92% от българите и 3/4-ти от европейците смятат, че бедността в страната е широко разпространена

Европейският съюз (съкратено ЕС, Евросъюз) е политически и икономически съюз между 27 европейски държави. С договора от Маастрихт от 1992 г. официално е създаден Европейският съюз (ЕС). В момента Европейският съюз има 27 държави-членки. ЕС се простира на площ от 4 325 675 км² и има над 490 милиона граждани. Ако Европейският съюз беше държава, то той би бил седмата по територия (след Русия, Канада, Китай, Бразилия, САЩ и Австралия) и третата по население (след Китай и Индия) страна в света.От своето създаване ЕС предлага единен икономически пазар на територията на своите страни-членки. Към настоящия момент 16 страни, които са членки на еврозоната, използват единна валута. Европейският пазар, като единна икономика, създава през 2008 г. Брутен вътрешен продукт (БВП) от около $18,39 трилиона, което е над 22% от световния икономически продукт. ЕС е най-големият износител на стоки, вторият най-голям вносител и най-големият търговски партньор за някои големи страни като Индия и Китай. 170 от 500-те най-големи в света компании (по Форчън Глобал 500) са с главни седалища в ЕС. През май 2007 безработицата в ЕС се запазва 7%, докато инвестициите са 21,4% от БВП, а инфлацията 2,2%. Съществува голяма разлика в годишния доход на глава от населението на отделните страни-членки, която варира от US$7 000 до US$69000. /кликнете за по-голям размер/

Почти 80 милиона души в Европейския съюз – 16% от населението на общността, живеят под линията на бедност 

Какво смятат в Европа – кога човек е беден?

Тази година беше обявена за Европейска година за борба с бедността и социалното изключване

     /Ваня Николова, София/

   27 септември 2010г. Според 92 процента от запитаните българи в проучване на Евробарометър бедността в страната е широко разпространена.
  Проучването за нагласите на европейските граждани по темата за бедността е от миналата година. Данните бяха разпространени преди началото на конференция за борба с бедността и социалното изключване в рамките на националната седмица по темата.
    Почти 80 милиона души в Европейския съюз – 16 процента от населението на общността, живеят под линията на бедност.

   Според проучването европейците определят бедността по различен начин – за около една четвърт от хората човек е беден, когато разполага с толкова ограничени средства, че не може да участва пълноценно в обществото, в което живее.
    Други 22 процента виждат бедността като невъзможност да си позволиш основните стоки, от които имаш нужда, за да живееш. За 21 процента да си беден означава, да зависиш от благотворителност или обществени субсидии. Осемнайсет процента вярват, че хората са бедни, когато живеят месечно с по-малко от определеното за праг на бедност.
    Почти три четвърти от европейците чувстват, че бедността в страната им е широко разпространена. Виждането за това колко разпространена е бедността обаче варира много в различните страни. Само повече унгарци в сравнение с българите смятат, че бедността е широко разпространена в страната им – 96 на сто, у
нас са 92 на сто.
    Според данни на НСИ делът на работещите бедни за 2008 година у нас е бил 7,1 на сто, докато при безработните този дял е 53,3на сто. Тези, които са в неравнопоставено положение на пазара на труда, са и сред най-застрашените от социално изключване групи, коментират от Агенцията по заетостта в презентация по темата.
    Тази година беше обявена за Европейска година за борба с бедността и социалното изключване. Основните приоритетни теми на годината са борба с детската бедност и предаването й между поколенията, активно включване на най-отдалечените от пазара на труда, равен достъп до услуги, образование, здравна грижа,
култура и спорт, преодоляване на дискриминацията, социално включване на хората с увреждания и равенство на половете в политиките за борба с бедността.
    По данни на НСИ за 2009 г. коефицентът на икономическа активност сред жените у нас е 62,5 на сто срещу 72 на сто за мъжете. За същия период нивото на заетост сред жените е 58,3 на сто срещу 66,9 на сто сред мъжете. Нивото на безработица сред жените за 2008 е 23 на сто, с три процентни пункта по-високо от това сред мъжете.

ПРИПОМНЯМЕ: Социалният министър: „Работещите бедни“ в частния сектор са 500,000″

335,000 безработни българи – Германия предлага работа

1 comment for “92% от българите и 3/4-ти от европейците смятат, че бедността в страната е широко разпространена