Омикрон удари ваксинираните в САЩ

От 43 случая – 34 души напълно ваксинирани, 1/3-та и с бустер

80% от 43-те случая на COVID-19, причинени от варианта на Omicron, идентифицирани в Съединените щати досега, са с напълно ваксинирани хора, а близо 35% от тях са получили и бустер доза.

11 дек 2021 г. Повечето от 43-те случая на COVID-19, причинени от варианта на Omicron, идентифицирани в Съединените щати досега, са били при хора, които са били напълно ваксинирани, а една трета (1/3) от тях са получили и бустер доза, съобщи авторитетната информационна агенция, според доклад на САЩ, публикуван в петък.

От главната здравна служба на САЩ – Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) заявиха, че от 43 случая, приписвани на варианта на Omicron, 34 души са били напълно ваксинирани. Това са достатъчно представителни 80%, процент съвпадащ с този на ваксинираните в страните, давани за пример за успешна ваксинационна кампания.  Четиринадесет (14) от тях също са получили бустер, въпреки че пет (5) от тези случаи са настъпили по-малко от четиринадесет (14).дни след допълнителната трета (3-та) ваксина, преди да започне пълната защита.

72.8% с поставена ваксина поне с една доза в САЩ, 61% са напълно 

Вариантът на коронавирус Omicron за 1ви път в САЩ бе открит в Сан Франциско, Калифорнив, а досега чрез тестване в около 22 щата. За първи път беше идентифициран в Южна Африка и Хонконг в края на ноември.
В 25 от случаите са при хора на възраст от 18 до 39 години, а 14 са пътували в чужбина. Шест (6) души преди това са били заразени с коронавирус.
Повечето от тях са имали само леки симптоми като кашлица, задръствания и умора, се казва в доклада, а един човек е бил хоспитализиран за два дни. Други симптоми, докладвани по-рядко, включително гадене или повръщане, задух или затруднено дишане, диария и загуба на вкус или мирис.

Дори повечето случаи с Омикрон да са леки, силно предаваният нов вариант на КОВИД, може да доведе до достатъчно инфекции, за да нарани сериизно организмите на хората, предупреди CDC.

Все още не се знае какво ще правят с ваксинираните, но заразени с Омикрон, американски граждани. И какво ще бъде предложено на получилите своите дози, да се предпазят от новия вид вирус, разновидност на оригинала, за който са им били поставени ваксини.

Дано да не излезем пророци, че Омикрон има бъдеще.

Омикрон – 15 от 24 – “вариант за притеснение” и е ли е “вирус с бъдеще”?

Ммм