Почина Рей Лайота – актьорът пренесъл Лос Анджелис в София и това, което не знаете (+ видео)

Колко много даде на киното и на колко велики актьори партнира това “момче?

26 май 2022 г. Почина холивудската звезда Рей Лиота, актьорът, когото киноманите познават от филмите „Добри момчета“ и „Ханибал“, а миналата година снима в София филмът „29 април 1992“ за най-известния обир в историята на Лос Анджелис, като действието се развива единствено тук в Ел Ей.

26 май 2022 г. Почина холивудската звезда Рей Лиота, актьорът, когото киноманите познават от филмите „Добри момчета“ и „Ханибал“, а миналата година снима в София филмът „29 април 1992“ за най-известния обир в историята на Лос Анджелис, като действието се развива единствено тук в Ел Ей. Екипът на продукцията с режисьор Ариел Вроман тогава разпъна снимачен сет предимно в студиата на „Ню Бояна“, а участие има и синът на Клинт Истууд – Скот. Носителят на награда “Еми” засне в България и „Аванпостът“.

67-годишният актьор е издъхнал в съня си в Доминиканската република, по време на снимките на филма “Опасни води”, придружен от годеницата си Джейси Нитоло. 

Лиота, който стана много известен през 1990 г. с ролята си на мафиота Хенри Хил в хита на Мартин Скорсезе “Добри момчета” с Робърт Де Ниро и Джо Пеши, остави и една дъщеря Кардън (23 г.) от бившата си съпруга Мишел Грейс, с която се разведе през 2004 г.

Реймънд Алън „Рей“ Лиота (Raymond Allen “Ray” Liotta) е американски актьор от шотландско-италиански произход. Роден е на 18 декември 1954 г. в Нюарк, Ню Джърси, САЩ. Учил е актьорско майсторство в университета в Маями, като по това време участва и в мюзикъли, като “Кабаре” (Cabaret) и “Звукът на музиката” (Sound of Music).

През февруари 1997 г. се жени за Мишел Грейс. Двамата се запознават на бейзболен мач на бившия ѝ съпруг Марк Грейс. Имат дъщеря на име Карсън, родена през декември 1998. Двойката се развежда през 2004 г. Лиота живееше в Пасифик Палисейдс в западен Лос Анджелис, Калифорния. 

Уникален искрен смях имаше Рей!

Казваше ми “хей момче…” и продължаваше на английски, когато му снимах частно парти, която чест получих, именно защото разбрал от агента си, че съм от България. Невероятен мъжкар и супер пич, с всеки, там “зад кулисите” най- се вижда, повярвайте. Да, имам лично отношение, и затова ще напиша повечко, а не само сигнален некролог, като повечето медии, и да прилича на някакъв епизодичен актьор! Няма да се случи Рей, не на “момче” от Ел Ей!

СИРАКЪТ-ГЕРОЙ ИЛИ ТОВА, КОЕТО НЕ ЗНАЕТЕ, И НЕ ВИ ПОКАЗВАТ КОЛКО МНОГО Е ДАЛ НА КИНОТО РЕЙ!

Нашият съгражданин в Ел Ей, който пренесе атмосферата и в София

След като е бил изоставен в сиропиталище, Рей е осиновен на възраст от шест месеца от градски чиновник Мери и собственик на магазин за авточасти Алфред Лиота. Алфред е син на италиански имигранти, и е директор на отдел “личен състав” и президент на местен клуб на Демократическата партия. И майката, и бащата, безуспешно се кандидатират за местен партиен офис, а Рей си спомня, че е посещавал паради, за да раздава листовки за изборната кампания на баща си. Лиота има сестра Линда, която също е осиновена, и сам признава, че е знаел, че е осиновен като малко дете и е представил доклад за това за детската градина. Рей Лиота наема частен детектив, за да открие биологичната си майка през 2000-те, и впоследствие научава от нея, че е от шотландски произход. Той има една биологична сестра, един биологичен полубрат и пет биологични полусестри.

След колежа във Флорида Лиота се премества в Ню Йорк, където започва работа като барман в организацията Shubert и бързо и разумно си наема агент само в рамките на шест месеца. Една от най-ранните му роли е като Джоуи Перини в сапунената опера “Друг свят”, в която се появява от 1978 до

1981 г. Той напуска шоуто, за да може да опита късмета си във филмовата индустрия и се премества разбира се в нейната “столица” Лос Анджелис.

Дебютира в киното през 1983 г. в The Lonely Lady.

Първата му голяма актьорска роля е “Нещо диво” (1986), където партнира на Мелани Грифит и Джеф Даниелс, която му носи първата номинация за Златен глобус – “актьор в най-добра поддържаща роля”. 

Рей Лиота с Робърт Де Ниро и Джо Пеши на постера на филмовия супер хит “Добри момчета”

През 1990 г. Лиота изобразява мафиотът Хенри Хил от реалния живот в одобрения от критиката и супер успешен касов филм на Мартин Скорсезе „Добри момчета“, където партнира на Робърт Де Ниро и Джо Пеши.

През 1992 г. той участва като психопатично ченге в трилъра Unlawful Entry с Кърт Ръсел и Медълин Стоу. Появи се и в гл. роля в научно-фантастичния/екшън филм No Escape (1994), където Рей играе ролята на Джон Робинс, именно в годината, когато ще почине – 2022.  ГЛЕДАЙТЕ ЦЕЛИЯТ ФИЛМ:

През 1996 г. той участва в научнофантастичния/трилъра Unforgettable. Лиота спечели доверието на кино-критиците за участието си във филма на Джеймс Манголд от 1997 г. Cop Land, а през 1998 г. получи адмирации пак от строгите критици в индустрията, за представянето си като натрапчив играч във Финикс. ГЛЕДАЙТЕ ЦЕЛИЯТ ФИЛМ:

Лиота изобрази певеца Франк Синатра в телевизионния филм The Rat Pack

В допълнение към филмовите си роли, Лиота изобрази певеца Франк Синатра в телевизионния филм The Rat Pack от 1998 г. (за който получи номинация за наградата на Гилдията на екранните актьори, по-долу видео), участва като самия него в ситкома Just Shoot Me през декември 2001 г., а през януари 2002 г. бе гласът на Томи Версети за видеоиграта от 2002 г. Grand Theft Auto: Vice City. Беше основна фигура в телевизионната драма ER през 2004 г., играейки Чарли Меткалф в епизода “Time of Death”.

Ролята в спешното отделение донесе на Лиота Еми за “изключителен гост-актьор в драматичен сериал”.

По-късно Лиота надмина себе си пред микрофона. И не случайно през 2012 г. Лиота се появи като себе си в чисто вокална роля за “What a Croc!” епизод от комедийния сериал на Disney Channel Финиъс и Фърб.

Лиота изигра “изяденият” служител на Министерството на правосъдието Пол Крендлър в хита “Ханибал” (2001) с Антъни Хопкинс и Джулиан Мур. Където става жертва на Ханибал Лектър, който отваря черепа на Крендлер, отстранява част от префронталния му кортекс и го храни.

Лиота изигра “изяденият” служител на Министерството на правосъдието Пол Крендлър в хита “Ханибал” (2001) с Антъни Хопкинс и Джулиан Мур. Където става жертва на Ханибал Лектър, който отваря черепа на Крендлер, отстранява част от префронталния му кортекс и го храни.

Също през 2001 г. Лиота играе бащата на наркодилъра Джордж Юнг във филма Blow, а през следващата година се появява като детектив лейтенант Хенри Оук във филма Narc, режисиран от Джо Карнахан, роля, която води до номинация за наградата Independent Spirit и номинация за награди на Обществото на филмовите критици на Финикс за “най-добра мъжка поддържаща роля”.

След това Лиота се събира отново с режисьора Джеймс Манголд през 2003 г., заедно с Джон Кюсак и Алфред Молина, в мрачния хорър-трилър „Идентичност“. По-късно той се появява в Smokin’ Aces – събирайки се отново с режисьора Карнахан от Narc, в който изобразява агент на ФБР на име Доналд Карутърс в една от главните роли. 

Пак през 2003 г. Рей е в България и гостува на Шоуто на Слави

Лиота се появяви и с Джон Траволта във филма Диви свине, в Битка в Сиатъл като кмет на града, а през 2008 г. участва и в Hero Wanted като детектив заедно с Куба Гудинг Джуниър. Също през 2008 г. той гостува в епизода на Спондж Боб Квадратни гащи “Какво се е случило със Спондж Боб?”, където озвучи лидера на банда, наречена Bubble Poppin’ Boys, които се опитват да убият Спондж Боб с амнезия. Уникално разбиване на Холивудската цензура!

Той също се появи в Crossing Over, с участието на Харисън Форд. Лиота играе детектив Харисън в комедията на Джоди Хил „Наблюдавай и докладвай“ от 2009 г. като враг на Сет Роген от местната полиция. През 2011 г. той участва в „Синът на никого“ с Чанинг Тейтъм и за 1-ви път в кариерата си с легендата Ал Пачино!

През 2004 г. Лиота направи своя дебют на Бродуей с Франк Ланджела в пиесата на Стивън Белбър, Match.

През 2010-те Лиота се появява в Date Night, със Стив Карел, Чарли Сейнт Клауд със Зак Ефрон, независимата драма Snowmen и The River Sorrow, в която Лиота играе ролята на детектив заедно с Крисчън Слейтър и Винг Реймс.

Рей участва заедно с Брад Пит и Джеймс Гандолфини във филма на Андрю Доминик от 2012 г. „Убивайки ги нежно“ и във филма на Ариел Вромен от 2013 г. „Леденият човек“ представя Лиота като героя на Рой ДеМео. Имаше поддържаща роля в Muppets Most Wanted (2014).

През 2014 г. Лиота играе проповедник в базирания на вярата филм „Идентичният“.

Лиота участва в западния минисериал Texas Rising за The History Channel през 2015 г. Други проекти включват Kill the Messenger с Джеръми Ренър, Stretch с Крис Пайн и видеоклип на Дейвид Гета.

От юни 2015 г. Лиота разказва (озвучава) документалната поредица на AMC The Making of the Mob.

Лиота участва заедно с Дженифър Лопес в Shades of Blue между 2016 и 2018 г. 

През 2018 г. Лиота стана говорител на рекламната кампания на лекарството Chantix на известния с ваксината за КОВИД-19 фармацевтичен гигант Pfizer.

През 2021 г. Лиота играе като „Холивудския Дик“ Салваторе „Сали“ Молтисанти, един от двамата братя близнаци, във филма „Многото светци от Нюарк“.

Последният си филм “Опасни води” не можа да завърши, и някак си по стечение на съдбата Рей почина като актьор по време на снимки.

Почивай в мир “момче”! 

Рей, оставаш и в българските студия и сърца! 

R.I.P. LOVE YOU