България с най-бързото темпо на изчезване на население в света – циганизира се и турцизира

 

„Етническата структура е неудобна тема за българските политици, на които е неудобно да признаят, че България се циганизира и турцизира“, критикува проф. Петър Иванов Фото: даунлоадбеге

„Етническата структура е неудобна тема за българските политици, на които е неудобно да признаят, че България се циганизира и турцизира“, критикува проф. Петър Иванов Фото: даунлоадбеге

“С 8 души на ден намаляваме – от 9 милиона станахме 6,98 – ще станем около 4 милиона през 2050 според Световната банка”, проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика

“Единствената държава в света, която поддържа отрицателен естествен прираст през последните 23 години”, доц. Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет на СУ

За 50% от новородените българският език не е майчин, експертът по демографска статистика проф. Тодор Калоянов от УНСС

“България се циганизира и турцизира”

19 декември 2013 г. Населението на България се топи с осем души на ден – това е най-бързото темпо на изчезване на население в света. За това предупреди проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика във Варна, в ефира на предаването „Тази сутрин“ по bTV, което гледаме на смартфоните в САЩ.

„От 9 милиона души станахме 6,98 милиона. Ще станем около 4 милиона души през 2050 г. според прогнозите на Световната банка, на които може да се вярва“, подчерта професорът.

България е единствената държава в света, която поддържа отрицателен естествен прираст през последните 23 години, допълни и доц. Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Експертът по демографска статистика проф. Тодор Калоянов от УНСС подчерта, че тенденциите не са нормални, особено заради продължителността на периода, в който се наблюдават.

Проф. Петър Иванов изтъкна, че винаги се премълчава въпросът за етническата структура. Според статистиката на Центъра за демографска политика за 50% от новородените българският език не е майчин. „Интересно, тези 53 000 деца, родени през тази година, с 16 000 по-малко от предходната година, какъв език имат за майчин – според нашата статистика за около 30 000 това не е българският език”, изтъкна професорът, според когото „подмяната на населението“ вече е започнала.

„Етническата структура е неудобна тема за българските политици, на които е неудобно да признаят, че България се циганизира и турцизира“, критикува проф. Петър Иванов.

1 comment for “България с най-бързото темпо на изчезване на население в света – циганизира се и турцизира