Премиере Борисов, следиш ли ни – питат журналисти

spyeyeИма ли случаи на неправомерно създаване на оперативни дела и регистриране на журналисти като агентура, за да се създаде привидно, формално основание за тяхното наблюдение

16 февруари 2013г. Главният прокурор на Р България и Народното събрание да оповестят дали има образувани дела за оперативно наблюдение на журналисти, поръчани от министър-председателя Бойко Борисов. Това поискаха 24 журналисти в писмо, изпратено до институциите и до български медии.

Искането е провокирано от репликата на Борисов, за която по-рано ви информирахме, а именно “Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички”. Повод за думите му беше изнесената в медиите информация, че през 1997 г. ЦСБОП му е завела дело за оперативно наблюдение. /ПРИПОМНЯМЕ: Бойко нареди да отворят досието “Буда”, където е неговото име/

Журналистическата колегия напомня на институциите: “Вярваме, че разбирате значението на повдигнатите теми както за журналистическата колегия в България, така и за европейската медийна общност, част от която заяви, че е “шокирана, разтревожена и възмутена” от изявлението на един “европейски държавник.”

Има ли случаи на неправомерно създаване на оперативни дела и регистриране на журналисти като агентура, за да се създаде привидно, формално основание за тяхното наблюдение“, пишат журналистите подписали писмото.

Подписалите се под искането пишат още: “Думите на министър-председателя на България, че може да разпореди на компетентните служби да образуват дела за оперативно наблюдение на всеки български гражданин представляват деклариране на намерение за превишаване на власт (престъпление по служба)”.

Авторите на писмото искат от Народното събрание да формира анкетна комисия, която да провери практиката по нормативната уредба за всички служби, които могат да извършват оперативно-издирвателни дейности и “да прилагат специални разузнавателни средства, независимо на чие подчинение са, защото по друг начин засегнатите от незаконно подслушване и следене не могат да защитят своите права.”

1 comment for “Премиере Борисов, следиш ли ни – питат журналисти

 1. 02/16/2013 at 12:54

  Премиерът Бойко Борисов за поверителното от кабинета

  16 февруари 2013, Нова телевизия, “България говори”
  Бойко Борисов, министър-председател на Република България; Любомир Ганев, волейболист, в интервю за предаването „България говори” на Нова телевизия

  Водещ: Имах учителка, господин премиер, добър ден, първо.
  Бойко Борисов: Добър ден.
  Водещ: Учителка, която ми казваше – има два типа хора. Едните вдъхновяват, другите не вдъхновяват. Тодор Колев беше от тези, които вдъхновяват, нали?
  Бойко Борисов: Бог да го прости човека. Изключителен актьор, приятел ми беше. Вече горе на небето се събра…
  Водещ: Какво сте запомнили? С Рей Чарлз каза един наш зрител във Фейсбук.
  Бойко Борисов: Той е по-добър от Луи дьо Финес със сигурност.
  Водещ: Чарли Чаплин беше неговият идол.
  Бойко Борисов: Той е нашият такъв подобен.
  Водещ: Коя фраза ще остане? Защото аз съм сигурен, че той би се радвал да говорим с повдигнат тон.
  Бойко Борисов: Със стотици фрази.
  Водещ: Кажете една-две, които си спомняте?
  Бойко Борисов: Кое е първично – кокошката или яйцето? И той – казали кокошката – може да долети отнякъде, а яйцето си е там.
  Водещ: Имаше и любовни фрази, имаше и романтика.
  Бойко Борисов: Всякакви, но дано горе е добре.
  Водещ: Днес питам гостите ми два въпроса, свързани с песни по-скоро на Тодор Колев. Вашият „Опасен чар” кой е?
  Бойко Борисов: Не съм мислил.
  Водещ: Нещо, на което избирателят не може да устои, например?
  Бойко Борисов: Не. Избирателят избира този, който нещо е направил за него. Така че с чар нищо не се постига.
  Водещ: Бихте ли се обидили, ако ви нарекат фалшив герой?
  Бойко Борисов: Не, който както иска да ни…Обижда ме като ме наричат фалшив агент в случая, защото и тук този компромат издъхна. Иначе в българската действителност всеки може да нарича всеки както намери за добре.
  Водещ: Не се ли появиха прекалено много фалшиви герои в България? Имам предвид, оставам с впечатлението, че трябва да има „Личен състав”, че трябва да има „Човешки ресурси”, някой който да проверява предварително хората преди да бъдат назначени. Ето – с новата шефка на ДКЕВР. Тя май няма да надживее тези 20 дни, които вие й дадохте в сряда?
  Бойко Борисов: Вижте, аз нея я познавам от времето, когато с RWE още беше акционер в проекта „Белене”, тя беше с германците и ми направи много добро впечатление. И понеже, именно няма никакви връзки с нас – нито партийни, нито служебни, трябваше ми неутрален човек. И я поканих за, тя прие. Изрично я попитах има ли нещо, което да те смущава или би могло да смути? Каза, че няма. Толкоз. Но по-важното за мен, защото тази комисия ДКЕВР е изключително важна – тя образува цените и на тока, и на водата, и на много други неща, признава разходите на отделните дружества. Тя трябва да се ползва със 100% доверие от хората.
  Водещ: Възможно ли е обаче тя да е скрила от вас, тъй като в закона за тютюневите изделия изрично е описано, че…
  Бойко Борисов: Ясно е, че е скрила.
  Водещ: …това не е позволено, което тя е направила с он-лайн продажбата, но не се налага глоба? Няма санкция.
  Бойко Борисов: В случая не е важно толкова дали се налага санкция или не. Длъжностните лица ще я наложат. Това, което ми е неприятно и лошият привкус идва оттам, че тя не го е споделила с мен. Ако знаех това, никога нямаше да я назнача.
  Водещ: Вие все пак й давате все още картбланш на доверие?
  Бойко Борисов: Така или иначе вчера в парламента приехме предложението на БСП. И двете най-големи партии в момента приеха да, до колкото знам от моите депутати, да се избере цялата комисия с две трети от гласовете на парламента заедно с нейния председател. Така че вече там дебата и всичко, това което тези членове и председател ще бъде предложен, ще може да избегнем този конфуз, който се получава, след като се обяви даден човек за дадено място.
  Водещ: Ще ви кажа какво е обвинението. То е – Борисов назначава послушни хора, а не експерти.
  Бойко Борисов: Не, аз ви казвам. Аз не я познавам в никакъв план освен като представител на тази фирма и тогава правеше много добро впечатление.
  Водещ: В крайна сметка дали тя е добра или не – хората викат под вашите прозорци, не под нейните.
  Бойко Борисов: Те винаги викат под моите прозорци, защото първо, демокрацията това го позволява и това е нещо добро. И второ, когато даден проблем бъде идентифициран, във всичките случаи досега той е бил решен.
  Водещ: Не смятате ли обаче, че решението на проблема трябва да става от хората, които сте назначили? Примерно има министри – те решават. А вие, отивате вие да им помогнете да вземат това решение.
  Бойко Борисов: Естествено. Пак казвам…
  Водещ: Хората очакваха, че и в Сатирата проблема вие ще го решите с Павел Поппандов и ….
  Бойко Борисов: Аз много се радвам, че намерихме възможности в бюджета да решим, въпреки че срокът е до юни за плащането на европейските субсидии на зърнопроизводителите. В понеделник ще им заверим с близо милиард сметките, така че до сряда някъде и в най-отдалечените райони ще си получат парите. Така че, не само това, а и две-три други още проблемчета имаше, които им спъват работата. Мисля, че и тях ги отработихме с Влади Горанов, така че, и Краси Стефанов на НАП, така че се надявам този сектор да са доволни.И да ни благодарят, че за следващия програмен период имаме с над два и половина милиарда евро отгоре пари, които ще влязат в селското стопанство.
  Водещ: Имаше ли ефект отгоре, както казвате, парите от данъците по лихвите?
  Бойко Борисов: Още не можем да засечем какъв е ефектът, но пак искам да ви напомня. Ние сме може би единственото правителство в Европа, което за тези четири години в най-тежката финансова криза не вдигна данъците. Ние имаме уникално нисък плосък данък 10% и може би един от най-ниските Данък добавена стойност /ДДС/ 20%. Вижте – и Испания, и Германия, и Румъния с 4% вдигна ДДС. Така че ние успяхме в условията на криза по никакъв начин да не натоварим нито бизнеса, нито хората.
  Водещ: Връщам ви към протестите, които очевидно вдигат процентите според последните проучвания на едни партии – ето на „Атака” с 0,6, но свалят вашите. Как ще ги коментирате? Две проучвания на „Галъп” и „Медиана”.
  Бойко Борисов: Да, нормално е да се отразяват на нас, защото в края на краищата, само правя една скоба за господин Сидеров и за Каракачанов, материалите, които са ми дали, те са изпратени надлежно в съответните институции. Но на 8-ми февруари, със седмица може би сме закъсняли, на 8-ми февруари пратената от нас проверка в ЧЕЗ излезе на Държавната финансова комисия и констатациите там са отново такива, като преди три години, когато ги глобихме с близо три милиона лева.
  Водещ: Но да се върнем към протестите. Те наистина вземат от вашите гласове.
  Бойко Борисов: Да, вземат от нашите проценти, защото другите партии много умело се скриват зад това, което са направили. А в края на краищата по искане тогава на министър Трайков, той ме запозна със Семерджиев, аз го сложих като шеф на ДКЕВР, тъй като по сегашният закон министър-председателят го назначава. А от това, което излезе от проверките и от това, което установихме, не случайно го отстраних и той ще има среща с прокуратурата, съм убеден, защото много неща ще излязат за този човек. В края на краищата аз съм го назначил, нося си и аз съм го уволнил, разбира се. Но това си е моята вина.
  Водещ: Това ли е най-голямата ви кадрова грешка?
  Бойко Борисов: Той върви с Трайков. Това трябваше да го направя преди две години още, но за съжаление, аз моята вина винаги си я признавам. Но тук във фишовете на сметките, тези които протестират, трябва да знаят, че скъпият ток идва от това, което…
  Водещ: Идва от НЕК.
  Бойко Борисов: …а защо идва от НЕК? И защо тези хора не протестираха, когато един милиард лева за 80 мегавата за „Цанков камък” платиха Тройната коалиция? Защо не протестираха? 1 милиард лева за 80 мегавата. Защо не протестираха срещу 1,5 милиарда, които заминаха за „Белене”? За един гьол. Ето ви 2,5 милиарда. Това е задължението на НЕК. НЕК е фалирала реално с 2,5 милиарда лева от тези само две сделки. Вместо с 2,5 милиарда да се направи енергийна ефективност, да се оправи електропреносната система, да се намалят загубите по мрежата, ние сме ги дали… И на тези, които протестират ще им кажа, че всички ние в края на май ще дадем още 400 милиона лева по кредита са „Парибанк”. Това ще им кажа – още 400 милиона благодарение на това, че Тройната коалиция е взела този заем от над 500 милиарда. Над 100 милиона лева са лихвите по този заем. Защо не протестираха тогава? Защото сега аз ги чувам и като дойдат решавам проблеми. Защо не протестираха тогава? Значи те не протестират за 2,5 милиарда. Защо не протестираха „зелените”, когато правеха тези крупни заменки? Сега за един лифт, който всеки финансист, икономист, бизнесмен го попитате за лифта, не говоря за нищо друго, за втори лифт кабинков на Банско – има протести. А за огромни територии, раздадени в горите и по морето – нямаше протести.
  Водещ: Добре. Не е ли обаче ваша вината, защото вие отивате лично, за да помирите тези, които протестират и така се оставя с впечатление, примерно, ако говорим за фонд „Научни изследвания”, че всеки, който е класиран втори или трети на някакъв конкурс – той винаги ще протестира, каквото и да се случи.
  Бойко Борисов: Протестиращите отново имаха право. Министър Игнатов, тогавашният министър, пред мен представяше нещата във фонда по един начин. Аз няма начин как да знам дали професорите, академиците, комисията и кой проект е първи, втори и трети. Физика, математика, какви ли не проекти. Няма как да ги знам. Затова има такава комисия. Само че министърът го назначавам аз. Смених министъра, смених цялото ръководство на фонда. Направих среща с протестиращите, направих среща с Ректорския съвет, събрах ги заедно и ги помолих за едно нещо. Не искайте от държавата ние да казваме кой да е професор, кой академик. Това си е работа на институтите. И второ, направете, ето вие сте, вие се познавате. Най-добрите академици, професори, направете 9-членна комисия и колкото искате, която като отсъди да се знае кой е първи, кой е втори, кой е трети. Така че във всички случаи досега, когато е имало протест и той е бил мотивиран с реален проблем, ние сме го решили. Така беше процесът с АКТА и ние бяхме първите, които го решихме в Европа. Още тогава имаше решение, нямаше решение на Европейската комисия и Европейския парламент.
  Водещ: Казвате за АКТА, трябва да ви прекъсна. Тези протести, които сега се случват, те се организират във Фейсбук. Не ви ли притеснява, че ваш министър, Найденов дава пари за Фейсбук и Тиутър?
  Бойко Борисов: Аз не мога да кажа какво е дал. Той си е достатъчно отговорен човек да си се обяснява. Ако е дал нещо неправомерно, така както всички си отиват по реда ще си отиде и той…
  Водещ: Добре, във сферата на хипотезите от положителна гледна точка…
  Бойко Борисов: …така че да докаже своята невинност.
  Водещ: Министър Рашидов беше на вашето място преди едно предаване. Той каза нещо много хубаво – казармата свършва след четири месеца, випускът се разпуска. Но когато се разпуска един випуск, аз знам от едно време, че се извежда един отпред и му се дава златен медал. На кой министър ще дадете златен медал от вашето правителство? Посочете едно име.
  Бойко Борисов: Доста има, които се справят много добре. Но на този етап на Лили Павлова бих дал.
  Водещ: Категорично Лили Павлова, не някой друг?
  Бойко Борисов: Да. И сега е на „Струма”, преди да тръгна тук се чухме.
  Водещ: Не някой от вицепремиерите например?
  Бойко Борисов: Вие ме питате на кой? Ако имате ваш отговор можете да си го кажете.
  Водещ: Още една теза.
  Бойко Борисов: Единият вицепремиер се занимава със строго специфична дейност – борбата с престъпността. Другият вицепремиер – има по-общи функции освен финансите. Но нещото, което най-много ще остане е това, което заедно с Лили Павлова правим в инфраструктурата. Сега като идвах насам гледах Южната дъга, той стана различен град София с нея. Вчера минах по „Тракия”. Трябва да ви кажа, че стане ли готова рязко ще се променят нещата в Южна България. Така че това ми е оценката.
  Водещ: Още една хипотеза ми се ще да ви попитам. Ако законът е такъв, че настоящият министър-председател има право на само един мандат, но той назначава следващия премиер, кого ще посочите, кого ще назначите за премиер на България?
  Бойко Борисов: Менда Стоянова. Премиерът трябва да има по-обща визия за дейността на всички министерства, а Менда Стоянова има такава.
  Водещ: Кого ще назначите, т.е. кой ще бъде шеф на предизборния щаб на ГЕРБ?
  Бойко Борисов: Цветанов е безапелационен. Той е моторът…
  Водещ: Имаше информация, че няма да бъде той?
  Бойко Борисов: Не ви знам информацията, не ви знам откъде ви е информацията. Цветанов е моторът и душата на партията. Така че в това отношение той е медалистът и пълният отличник.
  Водещ: Смятате ли, че е дошло време да протегнете ръка на друга партия за предизборна коалиция, предизборна преди изборите?
  Бойко Борисов: Вижте, това е все едно има, за вашите зрители по-достъпно да го кажа, футболно първенство и започва първенството сега. Ще се изгарят сериозните мачове и ние започваме да казваме сега примерно ще влизате ли в уговорка с примерно, ако говорим за „Левски” с „Локомотив София” и „Берое” Стара Загора?
  Водещ: Но могат да привлекат нов играч.
  Бойко Борисов: Това си е работа на отбора. Вие не ми задавате такъв въпрос – ще привличате ли нови играчи в отбора? Аз мога да ви отговоря, че особено в депутатските листи ще има доста нови хора. Така че вие не ме питате дали ще има нещо ново, а ме питате дали ще влизам в черно тото да играя с други отбори.
  Водещ: Няма да влизате.
  Бойко Борисов: Няма да влизаме, защото никога не сме влизали. И само ние можем да го кажем, защото само ние не сме се коалирали с нито една партия и затова ни бият и от ляво, и от дясно, отвсякъде. Но искам да се върна на два въпроса, които пропуснахме. Когато подписват договорите за скъпите топлоелектрически централи, тогава за 15 години напред се фиксира висока цена.Когато подписват „зелените енергии”, когато Корнезов го е казал много пъти, вижте го, в парламента го каза – Тройната коалиция дори цифрите бърка в парламента, когато приема закона. Толкова е бързал, за да вкара такъв закон за „зелените енергии”. И аз това на протестиращите, с най-голямото си уважение към тях, вече няколко години им го казвам – че, ако ние не бяхме намалили на два пъти цените на тока, за което имаше изключителен вой от много посланици, много, ние сега просто нямаше въобще да можем да говорим за цена на тока. Толкова висока щеше да бъде.
  Водещ: Нека да ви попитам за нещо друго. Кога и откъде научихте за „Буда”?
  Бойко Борисов: За няколко пъти казвам, това е, между другото, понеже го погледнах вестникът тук при вас, това е абсолютната истина. Много пъти съм ви казвал. Бивш шеф на Държавна сигурност, още когато царят дойде, ми каза: Хей, Бойко, всичко друго ние наблюдавахме, никога не съм вярвал, че някой от пожарната може да ми се измъкне.
  Водещ: Изплъзне?
  Бойко Борисов: Да. От него съм чул, че когато правиш компромат, трябва така да направиш компромата, че човекът, който го чете да се отврати от себе си – толкова трябва да бъде гаден. И второ, трябва да го удариш в най-силното място. Това можете да видите, аз съм го казвал в няколко интервюта години назад. В случая това, което точно е описано днес е войната във форумите, то не е и война. Това са няколко агенции, които са собственици, собствениците са прикрити или неприкрити, са около Сергей Станишев хора. Те в момента през тези форуми облъчват общественото мнение. Как го правят и то точно е описано и нека хората да го видят. Какво казват – може ли само да го прочета? Каква е инструкцията на БСП, която дават? Ако политикът е честен – изкарайте го крадец. В момента кои мои министри се бият най-много? Лили Павлова, Делян Добрев. Най-добрите министри, които всеки, дори хората, които са от други партии казват това са добри находки.
  Водещ: Това е част от предизборната битка.
  Бойко Борисов: Не, това са компромати, това са лъжци и наглеци. Дори сега има едни журналисти, пак горе-долу от такива медии, които писали писмо до прокурора, вчера ми казаха от моя пресцентър, да кажат примера, който аз много пъти съм давал, че днес примерно БОП-ът би могъл да направи или ДАНС за вас досие. Вие ако не го подпишете или ги хване страх да ви питат, че може да ги издадете, защото какво би станало, ако аз кажа на царя – знаете ли че искат да ме направят агент срещу вас, а той идва и ще взима властта?
  Водещ: Но вижте, това което казахте на журналистите, че може на всеки един да се направи, това попадна във всички чужди медии.
  Бойко Борисов: Аз им давам пример. Естествено, може да се направи. И то аз съм жертва на точно такова нещо. Решават да ми правят дело и то…
  Водещ: Т.е. искате да кажете хващат ме мен…
  Бойко Борисов: Не, не ви хващат изобщо. Днес офицерът Х решава и ви прави едно дело. Утре, обаче той трябва да се срещне с вас.
  Водещ: Ако то се окаже скучно това дело?
  Бойко Борисов: Не, то няма нищо в това дело. Вие видяхте какво пише в делото – да се привлече, да го търсим. Само че той не се съгласява. Втората страница първо не я публикуваха. После като я публикуваха стана ясно, че не съм се съгласил и делото е затворено. И точно, където пише тук, че трябва в такива случаи да се компрометира лицето в най-силната му част. Коя е най-силната ми част? Аз бях много добър полицай. Народът ме избра два пъти за кмет на София с болшинство. Даде ни и възможността да управляваме държавата четири години, заради тези качества. Плюсът, който развих това е в строителството. Защото всичко това, което построихме и ще допостроим за останалите месеци – „Дунав мост 2”, „Тракия”, „Струма”, „Марица”, „Хемус”, Южна дъга, Северна тангента, естакадите в София и на много места в страната, ж.п. линиите.
  Водещ: От критиките на кои хората обаче ви заболя най-много?
  Бойко Борисов: Момент. Оттук обаче те виж какво казват. Тук казват така: Ще намерите от някоя друга партия, по-малка, която да излезе и да каже нещо пак лошо за този човек. И така се сумират мнения, когато тези хора, които пишат във Фейсбук, платените, защото има хиляди честни хора, които, то затова му беше силата на Фейсбук. Почват да пишат и ето го вчера един Минчо, който никой не го помни с нищо казва: Агент „Буда” и агент „Гоце”. Но единият е агент на Държавна сигурност, а другият са се опитали да го направят агент и те хоп слагат те заедно с него. Това е компромат тежък, който през… И вижте как беше пуснат – анонимна медия, от анонимни хора в анонимен сигнал, анонимно еди какво си, но след това развъртяно, излиза по медиите, ето и вие ме питате сега за него. Те успяха. Сиреч – този техен сценарий и компромат успя. Което погледнато реално какво лошо човек да съдейства не на Държавна сигурност, на съвременните служби? Какво лошо? По този начин ние, въобще институцията…
  Водещ: В кого се съмнявате, кои успяха, кой извади „Буда”, тогава, кой успя?
  Бойко Борисов: Момент. Хората около Станишев.
  Водещ: Назовете един, двама, трима.
  Бойко Борисов: Тези, които донесоха и докладите срещу Станишев. Те дойдоха да се откупят с тези доклади. Девет доклада, касаещи цялата дейност на контрабандата и организираната престъпност, оригиналите им бяха в ръцете на тези хора. И те, за да се откупят ги донесоха на мен, когато станах премиер. Забиха нож в гърба на Станишев и аз съм го казвал. Тези, които той четири години ги отглежда…
  Водещ: Вие сте го казали на Станишев?
  Бойко Борисов: …да, като съветници и като хора в ДАНС, в момента, в който се смени властта, те искаха да играят за нас същата игра. Само че аз казах – такова нещо аз в себе си не държа. Излязох, дадох го и ето тук ще кажа пак нещо…
  Водещ: Колко силни са тези кръгове в държавата? Защото се говори за ресторантски кръгове, за хора които се опасяват, че няма да бъдат в листите на ГЕРБ и какви ли не хора?
  Бойко Борисов: Това са главно бивши служители на Държавна сигурност, на МВР, които вече са на възраст и няма какво да правят друго. Цял ден седят и мислят и те са царе на компромата. И ето, казвам – те сега успяха да ми го прикачат това. Колкото и повече, ето ние пет минути вместо да ви говоря за какво ще правим утре, аз въртя да обяснявам как се прави компромат. И защо, защо?
  Водещ: Сменяме темата наистина. И искам да ви попитам…
  Бойко Борисов: Някои излизат пак от БСП, в случая Румен Петков и казва, той тогава царят го нямаше още. Господин Петков, тогава всички знаеха, че около Тодор Живков вие се биехте и двата кръга там на Първанов, към който принадлежи и той, и на Станишев още беше малка топка в БСП. И Кольо Добрев и всички останали. Така че веднъж. Второ, той откъде знае, че аз с царя тогава не съм бил в договорни отношения? Защо си мисли, че царят е човек, който ще дойде и ще стъпи така случайно на някого, и че не сме го преговаряли всичко това?
  Водещ: Кой е по-лесният противник за вас – Първанов или Станишев.
  Бойко Борисов: Той откъде знае? Не, момент.
  Водещ: Нека да приключим с тази тема.
  Бойко Борисов: Не, искам да се знае. И аз съм викан на среща. Ето, хубаво е, че царят е жив и здрав и може да го потвърди. И аз съм водил царя, само аз, на срещи, които не са оповестявани. Най-добрият начин да се разберат за тези срещи тогава, това ми е бил бизнесът. Аз охранявах най-важните хора тогава, с най-публичен интерес и най-големите компании. Защо, ако им е бил интересът друг, да не са го посочили, защо не са работили по други хора? Тях ги интересуваше къде ходя и къде водя тези, които са с мен в колата. Това ги интересуваше. Но ако сега излезеше СРС или документ, че са подслушвали или наблюдавали царя, къде щяха да се скрият?
  Водещ: Има ли нещо, което тогава ви притеснява, че може да излезе до изборния ден?
  Бойко Борисов: Изобщо не ме интересува. Господ ми е свидетел, няма нито едно нещо, от което да се срамувам, което съм направил. Нито едно.
  Водещ: Приключваме наистина с тази тема. БСП – втора политическа сила в момента. Кой все пак е по-лесният политически съперник, защото изборите са битка? Станишев или Първанов?
  Бойко Борисов: Не се меся в работите на други партии, това съм го казвал винаги. Станишев израсна много. Аз не съм вярвал, че той може толкова много да израсне, че неговият създател да го смачка. Каквото направи той с Първанов. Станишев израсна много в манипулациите. Той негови грешки, негови абсолютни грешки, разбира се не само с Хохегер и неговата империя, която тайно действа отдолу медийна, съумява всичко това да го прехвърли на нас. Изключително умел. Ето, ние сме от малкото, ако не сме и единствената държава, която повече пари сме усвоили в пъти повече като държава и имаме за следващия програмен период. Това изобщо потъна, не се чу. А примерно за „Буда” се въртя десет дена и продължаваме да говорим за него.
  Водещ: Оставете „Буда”. Във Фейсбук, нашата страница във Фейсбук не се говори за „Буда”. Говори се за едно и то донякъде е свързано със Станишев. Станишев обещава ляв завой, национализация, повишаване на пенсиите и т.н. Какво, питат във Фейсбук, какво…
  Бойко Борисов: Какво ще национализира? Нали те са го приватизирали.
  Водещ: …ще кажете за жизнения стандарт, как ще се оправи жизненият стандарт, какво се случва със жизнения стандарт, защото сметките са сметки?
  Бойко Борисов: Разбирам желанието на хората да им вдъхваш оптимизъм, дори когато ги лъжеш. Но аз никога не съм ги лъгал. Аз считам, че когато изградим съвременна инфраструктура, държавата започва да изглежда по друг начин, започват да идват инвеститори и хора, които реално да правят икономика и бизнес в България и тогава нещата ще се подобрят. Лъжат ги безобразно. Аз бях кмет и давах разрешенията за протестите всеки четвъртък. Пенсионерите по време на Тройната коалиция всеки четвъртък се събираха на „Александър Невски” да протестират за пенсии. Станишев им вдигна пенсиите на последното заседание на Министерски съвет. И има наглостта да говори за фискален резерв. Тръгвайки си в условията на най-тежката криза, когато държавата беше с половин милиард, Орешарски пред всички медии го призна, надолу, с вдигането тогава на пенсиите, които от първия ден започнахме да плащаме ние в условията на криза. При условие, че вчера, онзи ден Франция, Германия, Италия им дават спад на растежа с по 0,5-0,6-0,7 процента, сиреч европейската икономика пада, а ти вдигаш пенсиите и доходите. И той казва – замрази пенсиите. Не, аз ги вдигнах от първия ден, защото той ги написа на книга, а ние ги изплащаме. Това е горе-долу с милиард лева повече за пенсионерите на година. Ето ти 3,5 милиарда дотук, които трябва да се вземат отнякъде…
  Водещ: Които ги няма във фискалния резерв сега, това ли искате да кажете? Обвинението в момента е, че фискалният резерв е под 4,5 милиарда.
  Бойко Борисов: Така. Фискалният резерв е важно кога го гледаш. Ние първи януари, образно казано платихме 2 милиарда по заема на Милен Велчев, да ги питаш защо са взимали заем, когато отчитаха излишъци – два милиарда. Милиард и половина на Тотю Младенов за социалните дейности да са му пълни сметките. Сега един милиард за зърнопроизводителите, които ще си вземем след месец-месец и половина от Брюксел, но сега ги покриваме с резерва . Ето ви четири милиарда и половина. Плюс милиард на година повече от онази пенсия, която говорим, ето ви как текат парите. Не е сложна сметка. И ние в условията на криза работим така и строим повече, отколкото за 20 години са построили.
  Водещ: Обаче, когато опозиционните на ГЕРБ партии излязат и кажат – ние сме за национализация, това за мен е нещо популистко, но то се възприема от хората по един определен начин. По какъв начин вие отговаряте натова?
  Бойко Борисов: Ние действаме в рамките на закона. Ако някой от дали са електроразпределителни или какви са дружества, са нарушавали закона има санкции.
  Водещ: Т.е. би могло да стане като в Албания, да се изгони ЧЕЗ?
  Бойко Борисов: Аз веднъж ги проверявах и ги глобих. Тогава обещаха, в началото на мандата, да спазват правилата. Тогава Семерджиев е трябвало да следи дали те ги спазват. След като не ги е следял, аз съм го отстранил и се надявам, че той затова ще си понесе тежка, включително и затвор, отговорност. Защото доверието е нещо, което се дава и той е длъжен да го защитава. Това му е работата, след като е назначен.
  Водещ: Хората се опасяват за нещо друго, че изведнъж ще се окаже така, че „умните електромери”, които струват два пъти повече от другите, а те са два милиона в България, трябва да се платят, т.е. всеки да извади по 60 лв.?
  Бойко Борисов: Аз пак казвам, хората сме толкова евтини на брашното и скъпи на триците, че просто няма накъде. Ние само до преди един месец за нещо, което беше абсолютно предизвестено, че нито има пари за АЕЦ „Белене” да се строи, нито референдумът ще мине, 90% от българите не се заинтересуваха от този референдум и похарчихме 14 милиона. Защо не ги дадохме на майките? Защо не ги дадохме на майките, а ги хвърлихме в референдум, който всички знаеха, че няма какво да се решава? Дори да беше решен „за”, въпросът щеше да дойде при правителството. И аз щях да ги питам откъде да извадя 22 милиарда? Няма ги. И другият премиер, и Станишев не го е – ето това ме дразни, където казват, ето това ме нервира. Той не е подписал, когато химикалката и листът му е била в ръцете, чрез шефа на НЕК, разбира се? Той не е подписал и после изнуди държавата с още 14 милиона.
  Водещ: Вие го похвалихте затова, че не е подписал.
  Бойко Борисов: Защо похарчихме, тогава още 14 милиона? За да му направим имиджа пред партията за конгреса. Ето, това българите го направиха.
  Водещ: В референдума като такъв вярвате ли или не?
  Бойко Борисов: Аз вярвам, но това беше тема, която е с предизвестен край. Няма такива пари и всички го знаят. Този, който го предизвиква не го е подписал. Защо не го е подписал от 2006 г.? Защо иска да го подпиша аз? И изнуди държавата с още 14 милиона, 15 ли, колкото са там. „Цанков камък” – тези сега, които дават оценка. Защо 1 милиард дадохме за 80 мегавата?
  Водещ: Кажете едно нещо, за което трябва да има референдум?
  Бойко Борисов: Не, кажете – когато ти задължат сметките с 2,5 милиарда, не господ да си, нищо не може да се направи в тази посока. Единственият шанс е да фалираме НЕК. Фалираме НЕК, отписваме тези загуби и това ли се предлага? 2,5 милиарда, има наглостта, Овчаров говори, но аз се надявам, че всичко това, което излезе от Комисията по конкуренция, излезе ми от главата…
  Водещ: Комисията за защита на конкуренцията, така.
  Бойко Борисов: Всичко това, което излиза от парламента сега и се разсекретява като дела и тук искам да кажа – това не е някой от нас да им го е правил. Искам специално да се знае, че това е по времето на тяхното правителство, на Тройната коалиция. Прокурори и полицаи са следели помежду си какво правят. И за радост част от тези материали са останали. И там примерно се казва много ясно – цели процеси в енергетиката, за „Бургас-Александруполис” как са се развили. Това рано или късно прокуратурата ще го докаже.
  Водещ: Съжалявате ли за мораториума за шиистов газ? Защото е очевидно, че в страните,където той се добива, сметките са, както показах преди малко, като в Щатите – 69 долара сметка за 110 квадрата апартамент.
  Бойко Борисов: Българинът трябва да узрее затова. Хората ги беше страх. И мен ме беше страх. Ние бяхме от първите държави, които подписахме и взехме решение на Министерски съвет за проучване и добив на шистов газ. От първите в Европа. Само че българите се уплашиха, еколозите дойдоха и казаха проблем. Може да се пробие водния слой, може да се замърси всичко под Добруджа – това е нещо страшно. Неможа изпълнителят да ми даде гаранция, че това и като технология за добиване на шистов газ не може да се случи. Сиреч, страховете на хората – аз не мога да изляза и да кажа не се плашете, това ще бъде евтино, хубаво и няма страшно.
  Водещ: Ролята на лидера не е ли в това да тропне по масата и да каже аз вярвам в това?
  Бойко Борисов: Не, ролята на лидера е да защити интереса на хората. И аз и на протестиращите им казвам, че тези, които са ме подвели ще си понесат отговорност и включително за сметките на тока. Както за всичко останало. А шистовият газ, когато дойдат с технология, която да представят на българската общественост, когато кажат тя е 100% безопасна, с две ръце ще им подпиша.
  Водещ: Предлагам да останете с нас и след рекламите, защото ми се иска да поговорим за още две теми. Гост ще бъде и Любо Ганев, ако нямате нищо против? Ние продължаваме с предаването по Нова телевизия, което се казва „България говори” с мен Константин Вълков. Нов гост, освен министър-председателят сега е и Любо Ганев. Здравей.
  Любомир Ганев: Здравейте.
  Водещ: Казали сме, че ще направи прогноза за времето…
  Бойко Борисов: Висок гост.
  Водещ: Висок гост, ще направи прогноза за времето. Между другото, висок – някъде бях чел, че мъжете обичали властта, защото гледката била по-хубава. Така ли е?
  Любомир Ганев: От високо се вижда много хубаво. Мога да кажа, че човек като свикне. Трябва да се съобразяваш, като минаваш покрай по-ниските места да се навеждаш.
  Водещ: Заради това ли обичат мъжете властта, заради гледката?
  Бойко Борисов: Зависи каква е гледка. Сега е трудно да си на власт, в условията на най-голямата криза в света е трудно.
  Водещ: Ще ми се да ви питам за борбата. Владо Памуков пише нещо. Знаете, за тези всъщност, които не знаят, че има вероятност МОК да прекрати борбата като спорт, не от тази Олимпиада, която идва, а от следващата. Ако трябва да бъда искрен, донякъде бих подкрепил това, защото женската борба е спорт, който не е особено естетически, не съм сигурен дали възпитава. Физически пораженията са сериозни. Прилича ми малко на комунистическата пропаганда от едно време, където се даваха пари и разни фармацевтични субстанции, за да може определени спортове, в които няма конкуренция, като художествената гимнастика и вдигането на тежести, да печелят на държавата медали.
  Бойко Борисов: Тук ще ви упрекнат със сигурност, защото имаме страхотни борци, като започне с Боян Радев, Сашо Томов, колко много донесли…
  Водещ: Но мъже.
  Бойко Борисов: …мъже. Да, сега това, че на нас не ни харесва или примерно не възприемаме. Примерно аз женския футбол не го възприемам, но пълни стадионите. И вече примерно женският волейбол или женският баскетбол се приема еднакво с мъжкия. Може би след още няколко години ще се изравнят. Да, така че, знам доста жени, които ходят на бокс. Просто, след като им харесва, трябва да го правят.
  Водещ: Би ли се ангажирала държавата в момента, на държавно ниво, както правят в Русия и в Щатите, да защитят борбата да остане като спорт?
  Бойко Борисов: Аз говорих със Стефка Костадинова и тя най-силно ще защити като спорт в МОК, и мисля, че това е и начинът. По принцип, Любо Ганев ще каже, че спортът и федерациите са различни от държавата. Особено международните федерации, намеса на държава и на мнение много не се възприема като нещо добро.
  Водещ: Любо, тук Памуков е написал много хубаво: значи борбата ще се конкурира с бейзбол, с карате, с ролери, спортно катерене, скуош,у-шу, което е състезателната версия на кунг-фу и уейкбординг? Т.е. парите ли решават кой спорт ще бъде на Олимпийските игри?
  Любомир Ганев: Аз мога да кажа, че борбата е един много хубав и много красив спорт. Просто системата на точкуване е малко така. Значи това може примерно схватка, да го избуташ два пъти от тепиха и да спечелиш точки. Може би, ако тези правила се променят по някакъв начин, нали тя ще стане много по-привлекателна и за зрителите. Аз съм сигурен, че при всички положения борбата ще остане като олимпийски спорт. Сигурен съм, че спортистите в България ще направим нужното, което трябва, за да защитим и не само поради факта, че борбата е един от спортовете с най-големи традиции в България, но просто поради това, че такъв спорт трябва да има на олимпийските игри.
  Водещ: Да останем на тепиха, където се раздават точки. За какво през изтеклите четири години би дал една точка на премиера и за какво би отнел една точка на премиера?
  Любомир Ганев: Аз съм преди всичко голям оптимист и винаги съм казвал, още когато играех волейбол имах възможност да остана, да стана чужд гражданин, бяха ми предложили да остана в Италия, аз винаги съм казвал, че когато, първо аз съм българин и искам да живея в България и искам да помагам България да се развива, и уважавам всеки, който прави така, че в България да се живее по-добре. Последните 13 години аз съм постоянно в България, защото преди това постоянно пътувах и виждам, че с всяка година нещата стават все по-добри и по-добри и човек няма как на бялото да каже черно.
  Водещ: Кое е черно, тогава? Кое е неуспехът на премиера?
  Любомир Ганев: Значи не бих казал неуспех. Може би желанията да станат нещата по-бързо, не са така лесно осъществими. За мен, пак повтарям, всеки, който се стреми да направи по-добър живота в България, както той каза – имаме най-ниските данъци. В крайна сметка ние трябва да гледаме от позитивната гледна точка на нещата. Тоест всеки един бизнесмен трябва да каже – окей, какво мога да направя, тоест кои са хубавите неща в България, които аз мога да използвам? Ето, примерно аз също кандидатствах по една от програмите за европейско финансиране. Така ми дойде случайно идеята, успях даже и да подпиша договор вече, да спечеля, така че…
  Водещ: Да не е нещо с Митко Пайнера заедно?
  Любомир Ганев: Не, не, просто имам си мой бизнес, занимавам се с природен газ. Исках да си модернизирам фирмата, имаше една такава програма. Викам, чакай да се възползвам. Нали, напълно случайно. И това стана.
  Бойко Борисов: Между другото, за Митко Пайнера, както го наричате. Той… такава ситуация се създаде около него, че той се отказа от конкурса.
  Водещ: Отказа се, да.
  Бойко Борисов: Така че Любо Ганев беше тогава, стотици хиляди фирми, има фирми по 7-8 милиона безвъзмездни пари са получили по европейските програми. Бяхме заедно и аз не знаех, че е там. Като го видях, викам: по каква работа си тук? Вика: ами аз печеля проекти. Така че… аз само да му отнема една секунда. Когато станах кмет на София, в София нямаше нито една зала, в която да се провеждат спортни състезания. Зала „Универсиада” беше приватизирана, а зала „Триадица” беше реституирана. Първото, което направих, е да си откупиме „Триадица” от реститутите. И до ден днешен тя се ползва много. А когато отидох във Варна на един волейбол и видях в какви условия играят, им казах: следващия път, когато ще дойда на волейбол, е когато построя зала. И мисля, че…
  Любомир Ганев: И си удържахте на думата.
  Бойко Борисов: Зала „Арена” в момента е прекрасна. Ей сега му казвам на Любо, ако е казал Господ, септември месец някъде 10-хилядна зала в Пловдив – красавица. Сиреч волейбола, бескетбола, тези спортове…
  Водещ: Все пак трябва пазарният принцип да действа, тоест да е пълна тази