Рублата влезе в обръщение в САЩ

Размерът и теглото на монетата от 5 руски рубли съвпада с най-популярната и използвана “колежка” в Съединените щати от ¢25 цента (куортър) 

Размерът и теглото на монетата от 5 руски рубли съвпада с най-популярната и използваната й “колежка” в Съединените щати от ¢25 цента (куортър). Орли и на двете монети.

 27 октомври 2022 г. Днес пускам банкнота от $10 щатски долара в официална разменна машина за 40 монети по ¢25 цента (куортър), на ъгъла на една банка, на метър от официален банкомат (ATM).  Бройка, която постоянно поддържам в колата за паркинг, по принцип за всичко, защото т.нар. “куортър” е най-популярната и използвана метална разменна единица в Съединените щати.

До тук добре, но какво получавам? Започват да падат монети, събирам ги аз, и хоп гледам на една пише на руски. Започвам една по една да броя, и се оказва, че от 40, седем (седем) са по пет (5) руски рубли. 

Kуортър, или четвърт долар$, е монета на Съединените щати на стойност 25 цента. На лицевата страна на монетата е изобразен профилът на Джордж Вашингтон, а след 1998 г. дизайнът на обратната й страна често се променя. Произвежда се периодично от 1796 г. и последователно от 1831 г. Има диаметър 0,955 инча (24,26 мм > 25 мм) и дебелина 0,069 инча (1,75 мм). Текущата му версия е съставена от два слоя мелхиор (75% мед, 25% никел), облечени върху сърцевина от чиста мед. С мелхиоровите слоеве, съставляващи 1/3 от общото тегло, следователно общият състав на монетата е 8,33% никел, 91,67% мед. Теглото му е 5,670 грама (0,1823 тройунции).

За 1ви път в Русия пет (5) рубли са сечени през 1755 г. при Елисавета Петровна, дъщеря на Петър I. След това монетата е сечена при всички руски императори. Съвременните пет рубли се секат от 1997 г. от монетните дворове на Санкт Петербург и Москва. Първоначално монетата е изсечена от мед, покрита с мелхиор. През 2002 г. лицевата страна на монетите е променена. През 2009 г. започва сеченето на монети от никелирана стомана. От 2016 г. се секат само монети диаметър 25 мм, дебелина 1.8мм и тежест 6 гр. Това е най-сечената възпоменателна монета, като има и много ценни и скъпи екземпляри с ценни метали и малък тираж.

Оказва се, че размерът и теглото на монетата от 5 руски рубли съвпада с най-популярната и използваната й “колежка” в Съединените щати от 25 цента (куортър). А машините за монети най-вече работят с тегло.

Веднага звъннах на един приятел, руски арменец, който има общественна пералня, и каза, че вече е имал подобен случай, но всичко нормално си работи и с рублите.

Реших да се пробвам и аз. Да, верно е, платих част от сметка, и в една от най-популярните вериги кафенета, и на автомивка на самообслужване. 

На запитване в департамента за контрол на плащанията в каунтито, ми отговориха, че досега нямат докладвани случаи. 

Тогава реших да проверя има ли делавера в цялата работа, след като и валутите на двете държави, САЩ и Русия, вече изхвърчаха нагоре, след войната в Украйна. Ами няма.

По днешния обменен курс (28 окт 2022) за една рубла получаваш $0.016 (близо 2 цента) Щатски долара или 61.32 рубли за един долар. За една рубла даваш 0.03 лв. (3 стотинки) Български лева или за 1 лв. взимаш 31.30 руски рубли. 

След като курсът на рублата рязко се срина малко след началото на войната в Украйна, вече месеци наред след това тя се възстановяваше и междувременно в края на лятото стигна два пъти над постигнатото дъно. Така през юли т.г. рублата поскъпна до най-високото си ниво от същия месец през 2015 г., което уплаши Централната банка на Русия от подкопаване на конкурентоспособността на износа на страната и държавните финанси. Ръстът ѝ през тази година достигна 35% – най-големият сред световните валутни курсове, проследявани от Bloomberg. Рублата беше една от първите икономически жертви от руската война в Украйна. Скоро обаче тя се превърна в спасителната лодка на централната банка, пише Bloomberg.

Междувременно, нововъзникващият многополюсен свят вече включва валутните пазари – тъй като Китай и Русия, най-големите съперници на превъзходството на САЩ, стимулират директната търговия между своите валути, пише Bloomberg. През месец май 2022 г. месечните обеми на двойката рубла-юан нараснаха с 1067% до почти $4 милиарда долара от началото на войната в Украйна, тъй като двете нации се стремят да намалят зависимостта си от долара и да стимулират двустранната търговия, за да преодолеят настоящите и потенциални санкции на САЩ.

Валутите на развиващите се пазари (ЕМ) се конкурират с валутите на развитите пазари (DM), особено с икономики, силно зависими от продажбите на суровини, затова някои от тях устояват на натиска на долар. Така бразилския реал и руската рубла (и двете държави са в БРИКС), и се представят по-добре тази година и така тези две валути са едни от малкото, които са се повишили спрямо долара, заедно с перуанския сол и мексиканското песо.

Щатският долар също се повишава спрямо повечето основни валути за времето от началото на войната на Русия в Украйна. Еврото, йената и британският паунд са на многогодишно дъно спрямо долара на фона на рязкото затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв, което тласка глобалните инвеститори да инвестират в активи в САЩ, чиято доходност се покачва заедно с повишаването на основната лихва.

Геополитиката също е фактор, подкрепящ силата на долара. Войната в Украйна представлява много по-непосредствен риск за всеки, но не и за САЩ.

Настоящата сила на долара има дълбоки последици за световната икономика, като може би половината от нея, е деноминирана в долари. Особено тежък е ефектът върху развиващите се икономики, които разчитат на заеми от чуждестранни инвеститори, които използват почти единствено долара. 

Кой и колко ще търпи висок долар и рубла, скоро ще раберем.