Правят “Бойкометър” по подобие на “Обамометър”

Барометърът е уред за измерване на атмосферното налягане. Има два вида. Живачен — атмосферното налягане се измерва с живак, който се намира във вертикално разположена и затворена в единя край стъклена тръба, с вакуум в горната си част. До тръбата има скала, по която се отчита атмосферното налягане в милибари (мбр) или милиметри живачен стълб. Другият вид е анероиден — представлява херметически затворена кутия с разреден въздух. В зависимост налягането на атмосферния въздух кутията се деформира, а налягането се отчита върху скала, посредством стрелка /на снимката/.

Сайт ще проследява степента на изпълнение на обещанията, дадени от премиера Бойко Борисов по подобие на изследване върху американския президент Барак Обама

  “Истинометър” и “Ветропоказател” проследяват степента на изпълнение на дадените обещания, поети лично от министър-председателя

   /Ваня Николова, София/

 27 септември 2010г. Сайт ще проследява степента на изпълнение на обещанията, дадени от премиера Бойко Борисов и правителството. Това каза на пресконференция Константин Павлов, представител на фондация “Четиринадесети януари” в Националния пресклуб на БТА.
   Сайтът www.politikat.net е част от проекта “Гражданска инициатива за намаляване на политическото лицемерие” на фондацията, реализиран с помощта на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа. /CEE TRUST – Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe/

    Сред целите на проекта са повишаване активността на гражданското общество и медиите, развитие на активна общност в интернет, която да поддържа и обогатява проекта, информационен архив с поетите ангажименти, посочи Павлов. Той изрази надежда инициативата да повлияе върху политиците, като ги направи по-предпазливи и последователни в своите изяви, намалявайки по този начин лицемерието в политическия живот в България.
    Трите основни раздела на сайта са “Истинометър”, “Ветропоказател” и “Бойкометър”. Те ще проследяват степента на изпълнение на дадените обещания, доколко публичните личности се придържат към първоначално заявените си мнения по важни въпроси и в каква степен са изпълнени всички ангажименти, поети лично от премиера Бойко Борисов.
    От фондацията допълниха, че проектът е вдъхновен от американския “Обаметър”, който си поставя подобни цели относно становищата на американския президент Барак Обама.