ПРАЗНИЦИТЕ 1-7 Ноември + времето …

Почитаме Будители, безсребърници, мъртви … та даже мъже и именници 

Голяма задушница и Ангелчета … а иде и голяма жега тази седмица …90 F (32 C)  

01 Ноември /Пон/ Един от най-големите дни в годината за българите … пълен с много истинска символика и величина човешка

Свв. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян.

Ден на Народните Будители /+ видео/ – официален български празник от /1909-1945/ и /1992 до днес/, който се чества всяка година и се почита паметта на българските просветни дейци и революционери

Ден на българската наука

03 Ноември /Ср/ Св. преподобни Пимен Зографски.

Ден на българските художници.

Професионален празник на Главна инспекция по труда.

04 Ноември /Четв/ Световен ден на човека.

05 Ноември /Пет/ Ден на Военната полиция в България.

Ден на металурга.

06 Ноември /Съб/ АРХАНГЕЛОВА  Задушница е – да почетем мъртвите близки! /кликнете в/у подчертаното заглавие за да разберете как лесно да си направите жито/

Международен ден на околната среда (за защита на природата по време на войни и военни конфликти)

07 Ноември Св. преподобни Лазар Чудотворец

Световен ден на мъжете.

08 Ноември (Архангеловден)  Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили

ИМЕН ДЕН на : Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Милен, Милена, Мила, Милка, Гавраил, Радка, Радинела, Радина, Радмила, Райна, Рангел, Ренета, Огнян, Пламен, Емил, Росен и др. (Ходи се на Църква и на гости на именници.)

Международен ден за борба срещу расизма, ксенофобията и антисемитизма.

Ден на Западните покрайнини.Празник на Националната полици

01 Ноември Свв. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян, от Азия. “Свети безсребърници и чудотворци, помилвайте нашата немощ, даром получихте, даром давайте и нам!” Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян били братя от Асирия, Мала Азия. Баща им грък – езичник, починал рано; майка им Теодотия – християнка, ги утвърждавала в християнските добродетели, впоследствие била причислена към лика на светиците. И двамата братя изузчили целебните свойства на разни билки и се прочули като целители. Господ Иисус ги надарил с чудотворна целебна сила: лекували безплатно и хора, и добитък. Над гроба им по-късно бил построен храм, в който ставали чудеса по тяхно небесно молитвено застъпничество. /† Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов/

Ден на Народните Будители /+ видео/ е официален български празник, който се чества всяка година на 1 ноември. На него се почита паметта на българските просветни дейци и революционери.

Сред най-популярните български народни будители са Свети Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и много други.

Св. Архангел Михаил взима душата на богатия. Икона в Рилския манастир.

Архангеловден

Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили

ИМЕН ДЕН на : Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Милен, Милена, Мила, Милка, Гавраил, Радка, Радинела, Радина, Радмила, Райна, Рангел, Ренета, Огнян, Пламен, Емил, Росен и др. (Ходи се на Църква и на гости на именници.)

Архангеловден е християнски празник, който се чества всяка година на 8 ноември в чест на „съборното единство на ангелските чинове“. Празникът е известен също и като Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили.

Православната църква определя Св. Михаил като един от седемте първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Той представя Божието слово, носител е на Божиите тайни, лечител на недъзите, просветител на душите и молител и застъпник пред Бога.

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия – душовадник, вадидушник.

На празникът му се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори. В съботата преди празника му се прави Архангелската (Рангеловската) задушница – една от най-големите през годината, което е в пряка връзка в представата за Свети Архангел Михаил като ангел на смъртта. За задушницата, както и за патронния празник на светеца, се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб, Арангелово и др., които по външен вид и названия повтарят основните хлябове, приготвяни за погребение.Най-възрастният човек в дома разчупва хляба на кръст и изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!” Сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет. Тя също изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!” На някои места в родината ни домакинята разчупва обредния хляб и дава на всеки. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да изрече благослов. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.