Социалният министър: “Работещите бедни” в частния сектор са 500,000″

Министър Тотю Младенов заяви, че се надява Министерският съвет да вземе най-правилното решение и от догодина да започне да расте минималната работна заплата от 211.00лв.

БИЗНЕС

Министър Младенов се надява МС да вземе най-правилното решение и от догодина да започне да расте минималната работна заплата

Прагът на бедност в България сега е 211 лева

/Ваня Николова, София/

 27 септември 2010г.  Министър Тотю Младенов заяви, че се надява Министерският съвет да вземе най-правилното решение и от догодина да започне да расте минималната работна заплата.
    Социалният министър Тотю Младенов каза това на форум, с който се постави началото на национална седмица, посветена на борба с бедността. Той припомни, че предложението на Министерството на труда и социалната политика е заплатата от 1-ви януари догодина да бъде вдигната до 270 лева. Сега около 500 хиляди работещи в частния сектор получават официално до 270 лева, тези хора по думите на Младенов са “работещи бедни”, цитират министъра от БТА.
    Минималната заплата освен икономически, има и социални измерения, каза Младенов. Той допълни, че работодателите и синдикатите работят по изработване на механизъм за определяне на минималното възнаграждение, но имат известни различия, правителството също ще вземе отношение по механизма.
    В момента социалното министерство има разговори с финансовото за минималната работна заплата, каза Младенов и допълни, че “нагласите са добри”.
    Прагът на бедност в България сега е 211 лева.
    В отговор на въпрос дали ще бъдат вдигнати пенсиите, министър Младенов каза, че когато се увеличат доходите, ще бъдат вдигнати и пенсиите, което е нормалната логика, защото обратното води до “дефицит в НОИ от 2 милиарда лева”.

1 Евро = 1.95583 лева; 1 лев =  0.511292; 1 долар = 1.45  лева – Днес Еврото превиши прага от 1,35 долара за първи път от април

ПРИПОМНЯМЕ: 335,000 безработни българи – Германия предлага работа