Украйна пак търси тежко смъртоносно оръжие от България – ЗАЩО НЕ? (+ видео)

БЪЛГАРИЯ САМА ИМА НУЖДА ДА ОПРАВИ САМАТА СЕБЕ СИ, И НЕ ПОЛУЧАВА ОТ НИКЪДЕ НИЩО, ЗА ТОВА, ЧЕ ПОМАГА НА УКРАЙНА, ЕС, САЩ И ЦЕЛИЯТ СВЯТ! ОСВЕН, ЧЕ СЕ НАМИРА ВЪВ ВРЕМЕ НА СОБСТВЕННА ПОЛИТИЧЕСКА, ФИНАНСОВА И ЕНЕРГИЙНА КРИЗА И КРИТИЧНИ ИЗБОРИ ЗА БЪДЕЩЕТО НА СТРАНАТА!

ДОСТАВКИТЕ ОТ СВЕТА – ПЕЧАЛБИ И ЗАГУБИ

Кой както дойде в България и САЩ, само гледа да захапе кокала и да влачи – АРЕ СТИГА, А? Карикатура: Анатоли Станкулов

Кой както дойде в България и САЩ, само гледа да захапе кокала и да влачи – АРЕ СТИГА, А?

Не се получава – не сринахте нито младата 245-годишна “шарена” Америка, нито обикновенният “оцветен” 13-вековен “лъв”

29 септември 2022 г. Сега в края на септември, след получена военна помощ за десетки милиарди щатски долара от Запада през последните осем години, и спасени хиляди украински бежанци в България, дори в хотели с по пет звезди, Украйна в лицето на украинския посланик, отново поиска смъртоносно тежко въоръжение от най-бедната държава в ЕС!

БЪЛГАРИЯ САМА ИМА НУЖДА ДА ОПРАВИ САМАТА СЕБЕ СИ, И НЕ ПОЛУЧАВА ОТ НИКЪДЕ НИЩО, ЗА ТОВА, ЧЕ ПОМАГА НА УКРАЙНА, ЕС, САЩ И ЦЕЛИЯТ СВЯТ! ОСВЕН, ЧЕ СЕ НАМИРА В СОБСТВЕННА ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА И КРИТИЧНИ ИЗБОРИ ЗА БЪДЕЩЕТО НА СТРАНАТА!

Днес, на 29 септември, същият украински посланик, който поиска въоръжение преди по-малко от три месеца, и му бе отказано, след по-ранните совалки в София на външния му министър и щатският му военен колега, то Виталий Москаленко отново настоя за тежко въоръжение на среща с военния министър Димитър Стоянов.
Даден е отказ, като Стоянов обясни това в деня, в който извънредно се събра Съвета по сигурността на страната, собственната й сигурност.
“Не мисля, че е необходимо да го споделям. Но е тежко въоръжение, не е леко стрелково въоръжение, нито са боеприпаси,” каза Стоянов в отговор на въпрос “какво въоръжение искат”. Вижте отказът във видеото:

“Мисля, че отдавна казах, а и посланик Москаленко знае много добре моята позиция, че докато съм министър, въоръжение аз няма как да дам и докато няма промяна в позицията на парламента”, каза министърът.

Съветът по сигурността на Р България обсъди и други неотложни действия на управлението на страната. 

През октомври т.г., обаче ще бъде оперативно готова много националната военна бойна група на НАТО в България, включваща местни сили, плюс САЩ, Англия и Италия, пък съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Вижте го:

България ще окаже съдействие и на всички хора с българско и руско гражданство, които биха потърсили изход от Русия, заради задължителната военна мобилизация, каза Николай Милков, служебен министър на външните работи, и бивш дипломат в Ню Йорк.

ЗАЩО “НЕ” НА ДОСТАВКА НА СМЪРТОНОСНО ТЕЖКО ОРЪЖИЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ЗА УКРАЙНА? 

Къде е въъоръженито и финансирането от цял свят за десетки милиарди долари на Украйна – само факти

Пиленцето със сиренцето кацнало, лисцата се увила около вратлето, капелата пази от погледа на други лакомници, лице за даден екран. Но, за да се случи това, гледаш влажно и тъжно с честни сини очи, а устните мълвят “още, още …”. Стилна рокля за жените, мъжете може и без костюм. Карикатура: Aнатоли Станкулов

От 2014 г. насам Съединените щати са дали близо $19 Млрд. оръжейна помощ на Украйна, повече от $16,2 Млрд. от началото на инвазията на Русия на 24 фев 2022.

Това са официални данни на американското правителство, публикувани на 28 септември 2022, при обявяването на допълнителна военна помощ от $1.1 Млрд. Щатски Долара. ($1.1 Billion in Additional Security Assistance for Ukraine / Sept. 28, 2022)

Само седмица по-рано на 21 септ 2022 г. украинският военен зам. министър Володимир Хаврилов се обърна към американската военна индустрия с думите:

„Ако имате някакви идеи или пилотни проекти, които да бъдат тествани преди масово производство, можете да ни ги изпратите и ние ще ви обясним как да ги направите“, каза Хаврилов пред авторитетната американска военна медия “Военни Времена” Military Times.

“2 в 1″ – оръжие за единия + санкции за другия = криза за теб 

Отделно като цяло ЕС, вкл. плюс поне 16 държави са дали още няколко милиарда и продължават ефективно и материално да помагат на Украйна.

В началото на 2022 г. за 1-ви път в историята си ЕС, включително с парите на България

като член, финансира покупката и доставката на оръжия за Украйна, след като лидерите се споразумяха да доставят оръжия на Киев.

И к’во, от неспиращата грижа за украинския народ, за европейския се грижи … европейският народ. 

“Изгасени светлини, изключени фурни: Европа се готви за зимна енергийна криза” –

това е заглавието на статия от 26 септември в авторитетната американска информационна агенция Асошиейтед Прес (АП).

Докато Европа навлиза в зимата в разгара на енергийна криза, офисите стават все по-студени. Статуите и историческите сгради потъмняват, пише още АП. Пекарите на хляб, които не могат да си позволят да затоплят пещите си, говорят за отказване, докато производителите на плодове и зеленчуци са изправени пред оставяне на оранжериите да стоят празни.

В по-бедната Източна Европа хората се запасяват с дърва за огрев, докато в богатата Германия чакането за енергоспестяваща термопомпа може да отнеме половин година. И фирмите не знаят колко още могат да съкращават консумацията и още какво, поясняват от авторитетната американска информационна агенция.

С разгарящата се енергийна война между ЕС и Русия вероятността от недостиг на електроенергия се увеличава, и вече стигна и до елементарните мобилни комуникации. В Европа има близо половин милион телекомуникационни кули и повечето от тях са снабдени с резервни батерии, които издържат около 30 минути, за да захранват мобилните антени, и всяко спиране на тока може да е фатално и да има извънредни прекъсвания на връзките и повреди на електронните компоненти. 

Икономическото доверие в еврозоната падна до най-ниското ниво от 2020 г. този месец (септ), тъй като рекордната инфлация и перспективата за 1-та зима от десетилетия без руски газ хвърлиха сянка върху региона.

ПО ДАННИ КЪМ 1 МАРТ 2022

 

27 септ 2022 г. (Блумберг) “Няма да се учудя, ако след време лирата стане под един долар при продължаване на сегашната посока на политиката.” – Лорънс Съмърс, бивш министър на финансите на САЩ

Още през януари министърът на отбраната Бен Уолъс каза, че Обединеното кралство е „взело решение да снабди Украйна с оръжие“. Сега обаче, британският паунд се бори да задържи стойност спрямо щатския долар, след като достигна историческото дъно, и породи сериозни опасения относно икономиката на Обединеното кралство и неговата привлекателност за международните инвеститори. И те имат право, защото проблемът не е краткосрочен с курса на валутата, който се срина и в Азия, но и цената на 5-годишните облигации на Обединеното кралство – чрез които инвеститорите заемат пари на правителството – който записа най-резкия спад поне от 1991 г. насам.

Така че особенно с войната в Украйна, икономическите и политически проблеми в Европа, въобще не е изненадващо, че инвеститорите се обръщат към щатския долар и Америка отново е “спасителният остров” за инвеститорите! 

Франция изпрати няколко пъти помощ, като военно оборудване, както и гориво.

Още на края на август т.г. френският премиер Елизабет Борн предупреди шефовете на компании за риска от ограничаване на потреблението на енергия тази зима и ги призова да предприемат мерки за намаляване на потреблението. Речта на Борн  допълнително подчерта усилията на правителството да подготви общественото мнение и бизнеса за очертаващите се трудности, причинени от продължаващата война в Украйна.

Холандия (Нидерландия) изпрати въоръжение на Украйна, след като холандското правителство се съгласи с искането за експресно изпращане на стотици ракети за противовъздушна отбрана Stinger и 50 противотанкови оръжия с 400 ракети.

Правителството на Нидерландия започна кампания за ограничаване на продължителността на къпането до 5 минути, съобщава The Wall Street Journal в средата на този месец. В североизточна част на страната местните власти вече раздават на жителите си таймери. 

Някои оранжерии в Холандия, които регулират температурите за отглеждане извън сезона, изключват или намаляват производствените площи тази зима поради скъпите цени на горивата, съобщи Reuters. Холандия е 2-ят по големина износител на селскостопански продукти в света след САЩ, така че намаляването на селскостопанската продукция ще засегне и световните доставки на плодове, зеленчуци и най-вече на цветя.

Наблюдава се увеличение на броя на фермери в цяла Европа, които спират производството тази зима заради високите цени на енергията, което е поредният удар за глобалното снабдяване с храни, където вече има криза.

Германия достави на Украйна 1000 противотанкови оръжия и стотици ракети земя-въздух Stinger от ЗАПАСИТЕ (каквото и да означава това) на Бундесвера за защита срещу Русия. Това бе голяма промяна от дългогодишната политика на Берлин за забрана на износа на оръжие в зони на конфликт.

На 29 септ.т.г. Германия заяви, че ще вложи 200 млрд. евро в защита на домакинствата и бизнесите от рязкото увеличаване на разходите за енергия след руската инвазия в Украйна.

Канада изпрати смъртоносни военни оръжия на Украйна и даде на Киев $394 милиона долара, за да му помогне да се защити.

Канада и Германия подписаха декларация за намерение да създадат съюз за износ на водородно гориво в Германия до 2025 г. и така добави себе си в списъка на новите световни доставчици на енергия от Свеверна Америка.

Скандинавските страни също нарушиха историческата си неутрална позиция и изпратиха близо 10 000 противотанкови оръжия в Украйна, с участието на Дания, Норвегия и Швеция. Към тях се присъедини и вечно неутралната Финландия, която взе „историческото“ решение да достави оръжия на Украйна и изпрати 1,500 ракетни установки, 2,500 автомата, 150,000 боеприпаси и 70,000 порции полеви дажби.

Водещият шведски производител на домати Nordic Greens Trelleborg заяви, че няма да засажда зимна реколта тази година, защото ще бъде на загуба, заради силното увеличенир на цените на електроенергията, съобщи вестник Afton Bladet. Това е 1ят път в историята, когато компанията спира производството.

Белгия достави на Украйна хиляди бройки автоматично и противотанково оръжие, както и хиляди тонове гориво.

Португалия предостави на Украйна очила за нощно виждане, бронежилетки, каски, гранати, боеприпаси и автоматични пушки.

Чехия изпрати в Украйна минохвъргачки, както и арсенал от десетки хиляди пистолети, автомати, картечници, много снайперски пушки и милиони куршуми на стойност милиони долара.

Хърватия изпрати малки оръжия и бронежилетки на стойност десетки милиона долара.

Гърция, която има голяма диаспора в Украйна – 10 от които са убити, изпрати „отбранително оборудване“, както и хуманитарна помощ.

В началото на септември ’22 гръцкото правителство одобри отпускане на 5,5 милиарда евро в подкрепа на бизнеса и гражданите по време на енергийната криза за 22-23 г. Субсидии ще бъдат дадени на фермерите и животновъдите, както и финансиране и инсталиране на милиони слънчеви панели. 

Румъния, която граничи с Украйна, даде лечение на ранени хора от кризисните зони в своите 11 военни болници, както и изпрати гориво, бронежилетки, каски и други „военни материали“ на стойност няколко милиона щатски долара.

Интерконекторът Гърция- България е от първостепенно значение за диверсификация източника на природен газ както за България, така и за региона на Централна и Югоизточна Европа. Интерконекторът ще свърже газовия коридор Север-юг с Южния газов коридор. ВИЖТЕ ПО-ДОЛУ ДЕТАЙЛИ

България – в началото на месец май т.г. българският парламент гласува за разрешаване на ремонт на украинска тежка военна техника и за търсене на начини за подпомагане на украинския износ на зърно и електроенергия, но заобиколи предложенията за предоставяне на пряка военна помощ на Киев. Това разискване в българския парламент бе предизвикано от украинския външен министър Дмитро Кулеба, който през април поиска военна помощ от България на официално посещение в столицата София. Отбелязвайки, че Украйна е изпратила списък с оръжия, от които се нуждае – “от бойни самолети до бронирани жилетки” до всички държави-членки на ЕС и НАТО.
По-рано през март министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин бе на двудневно посещение в България за разговори с българския премиер Кирил Петков и министъра на отбраната Драгомир Заков. Петков тогава изключи предоставянето на военна помощ на Украйна, но каза, че страната му, съюзник на НАТО, и ще продължи да предоставя хуманитарна помощ. При разговорите, България, която не граничи с Украйна, но е приела вече стотици хиляди бежанци, се съгласи да приеме нов контингент от войски на НАТО като част от усилията на алианса да подсили източния си фланг.
През юни т.г. премиерът на България Кирил Петков потвърди позицията на своето правителство, че няма да изпраща тежки оръжия на украинската армия, след като посланикът на Киев в София официално и открито призова за промяна на позицията в официална нота, изпратена до МВнР.

Сега в края на септември, след получена военна помощ за десетки милиарди щатски долара от Запада, и спасени стотици украински бежанци в България, дори в хотели с по пет звезди, Украйна в лицето на украинския посланик, отново поиска смъртоносно тежко въоръжение от най-бедната държава в ЕС!

НО, БЪЛГАРИТЕ НА СА ПРОСТИ!

От 1ви октомври експлоатацията на газовата връзка Гърция – България, с която до голяма степен се решават енергийните проблеми на страната и диверсификацията. На това безпрецедентно международно събитие, чийто домакин е президентът Румен Радев, ще присъстват председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Р Сърбия Александър Вучич, на Р Северна Македония Стево Пендаровски, премиерите на Р Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Николае Чука.

Освен това се възобновиха заявките към Газпром, плюс втечнен газ от САЩ. Режим на тока няма да има, защото България е дори и износител. 

И ОТНОВО Е МЯСТО ДА НАПОМНИМ И ПИТАМЕ!
БЪЛГАРИЯ САМА ИМА НУЖДА ДА ОПРАВИ САМАТА СЕБЕ СИ, И НЕ ПОЛУЧАВА ОТ НИКЪДЕ НИЩО, ЗА ТОВА, ЧЕ ПОМАГА НА УКРАЙНА, ЕС, САЩ И ЦЕЛИЯТ СВЯТ! ВЕЧЕН БУФЕР ЗА ЕВРОПА И СВЕТА ОТ РУСИЯ И АРАБСКИЯ СВЯТ!

ОСВЕН, ЧЕ СЕ НАМИРА В ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА И КРИТИЧНИ ИЗБОРИ ЗА БЪДЕЩЕТО НА СТРАНАТА!

И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ! 

На 29 септември, същият украински посланик, който поиска въоръжение преди по-малко от три месеца, и му бе отказано, след по-ранните совалки в София на външния му министър и щатският му военен колега, то Виталий Москаленко отново настоя за тежко въоръжение на среща с военния министър Димитър Стоянов.

А сега трябва ли да се чудим, защо Стоянов е отказал? И че пак сме с реално участие в ЕС и НАТО?

ОЩЕ ЕДНО МНОГО ВАЖНО НАПОМНЯНЕ – КОСВЕНАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА, КОЯТО Е БЕЗЦЕННА, ЗАЩОТО СПАСЯВА НЕ САМО ПО ЕДИН ЖИВОТ, А НА ЦЕЛИ СЕМЕЙСТВА И ПОКОЛЕНИЯ!

НА ТОВА МУ КАЗВАТ ХУМАННОСТ! А СЛЕД НЕЯ СЛЕДВА БЛАГОДАРНОСТ! А НЕ НАГЛОСТ!

И ЕЛЕМЕНТАРНО УВАЖЕНИЕ! 

Освен директната оръжейна и парична помощ, Украйна получава и косвена, особенно от страните в Източна Европа. Нахлуването на Русия в Украйна създаде голяма хуманитарна криза в тази част на света.

Това не го казвам аз, или някой си, а самата Агенция на ООН за бежанците (UNHCR – The United Nations High Commissioner for Refugees),която и до днес събира дарения за Украйна.

Агенцията на ООН за бежанците има представителство и в България –

Homepage

така че няма как да знаят какво се случва на местна почва. 

UNHCR смята, че милиони души са избягали от Украйна в съседни страни. Агенцията се подготвя за над пет (5) милиона бежанци, ако конфликтът се проточи. Над седем (7) милиона вече са сменили местожителството си в самата Украйна.
Въпреки че съседите на Украйна приветстват новопристигналите от там, то повечето хора от африкански и азиатски произход казват, че им е било блокирано преминаването на границите. Добре познато ни е от България, където броят на бежанците от не-украински произход, желаещи да влязат в страната, надвишава хиляда души на ден, включително деца и жени.

Е, и кой кой е в цялата работа? Или гледаме само себе си, и “общият враг”, който да ни обедини, за да вземем пак за себе си?!

Чао, орли и лъвове! Мишоците да си лягат! 

Кой както дойде в България и САЩ, само гледа да захапе кокала и да влачи – АРЕ СТИГА, А?

Не се получава – не сринахте нито младата 245-годишна “шарена” Америка, нито пастелно оцветеният 13-вековен лъв! 

PERIOD!