Кашу – що е то? … знаете ли че не е ядка …

… или семе, а плод на дърво

ВСИЧКО ЗА НЕГО + УНИКАЛНИ РЕЦЕПТИ

Кашуто е известно още като индийски фъстък или индийско кашу (Anacardium occidentale), е вид дърво от семейство смрадликови (Anacardiaceae). Истинският плод на дървото расте на върха на кашу-ябълката. Той има формата на бъбрек и първи израства на дървото, след което от дръжката му се формира ябълка. Произхожда от Бразилия, като португалски изследователи пренесли дървото в други страни. Днес то се среща в Мозамбик, Танзания, Кения, Индия и Бразилия.

🌍 🥔Kашу
🥔Кашуто не е ядка или семена, а плод на дърво, произхождащо от Бразилия, което расте в края на плода.
🥔„Ядките“ всъщност са истинският плод на дървото и растат като продължение на фалшивия плод, наречен ябълка кашу. 🧄🥔Ябълката кашу също е годна за консумация и може да се консумира сурова.
🥔”Ядките” от кашу са защитени от твърда черупка и имат закръглена и дъгообразна форма, подобна на боб. Корите винаги се отстраняват, преди да бъдат продадени, тъй като съдържат съединение, наречено анакардинова киселина, което причинява дразнене на кожата.
🥔Извлечена от черупките на кашу, киселината се използва в химическата промишленост за производството на инсектициди и бои.
🥔 Кашуто е добър източник на витамини от В комплекса и минерали като магнезий, цинк, манган, фосфор и мед, както и мононенаситени мастни киселини.
🥔 Изненадващо кашуто не съдържа холестерол и има много добро съотношение на „добри“ мазнини (около 82% от общите мазнини) към наситени мазнини. 🌍

+++

Кашу – Anacardium occidentale (Köhler–s Medizinal-Pflanzen)

Кашуто, известно още като индийски фъстък или индийско кашу (Anacardium occidentale), е вид дърво от семейство смрадликови (Anacardiaceae). Произхожда от Бразилия, като португалски изследователи пренесли дървото в други страни. Днес то се среща в Мозамбик, Танзания, Кения, Индия и Бразилия.

Вечнозеленото Кашу дърво – Anacardium occidentale tree

Дървото кашу е вечнозелено. То е ниско (10-12 m) с късо, често недобре оформено стъбло. Листата са спираловидно разположени с елипсовидна форма. Има плодоносен живот до 45 години, като едно дърво може да даде до 300 плода в годината.

Плодът на дървото се казва кашу-ябълка. Тя има овална форма, като наподобява повече на круша. Узряла, тя има жълт или червен цвят и достига дължина около 5–11 cm. Кашу-ябълката може да се яде и е сладка на вкус. Тя има силна сладникава миризма. Месестата част на плода е сочна, но кората е лесно ранима и затова плодът е труден за транспортиране.

Истинският плод на дървото расте на върха на кашу-ябълката. Той има формата на бъбрек и първи израства на дървото, след което от дръжката му се формира ябълка. В плода има едно-единствено семе и, въпреки че това е правилният ботанически термин, всички наричат вътрешността на плода ядка кашу. Понякога повече от една ядка кашу расте върху една ябълка.

Кашуто е обвито от двойна черупка, поради това процесът на обработка е дълъг и сложен. Първо плодът се пече в шушулката, за да може да се разчупи. След това остава само обвитата в ципа ядка, която трябва да се премахне на ръка. Това е една от причините за високата цена на ядките кашу.

Кашуто е богато на магнезий и фосфор. Магнезият играе важна роля за засилването на костите и за активността на ензимите. В кашуто се съдържа и желязо, което е важна част от хемоглобина, влизащ в състава на червените кръвни телца. Има нисък гликемичен индекс (22+/-5) и нисък коефициент на гликемично зареждане (2,86/50 g). Това го прави препоръчителна част от диетата на хората с наднормено тегло и диабетиците.

Видове продукти от кашу

  • Ядките кашу се предлагат печени, най-често като мезе към високоалкохолни напитки. Има тенденцията да се прибавят към салати.
  • Кашу ябълки се консумират като местен деликатес в Африка, Бразилия и Индия. Причина да не ги намираме в магазините ни е изключително нежната кожа на плода, която го прави неподлежащ на товарене, съхранение и транспорт. Иначе от кашу ябълки се прави сок.
  • Брашно от кашу е деликатес, с който се правят питки и каши.
  • Масло от кашу е деликатес, който се използва по-широко в медицината, фармацията и козметиката, и по-слабо – в кулинарията.
  • Крем от кашу е една от най-лесните за приготвяне рецепти, която някога сте виждали, но също и една от най-вкусните. Може да използвате този крем вместо майонеза във вашите сандвичи или да го смесите с малко чесън на прах и пресни пиперки и да приготвите вкусен веган сос. Ако искате да го подсладите, може да добавите ванилия на прах в комбинация с малко шоколад
  •  
  • РАКИЯ ОТ КАШУ ЯБЪЛКИ, ПРОИЗВЕЖДАНА ВЕЧЕ НАД 500 ГОДИНИ
  • ВИЖТЕ ПО-ДОЛУ РЕЦЕПТИ

СЪХРАНЕНИЕ

Съхранява се в непрозрачна опаковка. Тя гарантира, че няма навлизане на светлина и съответно възможност ядката да граняса. Ако ядките са изложени на пряка слънчева светлина и топлинна обработка, не се запазва качеството на продукта, тъй като той съдържа мазнини, които могат лесно да се развалят. След отваряне на опаковката е най-добре да се съхраняват на сухо и хладно място, най-добре в хладилника.

СЪДЪРЖАНИЕ /СЪСТАВКИ/
Основни
Енергия 2314 kJ (550 kcal)
Въглехидрати 30.19 g
      Нишесте 23.49 g
      Захари 5.91 g
      Сукроза 5.81 g
      Глюкоза 0.05 g
      Фруктоза 0.05 g
      Лактоза 0 g
      Малтоза 0 g
      Галактоза 0 g
   Влакна 3.3 g
Мазнини 43.85 g
   Наситени 7.783 g
   Мононенаситени 23.797 g
   Полиненаситени 7.845 g
   Холестерол 0 mg
Белтъчини 18.22 g
Пепел 2.54 g
Витамини

Витамин A 0 μg (0%)
   α-каротин 0 μg
   β-каротин 0 μg (0%)
Тиамин (B1) 0.423 mg (35%)
Рибофлавин (B2) 0.058 mg (4%)
Ниацин (B3) 1.062 mg (7%)
Пантотенова к-на (B5) 0.864 mg (17%)
Пиридоксин (B6) 0.417 mg (32%)
Фолиева к-на (B9) 25 μg (6%)
Кобаламин (B12) 0 μg (0%)
Витамин C 0.5 mg (1%)
Витамин D 0 μg (0%)
Витамин Е 0.9 mg (6%)
Витамин K 34.1 μg (28%)
Ликопен 0 μg
Калций, Ca 37 mg (4%)
Желязо, Fe 6.68 mg (84%)
Магнезий, Mg 292 mg (73%)
Фосфор, P 593 mg (85%)
Калий, K 660 mg (14%)
Натрий, Na 12 mg (1%)
Цинк, Zn 5.78 mg (53%)
Мед, Cu 2.195 mg (244%)
Манган, Mn 1.655 mg (72%)
Селен, Se 19.9 μg (36%)
 

САМО ЗА ЦЕНИТЕЛИ 

РЕЦЕПТИ (1001 recepti)

ПРОДУКТИ:
за 4 порции
300 г пилешко месо
1 глава лук
1 морков
1 стрък зелен лук
30 г корен от магданоз
20 г корен от целина
1 ч.л. джинджифил
сол
черен пипер
50 г кашу
ПРИГОТВЯНЕ (около 20 минути):
Пилешкото месо (300 г) се нарязва на парченца, морковът се настъргва на ситното ренде, старият лук (1 глава) се нарязва на ситно, а зеленият (1 стрък)- на колелца. Корените от магданоз (30 г) и целина (20 г) се обелват и нарязват на малки парченца. Месото, старият и зеленият лук, нарязаните корени се заливат с вода и се варят до пълна готовност. В отделна тенджера се задушава в горещо олио настърганият морков. Подправя се със сол, черен пипер и джинджифил (1 ч.л.). Добавя се кашуто (50 г). Разбърква се и след 1-2 минути тази смес се изсипва в супата, която ври още 1-2 минути. При необходимост се овкусява допълнително.

ПРОДУКТИ:
за 6 порции
1/2 кг патладжан
150 г цедено кисело мляко
50 г кашу
6 с.л. зехтин
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. лимонов сок
1 скилидка чесън
ПРИГОТВЯНЕ (около 40 минути):
Патладжаните (1/2 кг) се разполовяват по дължина, намазват се с част от зехтина (6 с.л.) от вътрешната страна и се слагат в тавичка, покрита с хартия за печене, с кората нагоре. Надупчват се от горната страна и се пекат във фурна за 35-40 минути.
С помощта на лъжица се издълбава вътрешността им от кората. Раздробява се и се смесва с цеденото кисело мляко (150 г), останалия зехтин (6 с.л.), лимоновият сок (2 с.л.), ядките кашу (50 г), счукания чесън (1 бр) и сол на вкус.
Всичко се поставя в блендер и се пасира до получаване на еднороден пастет. Разядката се поднася към сандвичи или печени филийки.

ПРОДУКТИ:
за 4 порции
4 авокадота
50 г кашу
4 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сол
2 скилидки чесън
кимион
ПРИГОТВЯНЕ (около 5-15 минути):
Чесънът, лимоновият сок и ядките кашу се пасират.
Добавят се обеленото и нарязано на едри парчета авокадо, солта и кимионът и отново се пасира.
Сервира се с препечени филийки.

ПРОДУКТИ:
за 4 порции
400 г рукола
50 г орехи
50 г кашу
1 нар
2 ябълки
180 мл. портокалов сок
1/2 лайм
1 1/2 с.л. мед
1/4 ч.ч. зехтин
Черен пипер
Сол
ПРИГОТВЯНЕ (около 30-40 минути):
Орехи (50 г) и кашу (25 г) се нареждат върху хартия за печене и се запичат на 200 градуса. След това се оставят да изстинат за около 8 минути.
Част от портокаловия сок се разбърква с царевичното нишесте. Загряват на среден огън, като се бъркат, докато сместа се сгъсти.
Сместа се сваля от котлона и се оставя леко да се охлади. След това се прибира за 30 минути в хладилника.
Руколата (400 г) се слага в купата за салата. Добавят се нарязаните ябълки (2 бр) и зърната нар (1 бр). Салатата се поръсва с още кашу (50 г), може настъргано и/или счукано заедно с на едро орехи (50 г). Залива се с дресинга и се поднася.

ПРОДУКТИ:
за 4 порции
700 г пилешки гърди
180 г кашу
2 с.л. царевично нишесте
2 с.л. олио
6 скилидки чесън
1 връзка зелен лук
2 с.л. оцет
3 с.л. сос хойсин
1/4 ч.ч. вода
сол
черен пипер
ПРИГОТВЯНЕ (около 15-20 минути):
Пилешките гърди се нарязват на хапки и се поръсват със сол и черен пипер. Овалват се в царевично нишесте.
В дълбок тиган се загрява малко мазнина и пилето се запържва, докато леко покафенее от всички страни. Изважда се и се оставя настрана.
Загрява се още малко мазнина и нарязаните лук и чесън се сотират за кратко. Месото се връща в тигана и се добавя оцетът. Готви се около минута и се слагат водата и сосът хойсин. Ястието се оставя да покъкри до готовност на месото.
Добавя се кашуто и след минута се сваля от котлона. Сервира се върху канапе от варен ориз.

ПРОДУКТИ:
за 6 порции
1 кръгла тиква
1/2 ч.ч. ориз
200 г черен боб от консерва
100 г царевица от консерва
1 стрък праз
2 скилидки чесън
1 люта чушка
5 гъби
50 г кашу
50 г стафиди
5 с.л. зехтин
джоджен
сол
черен пипер
ПРИГОТВЯНЕ (до 60 минути):
Тиквата се измива и капакът й се отрязва. Почиства се от семките и се намазва отвътре и отвън със зехтин. Завива се с фолио и се пече в загрята фурна на 180 градуса, докато омекне. След това се развива и се отцежда от отделилата се течност.
Плънката се приготвя, като оризът се сварява почти до готовност. Нарязаните праз, гъби и чесън се запържват в загрята мазнина.
Добавят се оризът, черният боб от консерва, царевицата , стафиди, кашу, доматеното пюре и лютата чушка. Налива се малко гореща вода и плънката се подправя със сол, черен пипер и джоджен.
Оставя се няколко минути да поври на тих огън. Тиквата се пълни със сместа, покрива се с капачето и се запича за 20 минути на 180 градуса.

ПРОДУКТИ:
за 10 порции
110 г орехи
40 г какао
200 г фурми
1 с.л. ванилия
сол
За пълнежа:
150 г крема сирене
360 г кашу
160 г банани
40 г какао
1 1/2 ч.л. ванилия
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. вода
сол
ПРИГОТВЯНЕ (до 30 минути + 2-3 часа чакане да стегне в хладилника):
Приготвя се блатът, като орехите (110 г) се смилат. Добавят се почистените фурми (200 г) , какаото (40 г), ванилията (1 с.л.) и 1 щипка сол и всичко се смила. Сместа се прехвърля във форма за торта и се притиска към дъното.
В блендер или кухненски робот се смилат крема сиренето (150 г), кашуто (360 г), бананът (160 г), ванилията (1 1/2 ч.л.), лимонов сок (1 с.л.), водата (3 с.л.), какаото (40 г)и 1 щипка сол.
Сместа се пасира до хомогенност. Излива се върху блата и се изравнява. Чийзкейкът се оставя да стегне в хладилника за поне 2-3 часа.

ПРОДУКТИ:
за 2 порции
100 г кашу
4 с.л. мед
1 с.л. кора от лимон
канела
ПРИГОТВЯНЕ (до 15 минути … побързайте … не я/го карайте да чака 🙂 )
В плоска намазнена тава се поставят ядките (100 г) и се поръсват с настърганата кора от лимон, канелата и меда (4 с.л.). Пекат се 15-20 мин при 190 градуса, докато ядките покафенеят. Поднасят се с чаша коняк или уиски.

НАЗДРАВЕ!