Убит журналист и 6 ранени колеги от израелска ракета (+ видео)

Израелските отбранителни сили не отговориха на искане за коментар от Ройтерс – отговор дойде от израелския пратеник в ООН в Ню Йорк, САЩ

13 окт 2023 г. Работници местят тялото на убития журналист на агенция Ройтерс Исам Абдала от израелска ракета в Алма ал-Шабат. Фото: АП/Хасан Амар

13 окт 2023 г. Оператор на Ройтерс е убит, а шестима (6) други журналисти са ранени близо до южната граница на Ливан днес, когато не една, а няколко ракети, изстреляни от посока Израел, ги удрят, според негов колега от 2-та по големина информационна агенция в света, базирана в Лондон, който е бил на мястото.

Исам Абдала отразява събитията в Турция през февр 2023 г. На 13 окт той е убит от израелска ракета, докато е снимал “на живо” за телевизионните оператори. Фото: Ройтерс/селфи Исам Абдала

Други двама (2) журналисти от агенцията, плюс още двама (2) от Ал Джазира и двама (2) от Агенция Франс Прес са ранените, и са част от цяла група журналисти, работели близо до Алма ал-Шааб, в специално отредено място. Новинарските издания на най-голямата в света новинарска агенция американската Асошиейтед прес и катарската държавна арабскоезична международна новинарска телевизионна мрежа Ал Джазира съобщиха, че снарядите са израелски.

Израелските отбранителни сили не отговориха на искане за коментар от Ройтерс. Отговор дойде от израелския пратеник в ООН в Ню Йорк, САЩ, Гилад Ердан.
„Очевидно е, че никога не бихме искали да удряме, убиваме или застреляме който и да е журналист, който си върши работата”

(Бел.ред. но това не е един, а група, и то на предварително определено и обявено място).

“Но знаете ли, ние сме в състояние на война, нещата може да се случат, (?) “

каза на брифинг днес Ердан и добави, че страната ще разследва (?).

Ройтерс каза в изявление, че Исам Абдала е бил убит, докато е снимал “на живо” за телевизионните оператори. Операторът е бил насочил камерата към хълм, когато силна експлозия я разтърсва, изпълвайки въздуха с дим и се чуват писъци.

“Дълбоко сме натъжени да научим, че нашият видеооператор Исам Абдала е бил убит”, съобщи Ройтерс.

Спешно търсим повече информация, работим с властите в региона и подкрепяме семейството и колегите на Исам.“

 

Други двама журналисти от Ройтерс, Таер Ал-Судани и Махер Назех са ранени при инцидента и закарани в болница. Единият от тях Назех каза, че Ройтерс и другите две новинарски организации са заснели ракетен огън, идващ от посоката на Израел, когато една ударила Абдала, докато той седял на ниска каменна стена близо до останалата част от групата. Секунди по-късно друга ракета уцелила обозначената кола, използвана от групата, и я подпалила.

Министерството на здравеопазването на Газа съобщи днес, че над 2200 души са били убити на територията, включително 724 деца и 458 жени, съобщи АП. Вече е почти невъзможно безопасно да се транспортират пострадалите и труповете от болниците, където вече има голям брой загинали и ранени.

Призивът на израелската армия за евакуация засяга 1,1 милиона души и би принудил цялото население на територията да се натъпче в южната половина на ивицата Газа, докато Израел продължава да нанася удари по цялата територия, включително на юг, добавят от агенцията.

Посетете канала ни в ютюб, където с безплатен абонамент ще ни помогнете: BULGARICA YOUTUBE CHANNEL. БЛАГОДАРИМ!

 

Ммм