Спряха екстрадицията на българин за САЩ (+видео)

31 октомври 2018 г. Българският премиер Бойко Борисов поздрави Желяз Андреев в Министерския съвет за спряната екстрадация за САЩ. Борисов благодари на правосъдния министър Цецка Цачева, на външния министър Екатерина Захариева, на посланика. Присъства и министърът на правосъдието на САЩ. Фото: МС

“Искам да благодаря на главния прокурор специално за многократните разговори, на правосъдния министър, на външния министър, на посланика. Тук беше и министърът на правосъдието на САЩ, близо два часа беше разговорът” – Премиерът Бойко Борисов

 
31 Октомври 2018 г. Днес Съединените щати официално оттеглиха искането за екстрадиция на Желяз Андреев – служител в колцентър в България, разследван за нарушение на ембаргото за търговия със Сирия. Това съобщи лично премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет, пред камерите на българските телевизии, които гледаме “на живо” в САЩ.
“На 5 юни бе предявено искането на САЩ за екстрадацията на Желяз Андреев. Искам да благодаря на главния прокурор специално за многократните разговори, правосъдния министър Цецка Цачева, на външния министър Екатерина Захариева, и на посланика. Тук беше и министърът на правосъдието на САЩ, близо два часа беше разговорът”, напомни премиерът Борисов и добави, че ситуацията е била изключително сложна.
Към днешна дата САЩ официално оттеглят искането за екстрадиция на Андреев поради факта, че поддържането на това искане би било безпредметно с оглед причините, посочени в писмо от 28 август 2018 г. от Министерството на правосъдието и Офиса на главния прокурор към Департамента на правосъдието на САЩ. Мисля, че едно неприятно за всички събитие беше предотвратено”, коментира Борисов.

“Осъзнавам, че обемът от работа е бил огромен, голям брой хора са били замесени. Знам, че са проведени много срещи, разговори, преговори. Благодаря на всички. Може би днес съм най-щастливият човек в България”, заяви от своя страна Андреев.
 
За случая се разбра тази пролет, след като българската прокуратура задържа Андреев във връзка с водено разследване от властите във Флорида срещу 11 души по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях – Желяз Андреев, Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев, са българи. Американските власти поискаха екстрадицията и на другите четирима български граждани.

Българите, които работеха за български офис на американска компания, бяха обвинен, в съучастие в нелегална продажба на авиочасти за Сириийските авиолинии. Желяз Андреев го грозеше присъда до 25 години затвор и глоба от над милион щатски долара.

За случаят стана известно през март 2017 г., когато прокуратурата в Маями задържа братята Али и Араш Каби и тяхната сестра Марджан, в чиято българска фирма са работили българите. Съдът пусна Анрдеев от ареста, последваха граждански акции в негова подкрепа, а българските власти започнаха да преговарят със САЩ по неговия случай. Известен е интересен факт около собствениците на фирмата – те са сключили сделка с американското правителство, като са били и подсъдими в САЩ. Те се били признали за виновни по част от обвиненията. Присъдите им били доста занижени спрямо първоначално обявените – в рамките на година–две. Което на прост език означава, че те са съдействали на разследващите и съда с информация за колеги (по/точно натопили са “бушони”), която от части е била лъжа и служителите на реда са им повярвали. 

ПРИПОМНЯМЕ ЗА ПРЕДИШНИ ЕКСТРАДИЦИИ В САЩ
 КАКВО СЕ СЛУЧИ – ПОДРОБНО РАЗКАЗВА Желяз Андреев на 11 Април 2018 г., когато бе пуснат от ареста срещу подписка и същият ден гостува в Шоуто на Слави, заедно със своята приятелка Милена Здравкова. 

Историята с искането за екстрадиране е започнала преди повече от година (2017), разказа Желяз в Шоуто на Слави. Негов бивш колега му споделя, че е видял в новините, че към техния бивш работодател са повдигнати обвинения. Собствениците на фирмата, в която работят – двама братя и една сестра от арабски произход, твърдели, че са американци. Впоследствие се оказало, че такъв е само единият брат.

Желяз намерил тази работа през един от най-големите интернет сайтове. Милена също работела там, там те се запознават. Разказват, че фирмата е била кол център, а работата им представлявала постоянно обаждане на клиенти или разговори с тях. Желяз е работел в отдел продажби и задачата му била да предлага на клиенти части за авиацията, които фирмата твърди, че държи на склад.

В българския офис на фирмата работели повече от 100 души. Продаващите части за самолети са били – 20 души, от т.нар. Junior sales, а по-опитните продавачи са били в друг отдел. Желяз Андреев бил на най-ниската длъжност – продавач интернет търговия.

След като научава, че е издирван, Желяз се консултира с юристи. След като се запознават с обвинението, което е публикувано в сайта на Министерство на правосъдието на САЩ, адвокатите им казват, че няма защо да се притесняват, тъй като са работили в българска компания и тези неща не са подсъдими, според законите на Р България.

Известен е интересен факт около собствениците на фирмата – те са сключили сделка с американското правителство, като са били и подсъдими. През октомври 2017 г., след месеци, в които не се случвало нищо, отново от сайта на Министерство на правосъдието на САЩ научават, че тримата основни подсъдими и обвиняеми са се признали за виновни по част от обвиненията. Присъдите им били доста занижени спрямо първоначално обявените – в рамките на година–две.

За да бъде арестуван Желяз, следователи посещават неговата майка в Добрич ден преди той да се прибере за Великден и й съобщават, че синът й е участвал в ПТП. Когато след ден двамата отиват в районното да питат какво е това ПТП, става ясно, че те ЛЪЖАТ и такова няма, а посещението им е било с цел той сам да отиде в РПУ-то, където да бъде задържан.Първоначално Желяз остава в ареста за 24 часа, както е по законовия срок, но след това задържането му било удължено със 72 часа. Той успял да се види със своя адвокат преди изтичането на първите 24 часа, но в следващите 48 часа адвокатите му не били допуснати, като доводът бил, че са празници.

В следващите 60 дни българският съд трябва да реши съдбата на Желяз Андреев. Очаква се да бъде определена дата за дело в съда в Добрич.

Милена Здравкова коментира, че ако не бъдат удовлетворени от решението на съда, ще имат право да обжалват, но се надява това да не се налага. „Наистина е немислимо човек, който е извършвал изпълнителска дейност, да не кажа посредническа дейност, да бъде обвиняван в това, че е фалшифицирал митнически документи и че престъплението е било извършено на територията на Щатите“, каза Милена. Тя уточни, че това е част от обвинението и изрази притеснението си, че обвинението – както тук, в България и това Щатите не разбират за какво става въпрос. Милена бе категорична, че в предварителното разследване, преди да бъде повдигнато това обвинение, те са имали досег до електронна комуникация, в която е видимо, че Желяз извършва точно това, което се очаква от човек на тази позиция.