Тръмп обяви официална помощ за Калифорния – загиналите вече са 13, изгорелите сгради над 2000

На север изгорели училища и възрастни хора – на юг все още няма достъп до някои квартали в Анахайм, в близост до Лос Анджелис

Жертвите вече са най-малко 13 в горските пожари в Северна Калифорния, а бройката на унищожените жилища, бизнес и други сгради надхвърли 2000. Над 200 сигнала са получени по специално създадената “гореща линия” за изчезнали лица. Фото-кредит: АП

10 октомври 2017 г. Днес администрацията на американския президент Доналд Тръмп одобри специална декларация за бедствия, за спасяване на Калифорния, в отговор на смъртоносните горски пожари, обхванали щата. Вицепрезидентът Майкъл Пенс обяви решението по време на среща в щатската столица Сакраменто, която бе предавана директно по повечето локални телевизии. През последния месец Тръмп бе принуден да реагира на множество природни бедствия в цялата страна, включително ураганите в Тексас, Флорида и Пуерто Рико.

ТРАГЕДИЯТА В КАЛИФОРНИЯ ПРОДЪЛЖАВА

Жертвите вече са най-малко 13 в горските пожари в Северна Калифорния, а бройката на унищожените жилища, бизнес и други сгради надхвърли 2000. Над 200 сигнала са получени по специално създадената “гореща линия” за изчезнали лица, подадени от семейства и приятели, които се опитват да намерят свои близки, докато горските пожари разрушават района. Това съобщиха от щатската управа.

100-годишният Чарлс Рипъй и неговата съпруга, 98-годишната Сара, са загинали в дома си, съобщи шерифът на Напа Ка.унти Джон Робъртсън. Внучката на двойката, Ръби Гибни, каза вчера по телевизионната станция KTVU в Оукланд, че техният дом е бил бързо опустошен от огъня и те не са успели да се измъкнат. Гиби добави, че нейните баба и дядо наскоро са празнували 75-годишният си семеен юбилей.

Горският пожар в Северна Калифорния разруши около половината от католическата гимназия и остави около 620 ученици без училище за останалата част от седмицата.

Библиотеката, главната канцелария и класни стаи на гимназията “Кардинал Нюман” в Санта Роса са изгорели.

35 училищни класни стаи в 18 училища вероятно ще бъдат унищожени, по данни на образователния отдел на щата. Греъм Ръдърфорд каза, че предизвикателството сега е да се определи как да се използва пространството, което остава.

Други училища в района също са тежко повредени или унищожени.

Шефът на Калифорнийското министерство на горското стопанство и противопожарната защита Кен Пимлот каза, че има 16 действащи пожара в целия северен регион, плюс още един в южната част на щата – Ориндж каунти, на около 50 мили от Лос Анджелис.

Големият пожар, който изпепели десетки квадратни километра в Южна Калифорния, все още е само 5% от очакваното. Фото-кредит: АП

Големият пожар, който изпепели десетки квадратни километра в Южна Калифорния, все още е само 5% от очакваното, а властите заявиха, че хилядите хора, които са евакуирани, скоро няма да се приберат у дома.

Шефът на полицията в Анахайм Дарон Уайът каза, че пожарът остава заплаха за около 3500 къщи в района, и кварталите може да не бъдат отворени до сряда.

Пожарът в Ориндж каунти започна в понеделник сутринта по хълмовете на Анахайм, на около 72 километра югоизточно от Лос Анджелис, и бързо се разпространи от сухите ветрове идващи от Санта Ана.

Най-малко 4 000 служители помагат в борбата с пожарите в Калифорния.