Премиере Борисов, следиш ли ни – питат журналисти

spyeyeИма ли случаи на неправомерно създаване на оперативни дела и регистриране на журналисти като агентура, за да се създаде привидно, формално основание за тяхното наблюдение

16 февруари 2013г. Главният прокурор на Р България и Народното събрание да оповестят дали има образувани дела за оперативно наблюдение на журналисти, поръчани от министър-председателя Бойко Борисов. Това поискаха 24 журналисти в писмо, изпратено до институциите и до български медии.

Искането е провокирано от репликата на Борисов, за която по-рано ви информирахме, а именно “Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички”. Повод за думите му беше изнесената в медиите информация, че през 1997 г. ЦСБОП му е завела дело за оперативно наблюдение. /ПРИПОМНЯМЕ: Бойко нареди да отворят досието “Буда”, където е неговото име/

Журналистическата колегия напомня на институциите: “Вярваме, че разбирате значението на повдигнатите теми както за журналистическата колегия в България, така и за европейската медийна общност, част от която заяви, че е “шокирана, разтревожена и възмутена” от изявлението на един “европейски държавник.”

Има ли случаи на неправомерно създаване на оперативни дела и регистриране на журналисти като агентура, за да се създаде привидно, формално основание за тяхното наблюдение“, пишат журналистите подписали писмото.

Подписалите се под искането пишат още: “Думите на министър-председателя на България, че може да разпореди на компетентните служби да образуват дела за оперативно наблюдение на всеки български гражданин представляват деклариране на намерение за превишаване на власт (престъпление по служба)”.

Авторите на писмото искат от Народното събрание да формира анкетна комисия, която да провери практиката по нормативната уредба за всички служби, които могат да извършват оперативно-издирвателни дейности и “да прилагат специални разузнавателни средства, независимо на чие подчинение са, защото по друг начин засегнатите от незаконно подслушване и следене не могат да защитят своите права.”

1 comment for “Премиере Борисов, следиш ли ни – питат журналисти