СДС: България капитулира – увеличи се енергийната зависимост от Русия

 
 

Южен поток (South Stream) представлява руско-италиански проект за газопровод за транспорт на природен газ от Русия до Италия. Предвижда се да се транспортират 63 млрд. куб. м. природен газ годишно.Между 250 и 400 млн. долара годишно може да печели България от транзитни такси (при пренос на 30 млрд. куб. м годишно). „Набуко“ е името на бъдещ газопровод, който ще пренася природен газ от източната граница на Турция до Австрия с обща дължина 3300 км. Предвиденият годишен капацитет е 13 милиарда кубически метра газ. Колко точно ще струва НАБУКО е все още неясно, както и разпределението на печалбата на 7-те участника за сега. Осъществяването му зависи изцяло от Европейския Съюз.

СДС настоява премиерът да съобщи колко ще плаща България за “Южен поток” и за АЕЦ “Белене

“Посещението на Владимир Путин увеличи енергийната зависимост на България от Русия – Няма намаляване на цените на газа, има само нови ангажименти за огромни разходи за българските данъкоплатци”

14 ноември 2010г. Пресцентърът на Съюза на демократичните сили днес разпространи позиция на СДС във връзка с вчерашните разговори между премиерите на България и на Русия, в която се казва:
“СДС категорично протестира срещу хазартното и безотговорно поведение на българското правителство по време на преговорите с премиера на Руската федерация Владимир Путин. С подписването на споразумението за нефтопровода „Южен поток“ българското правителство обрече следващите поколения да плащат неизвестно колко и неизвестно докога за този проект. Това е класически пример на необезпечен договор – като тези на тройната коалиция, срещу които именно ГЕРБ протестираше. Разликата обаче е в размера – правителството ангажира българските данъкоплатци да плащат неизвестно колко милиарда за изграждането на изцяло нови тръби. Чухме само евентуалните постъпления от транзитни такси, но не чухме нищо за разходите. Изявленията на руския премиер недвусмислено показаха, че има договорки за ускоряване на проекта АЕЦ “Белене”. Настояваме министър-председателят Бойко Борисов публично да съобщи какво е договорено за АЕЦ “Белене”, каква е окончателно договорената цена на проекта и откъде правителството ще намери пари за тази авантюра.”

“Посещението на Владимир Путин увеличи енергийната зависимост на България от Русия. Руските  медии познаха в прогнозата си – България капитулира. Няма намаляване на цените на газа, има само нови ангажименти за огромни разходи за българските данъкоплатци,” завършват от СДС, цитирани и от БТА.

ПРИПОМНЯМЕ: Световните медии за плюсовете и минусите на Путин и Борисов в София

Бойко ще „настъпи“ ЕС за „Набуко“

България ще остане без газопровод?
България и Русия подписаха пътната карта за „Южен поток“
 US-посланикът за енергията: Без Русия не можете в Южен поток

5 comments for “СДС: България капитулира – увеличи се енергийната зависимост от Русия