Ел Ей Лейкърс осиротя – Джери Бъз почина на 79

jerry-buss18 февруари 2013г. Ел Ей Лейкърс осиротя след като бащата на баскетболният тим на Лос Анджелес Джери Бъз почина тази сутрин на 79 години. Собственикът на Езерняците напусна земния свят около 8:30 в болницата Сидер Сайнай след като бе подложен на химиотерапия поради неразкрита до момента форма на рак.

Ел Ей Лейкърс спечели 10 от своите 16 шампионски титли в професионалната баскетболна лига НБА от 1979г. насам, когато Бъз стана собственик.

Джери Бъз, който тогава закупи Лейкърс и други активи за $ 67,5 млн., сега на вече  на стойност 1 млрд. долара, според “Форбс” претърпя операция за неназована болест през август и бе в болницата на няколко пъти през последните две години.

Последните съобщения сочат, че напоследък Бъз е бил посетен от няколко настоящи и бивши звезди на Лейкърс, като Кобе Брайънт, Меджик Джонсън, Шакил О’Нийл и Карим Абдул-Джабар. След като редовно присъстваше на мачовете на Лекърс в Стейпьлс Център, то този сезон Бъз не присъства на нито един двубой.

Сделката през 1979г. бе една от най-големите в историята на спорта и включваше бившата зала на Лекърс в Ингълууд и хокейният отбор от НХЛ Лос Анджелис Кингс, което Бъз по-късно продаде на части на Брус МакНейл.
“Отидох там, защото аз обичам Лейкърс, и когато обичаш Лейкърс, искаш те да спечелят,” каза преди време Бъз. “Всъщност, мисля, че това е начина, по който те станаха толкова успешни.”