Отиде си Великият Йохан Кройф (+видео)

Йохан Кройф (1947-2016)

Йохан Кройф (1947-2016)

Христо Стоичков съкрушен, веднага замина за Барцелона

Йохан Кройф почина на 68-годишна възраст, съобщи официалният му уебсайт. Хора, като него никога не умират, а остават завинаги в сърцата на хората!
Футболната легенда беше диагностициран с рак на белите дробове през октомври 2015г. Веднага след обявяването на информацията на болестта, един от първите, който му пожелаха кураж, бе неговият най-добър български приятел Христо Стоичков. “Всичко ще бъде наред, не се предавай! Прегръщам те силно”, написа тогава в профила си в Туитър “Камата”.

Кройф и Стоичков - двама вечни приятели

Кройф и Стоичков – двама вечни приятели

"Аз съм съкрушен сега, заминавам за Барселона" написа в Туитър днес Стоичков, след като научи за загубата на Кройф.
Това е двоен удар за Ицо в рамките на малко повече от месец, след като на 13 февруари почина и друг негов голям приятел Трифон Иванов.

Йохан Кройф е обяввн за един от 4-те най-велики футболисти за всички времена, заедно с Алфредо Ди Стефано, Пеле и Диего Марадона.

“Аз загубих един приятел, светът загуби един голям господин, аз го обожавах. Той беше изключителен играч, той е най-добрият за всички времена”, каза днес носителят на три “Златни топки” Мишел Платини за емблемата на Холандия Йохан Кройф, който също има три от безценните статуетки във футбола.

Друг велик футболист Франц Бекенбауер казва: “Щом Роналдо струва 100 милиона, то тогава Кройф би струвал сега милиард”.

Световното 1974 г., холандците вече имаха тогава Кройф, Неескенс, Кайзер, Резенбринк.

Световното 1974 г., холандците вече имат тогава Кройф, Неескенс, Кайзер, Резенбринк. Йохан Кройф е обявен за “най-добър играч” на първенството.

Андрей Желязков (Славия, България) е имал удоволствието да бъде единственият българин, който е бил съотборник с “Летящия холандец”, 1983/84 във Фейенорд.

„Загубихме един много обичан човек. Да, Кройф беше почитан не само като футболист, но и като личност. И то не само в Европа, но и в целия свят”, заяви Жужо пред БЛИЦ СПОРТ по повод смъртта на Йохан Велики. “Магьосник на терена, пример и за джентълменство, но едно от най-хубавите му качества беше скромността му. Не познаваше грандоманията, тя му беше чужда.”

ПУШЕНЕТО УБИ КРОЙФ

“Да, той беше пушач. Страстен пушач още тогава. На него единствено му беше позволено да пуши в тоалетната на съблекалнята. Знаете ли какво правеше преди мачовете. Вадеше кутията с цигари, взимаше запалката и отиваше в тоалетната. Дърпаше си десетина пъти, а после ни извеждаше с капитанската лента на терена към победите. Правеше същото с цигарата и след края на двубоите,” разказва Желязков.

8d63fe72aa9acebd29d3300b24286243

ОТКРИВАТЕЛЯТ НА ЛЪВОВЕ

Легендата Кройф открива легендата Стоичков за големия футбол. Той забелязва за първи път силата на Камата през април 1989 г. Тогава воденият от Йохан тим на Барселона се среща с ЦСКА на полуфиналите от турнира за КНК. Каталунците записват две победи – 4:2 у дома и 2:1 в София, като и трите гола за „червените” отбелязва Ицо. Година и половина по-късно Стоичков беше вече част от състава на Кройф.

За много хора по целия свят Великият Кройф остава завинаги в историята, като “човекът, който промени играта”.

“Може и да сте прави, чувствам се безсмъртен… Да играеш футбол е много просто нещо. Но да играеш прост, елементарен футбол е най-трудната задача на света. Качеството без резултат е безсмислено нещо, а само резултатът, без качество, е просто скучен.” (Из последното интервю на Йохан Кройф)

Йохан Кройф (Hendrik Johannes Cruiff)

Йохан Кройф (Hendrik Johannes Cruijff)

Хендрик Йоханес Кройф (Hendrik Johannes Cruijff) е роден на 25 април 1947 г. в Амстердам, Холандия.

Известен като Йохан Кройф, още в началото на своята кариера започва да играе по системата на тоталния футбол, измислена от треньора Ринус Михелс. Има 48 мача (34 пъти е капитан) за национала на Холандия, в които вкарва 33 гола.

Кройф тренира в школата на „Аякс“ и дебютира в първенството на Холандия през 1964г., когато „Аякс“ пада от „ФК Гронинген“ с 3:1, а Кройф отбелязва единственният гол. 19 години по-късно, той играе последния си мач срещу „ФК Зволе“ с екипа на „Фейенорд“ и отново отбелязва гол. Играе общо 520 мача в клубната си кариера, в които бележи 291 гола. Играе обикновено с номер 14.

Johan Cruijff is art (video)

Като треньор Кройф води следните отбори:

През 1987 с „Аякс“ печели КНК, а с „Барселона“ печели 4 поредни шампионски титли (1991 – 1994) и Шампионската лига през 1992г.

“Малко по малко трябва да научим американците, че това е най-великата игра в света,” казва Кройф за футбола в Съединените Щати.

Йохан Кройф бе женен за Дани Костер. Синът му Жорди Кройф (р. 1974) е футболист като баща си и играе в „Барселона“, „Манчестър Юнайтед“, „Селта“, „Алавес“ и „Еспаньол“. Кройф има и две дъщери: Шантал и Сусила. Кройф бе страстен пушач, и през октомври 2015 е диагностициран с рак на белите дробове. На 24 април 2016 г. умира след неравна битка с болестта.

НАЙ-ДОБРИТЕ ГОЛОВЕ НА ВЕЛИКИЯ ЙОХАН КРОЙФ, КОЙТО НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВИМ

Johan Cruijff best goals