Почина пианиста на Дипеш Мод – Анди Флетчър (+ видео)

Почина Анди Флетчър (8 юли 1961 – 26 май 2022), известен и като основател на електронната група Depeche Mode.

Почина Андрю Джон Леонард Флетчър (8 юли 1961 – 26 май 2022), известен като Флетч или само Анди.

Анди е английски клавирен музикант, DJ и основател на електронната група Depeche Mode. През 2020 г. Флетчър беше въведен в Залата на славата на рокендрола като член на Depeche Mode.

 Може би най-известното парче на Дипеш Мод “Изживей Тишината” “на живо” в Берлин:

В края на 70-те години на миналия век Флетчър и неговият съученик Винс Кларк създават краткотрайната група No Romance в Китай, в която Флетчър свири на бас китара. През 1980 г. Флетчър се запознава с Мартин Гор. С Кларк, триото, вече изцяло свири на синтезатор, формира друга група, наречена Composition of Sound. Кларк служи като главен автор на песни и също така осигурява водещи вокали, докато певецът Дейв Гахан не е привлечен в групата по-късно същата година, след което те приемат името Depeche Mode по предложение на Гахан. Кларк напусна групата в края на 1981 г., малко след издаването на дебютния им албум Speak & Spell.

Depeche Mode performing in 2006. From left to right: Peter Gordeno, Christian Eigner, Dave Gahan, Martin Gore and Andy Fletcher

Тъй като групата не винаги е наемала мениджър на пълен работен ден, Флетчър се е занимавал с много от бизнес, правни и други немузикални интереси на групата през годините. Твърди се също, че той е членът на бандата, който е “тайбрейкът” и този, който “обединява групата”.
Флетчър беше единственият член на Depeche Mode, който не пееше.
Флетчър се жени за дългогодишната си приятелка Grainne Mullan на 16 януари 1993 г. и двойката има две деца.
Според The ​​Independent, “задълбочаващата се депресия на Флетчър доведе през лятото на 1994 г. до пълен нервен срив.”
Той също беше привърженик на ФК Челси.
Смъртта на Флетчър беше обявена на 26 май 2022 г. Той беше на 60 години.