US-посланикът настоява за лобизъм в България

Председателят на Парламента Цецка Цачева: “Все още не сме готови за цялостен закон за лобизма! Предпочитаме европейските практики!” 

Джеймс Уорлик: “Подкупите и корупцията са равносилни на лобиране! Въпросът е не дали лобизмът се случва, а как се случва и по какъв начин може да се контролира! Не мислех за себе си като търговец на влияние, а като за просветител!”

  22 ноември 2010г. Все още не сме готови за цялостен закон за лобизма, заяви председателят на парламента Цецка Цачева. Тя откри двудневна конференция на тема “Ролите на лобистите”.
    Форумът е организиран от Народното събрание и Института за икономическа политика, с подкрепата на посолството на САЩ в България.
    Тя посочи неуспешните опити в предишни парламенти за приемане на такъв закон. В България нямаме професионални лобисти, на които се плаща, за да прокарват една или друга законодателна инициатива, отбеляза Цачева. Тя предложи ориентиране към европейските практики за въвеждане на правила и норми, които да дават прозрачност какво се прави от представителите на обществени организации и народните представители.
    Според Цачева, това може да стане чрез въвеждането на публични регистри, в които да фигурират имената на народните представители и на публични организации, сферите на техните интереси и законодателните им инициативи. Тя изрази очакване регистрите да бъдат готови до края на есенната сесия на Народното събрание.
    Председателят на парламента посочи, че мнението й най-много се доближава до практиката в Германия, където всяка година Будестагът прави публичен регистър на лобистите, които могат да изразяват позиции по определени законопроекти. По думите й очерталите се обществени отношения по темата за лобизма не могат да останат без отговор.
    Цецка Цачева отбеляза, че ЕС е по-склонен да не се отива към нормативен акт за лобизма, а материята да се урежда в различни закони. Според председателя на парламента сегашната правна уредба у нас дава достатъчна прозрачност с какво се занимават депутатите извън сградата на парламента

   Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик изрази мнение, че в България трябва да се създаде законодателна рамка по отношение на лобизма.

   Той заяви, че преди да стане конгресмен, е работил като лобист на частна фондация за събиране на средства за Филипините и Тайланд. По думите му целта е била да привлече повече средства от американското правителство. Не мислех за себе си като търговец на влияние, а като за просветител, заяви Уорлик. Лобистите в най-добрия случай предоставят информация на законодателите, добави той.
    Подкупите и корупцията са равносилни на лобиране, заяви Джеймс Уорлик. Въпросът е не дали лобизмът се случва, а как се случва и по какъв начин може да се контролира, уточни той.
  Според Уорлик лобистите трябва да бъдат регистрирани, както и членовете на Конгреса да бъдат прозрачни – какъв е дневният им график, с кои компании се срещат.

Бел.ред. Кога ще се случи това – американски конгресмен да даде дневното разписание и с кои компании се среща? България да вземе пример от тях!