРУ и ПРОФОН