Два молебена днес в България – в Лос Анджелис нула

 

6 август 2013 г. Молитва за омиротворяване на българския народ отслужи тази сутрин в Русе патриарх Неофит. Стотици се събраха на Преображение в катедралата „Света Троица

6 август 2013 г. Молитва за омиротворяване на българския народ отслужи тази сутрин в Русе патриарх Неофит. Стотици се събраха на Преображение в катедралата „Света Троица” в града, където през 2001г. е титулуван за митрополит до избирането му за Патриарх през 2013 г. Фото: бТВ

На фона на протести и контрапротести на днешния голям християнски празник Преображение в България от най-висшите клирици на Българската Православна Църква – Патриарх Неофит и председателят на Храм-паметник “Александър Невски” Епископ Тихон бяха отслужени два молебена за  духовно обединение на българите и омиротворяване на българския народ, а в Ел Ей Владиката се пази да не “вземе страна”

“Нека цари праведен мир между нас, които принадлежим на един и същи народ и сме свързани в една общност”

“Българите трябва да избягват греховете, а понякога това, което искаме най-много, се оказва нашето наказание”

6 август 2013 г. На фона на протести и контрапротести на днешния голям християнски празник Преображение в България от най-висшите клирици на Българската Православна Църква (БПЦ) – Патриарх Неофит и председателят на Храм-паметник “Александър Невски” Тивериополския Епископ Тихон бяха отслужени два молебена за  духовно обединение на българите и омиротворяване на българския народ. Както ви съобщихме по-рано Владика в Лос Анджелис отрече делото на Патриарха, тъй като “взимал страна” на протестите и отказа да направи общ молебен за всички българи. Въпреки обещанието си епископ Данаил, който служи в Ел Ей, не съобщи дали има промяна в решението на представителите на БПЦ в САЩ. 

Молитва за омиротворяване на българския народ отслужи тази сутрин в Русе патриарх Неофит. Стотици се събраха на Преображение в катедралата „Света Троица” в града, където през 2001г. е титулуван за митрополит до избирането му за Патриарх през 2013 г. По време на празничния водосвет главата на БПЦ патриарх Неофит отправи и молитва за духовно обединение на българския народ и мир в България. Негово Светейшество отправи молитва Бог да даде разум за обществен мир, за да се запази народът и Отечеството ни от размирици, крамоли, несъгласие и насилие, като отправи прошението си към Бога в края на литургията, в сугубата ектения – т.нар. усилено моление. Молебенът е в отговор на отправена молба към патриарха от група интелектуалци. След светата литургия патриарх Неофит отслужи и панихида за упокоение душата на покойния патриарх Максим, от чиято кончина се навършват девет месеца.

“Нека цари праведен мир между нас, които принадлежим на един и същи народ и сме свързани в една общност”, прочете от Евангелието патриархът.

 

Храм-паметник „Свети Александър Невски“ e първа по големина напълно завършена и действаща катедрала на Балканския полуостров. Храмът представлява внушителна петкорабна кръстокуполна базилика с множество куполи, полукуполи и малки цилиндрични сводове и ясно изразен централен купол.  Позлатеният участък на куполите е 700 m2, като общото тегло на златото е 8,35 kg. Богатата вътрешна украса е изработена от оникс, алабастър и пъстроцветни мрамори от бразилски, марокански, италиански и немски произход.Подът на храма също е покрит с разноцветни италиански мрамори във вид на мозайки.Централният полилей тежи 2 500 kg, окачен е на 27 m височина и е украсен с висулки (стъклени сълзи) от йенско стъкло. Вътрешността на храма е украсена с икони и стенописи.Храмът е провъзгласен за патриаршеска катедрала през 1953 г., а през 1955 е обявен за паметник на културата с национално значение.

Храм-паметник „Свети Александър Невски“ e първа по големина напълно завършена и действаща катедрала на Балканския полуостров. Храмът представлява внушителна петкорабна кръстокуполна базилика с множество куполи, полукуполи и малки цилиндрични сводове и ясно изразен централен купол. Позлатеният участък на куполите е 700 m2, като общото тегло на златото е 8,35 kg. Богатата вътрешна украса е изработена от оникс, алабастър и пъстроцветни мрамори от бразилски, марокански, италиански и немски произход.Подът на храма също е покрит с разноцветни италиански мрамори във вид на мозайки.Централният полилей тежи 2 500 kg, окачен е на 27 m височина и е украсен с висулки (стъклени сълзи) от йенско стъкло. Вътрешността на храма е украсена с икони и стенописи.Храмът е провъзгласен за патриаршеска катедрала през 1953 г., а през 1955 е обявен за паметник на културата с национално значение.

Церемонията в столичния храм „Св. Александър Невски” днес вечерта бе водена от епископ Тихон, видяхме в интернет по бТВ от мястото на събитието. Сред присъстващите на молебена имаше хора от протестиращите от антиправителствените демонстрации, такива, които почитат християнските празници, както и граждани, дошли на екскурзия, всички, които пожелаха.

„Господи, освободи ни от Лукавия. Молим се не само за тези, които сме тук. Молим се за тези, които ги няма, както и за тези, които не искат да дойдат, защото така искаме да измолим от Бога онова най-висше благо – мирът между човеците,” заяви в словото си председателят на катедралния храм „Св. Александър Невски”. “Този, който не се обръща към Бога, често стига до момент, в който действително не знае накъде и как ще се задвижат нещата”, каза още епископът и предупреди вярващите да бъдат внимателни в това, което искат.

Посланието на епископа бе, че българите трябва да избягват греховете, а понякога това, което искаме най-много, се оказва нашето наказание.

ПРИПОМНЯМЕ: Наш Владика в САЩ отрече дело на Патриарха – “взимал страна” на протестите

На 54-тия ден на протестите срещу управлението на кабинета “Орешарски” протестиращите бяха в храма “Св. Александър Невски” за молебена, а след него присъстващите се отправиха към традиционния сборен пункт на площад “Независимост” пред сградата на Министерския съвет. 40 полицаи пък охраняваха 20-ната участници във втория ден от антиправителствения протест пред депутатската резиденция „Евксиноград” край Варна.

Поддръжниците на властта пък възобновиха демонстрациите си и както бяха обявили предварително, се събраха във вторник вечер пред Националния дворец на културата в София. Протестът беше подкрепен от общински съветници от БСП и депутати от Коалиция за България. Продължават да се събират и подписи в подкрепа на правителството и за импийчмънт на Президента Плевнелиев.

Председателят на парламента Михаил Миков пък днес изрази надежда, че “президентско вето над актуализацията на бюджета няма да има” в интервю за БНТ. Миков сподели плановете си за „ваканцуване”, като сподели, че “сигурно ще отиде и в избирателния си район (Видин – бел. ред.), ще прескочи малко на планина, ще бъде и тук, в София, в Народното събрание също човек си почива, когато няма тази глъч”.