Джеймс Уорлик: “Повече българи да получат ясна представа за САЩ!”

  

  

Посланикът: “От хората за хората – повече от политически въпрос. Аз съм посланик на американския за българския народ. Повече американци трябва да усетят от България. Все повече българи да имат ясна представа за САЩ – не само въз основа на това, което виждат по филмите.”“Страната може да има силна връзка с Русия по въпросите на енергетиката и други области, и в същото време да бъде член на НАТО и на ЕС и да има добро партньорство със САЩ, което със сигурност е вярно – що се отнася до енергетиката. Има важни енергийни отношения между България и Русия. В действителност страната ще разчита на Русия като източник на енергия  за години напред. Убеден съм, че правителството предприема стъпки за увеличаване на нивото на прозрачност в енергийния сектор, но разбира се, има още какво да се желае.”

 

Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик в интервю за ТВ “Европа” с журналистката Василена Митева

– Ваше Превъзходителство, какво ще кажете за престоя си в страната ни до момента?

– Харесва ми тук. Наистина. Това е прекрасна страна, в която да бъдеш посланик на Съединените Американски Щати. Обичам планините, обичам морето, наслаждавам се на пътуванията из провинцията, но преди всичко ми харесват срещите с хората тук. Те са топли, приятелски и отворени. За мен е истинска привилегия да бъда в България.

– Кои са ключовите приоритети на САЩ за в бъдеще относно България и какви са пречките, които пречат да се постигнат?

– В момента има редица такива области. Много са сферите, в които сме активни, но мога да ви кажа, кои са основните, върху които се концентрирам аз през по-голяма част от моята дейност. Те са три, да кажем, 3 и половина. Първият фокус е върховенството на закона, решаване на въпроси, свързани с престъпността и корупцията. Те са важни, но принципът на правовата държава е повече от това. Също така съдебната система, защитата на правата на човека и зачитане на правата на малцинствата. /US-посланик: „Ромите в Каварна са интегрирани“/Отделям много време на тези въпроси и причината е, че вярвам, че ако тези основни предпоставки липсват, ако няма върховенството на закона тук, в съда или ако няма зачитане на човешките права – нищо друго няма да успее. Вторият ни приоритет, върху който се фокусираме, е икономика. Може би сте чули, аз много често споменавам енергетика. Това са важни въпроси, защото определят растежа на държавата, това е бъдещето. Ние искаме България да бъде не само стабилна, но и просперираща. Третата зона на дейстивие е свързана с проблемите на сигурността. Много сме доволни, че България е член на НАТО. България е домакин на обща техническа база тук. Имаме много добри и активни отношения на сътрудничество. В действителност, българските войници са рамо до рамо с нашите войски в Афганистан и ние наистина ценим тази подкрепа.

Но да не забравяме, че казах 3 и половина. И тази половината е повече от просто половина. Това е нещо, което аз наричам от хората за хората.

То е нещо повече от политически въпрос. Едно от нещата, които често обичам да казвам, е, че аз не съм просто посланик на правителството на САЩ за българското правителство. Аз съм посланик на американския народ за българския народ. Иска ми се тази връзка да е успешна. Това включва много други неща като изкуство, култура, история и образование. Харесва ми да излизам в България, да слушам хубава музика или да гледам прекрасни филми. Мисля, че повече американци трябва да усетят тези неща от България. И се надявам, че все повече българи, ще получат ясна представа и по-добро разбиране за САЩ. Тази представа трябва да е изградена не само въз основа на това, което виждат по телевизията или от блокбъстър филми. /ПРИПОМНЯМЕ: Сближаваме културите на САЩ и България и в основните приоритети на посланик Уорлик на препитването в Сената преди да пристигне в България липсваше Културата и Образа на американците – вижте 5-те основни приоритети, които той посочи във Вашингтон ето тук:  Новият US-посланик от Евро-произход пристигна в София /

Как отношенията между България и САЩ са се променили през последните години?

– В действителност мисля, че отношенията между  САЩ и България никога не са били по-силни. Ние си сътрудничим в много области. Аз говорих наскоро за сътрудничеството в областта на правоприлагането. Но има много повече от това. Тъкмо миналата седмица бяхме домакини на група от много известни режисьори, директори на театри и продуценти от САЩ, които пристигнаха на посещение в България. Защо точно България? Защото тук има страхотен театър. България има  прекрасна традиция по отношение на театъра. Тази група от 10-12 директори, продуценти са тук и ще има пътуване за български такива. Ето това е вид сътрудничество, което ние наблюдаваме през последните няколко години и смятам, че трябва да насърчаваме развитието в тази насока. /ВИЖТЕ НАЙ-ДОЛУ ЛИНКОВЕ ЗА ЗАСИЛЕНОТО АМЕРИКАНСКО ПРИСЪСТВИЕ В БЪЛГАРСКИЯ ТЕТЪР ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ/

– А що се отнася до политическата страна на сътрудничеството между двете страните – вярвате ли, че сега сме по-сближени от преди?

– Няма съмнение относно това. Става доста очевидно, когато наблюдаваме отношенията в сигурността. Военните части се обучават заедно, аз напоследък имах възможността да летя с български пилоти в МиГ 29 и бях първият цивилен, който някога го е  правил. И българските пилоти правят обучения с нашия Ф 16, тук идват десантници, морски пехотинци. Такива вид отношения изграждат връзка на доверие и надеждност във всяка друга сфера. И виждам, че това се случва в толкова много други области. Споменах за културно сътрудничество. И мисля, че българите ще бъдат очаровани да осъзнаят всички различни аспекти на взаимоотношенията ни и колко много са се развили те през последните няколко години.

– Как бихте определили руско-българските преговори по отношение на енергийните проекти?

– Има важни енергийни отношения между България и Русия. В действителност страната ще разчита на Русия като източник на енергия  за години напред. Ние искаме тези отношения да работят, важно е заради енергийната сигурност не само на България, а и за региона. В същото време е важна диверсификацията на енергийните ресурси. Не само за България, но и за нас. /ПРИПОМНЯМЕ: Американци искат да строят в България най-голямата слънчева ел-централа в Европа /

В САЩ ние научихме тежък урок през 70-те години на миналия век, когато бяхме зависими от петрола от Близкия изток. Вярвам, че повечето българи разбират, че енергийните ресурси не трябва да зависят само от една държава или от един източник. Мисля, че в това отношение настоящото правителство предприема стъпки в правилната посока, но със сигурност ще отнеме време. /Какво се случи – Путин в България/

– В геополитически контекст енергийните проекти АЕЦ “Белене”,  „Южен поток“, “Бургас – Александруполис” представляват ли интерес за САЩ ?  Притеснявате ли се от руската дейност и влияние в тази област?

Това не е конкуренция за влияние в България. Страната може да има силна връзка с Русия по въпросите на енергетиката и други области, и в същото време да бъде член на НАТО и на ЕС и да има добро партньорство със САЩ, което със сигурност е вярно – що се отнася до енергетиката. Бих казал, има много от тези проекти – настоящи и бъдещи и такива, които трябва да се разглеждат много внимателно. Болшинството от тях са изключително скъпи и трябва да бъдат преценени според 2 критерия: първият е да имат икономически смисъл. Пример за това е проекта АЕЦ “Белене”, бе наета уважаваната банка HBSC от Обединеното кралство като консултант. Това бе много умен ход на кабинета. И аз ги поздравявам за това. Защото ето такава квалификация е нужна, за да се направи внимателен преглед дали проектът “Белене” има икономическа рентабилност. Вторият критерий пък е енергийната сигурност за в бъдеще. Не само за България, но и за региона. Има редица интересни проекти, някои са руски, американски и други. Всички те трябва внимателно да се прегледат и оценят, защото повечето са изключително скъпи и със сигурност българската общественост иска да бъде сигурна, че се правят мъдри инвестиции. /Световните медии за плюсовете и минусите на Путин и Борисов в София /

– Липсват ли в България диверсификация, прозрачност и либерализация по отношение на енергийните проекти и стратегия?

– Тенденцията е в правилната посока. Но това няма да се случи за един ден, седмица или  месец. Тези енергийни проекти изискват време и инвестиции. Българското правителство се ангажира например за междусистемни връзки с Гърция, Турция, Румъния. Това е разумна стъпка, защото благодарение на тях ще се осигурят алтернативни източници на газ. Освен това е и вид диверсификация. Също така бих искал да спомена възобновяемите и алтернативни източници. Прозрачността също е от значение. Твърде много години енергийните проекти са били осъществени при заключени врати и никой не е знаел за тайните споразумения. И все пак те струват милиони долари, а дори и милиарди на гражданите. Най-важното е, когато един гражданин дава парите си, той да знае за какво ще бъдат изхарчени. Вярвам, че народът има право да знае какво пише в споразуменията. Убеден съм, че правителството предприема стъпки за увеличаване на нивото на прозрачност в енергийния сектор, но разбира се, има още какво да се желае.

Проектът „Белене” е много добър пример за това – липсата на точна информация, каква в крайна сметка ще бъде цената и какъв ще е планът за изпълнение.

– Споменах HBSC и затова се наема международен консултант. Това е  компания с опит в сектора, която може да определи основните разходите и ползи. И тогава може да направи препоръка доколко те са разумни. Въпросите са сложни и е трудно за един човек да има всички отговори. Поради тази причина се инвестира в международни консултанти, тъй като вие искате да получите точни отговори на въпросите си. Подчертавам, важно е да ги има. Това е проект за милиони или милиарди долари и ще отнеме години за строеж и ще включва важни енергийни решения за десетилетия напред. Вие искате да сте сигурни, че се прави както трябва. /ПРИПОМНЯМЕ: Американският посланик иска повече яснота за сделката с Русия /

– Ваше Превъзходителство, САЩ активно подкрепят съдебната реформа в България, борбата с корупцията и организираната престъпност. Виждате ли положително развитие в тази посока и върху какво трябва да концентрираме усилията си?

– Вярвам, че Министерството на вътрешните работи има сериозен напредък по отношение на проблемите с престъпността и корупцията. Както съм казвал и преди, в резултат на усилията на правителството улиците на България сега са по-сигурни, но това не е достатъчно. Не само трябва да осъществяват арести, но е нужно да се въведат подобрения в начина, по който работи цялата система, включително и съдебната. И въпроса е не дали би трябвало да има съдебната реформа, а от каква точно съдебна реформа се нуждае България. Не ме разбирайте погрешно. По-голямата част от съдиите са добре квалифицирани и ангажирани, но има и корумпирани такива. Това е факт. Такива има и у нас. Въпросът не е това дали са корумпирани. А как ще се гарантира за в бъдеще, че само най-квалифицираните и честни ще седнат на съдийското кресло. Тези точки подлежат на обществено обсъждане. Реформата е един от тези примери, които не можеш просто да щракнеш с пръсти, и готово – имаме промяна. Промяната ще стане постепенно и ще отнеме време./ПРИПОМНЯМЕ: US-посланикът схруска съдебната система в България и САЩ потвърди за специализирани съдилища в България /

Българският министър-председател Бойко Борисов упорито работи за изграждане на образа на контрол в страната. Бихте ли казали, че сме на правилния път в момента?

– Това е много обширен въпрос, който ми задавате. Не се съмнявам, че министър-председателят се опитва да направи най-доброто, за да може страната да се справи например с престъпността и корупцията. Иска ми се да похваля усилията на това правителство, защото предприема мерки в редица области, не само в областта на върховенството на закона. Предизвикателствата обаче са големи и понякога е трудно се вземат важни решения. Предстоят големи предизвикателства пред България, що се отнася до реформата в здравеопазването, пенсионната система,  висшето образование и  администрацията. Това са трудни препятствия, за всяко правителство решенията за всеки лидер са трудни и отнема време. Мога само да насърча министър-председателя да вземе тези трудни решения и да покаже визията си в тези области, защото те са определящи за бъдещето на страната.

– Спорт, особено футбол, е много важна част от българската култура. Виждате ли шанс за американски инвеститори да бъдат активни в тази област у нас?

– Вчера отидох на стадион “Васил Левски”, за да наблюдавам мача на националния отбор срещу сръбския национален тим. България загуби с един на нула. Но ще ви кажа едно – отборът игра много по-добре от сръбския и трябваше да спечели. Бях впечатлен от играчите, от новия треньор и беше чудесно да бъда там. Знам, че българите обичат футбола. Относно американски инвеститори не знам, може би в други области. Бих бил щастлив да работим с моя екип, за да привлечем американски инвеститори в сферата на спорта.

 
 

Американският посланик у нас Джеймс Уорлик в ролята на американския посланик в телевизионния сериал по бТВ „Стъклен дом

– Вашето появяване в един български телевизионен сериал, чието име аз няма да спомена, бе сензация. Кое е по-голямо предизвикателство за Вас – да представлявате Съединените американски щати като посланик или да бъдете актьор?

– Българските зрители трябва да са толкова горди  специално от този сериал. Там са събрани най-добрите сценаристи, продуценти и режисьори. Това са много талантливи хора. Това, което аз разбрах, докато бях част от екипа, е, че те са професионалисти и наистина ги уважавам. Знаете ли, изглежда лесно отстрани. Но нека да ви кажа, за някого, който е направил съвсем малко в тази насока, не е толкова лесно, беше изключително трудно и те са много талантливи. Бих искал да видя сериала и в САЩ. Беше удоволствие и привилегия за мен да участвам. Не съм професионалист, но научих много от това и не мога да го сравня с това да си посланик, но мога да кажа, че се забавлявах изключително много.

– Ваше превъзходителство, знаем, че учите български език и затова ще Ви помолим да кажете нещо на български за зрителите на телевизия “Европа”.

– Благодаря ви много! Надявам се скоро да говорим на български!

БЕЛ.РЕД. Въпросът за отпадането на американските визи за българи бе пропуснат в това интервю.

ПРИПОМНЯМЕ

КОЙ КОЙ Е: Новият US-посланик от Евро-произход пристигна в София

КУЛТУРА САЩ-БЪЛГАРИЯ: 

Американски режисъор: България сега е САЩ преди 30 години

Американка от Ел Ей в „Козелът“ на Радичков

Световноизвестен US-драматург влезе във ВИТИЗ

Произведение на изкуството, което не е опасно, е загуба на време

Наш драматург от Сан Диего с номинация

Захари Карабашлиев: “Откат” е крива, ръбата пиеса и не се подчинява дори на мен“