Българин екстрадиран в САЩ /+ видео/

Роденият във Варна Ваньо Минков бе арестуван на 31 май по искане на американските служби и досега бе зад решетките в България. Към него няма повдигнати обвинения от българска странa. Фото: БНТ

Роденият във Варна Ваньо Минков бе арестуван на 31 май по искане на американските служби и досега бе зад решетките в България. Към него няма повдигнати обвинения от българска странa. Фото: БНТ

Близките на Минков твърдят, че той никога не е ходил в САЩ, не е работил във фирма, която има нещо общо със САЩ, няма и колеги, които са имали бизнес отвъд Океана

Майката /видео/: “Повече няма да го видя”

28 септември 2013 г. „Ваньо е екстрадиран в САЩ. Пътят е отворен. Честито на всички печеливши българи от лотарията. Включително и на тези, които смятат, че не е възможно да им се случи подобно нещо.“ Това са написали в социалната мрежа Фейсбук близките на Ваньо Минков, обвинен в Ню Джърси за интернет измами.

Случаят поразяващо наподобява този с Гергана Червенкова, която трябваше да бъде екстрадирана в САЩ по обвинения, които се крепят само на клетвени декларации на разследващи, но не и на доказателства. Случаят с Червенкова предизвика голямо обществено недоволство и публикации в българските медии, което предизвика преразглеждане на обвиненията от американска страна и Гергана не бе екстрадирана.

Роденият във Варна Ваньо Минков бе арестуван на 31 май по искане на американските служби и досега бе зад решетките в България. Към него няма повдигнати обвинения от българска страна.

На 31 май спецполицаи от Противодействие на организираната престъпност (новата дирекция към ДАНС, която е наследник на ГДБОП, бел. ред.) влизат в дома на Ваньо Минков и започват обиск. По същото време същото се случва и в дома на майка му. Когато тя пита защо е всичко това, отговорът е, че се извършва поръчка на американските служби. По-късно Ваньо е отведен и задържан в ареста, където той посреща рожденият си ден.

Нещата с Минков се повтарят с тези на Червенкова – твърденията са, че Ваньо е евентуалният извършител на предполагаеми престъпления и е обявен за издирване от Интерпол като ключова фигура в поредица от престъпления, засягащи националната сигурност на САЩ. Той е заподозрян за извършването на незаконни преводи на пари, в заговор за извършване на данъчни измами и в предполагаеми кражби на лични данни и хакерство. 

При ареста Ваньо Минков трябваше да бъде разпитан с изпратен въпросник от САЩ. Всички обвинения и задържането на българина са по така наречените “предполагаеми причини”, въз основа на които той да бъде екстрадиран в САЩ, и след това да се решава дали задържането на Минков има законово основание.

“С други думи –  ФБР желае той да бъде екстрадиран в САЩ, за да разберат там, дали е търсеното лице или не – като бъде разпитван и притискан”, твърдят негови близки. Те вече са разговаряли с американски адвокат, който ги е питал дали българинът има намерение да преговаря с американските власти – тоест, да признае вина, срещу облекчаване на наказанието, което  го грози. В случая Ваньо го застрашават 30 години затвор.

“Брат ми не е престъпник, не е насилник, не е убиец, не е жесток, той е млад човек, който обича живота, човек, който се бори и развива, мисли и е способен и на съчувствие и на критичност. САЩ искат да го вземат от нас, да го разпитват, да го притискат психически, и да намерят начин да го пречупят, за да постигнат целите на скалъпената си теория, която се нуждае от потвърждение”, пише във Фейсбук групата сестрата на задържания. /По-дплу вижте целият текст на писмото на сестрата на Минков/

Близките на Минков твърдят, че той никога не е ходил в САЩ, не е работил във фирма, която има нещо общо със САЩ, няма и колеги, които са имали бизнес отвъд Океана. Ваньо е имал собствен бизнес, който скоро продал.

ВИДЕО ОТ СЪДА ВЪВ ВАРНА

На 30 ноември 2000 г. друг варненец бе есктрадиран в САЩ по обвинение, че убил съквартиранта си, американския гражданин Томас Миксън, съобщи тогава агенция АП. 21-годишният варненец Владимир Соколов,  наричан още Чаворски, задържан при негови роднини във Варна, също е американец от български произход, според от документацията по делото за екстрадиция във Варненския окръжен съд, уточни тогава БТА. Според Юлиян Георгиев, защитник на Соколов, клиентът му е обвинен от първия заместник-прокурор на щата Ню Йорк в умишлено убийство на съдружника си Миксън, извършено в квартирата му през 1998 г. Убийство по американските закони е втора степен, за което наказанието е доживотен затвор.

sasht-otpravi-nov-iska-za-ekstradiciq-na-bylgarin-za-danychni-izmami_524635-годишната Гергана Червенкова бе поискана за екстрадирана в САЩ по шест обвинения за наркотици и пране на пари, за които се предвиждат 68 г. затвор. Защитата твърдеше, че срещу нея няма сериозни доказателства. Множество хора протестираха в защита на жената.

Червенкова беше задържана за 72 ч. и без прокурорско постановление. Първоначално съдът отмени мярката “задържане под стража” и освободи Гергана, но по-късно тя отново бе задържана след протест на прокуратурата.
Няколко дни по-рано бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се възмути, че съдът е пуснал срещу 500 лв. гаранция “човека, който беше основният реализатор на територията на страната”.

Софийският апелативен съд прекрати през юли 2013 г. делото по искането на САЩ за екстрадицията на Гергана Червенкова, като отмениха и мярката за неотклонение на Гергана от 1000 лева и забраната да напуска страната.Решението беше очаквано, след като преди два дни от американското посолство обявиха, че САЩ за момента се отказват от искането си за екстрадация на българката.

След като американците изпратиха тази информация, апелативният съд отново отложи решението си, защото на документите по искането на САЩ също липсвал и подпис на окръжния прокурор на южния район на Ню Йорк Приит Барара. Българският съд настоя и за превод на 11-та поправка на Конституцията на САЩ, която дава право на американските граждани да бъдат съдени по избрана от тях най-благоприятна юрисдикция, както и за информация дали това право важи и за чужди граждани, които ще бъдат съдени там.

Червенкова на няколко пъти бе задържана и освобождавана през 2012 г. Ситуацията около нея рязко се влоши след последното посещение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в САЩ в края на 2012 г. След завръщането си в България той обяви, че е бил разкрит “основният организатор” на българо-американска организирана престъпна група за пране на пари. Впоследствие бившият силов министър дори обвърза задържането и екстрадирането й в САЩ с отпадането на визите за български граждани.

В крайна сметка се оказа, че Червенкова е просто редови служител във фирмата “BG Global Services”, която извършва в България част от дейността на чуждия сайт за онлайн продажби на лекарства EuroMedOnline.com, който е бил разследван от американските власти.

Червенкова е работила в българско представителство на британската компания, която е поддържала онлайн аптека. Обвиненията срещу нея са за конспирация с наркотици, разпространение на наркотици по интернет, заговор за неправомерно разпространение на лекарства, конспирация/заговор по пощенски и електронен път и конспирация/заговор за пране на пари.

Властите в САЩ започват в началото на 2010 г. разследването срещу мрежа от интернет аптеки за разпространение на контролирани лекарства – болкоуспокояващата съставка буталбитал, както и за лекарствата Fioricet, Soma и Ultram. Червенкова е единствена чужденка сред 9 души – лекари, фармацевти, обвинени в нелегалната търговия. Веднъж седмично тя е подготвяла отчети за заявките и продажбите на лекарства и след като установявала дали има разминавания между поръчките и доставките, изпращала отчетите в САЩ и на шефа си. Червенкова не можела да прави банкови преводи, нямала акаунт и не поддържала страницата в сайта, на която се предлагат лекарствата.
——–
ВИДЕО С МАЙКАТА НА ВАНЬО МИНКОВ: “Повече няма да го видя”

Ето и целият разказ на сестрата на Ваньо Минков за случая:

Накратко ще ви опиша какво се случи и какви са мислите ни:
На 31 май служители на ГДБОП и НСБОП едновременно отиват в домовете на майка ми и брат ми. Почти без никакви обяснения и без представяне на документи започват претърсване. На въпросите на майка ми какво се случва се дава един отговор – че се извършва поръчка на САЩ, по тяхно искане българската страна само изпълнява чужди нареждания. На въпросът с какво е свързано това – няма ясен отговор.

Претърсването трае от ранната вечер до късно през нощта – към 2.30-3 часа сутринта. При претърсването не е намерено нищо, абсолютно нищо. Брат ми бива арестуван. В този момент никой от нас не разбира какво се случва – защо, как, за какво?

Наречете го една от онези ужасни промени, които ви се случват точно за една нощ. В този начален момент, независимо какъв е законовият ред, това, с което се сблъскахме, беше ПЪЛНО ИГНОРИРАНЕ на въпросите ни какво се случва.

И така започна всичко. Имаше дело за мярка за неотклонение, по молба за арест от САЩ, която твърдеше, че брат ми е предполагаемо въвлечен в предполагаеми престъпления и е обявен за издирване от Интерпол. Съответно издирването на Интерпол приключи мигновено – по една единствена причина – Ваньо не се е укривал, нито пък е имал идея, че е ключова фигура в поредица от престъпления, засягащи националната сигурност на САЩ.

Въпреки делото с огромни усилия се добрахме до обвиненията срещу брат ми. Всички обвинения и произтеклото задържане на брат ми са по така наречените ‘ предполагаеми причини’ (probable causes). Въз основа на предполагаемите причини, които не са доказани, той ще бъде екстрадиран в САЩ, където ще се разбере дали тези причини имат разумно основание.

Тук започна второто ужасно нещо – повечето адвокати, с които говорихме, казаха, че няма такова нещо като ‘отказване на екстрадиция в САЩ’. Такава била спогодбата. Казват и отиваш! Дали си виновен, дали можеш да се защитиш, а дали изобщо ти спазват правата и ти изясняват в какво си въвлечен? Правата на арестувания са почти никакви на практика – информацията какво точно се случва се пази строго. Арестуваният почти няма възможност да се защити. Това е кошмарът, който започна за нас.

Обвиненията към брат ми:

Заговор за незаконни преводи на пари, заговор за извършване на данъчни измами, предполагаем заговор за кражба на лични данни, заговор за извършване на незаконно използване на чужди компютри (хакерство).

Цяла теория за предполагаемо престъпление от предполагаемо лице, описание на скъпи компютърни устройства, чийто предназначение даже не знаем какво е, цял един филм беше представен. Действието се развива в ‘офисът на Ваньо Минков’, разбирайте неговото жилище.

При ареста на Ваньо той трябва да бъде разпитан, за целта е изпратен въпросник от САЩ. Преди разпита Ваньо е трябвало да бъде запознат с правата си. В момента, в който започват да му задават въпроси, той е готов да отговаря на всичко: въпроси от общ и конкретен характер. Защо? Защото в момента на ареста си е шокиран и не възприема какво се случва и защото никой не му казва, че има право да мълчи без присъствието на адвокат! Правата му със сигурност са били прочетени!

Въпросникът, изпратен от САЩ, включва дълъг списък от въпроси, изготвени въз основа на теорията за неговото предполагаемо престъпление. Евентуалните отговори на тези въпроси биха означавали пълно признание, че Ваньо е търсеният престъпник, без даже той да има идея какво му се случва, без да е било проведено следствие, което да докаже верни ли са предположенията на обвинението.

Обвинението – от федералният съд в Ню Джърси. Журито по евентуално дело – федерални служители. Тоест ФБР желае брат ми да бъде екстрадиран в САЩ, за да разберат там, той ли е търсеното лице или не – като бъде разпитван, бъде притискан, с най-честата практика в САЩ ‘преговори’ със задържания предполагаем престъпник.

Първият американски адвокат, с който говорихме, ни обясни, че е говорил с прокурора и попита дали случайно брат ми е виновен по обвиненията и дали иска да ‘преговаря’, тоест разбирайте без никакви доказателства признаваш разни неща, защото пред теб стои страшният федерален съд (който наистина е страшен) и те заплашва с повече от 30 години затвор, нищо, че не е имало разследване, няма твърди неоспорими доказателства, няма нищо – само предположението, че си виновен. И тук идва много важен момент – България е подписала договор, според който тя предава доброволно гражданите си само при ПОДОЗРЕНИЕ, че те може да са извършили нещо нередно съгласно Американското законодателство. Предава гражданите си в страна, където казусите в съдебната им система и правните услуги са на светлинни години от тук, кореспонденциите между американските и българските закони са много бегли, много слаби и основно на думи, просто се използват едни и същи думи, за да се каже, че се говори за едни и същи казуси!

Брат ми не е престъпник, не е насилник, не е убиец, не е жесток, той е млад човек, който обича живота, човек, който се бори и развива, мисли и е способен и на съчувствие и на критичност. САЩ искат да го вземат от нас, да го разпитват, да го притискат психически, и да намерят начин да го пречупят, за да постигнат целите на скалъпената си теория, която се нуждае от потвърждение. Бих искала да си го представите – няма доказано престъпление, няма сигурност, която сочи, че този човек е лицето, което те търсят, има само предположения. Няма никакви престъпления в България. Няма доказателства при неочакваният обиск и арест. Има само предположения, които всеки компютърен специалист може да разбие, даже и аматьор, който се занимава повече с компютри.

Моят въпрос е – правилно ли е това? Правилно ли е да започнат да съсипват живота ти и да го погубят, като те изпратят в страна, в която даже не си бил веднъж? В страна, където не можеш да се защитиш, защото защитата ти струва от порядъка на стотици хиляди??? Само, защото някой предполага, че ти може да си виновен? Само, защото някой е подписал клетвена декларация, твърдейки, че си виновен??? Правилно ли е страната, в която живееш, да те предава ей така, само защото е изискано от голяма политическа сила като САЩ? Не е ли това предателство срещу гражданите на България? Ами ако утре аз съм следващата или всеки безразборно хванат човек от улицата?

1 comment for “Българин екстрадиран в САЩ /+ видео/