Рокендрол цепи екрана в Чикаго – Официална Премиера в САЩ (+ видео интервю със създателите на филма)

Как се разбиват обществени клишета и се става флагман на контракултурата

Ако сте в “Столицата на България в САЩ” и обичате рока, значи имате късмет
Специален гост е Денис Ризов от “Ахат”

Оригиналният постер на филма РОКЕНДРОЛ

24 октомври 2019 г. (Чикаго) Български филм, и то документален, обещава да разцепи големия екран в “Столицата на България в САЩ”, ден преди Димитровден. Може би не случайно съвпадение на коренно различни образи – “безбожника” воин – рокер, и Светецът – воин. За сведение на “босите с дълги коси”, в иконографията Свети Димитър се изобразява като светец-воин, създавал историята на човека, за да съществува. А за всички останали, рокера създавал свободата, е така, за да я има.

Спомняте ли си, в петък от 8:00 си ходехме на кино в България? А сега се налага и в Чикаго, пак в същия час. Не стига, че ще гледат филм, ами ще купонясват в “скапаното” заведение Escape, което в превод означава “бягство”, но не се уточнява от какво. Може би от напрежението и фалша на ежедневието, с отпускане на кристална коктейлна чаша и истинска музика и история. И специален гост Денис Ризов от една банда, която е свирила на “сватбата на Ботев” – Ахат.

Новият авторски и пак успешен документален филм на Борислав Колев “Рокендрол” (Rock’n’roll-The MOVIE, България, 2019, 90′) ще има официална премиера в Чикаго. Може би трябваше да кажа само това, да ама не, емоция.

Колев, който е и сценарист, и режисьор, е автор и на най-касовия роден документален филм „Стоичков“, както и на лентите „Салто мортале“, „Окото на минотавъра“, „Джем сешън“, е в табдем с продуцента Мария Ландова и оператора Пламен Герасимов.
Във филма се припомнят групи, родени през 80-те, като „Ахат“, „Ревю“, „Ера“, „Нова генерация“, „Контрол“, Milena Slavova както и по-късните „Хиподил“ и „Ер малък“.

Използвани са и много архивни кадри, които досега не са виждани от публиката.

“Рокендрол” е част от поредица филми на творческия тандем и продуцентска къща „Прожектор“, посветени на хора на изкуството и техните послания.
които с революционните си за 80-те години на миналия век музика и текстове разбиха обществените клишета и се превърнаха във флагман на контракултурата в Родината.
Филм, който ни връща към спомените от “Кравай” и концертите в Летния театър в София, от бунтарството и музиката, за която хиляди копнееха преди да падне “Желязната завеса” през 1989.

Музикантите разказват и за еуфорията си след “идването на демокрацията”, за участието си в митингите на надеждата. После за краха на мечтите, които са имали; за масовата емигрантска вълна от България към Запада в началото на 90-те, част от която са и мнозина от тях; за съдбата на българския рок в по-ново време.
Разказът проследява и днешното битие на някогашните

бунтари в
Страната на рокендрола България, не на чалгата.

Официалният трейлър на филма РОКЕНДРОЛ

Линк за ивента (event, прожекцията) в Чикаго на  (Фейсбук):

https://www.facebook.com/events/515738379261450/?ti=as

РЕЖИсьорЪТ БОре КОлев

1во бях част от тяхната публика, после пишех за тях във вестниците, в които работех, а сега направих филм за тях“

Мария Ландова (продуцент) и Борислав Колев, сценарист и режисьор на РОКЕНДРОЛ с награди от фестивала във Вуковар, едни от всичките, които взимат в България и по света

“Не е само филм, а е и чиста история – архивните кадри са събирани с години, за да възстановят една атмосфера, която изглежда напълно погубена – тази на надеждата.”
Борислав Колев е роден през 1965 г. във Варна. Завършил е кинознание и е специализирал режисура в НАТФИЗ. През 90-те е работил като журналист или е оглавявал отделите за култура в “Стандарт”, “Сега”, “24 часа”, “Култура”. По-късно е от създателите на“КапитЕл” и “Капитал Light” – приложенията за изкуство и свободно време на вестник „Капитал”. Закратко е зам.-програмен директор на БНТ, после пак закратко подбира филмите за ТВ7.
Преди десетина години започва да се занимава с режисура и не смята да се отказва. А и защо ли би го правил, след като е автор на най-гледания документален филм в страната – „Стоичков“ (2012), който се отчете с близо 19 000 закупени билета и приходи от над 111 000 лева.
Борислав Колев е автор на филмите „Салто мортале“ (2015), „Коледа“ (2015), „Окото на Минотавъра“ (2017), „Джем сешън“ (2018). Има куп награди – от „Златна роза“ до „Златно перо“, през „Златен ритон“, плюс голямата награда на фестивала в Милано (2013).

ИМАТ ДУМАТА ОРГАНИЗАТОРИТЕ

МММ