Коледни заговезни – 14 Ноември – последен ден с месо – започват пости – какво да (не) правим

14 Ноември – Последен ден в който, може да се яде месо, след Коледните Заговезни започват 40-дневните коледни пости /ЗАГОВЯВА СЕ/, които свършват на 24 декември (Бъдни вечер). Постът се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата (Великденския пост).

На 14 ноември БПЦ чества деня на Св. апостол Филип*, един от 12-тте апостоли, и един от 7-те дякони, които са следвали Спасителя. Имен ден празнуват Филип(-а), Фильо(-ка), Филипина.

Началото на Коледния пост е свързано с важен и преходен период, в който се намира света и преминаването му от една времева ситуация в друга. Във времето в което границата от есен към зима, от светлина към тъмнина, от топлина към студ все още не е прекрачена, времето преди да се роди Спасителя светът е все още неподреден и опасен. Вратите между рая, ада и средния свят Земята са отворени и през тях могат да проникнат различни страшни за човека създания. Затова се налагат забрани и се правят магически заклинания и действия. Постът е част от подреждането!

Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Исус Христос. Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да употребява без сряда и петък.

На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и вино. Венчавките са забранени от днес /началото на коледните пости/ до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/.

Обредна трапеза: кокошка с кисело зеле, пълнени чушки с боб, тиквеник с орехи, мед. /вижте рецепти по-долу/

Св. Филип е един от 12-те апостоли и един от 7-те дякони: Стефан, Филип, Прохор, Никанор, Тимон, Пармен и Николай.

*Св. апостол Филип

бе родом от Кесария Палестинска. Произхожда от Витсаида (градът, от който са апостолите Петър и Андрей). Семейството му били рибари, но Филип от юношеските си години бил даден да се обучава в книжната мъдрост. Той усърдно четял и изучавал Свещеното Писание и пророчествата за въжделения Месия. След разпъването на Христос, Св. апостол Филип е проповядвал в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия. Вършел чудеса – възкресил мъртвец от Иерапол. Придружавали го сестра му Мариамна и апостол Вартоломей.

Той встъпил в съпружество и му се родили четири дъщери, които по-късно бяха удостоени от Бога със служение на пророчици (Деян.21:9). По-късно св. Филип бе избран за дякон и ръкоположен заедно със св. първомъченик и архидякон Стефан (Деян.6:5). С цялото си усърдие той служеше на Господа и се грижеше за бедните и за вдовиците.

 След убийството на св. Стефан настана гонение срещу Иерусалимската Църква и всички, с изключение на светите Апостоли, се разпръснаха по различни области на Юдея и Самария. Тогава св. Филип отиде в Самария и там проповядваше Христа (Деян.8:5), а целият народ внимателно слушаше думите му. Бог утвърждаваше с много чудеса проповедта на Своя благовестник: той лекуваше всякакви болести и изгонваше нечистите духове, които крещяха с висок глас и излизаха от хората.
 Голяма радост настана по целия град заради Филип: с идването му тези, които приемаха проповедта му и вярваха в истинския Месия, се изцеляваха не само от телесните си болести, но и от душевните си недъзи.

Земният път на Филип завършил в Иерапол, където разпнат на кръст с глава надолу, повесен високо, хвърляли камъни по него. 

РЕЦЕПТИ

КОКОШКА С КИСЕЛО ЗЕЛЕ

 

Продукти:
1 кокошка
1ч.ч.ориз
150г гъби
1 голяма глава зрял лук
150мл олио
700мл вода
50мл ракия
щипка сол
щипка червен пипер
щипка суха мащерка
щипка бял пипер

Приготвяне:
Кокошката се измива добре и се слага да се свари в подсолена вода, като се добавя 50мл ракия/Ракията се слага защото на кокошката месото е по жилаво. Когато се налее ракия месото по- бързо омеква/. След като варенето продължи около 1 час се сваля от котлона и се изважда в подходящ плосък съд. Докато се вари кокошката, може да се нареже зелето на тънки ивици. Оставят се горните по-големи листа (2-3). Взема се чашата ориз и добре се измива с вода. Слага се в тиган. Добавят се ситно нарязаните гъби, ситно нарязания лук, сол на вкус, червен пипер, бял пипер и сухата мащерка. Налива се 50мл мазнина, 200мл вода и се задушава на котлона под капак за 15 минути. Когато леко набъбне ориза и лукът добие стъклен вид се оттегля от котлона.

Взема се кокошката и се пълни с тази плънка. Зашива се добре с дебел конец и се зарежда в тава върху нарязаното кисело зеле, като се обръща с гръбнака надолу /гръбнака е с по- малко месо, което е причина да се слага птицата по гръб. В противен случай ще се препече и не e вкусно/. Отгоре се покрива с големите листа от зелката. Добавя се мазнина и вода. Цялото ястие се покрива с домакинско фолио за печене. Пече се в умерено загрята фурна(200 градуса) около 90 минути. Десет – 15 минути преди изключване се маха домакинското фолио, махат се зелевите листа за да може кокошката да придобие златист вид.

Сервира се в плоски чинии като се слага порция от месото, оформена топка от плънката и лъжица от киселето зеле.

ПРАЗНИЦИТЕ 8-14 ноември + времето

2 comments for “Коледни заговезни – 14 Ноември – последен ден с месо – започват пости – какво да (не) правим