Бойко Борисов: “България – слънчогледи, жита и в средата – магистрала.”

Трасето беше пуснато в експлоатация от президента Росен Плевнелиев (2ри ляво), премиера Бойко Борисов (без сако), комисаря по регионална политика Йоханес Хаан (най-ляво) и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова (дясно). ПРЕС-ФОТО БТА

ВИЖТЕ ВИДЕО

Отвориха за движение Трасето от магистрала Тракия, с дължина близо 32 км, е от Стара Загора до Нова Загора

Уникален парен валяк среща официалните лица

Президентът Плевнелиев: “Всички знаете, че това е отсечката на смъртта, която всяка година взема жертви и която пращаме в историята. Но днес ние също пишем история, защото сме на път да изпълним заветната мечта на българите за магистрала “Тракия”

1 юли 2012г. “Ето така ми се иска да изглежда България – слънчогледи, жита и в средата – магистрала. Всичко е засадено, комбайни жънат. Слънчогледът е прекрасен като реколта”, заяви премиерът Бойко Борисов при отварянето за движение на Лот 2 на автомагистрала “Тракия”. Трасето беше пуснато в експлоатация от президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и комисаря по регионална политика Йоханес Хаан. На церемонията по откриването на отсечката при пътен възел “Стара Загора” присъстваха и министри от кабинета, съобщиха от БТА. Те бяха посрещнати от парен валяк, произведен през 1938 г. Машината е участвала активно с пътното строителство в България до средата на миналия век и е единственият запазен екземпляр в света.

Трасето от магистрала Тракия, с дължина близо 32 км, е от Стара Загора до Нова Загора.

“Всички знаете, че това е отсечката на смъртта, която всяка година взема жертви и която пращаме в историята. Но днес ние също пишем история, защото сме на път да изпълним заветната мечта на българите за магистрала “Тракия”, заяви на откриването президентът Росен Плевнелиев и припомни, че магистралното строителство е национален приоритет. ПРИПОМНЯМЕ: Със 140 км в час ний сме номер едно

Преди 1 година тук имаше блата и машини затънали в тях. Днес имаме качествена магистрала, изпълнена в срок и в бюджет”, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Лот 2 бе завършен предсрочно, като стойността на договора е близо 138 млн. лв. и е финансиран по оперативна програма “Транспорт”.

Министър-председателят съобщи, че лотът до Ямбол също бил готов, но заради некачествено строителство се наложило да бъдат развалени и наново направени 17 км от отсечката. Получил уверение обаче, че до 12 дни обаче и този участък от “Тракия” ще е завършен.

Европа се гордее с това изключително постижение. Поздравяваме правителството и всички хора, които отговаряха за този проект, заяви еврокомисарят по регионалнаа политика Йоханес Хан.

А1 “Тракия” е автомагистрала в Южна България, част от Паневропейски транспортен коридор 8. Към 1 юли 2012 г. се използват участъците от София до Нова Загора и от Карнобат до Бургас с обща дължина близо 300 км. “Тракия” е първата автомагистрала в България и има изключително значение за икономиката и транспорта на страната. През 1964 г. е взето решение за изграждането й като част от автомагистрален пръстен, включващ още автомагистралите “Хемус” и “Черно море”. Строителството на автомагистралата започва през 1973 г. Понастоящем АМ “Тракия” започва от възел “Враня” и продължава към Стара Загора с отбивки към Вакарел, Ихтиман и Костенец. Изцяло в км 53 е изграден единственият за магистралата тунел “Траянови врата” с две тръби и дължина 700 м. Следват отбивки за Велинград, Пазарджик, Пловдив и Раковски. Към Пловдив са изградени три входни точки. След пускането на целия Лот 1 освен временното колело към Стара Загора „Тракия” има две отбивки за Чирпан. Лот 1 е от Оризово до Стара Загора; Лот 2 – Стара Загора – Нова Загора; Лот 3 – Нова Загора – Ямбол; Лот 4 – Ямбол – Карнобат; Лот 5 – Карнобат – Бургас.