Бойко нареди да отворят досието “Буда”, където е неговото име

Много често заради еднаквите имена хората от западните цивилизации бъркат Китайския

Много често заради еднаквите имена хората от западните цивилизации бъркат Китайския “Смеещ се Буда или в Японската култура на ричан Хотей с историческата личност основвателя на будизма.Китайската традиция твърди,че ако силно искате нещо и сте започнали да се трудите за него е достатъчно да потъркате коремчето на Буда 300 пъти мислейки за резултата и той ще ви се случи.Основните значения на Смеещият се Буда или Щастливият Буда във Фън Шуй са – Богатство,Просперитет,Щастие (Късмет) и Здраве. В зависимост от вида на самият Буда той символизира различни добри неща. Има шест вида Буди и много известни принципи, като един от тях е “Да се поддадете на гнева си е като да държите горещ въглен с намерението да го хвърлите по някой друг като в крайна сметка вие ще сте този, който получава изгарянията”. Буда също казва: “По-добре е да пътувате добре, отколкото да стигнете“. Освен с будизма източните държави са известни и с техните бойни изкуства, като един от най-популярните е карате.

4 февруари 2013г. Премиерът Бойко Борисов днес понеделник е разрешил и разпоредил публичното отваряне на досието „Буда“, като по този начин признава, че има досие „Буда“. Това съобщил самият премиер пред вестник „Сега“ * същият ден в понеделник. /вижте по-долу връзката Бойко–в-к Сега/. Новината е цитирана същият ден и от сайта на Новините и повечето медии в България.

Естествено че ще ми образуват дело за наблюдение, като съм охранявал Тодор Живков, а после и царя Симеон Сакскобургготски, коментира пред в-к “Дневник” премиерът Бойко Борисов документ, според който на 24 февруари 1997 г. е било образувано секретно дело за наблюдението му, тогава когато е съсобственик на охранителната фирма “Ипон”, основана през 1991г. По думите му винаги като наближат избори, се започва с един и същ сценарий, вече сигурно 15 години, цитират премиера от БТА. “Аз съм ръководил службите пет години и много агенти съм направил, координирал съм ги и всичко, което пише в закона. След това близо 4 години ръководих ДАНС пряко”, каза Борисов и добави колко недобре звучи шефът да е агент на дадена служба. /Напомняме: През посочената 1996 г. на вербовка или наблюдение на Бойко Борисов ДС вече не съществува/.

Премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти документите от папката „Буда”, които бяха публикувани в медиите. Според Борисов – излизането на тези документи сега е атака срещу него, защото е накърнил много интереси със спирането на проекта за АЕЦ „Белене” и с това, че е станал мотор за изграждането на „Набуко”.

Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всички, които стоите тук. Днес мога да разпоредя на службите – да образуват подобни дела на всичките ви журналисти.”, коментира Бойко Борисов.

Ако бях агент, и ако аз съм могъл да помогна на службите, само щеше да ми е приятно да го споделя. Обаче, целта е да ни изкарат всички маскари, каза премиерът Бойко Борисов. Логичен е въпросът – откъде идва „Буда”? Знаете, за съжаление, че тогава ми се случи едно нещастие – 1997 г., когато взривиха на Цветелина джипа (вижте тук: Бившата изгора на Бойко – най-влиятелната българка, според Форбс).Това дело се казва „Буда”. В това дело има три изречения отдолу, в които пише, че тя живее на семейни начала с Бойко Методиев Борисов – шеф на фирма “Ипон”. И понеже знаете, че делата се кръщават, тогава някой решава така да го кръсти. Сега вече целта е да бъдем всички маскари – в смисъл и Борисов бил агент. Буда…

На въпрос започва ли „битката с папките” и кой обича тази битка, Борисов заяви: „За всички избори досега съм минавал през такъв етап. За всички, което дава възможност на хората да оценят срещу какво се борим. За всички е ясно, че щом така ме атакуват, много интереси съм нарушил и то интереси в полза на хората. Това е проблемът”.

Вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че „премиерът е този, който може да прецени и евентуално да реши тази информация да бъде изнесена публично“. „Доколкото знам, това, което чета, е било през 1995-1996 година и грифът „класифицирана информация“ при всички случаи е изтекъл“, отбеляза още вътрешният министър Цветанов.

Само няколко часа след като МВР официално съобщи, че премиерът Бойко Борисов не е бил вербуван като информатор на ЦСБОП под псевдонима “Буда”, българският уебсайт, който е свързан с Wikileaks, разпространи нови документи. Според тях на 24.02.1997 г. в сектор “Вътрешен тероризъм” на Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) е образувано Дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов. Делото е с номер 0996, с псевдоним “Буда”.

В неделя в нашумял скандален български сайт за разкрития бе публикуван документ за оперативен работник (постоянен агент на службите), предложил на 9 декември 1996 г. Борисов „да бъде регистриран в оперативния отчет на службата като информатор“. Самият Борисов тогава отрече да е бил информатор.

Сайтът Новините, като цитира друг български сайт, който е свързан с „Уикилийкс“, разпространяващ секретните грами на американската дипломация, публикува документ и досието за вербуване на Бойко Борисов:

„На 9 декември 1996 г. Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП, като информатор. Мотивът за вербовката е, че контактува с „оперативно интересни лица“. Според водещия офицер кандидатът Борисов има качества и перспективи за регистрация в по-горни категории секретен сътрудник. На жаргона на службите това означава, че Борисов е дал съгласие да бъде агент-информатор, заведено му е „картонче“ и в архивите се пазят негови донесения, подписани от водещия оперативен работник.

Тази неизвестна до момента информация излиза от копиe на автентичен документ, получен в нашата платформа за анонимно получаване на документи Balkanleaks, работеща на същия принцип като Wikileaks. Ние не знаем кой е изпращачът, нито някога ще научим, защото използваната технология не го позволява. Да се търси източникът е безсмислено. Подчертаваме това заради българските данъкоплатци, които финансират богато ДАНС и сектора „Компютърни престъпления“ на ГДБОП в името на една много спорна сигурност.

Ако срещнеш Буда – вербувай го!

Документът е изготвен в началото на „Виденовата зима“. Малко по-късно страната влиза в хиперинфлационна спирала. Официалните заплати, включително и в МВР, достигат невиждани нива от 5-8 долара и държавата е буквално в ръцете на престъпността. Докато мизерията сковава България и хората излизат на улицата, за да изгонят проваленото социалистическо правителство на Виденов, „оперативно интересните“ личности като Борисов продължават да печелят милиони в зелено.

Оперативният отчет на секретните сътрудници е система, създадена по съветско време, и работи като своеобразна звънчева система. След като сътрудникът е регистриран, всеки сигнал за него или опит да бъде разработван от друга служба, стига задължително до неговия водещ офицер, който стопира разработката. По време на прехода тази система има и друго предназначение – опъва безотказен чадър над престъпниците от корумпирани офицери **. Именно това се случва с Бойко Борисов. Нещо повече. Впоследствие вербовчикът на Борисов става зависим от своя агент, назначен е за служител в „Ипон“ и израства в кариерата, благодарение на лицето, което е вербувал.

Тео и Буда – Генезисът

През 1993 г. Бойко Борисов регистрира фирма заедно с Алексей Петров. Наричат я „Будоинвест“. Самият Борисов твърди, че тази фирма никога не е развивала дейност. Името обаче е интересно. Дали са имали предвид инвестиция в „пътя на духа“ (яп. budō), и по-точно в бойните му измерения като каратето, в което Борисов и Петров са партньори? Дали прочитът на офицера от ЦСБОП е дал името на делото „Буда“ от 1996 г., или пък фирмата е кръстена на друго дело, отпреди нейното създаване? Но „Будоинвест“ не е единствената фирма с участието на Борисов с „култово“ име.

Година и половина преди да бъде вербуван Борисов, в края на март 1995 г., антимафиоти, пратени от София, удрят фабрика за незаконно производство на цигари в Крайморие, собственост на фирма „Тео Интернационал“. „Тео“ на старогръцки означава божество. Акционери в „международните“ дела на въпросното „божество“ са Бойко Борисов, Цветелина Бориславова, Румен Николов – Пашата, Ангел Бончев от „Литекс“, Емил Райков (агент „Кънчев“ на ВГУ на ДС) и други „оперативно интересни“ личности. На 25 март 1995 е започнало досъдебно производство срещу фирмата, но делото е смачкано с помощта на Георги Пенев – шеф на полицията в Бургас и близък приятел на Бойко Борисов.

През ноември същата година публикация на „Капитал“ е фиксирала Бойко Борисов и Румен Николов – Пашата на парти по случай рождения ден на СИК, където „духнали свещичка под звуците на роял“. На партито Борисов е бил в ролята на прессекретар и е развеждал журналистите, държани все пак зад кордон, за да не попречат на старателната режисура на празника.

Няколко дни по-късно, на 9 декември 1995 г., Пашата и Борисов влизат в управителния съвет на „Тео“, където дотогава са само акционери. Заседанието се провежда на адрес „Раковски“ 209, на който са регистрирани и други фирми на Борисов и Цветелина Бориславова. На 31 май на следващата година те излизат от борда на фирмата и са заместени от други „божества“ на престъпния бизнес – Иво Каменов от ТИМ и Недялко Кирезиев (Първа частна милиция). Неофициално се знае, че контрабандата е продължавала през цялото това време, а чадърът над „Тео“ е идвал от „високо място“.

Все пак срещу фирмата започва досъдебно производство за контрабандата и съдебна процедура за невърнати милиони на ПЧБ. Ударът обаче се насочва изключително срещу Емил Райков, който загадъчно изчезва от България през есента на 2001 г., след като Борисов вече е главен секретар на МВР. Според бургаски следователи Райков, който е обявен за международно издирване, не би могъл да напусне България без специална помощ и ако не е бил предупреден предварително, че предстои да бъде арестуван. С изчезването на Райков, пада и всякаква отговорност за невърнатите милиони от бившите съдружници в „Тео“. По оперативна информация от наши източници Райков неколкократно се е връщал в България и е осъществявал преки контакти с Борисов, който му е съдействал да си поднови паспорта. Тази информация косвено се потвърждава от факта, че Райков присъства в избирателните списъци, за което „Биволъ“ вече писа.

Като главен секретар в МВР Борисов се отблагодарява и на Георги Пенев. Пенсионира го с почести и го назначава на поста регионален директор на ИПОН в Бургас. Историята с участието на Борисов в контрабандата е напълно покрита и забравена. Повтаря се симптоматичната схема: разработваният престъпник става работодател и шеф на разработващия го офицер на МВР. Но без съмнение още през 1995 г. в ЦСБОП са регистрирали „обекта“ Борисов и са започнали да го следят.

Борисов на повод в „Шесто“

Предложението за регистрация на секретния сътрудник Бойко Борисов е подписано от оперативен работник, обозначен като НБ-22. С него се е съгласил (но подпис липсва) колегата му НБ-20. Предложението е утвърдено от началника на сектор “НБ” в ЦСБОП – подполковник Спас Спасов. Това е и единственото име с подпис в документа.

Тук трябва да се припомни, че ЦСБОП всъщност наследява голяма част от Шесто управление на Държавна сигурност. Почти всички офицери в службата са бивши „шестаци“. Такъв е и подполковник Спас Мирчов Спасов, разкрит с решение на Комисията по досиетата от 20.07.2010. След промените кадровият разузнавач от Шесто управление на ДС работи в МВР като началник на сектор от 26.03.1990 г. до 04.03.1997 г., после като началник на направление от 04.03.1997 г. до 19.11.1997 г. Освободен е от ЦСБОП на 48-годишна възраст от тогавашния директор Кирил Радев. Причината: подпомагане на групировките и теч на информация от службата към тях.

От март 2000 Спас Спасов работи в управата на фирма, свързвана с Алексей Петров – „Спартак Секюрити“ (предишни имена „Виктория Инс“ и „Спартак Живот“), става ясно от Търговския регистър. Съсобственик във фирмата и неин прокурист в периода 2007-2009 г. е бил Антон Петров – Хамстера, считан за дясната ръка на Алексей Петров и обвиняем за отвличания по делото „Наглите0147. От 2005 г. Спасов е и в управителния съвет на „Спартак Интер Холдинг“ – С.И.Х., където мажоритарен акционер е „Лев Корпорация“.

Проверката на „Биволъ“ установи, че подписът на оперативния работник с код НБ-22 принадлежи на Младен Георгиев, който в момента е главен секретар на ДАНС. Младен Георгиев не е осветяван до момента като офицер от ДС. Той също е отстранен от системата на МВР през 1997 г. за подпомагане на престъпни групировки и изнасяне на информация.

Журналистката Мария Дерменджиева дава следния портрет на Младен Георгиев на базата на изтекли секретни справки от ДАНС:

„Младен Георгиев към 1991 год. е бил шофьор и автомобилен механик в ЦСБОП. За известен период е оглавявал сектор „Автотранспорт“ в същата служба. Завършил задочно школата в Симеоново, а впоследствие и право. След това е назначен за оперативен работник в сектор „Вътрешен тероризъм“ – ЦСБОП. Освободен е със заповед на тогавашния директор Кирил Радев, като се твърди, че причина са връзките му с престъпни и силови групировки. Естествено пак „нерегламентирани“. И къде отива да работи? Младен Георгиев става изпълнителен директор на „Ипон-Агенция за сигурност и охрана“ ООД, регистрирана през м. април 1998 г. на адрес: София, ул.„Гечкенли“ 4. Съсобственици и управители на фирмата са Бойко Борисов, Владимир Петев (бивш офицер от СГУ-ДС) и Васил Калугеров (бивш началник на охранителна полиция в СДВР). От справката на Папалезов е видно, че когато Борисов става главен секретар на МВР, Георгиев отново е върнат в министерството, при това се издига и до поста заместник-началник на Инспектората. Но „нерегламентираните“ контакти отново му подпалват чергата, щом като е образувана разработка срещу него от „Вътрешна сигурност“… Твърди се, че именно той в началото поддържа контактите с братя Галеви. Става „жега“ и хайде в ДАНС. А сега след приемането на промените в Закона за ДАНС се очаква Младен Георгиев да заеме новосъздадената длъжност главен секретар на агенцията. “„Нерегламентираните“ услуги се награждават с регламентирана служба.”

БОЙКО БОРИСОВ И ВЕСТНИК СЕГА

* В-к “Сега” се издава от едноименно акционерно дружество, което е собственост на основния доставчик на газ за България компанията “Овергаз”АД, която държи и тръбата за доставка на природен газ от Русия, ръководена от Сашо Дончев – изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите, който пък като физическо лице държи 27% от капитала на вестника, а останалите 73% са собственост на дружеството “Алтернатива 98”. В средата на 70-те години Дончев завършва “Оборудване на газо-нефтопроводи, газохранилища и нефтени бази” в Москва и създава “Овергаз” през 1991 г., по данни на в-к Сега. През 2011 г. Дончев е избран за председател на управителния съвет на Българската стопанска камара. От медията добавят, че това е първата и най-голяма частна газова компания в България, на която половината от акциите й са собственост на руската “Газпром” и дъщерното й дружество “Газпром експорт” (“Газпром” е сред компаниите с най-голяма печалба в света за първото полугодие на 2010 г.). Овъргаз е пряката конкуренция на националния доставчик държавната компания “Булгаргаз”. “Сега АД” се управлява от “Овергаз холдинг”, главната редакторка на вестника Теодора Пеева и бизнесмена Добрин Памуков,на  който когато през 2009 г. бе отворено досието му се оказа, че е  агент Владо и Петков на СГУ на МВР по линия на ВГУ и ПГУ от 1981 г.

“Ангажираността на Овергаз и служителите й за устойчиво развитие на света бе лично заявена и пред Негово Превъзходителство Бан Ки-Мун, генерален секретар на ООН, по време на срещата му с Българската мрежа на Глобалния Договор на ООН през май 2011година. „Овергаз Инк.” АД следва дългогодишния си ангажимент към обществото и поема пълна отговорност за въздействието на своята дейност,” пише на официалния уебсайт на компанията. “Овергаз е единствената българска компания, която има договор за подготовка на специалисти с Руския държавен университет за  нефт и газ „И.М. Губкин”, Москва и Санктпетербургския държавен минен университет,” добавят в социалния си профил от компанията.

Бойко Борисов обяви бойкот на в. “Сега” през юли 2010г., заради спонсора му “Овергаз”, по Българското национално радио (БНР). “Не го чета аз този вестник, откакто разбрах, че спонсорът отгоре е “Овергаз,” каза тогава премиерът. От края на 2012г. единственият посредник в лицето на „Булгаргаз“ е узаконен като доставчик на газ в България.

МНЕНИЯ-ЕКСПРЕС 

Кирил Радев – бивш шеф на антимафиотите и на Службата за борба с организираната престъпност; Едвин Сугарев – общественик; Валерия Велева – журналист от в. „Преса”, в интервю, което днес гледахме в ефир по интернет в САЩ на предаването „Тази сутрин” на бТВ /транскриптът е на агенция фокус, който препечатваме без промени/

Водещ: Бойко Борисов – Буда. Получи се един скандал след публикация на документ във вчерашния ден, с който се предлага Бойко Борисов да бъде секретен съюзник на антимафиотите, на Централна служба „Борба с организираната престъпност” (ЦСБОП). Днес ще разберете, има развитие – оказа се, че тази нощ има публикуван нов документ, който е дело за оперативно наблюдение. Такова дело се образува срещу Бойко Борисов. Какво означава това? Поканили сме гости по темата: ген. Кирил Радев – бивш шеф на антимафиотите, на Службата за борба с организираната престъпност, сменяла е имената си, абревиатурите, през годините, но в конкретния период – конкретният началник. Тези документи от вашата служба са излизали.
Кирил Радев: Да.
Водещ: Валерия Велева – журналист от вестник „Преса”. Вчера изданието единствено имаше и позицията на Борисов, и темата, разработена в броя си. Добро утро.
Валерия Велева: Добро утро.
Водещ: И Едвин Сугарев, с когото ще разсъждаваме – добро утро и добре дошли – за този документ-оборот и за тази информация. Уличаваща ли е тя, злепоставяща ли е премиера, или има някакво активно мероприятие спрямо него? Това е глобалният въпрос, на който ви моля да отговорите, после детайлите в подробности. Уличава ли го Борисов, че е част от престъпния свят бил, та да го използват /…/?
Кирил Радев: По никакъв начин. Просто ясно заявявам, че Бойко Борисов, по отношение на документа, който беше публикуван вчера, никога не е бил информатор или негласен сътрудник на службата. Документът, който днес се появи – виждам, че става дума за Отдел „Оперативна проверка”.
Водещ: Да го покажем, на компютъра /…/
Водеща: Валерия Велева ни информира, че тази нощ най-вероятно е качен този документ.
Валерия Велева: Тази нощ, да. Идвайки насам, аз получих информация от колегите от редакцията, че тази нощ е публикуван в „Биволъ”. Това е документ, различен от този, който ние публикувахме.
Водеща: Сега откъде да започнем? От новия документ…
Водещ: Хайде от първия, първият да изчистим и после…
Водеща: … или да изчистим вчерашния документ, ситуацията поне?
Кирил Радев: Да. Неслучайно споменавам днешния документ. Той подчертава това, което ще кажа за първия. Всъщност цялата „загадка” се крие в едно изречение от този документ и аз ще си позволя да го тълкувам. В документа от 9 декември Младен Георгиев предлага да се регистрира като информатор, забележете, в оперативен отчет на ЦСБОП с перспектива да бъде пререгистриран в друга категория. Има два момента в случая. Първият момент е фактът, че става дума за оперативния отчет на ЦСБОП, т.е. вътрешноведомствен документ, който е свързан с т.нар. списъчен състав, документ /…/ на службата и само за службата. А вторият момент е свързан с тази категоризация, за която говорим.
Водещ: Вие знаехте ли, че ваш служител го предлага за секретен сътрудник. И тук има теза вече и политически изговорена – „предлага се за секретен сътрудник човек, който има информация за средата, в която е, и той е част от нея автоматично”. Така ли е?
Кирил Радев: Не, не. Този документ аз не съм го виждал, както и последващия документ, който се появява днес. Всъщност и директорът Вангелов, който беше при мен, също не го е виждал документа, защото този документ се движи в рамките на едно оперативно направление. Още веднъж казвам, че документът не носи абсолютно никакви последици. В него пише с перспектива да бъде пререгистриран от информатор, но всъщност документът сам по себе си е безперспективен. Няма абсолютно никакво движение по него, няма абсолютно никакви последици по него. Затова ви казвам, че моето лично мнение е, че премиерът Борисов въобще не е предполагал, че има такъв документ и със сигурност не знае, че е изготвен такъв документ, защото, за разлика от секретните /…/
Водещ: Но в интервюто пред Валерия Велева каза „Защо не е пусната и другата част?”, т.е. той е наясно, че има някакво движение по този документ.
Кирил Радев: Не, не вярвам. От документите, които виждам, не вярвам, че е така. И много ви моля, само да си продължа мисълта. За информатор не се иска знанието и съгласието на хората, към които…
Водеща: Такава е практиката, така ли?
Кирил Радев: Такава е практиката, безспорно. Всеки би могъл да бъде информатор.
Водещ: Не те ли питат предварително „Абе, мислим да те направим, съгласен ли си?”.
Кирил Радев: Не, никой не те пита. Става дума за един оперативен интерес в своя зачатък, в самото начало, който по някакъв начин може да прерасне в нещо по-нататък. Но това нещо не се е случило по никакъв начин после.
Водеща: А защо не се е случило?
Кирил Радев: Не се е случило, защото…
Водеща: Защо се е появил и е изчезнал, без да стигне до човека, за когото е предназначено?
Кирил Радев: Аз ще го обясня по друг начин. Документът е от 9 декември, първият, вторият документ е от 24 февруари. В края на февруари аз поех службата и започнах да правя пълна ревизия. Нямаше абсолютно никакво развитие на тези дела. Направил съм пълна ревизия на целия агентурален апарат на службата. И затова казвам, че по никакъв начин не съм срещал името на премиера в какъвто и да било документ, който е свързан с тази материя. Другото нещо – виждате, вчера беше показана една папка с два документа. Вторият документ обезличава първия, т.е. предложението е наистина без всякаква перспектива.
Водещ: От Флоров показаната папка?
Кирил Радев: Да, показаната папка от /…/ Флоров.
Водеща: Тоест това показва, че предложението не е стигнало изобщо до Бойко Борисов?
Кирил Радев: Не, по никакъв начин, по никакъв начин. Няма как да стигне до Бойко Борисов.
Водещ: А защо в папката го няма новият документ, който ще покажем сега?
Валерия Велева: Защото това е друга папка.
Кирил Радев: Защото става дума за съвсем различни документи.
Валерия Велева: Да.
Кирил Радев: И аз затова ги връзвам двете неща. Няма абсолютно никаква перспектива и няма как Младен Георгиев да си продължи работата, ако е имал…
Водещ: Тоест служителят, вербовчикът /…/ трябвало да бъде.
Кирил Радев: … ако има намерение да го прави това нещо, защото просто беше освободен. Беше пренасочен към друг отдел и в последствие беше освободен от службата.
Водещ: Какви нови… Само да уточним за новия документ. Какво означава да се заведе дело за оперативно наблюдение по отношение на дадено лице? Кое лице?
Кирил Радев: Много често се прави така, аз ще ви кажа и какъв е механизмът. Много често се постъпва така. Когато службата се насочи към определено лице – не говоря за случая, по принцип – лицето Х, което представлява интерес и за което се смята, че може да влезе в тези категории, за които говорим, тогава във всички случаи се образува дело за оперативно наблюдение, което е свързано със събиране на всякаква информация.
Водеща: Тоест?
Водещ: Значи ли, че съм криминален…
Валерия Велева: Елемент.
Водещ: … елемент, ако имам?
Кирил Радев: Не, категорично не значи нищо. Дело за оперативно наблюдение може да се заведе и по единичен сигнал. Не се знае по какъв начин и как ще се развият нещата в последствие.
Водеща: Този документ, новият, от тази нощ, с дата 24 февруари 1997 г. вие познавате ли го?
Кирил Радев: Не, не го познавам този документ. Ревизията, която е направена в последствие, предполагам, че ги е архивирала. Просто няма абсолютно никакво развитие, разбирате ли?
Водещ: Сега тука, в този текст…
Водеща: Тоест това отново е нещо в зародиш, така и не се родило.
Кирил Радев: Е няма как. Ако се търси връзка между г-н Борисов и делото за оперативно наблюдение – по никакъв начин. И аз ви казвам, в следващите три години и половина аз съм бил директор на тази служба. Ако нещата бяха прераснали по някакъв начин, най-малко щях да зная, разбирате ли? Няма разработка от делото за оперативно наблюдение. Това е една папка, в която може да се събират материали от рода на това: чух, видях, някой ми каза.
Водещ: А текстът – „За разширяване на оперативните възможности на сектора и за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури, за предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители. Предлагам…”. И тук пише – „Да се заведе дело”.
Кирил Радев: Клишета, клишета.
Водещ: Това е клише ли? Винаги се е ползвало…
Кирил Радев: Клише, абсолютно клише.
Водеща: Ама от какво може да е провокирано това предложение, дайте примери от вашата работа?
Кирил Радев: Ако е имало истински интерес да прави информатор някого, би трябвало да съберат достатъчно информация, за да се стигне до следващия момент – до знанието и съгласието. Защото като информатор може да не знае, че е съгласен…
Водеща: Да, ама този документ е последващ, предишният.
Кирил Радев: … но ако търсиш някаква перспектива, и искаш да премине в по-горна категория секретният сътрудник, няма как да не кажеш на човека, че го готвиш за това. Той или ще се съгласи, или няма да се съгласи.
Кирил Радев: Няколко пъти…
Валерия Велева: Тук опираме до ужасяващата тайна власт на службите, които толкова години по някакъв начин направляват, манипулират живота ни, общо живота в страната и общо обществено-политическите процеси в страната. Значи тогава, спомнете си този период – това е падането на правителството на Жан Виденов. 24 февруари – това е 20 дни след като е върнат мандатът…
Водещ: Смутни времена.
Валерия Велева: Абсолютно смутни времена, абсолютно времена, в които…
Едвин Сугарев: Пълен хаос.
Валерия Велева: Пълен хаос – в които силови структури, мафии, политици са абсолютно свързани. По някакъв начин… Да, Борисов по това време е бил в охранителния бизнес. Вероятно възможно е той да е представлявал наистина интерес от службите или някои от службите, заради това, че той се движи точно в тези именно структури на охранителния бизнес.
Водеща: Тоест смяташ за нормално той да е бил любопитен за властите, да дава информация за престъпния свят. Или?
Валерия Велева: Аз така го тълкувам. Вероятно не само Борисов е бил любопитен в този период. Вероятно и други такива дела има, но той в момента е министър-председател, той в момента става интересната фигура откъм тази страна. И тук въпросът е следният: защо днес излиза това? Вижте колко години по-късно – това си го говорихме с…
Водещ: Защо днес? Защо не преди изборите, ако твърдим, че това е някаква атака, компроматна?
Валерия Велева: Напротив, напротив. Това си го говорихме с ген. Радев и той каза нещо, което за мен е ужасяващо. Защото службите, които обикновено след смяната на всяко правителство се сменят техните ръководства, си постилат пред следващата власт, пред идващите на власт. Защото вероятно…
Водещ: Какво искате да кажете? Че сегашните служби правят активно мероприятие, за да са удобни на следващия премиер?
Валерия Велева: Естествено, какво друго можем да кажем?
Едвин Сугарев: Правят си застраховка.
Валерия Велева: Те си правят застраховка.
Водещ: То не е сигурно какво ще стане.
Едвин Сугарев: Прибирай си разни документи, които могат да бъдат използвани в последствие.
Валерия Велева: Да, но не е сигурно. Да. Ако скандалът се размине, ако всичко стане чисто и Борисов остане чист…
Водещ: Това означава, че службите могат да унищожат всеки, все още.
Валерия Велева: Естествено. Точно за това говоря, че службите могат да унищожат всеки. Службите могат да ти заведат на теб дело, службите могат на теб, на мен и т.н. И в дадена ситуация, когато на тях им е удобно, това нещо да го извадят. Така ли е?
Кирил Радев: Само допълвам. Наистина беше време на хаос – мутри и рекет. Хаосът съществуваше и в службата. Трябваше да се сложи някакъв ред. Неслучайно тези хора бяха освободени, повече от 20 освободени от службата, поради същата причина – поради боравене с информация, която има някакво значение, но се използва за други цели.
Водеща: Това тогава, но днес…
Валерия Велева: Сега до изборите Борисов ще обяснява бил ли е в криминогенния елемент, не е ли бил, бил ли е под наблюдение или е бил част от /…/
Кирил Радев: Не бива да се обяснява каквото и да било.
Водеща: Ако днешните служби си постилат пред следващото управление, та днешните служби са под ръководството на най-близкия човек на Бойко Борисов!
Валерия Велева: Момент, момент – някои от днешните служби. Защото този документ не излиза току-така.
Водещ: А как?
Водеща: Това е голям въпрос – защо излиза сега, откъде е излязъл, кой е подал това.
Валерия Велева: Има структури, има сили в днешните служби, които… За да излезе този документ, той не е така публично.
Водещ: Сега, това е много интересно, което се казва, защото поставя въпроса кой управлява всъщност.
Валерия Велева: Да, да.
Едвин Сугарев: Тук става дума и за нещо повече, ако позволите да се намеся. Става дума за една подмяна на понятията, която е много характерна в този случай. А има огромна разлика, от небето до земята, от това да бъдеш сътрудник на Държавна сигурност до това да сътрудничиш на Службите за борба с организираната престъпност. Смята се, че когато работиш срещу организираната престъпност, давайки някакви сведения, това е общо-взето, добро дело.
Водещ: Да, /…/
Едвин Сугарев: Но тази подмяна работи.
Водеща: Да, да, да, това никой не го отрича. Съмнението е…
Едвин Сугарев: Тази подмяна работи и нещо, което е много интересно – съмнението е донякъде свързано и с начина, по който се появява по тази информация.
Водеща: Я разсъждавайте по тази тема!
Едвин Сугарев: Защото в първата публикация на „Биволъ” има коментар по повод това, че документът е придобит чрез тяхната платформа, която е идентична с тази на „Уикилийкс” и която не позволява да се разбере източника на информация. Дори те самите не могат да го…
Водещ: Такава е идеята.
Едвин Сугарев: … не могат да го установят. Което от своя страна пази информаторите, но пък същевременно дава възможност те да влязат в някаква друга игра, нечия чужда игра. И аз съм абсолютно сигурен, че в случая става дума именно за това.
Водещ: За кое – за служби, които… Част от службите или какво – там има ли разнобой?
Едвин Сугарев: Става дума за политическа игра, която обслужва конкретни политически интереси…
Водеща: Чии?
Едвин Сугарев: И ако хората от „Биволъ” бяха помислили малко повече…
Водеща: Айде да стигнем докрай в предположенията.
Едвин Сугарев: … щяха да видят, че има само два възможни източника на тази информация.
Водещ: Кои?
Едвин Сугарев: Единият е бившият вътрешен министър Румен Петков, за който намекна Яне Янев.
Водеща: Той направо си го каза, че той го е казал преди година и половина…
Едвин Сугарев: А другата възможност е подполковник Спас Спасов – бивш офицер от Шесто управление на Държавна сигурност…
Водещ: Какво за него?
Едвин Сугарев: … който е работил при Алексей Петров и който би могъл да снабди същия този Алексей Петров, докато е бил жив.
Валерия Велева: Ама той е мъртъв, той е мъртъв. Той е мъртъв от един месец и той преди да почине ги е пуснал тези покани /…/
Водещ: Това не е ли много конспиративно обаче?
Едвин Сугарев: Ами вижте, след като е работил достатъчно дълго в структурите на Алексей Петров, очевидно е споделил с него всички оперативни данни, с които разполага.
Водещ: А кръгът „Банкя” какво е? И защо Слави Бинев посочва премиера?
Кирил Радев: Между впрочем, както и да се развиват нещата, няма абсолютно нищо уличаващо. Нищо няма да се случи, не може да се случи.
Водещ: Защо сте толкова сигурен?
Кирил Радев: Сигурен съм, убеден съм в това, защото съм бил свидетел на всичко и съм ръководил тая служба. Няма абсолютно никакви документи, няма подписи, няма вербовки, няма абсолютно нищо. Още веднъж казвам, г-н Бойко Борисов не е сътрудник, не е информатор, не е обект на разработка на службата.
Водеща: Дори с уговорката, че няма нищо лошо да сътрудничиш в борбата срещу организираната престъпност, притеснителното е…
Кирил Радев: Вижте, г-н Борисов винаги е помагал на службата.
Валерия Велева: Той това го каза…
Водеща: … избран евентуално, защото…
Валерия Велева: … в интервюто си пред „Преса”, че той винаги е помагал и винаги ще помага.
Кирил Радев: Винаги е помагал на службата. Между впрочем, ще ви кажа – аз съм имал многократно срещи с г-н Борисов. Срещите са били колегиални и съм се отнасял към него наистина като към висш офицер.
Водеща: Кога? В качеството ви…
Кирил Радев: В качеството ми на директор. Винаги е бил коректен към МВР и е помагал.
Водещ: Има и един такъв прочит обаче…
Водеща: Чакайте сега, той към онзи момент е в охранителния бизнес.
Кирил Радев: В охранителния бизнес, да.
Водеща: Вие сте имали срещи с него, по линия на?
Кирил Радев: Разбира се, разбира се. Като колеги, той никога не е избягвал среща с когото и да било. Винаги е помагал на /…/
Водещ: Има и друг прочит…
Водеща: Чакайте сега… Исках да питам нещо.
Водещ: … че когато те направят секретен сътрудник…
Едвин Сугарев: Ти слагат чадър.
Водещ: … ти осигуряват чадър, за да можеш да извършваш всичко.
Кирил Радев: Няма чадър, няма секретен сътрудник, няма нищо.
Едвин Сугарев: Такъв е случаят с други лица, като Поли Пантев, да речем, като Алексей Петров и прочее подобни. Аз не виждам защо му е нужен чадър на Бойко Борисов, който, в крайна сметка, основната му дейност по това време беше да охранява „Нефтохим”. От какъв зор?!
Водеща: По линия на какво са били срещите с Бойко Борисов, видимо – необлечени в документи.
Едвин Сугарев: Очевидно, покрай неговите познанства с хората от престъпния контингент.
Водеща: Значи пак стигаме до…
Едвин Сугарев: Той обаче явно не се е съгласил и може би това дело за оперативно наблюдение е било начин да бъде принуден да се съгласи.
Валерия Велева: Не, няма…
Едвин Сугарев: Аз не бих изключил подобен вариант, между впрочем. Търсили са нещо, с което да го хванат, закачат и да го натикат в…
Водеща: Ето го човекът, който може да ни отговори на тия въпроси.
Кирил Радев: Колегиални, приятелски срещи от всеки един човек, с широк поглед върху нещата, с много знания за много неща и проблеми – един човек, към който съм се обръщал за съвет и помощ тогава, когато съм сметнал за необходимо, като директор на службата.
Водещ: Кръгът „Банкя” какъв е? Какво е това кръг „Банкя”?
Валерия Велева: Кръгът „Банкя” – това са пак хора от службите, около Чавдар Чернев, генерала… Това са пак… Вижте, когато говорим за службите, това не е една хомогенна структура, един кръг, които са едни и същи. Те също имат вътре проблеми, също имат разногласия, така че дори става въпрос за някаква битка между различни хора от службите.
Водещ: Приятелски огън възможен ли е в случая? Четете ли такъв почерк?
Валерия Велева: Приятелски огън откъде? Напротив, това е вражески огън.
Водещ: Отвътре, от службите.
Валерия Велева: Откъде?
Водещ: Хора, на които той би трябвало да има доверие, че няма да се появяват такива документи, които поставят…
Едвин Сугарев: По-скоро нещо трябва да бъде прикрито в този момент, нещо, което в момента се появява на бял свят, и много хора са загрижени такива неща да не се появят. Това е форма за натиск. Да речем, историята със заменките, от които държавата е загубила към 6 милиарда. Това в момента е на ход и някой се мъчи да го натисне надолу.
Кирил Радев: Не, според мен е стрелба в тъмното. Никаква перспектива няма това. И много разочароващо ще бъде за хората, които си мислят, че могат да постигнат нещо с…
Водеща: Чакайте сега, вие посочихте…
Едвин Сугарев: Фактологически е така, но психологически има въздействие, защото се казва – ето, и този е агент.
Валерия Велева: Не е въздействие, в обществото има въздействие. Нещо друго днеска каза Татяна Дончева в интервюто си пред „Преса”, което вие анонсирахте. Казва: Алексей Петров е на свобода, той е жив. Битката между Алексей Петров и Бойко Борисов – тя не е приключила, тя може да прерасне във война.
Водеща: И?
Водещ: Какъв а залогът, каква е тая битка няколко години?
Валерия Велева: Ох, какъв а залогът… Сега, да се връщаме в началото… Това е тяхната битка, дето се казва, на живот и смърт. И какво? Има нещо също много интересно, което ние го изпускаме – защо изпускаме лицето Младен Георгиев? Той е жив, той в момента е на висша длъжност в ДАНС.
Водеща: Човекът, направил предложението.
Валерия Велева: Човекът, направил както първата вербовка – предложението за първата вербовка 1996 г…
Водеща: Да.
Валерия Велева: … така и второто предложение за /…/
Водеща: Оперативната.
Валерия Велева: Този човек в момента абсолютно се е покрил. Този човек е единственият, който може да каже защо, с какви мотиви той предлага първо за вербовка Бойко Борисов, и второ, с какви мотиви му отваря второто дело.
Водещ: Той ли го отваря пак второто, за оперативното дело?
Валерия Велева: Да, пак той го отваря, пак той го отваря.
Водеща: Какво знаете за този господин?
Валерия Велева: Днес този човек е главен секретар на ДАНС. Този човек, както казва Татяна Дончева – затова я цитирам, тъй като аз нямам собствена информация – от автомонтьор той се издига до шеф на инспектората на ДАНС.
Водеща: По ваше време, какво можете да ни кажете за него?
Валерия Велева: А е уволнен от Кирил Радев.
Кирил Радев: Тъй като Младен Георгиев е служител на ЦСБОП от създаването на службата – аз също бях служител от създаването на службата – уважавах го за работата му като монтьор в службата, но не и като оперативен работник. Без всякакво притеснение мога да кажа, че беше посредствен оперативен работник, затова съдбата му беше такава.
Водеща: И става… и се издига до днешната длъжност, като посредствен оперативен работник?
Кирил Радев: Вижте, към пак се връщаме към приятелските отношения и доверието, което е спечелил. Това, че играе задкулисно, това, че зад гърба на човек, с който поддържаш някакви отношения, оформяш нещо, което се иска от тебе, за да се отчетеш като работа пред началника, нищо не значи.
Водеща: Ааа, дори и това можем да четем в действията на този оперативен работник?
Кирил Радев: Да, аз точно това чета, разбирате ли? Той по този начин се отчита за нещо, за което му се търси сметка. И тъй като няма абсолютно никакво развитие, тъй като няма перспектива, като материал, включително и като разработка, не може да искаш от един човек, който не може да я върши тази работа, нещо.
Валерия Велева: Но в същото време може да си зададем въпрос: защо, след като Младен Георгиев е бил уволнен от Кирил Радев заради качествата, които сега той обяви, защо по времето на Сергей Станишев той влиза в ДАНС, т.е. малко след създаването на ДАНС и малко след като ДАНС е оглавена от Петко Сертов – Петко Сертов го назначава, а днес, по времето на днешното ръководство…
Кирил Радев: Аз ще ви отговоря.
Валерия Велева: Добре – той вече се издига до /…/
Водещ: Защо?
Кирил Радев: Петко Сертов беше служител на ЦСБОП. Петко Сертов беше също един от първите служители, назначени в ЦСБОП. Петко Сертов познава Младен Георгиев и от едната, и от другата страна.
Валерия Велева: Но той е оценил неговите добри качества.
Кирил Радев: Вероятно да. Нищо лошо няма да се научиш да станеш наистина качествен служител.
Валерия Велева: Тогава значи, ето /…/
Водещ: Много ме смути този извод, че някой задкулисно може да управлява, да слага. Това означава, че службите могат и в момента да редят правителства, да сменят министри, да компрометират хора, да издигат други.
Едвин Сугарев: Чак да редят правителства и да сменят министри, се надявам вече да не могат, но да кроят компромати срещу сега действащите – това могат с пълна сила, и го правят, както виждате.
Водеща: Да се върнем към вашите думи за това кой би могъл да стои зад този компромат – дали знайно или незнайно, използван от платформата на „Биволъ”.
Едвин Сугарев: В такива случаи, обичайно, човек се пита първо кой би могъл да има достъп до тези документации, защото да се извади един документ от архива на НСБОП и да се…
Водеща: Флоров вчера каза пред Мира Бенатова, че няма следа да е чел някой тези документи.
Едвин Сугарев: … да се преснима, това не може всеки да го направи.
Кирил Радев: Няма как.
Едвин Сугарев: Това може да го направи, примерно, министърът, като натисне съответния архивен работник, макар че по принцип и той би трябвало да бъде вписан като ползвал тази папка.
Кирил Радев: Няма следа, защото няма документ.
Едвин Сугарев: Може да го направи, обаче, човекът, който е направил вербовката или който я е утвърдил…
Водеща: Ама дори и за тези излезлите, съществуващите няма следа.
Валерия Велева: Това обаче говори…
Едвин Сугарев: … тъй като едва ли е вероятно те, поради тяхната близост, сегашният секретар на ДАНС да бъде този човек, най-вероятно е Спас Спасов, подполковник Спас Спасов.
Валерия Велева: Това обаче говори за сериозен пробив в сигурността на службите, в сигурността на МВР. Това говори за сериозен теч на информация, тъй като това е класифицирана…
Едвин Сугарев: Той винаги е съществувал този теч.
Валерия Велева: Да. И тук може би въпросът трябва да бъде отнесен към г-н Цветанов.
Водещ: Как трябва да звучи този въпрос?
Валерия Велева: Точно така – вие какво… вие как тези… проверихте ли, как тези документи са съхранявани досега?
Едвин Сугарев: Ама те са изтекли вероятно много отдавна.
Валерия Велева: Добре, ОК.
Едвин Сугарев: Те може би са били взети от самите хора, които са изгонени, да речем, от ген. Радев, и те като си /…/
Водещ: Така ли всеки, който излиза, може да си вземе документи – един наръч документи, и да спекулира с тях?
Кирил Радев: Не, не може. Не може, разбира се.
Водеща: Чакайте сега, тези документи, поне част от тях, ги видяхме вчера, показани от шефа на ГДБОП.
Кирил Радев: Казвам по принцип.
Водещ: Но те са изтекли преди той да ги /…/
Кирил Радев: По принцип не може, но човек, който борави с тях, няма пречка по някакъв начин да направи копие от документите.
Водеща: Да.
Валерия Велева: Виждате ли какъв хаос?
Водеща: /…/ каквото и да е.
Кирил Радев: Между впрочем, за /…/
Водещ: Ама това е абсурдно!
Кирил Радев: … за която говорим. Ето, аз още веднъж ви казвам. След предложението следва предложение за сваляне, и въобще, за заличаване на каквото и да било – не като следа, защото го има в папката, но няма абсолютно никакво развитие. Разбирате ли? Абсолютно никакво развитие няма.
Валерия Велева: И още нещо. Това говори, че в службите, в МВР, изобщо в структурите на МВР, има хора, които сериозно работят срещу правителството, срещу Борисов и дори срещу /…/.
Водещ: С каква цел?
Валерия Велева: Е, с каква цел…
Водещ: Да си постелят пред следващите – това е една от вашите тези, така ли?
Валерия Велева: Да, да, да. След като трябва да бъде дискредитиран министър-председателя…
Водещ: Не е ли опасно да рискуваш толкова много, да дискредитираш…
Едвин Сугарев: /…/
Валерия Велева: Моля?
Едвин Сугарев: … единствено с това да си постелят пред следващите. Могат да обслужват съвсем конкретни икономически интереси.
Валерия Велева: Ами да, може и икономически интереси да обслужват. Точно така.
Водещ: Колко трябва да са силни те, за да рискуваш ти в момента, в който управлението се държи от министър-председателя, за да рискуваш такъв челен сблъсък, изваждайки документ срещу него?
Валерия Велева: Ето, виждаш, че…
Едвин Сугарев: Това не е нещо ново. Толкова флашки се извадиха по време на това управление. Откъде мислите, че са се взели тези флашки? По същия начин.
Валерия Велева: Флашките с Мишо – Бирата също бяха…
Кирил Радев: По никакъв начин не може да откриете човека, който е занесъл документите. Няма как да бъде открит. Това е един документ от…
Валерия Велева: Това показва, че…
Водещ: Позицията на Яне Янев – той първи каза…
Валерия Велева: Момент. Това показва, че колкото и да е силен един министър-председател – колкото и да е силен, колкото и да държи власт в цялата страна, в даден момент, ако службите искат да му скроят шапка, или част от службите, ако искат да му скроят шапка, то той е безсилен пред тях. И това се доказа.
Кирил Радев: Позицията на Яне Янев – подчертавам, това, което смятам и аз – че някой го зарежда с такива документи, за да си постеле евентуално, да си подсигури бъдещето.
Едвин Сугарев: Става дума за 2011 г., когато той беше твърде близо до Алексей Петров.
Валерия Велева: До Алексей Петров. И тогава той беше захранен и…
Едвин Сугарев: Така че тази версия, според мен, е по-вероятна.
Водеща: Тоест тогава е захранен от него?
Едвин Сугарев: Тогава се спомена за пръв път за „Буда”.
Водеща: Да, Яне Янев го спомена.
Кирил Радев: Вероятно много документи има, които чакат подходящо време да бъдат извадени.
Валерия Велева: Аз също смятам, че… Да.
Кирил Радев: По никакъв начин не мислете, че това ще бъдат последните документи. Няма…
Водещ: Така…
Валерия Велева: Това няма да е краят, това е началото.
Кирил Радев: Да. Но резултатът ще бъде един и същ.
Валерия Велева: Това е началото.
Кирил Радев: Просто много им се иска някой по някакъв начин да постигнат някоя цел, но /…/
Водещ: Продължаваме с компромати да /…/
Валерия Велева: Да, влизаме в тежка компроматна война, в тежка компроматна ситуация и това ще бъде до изборите.
Кирил Радев: Г-н Борисов може да бъде спокоен, че няма абсолютно нищо, което може да го злепостави по какъвто и да било начин. Говоря така, защото след мен той влезе в структурите на МВР, беше главен секретар на Министерството на вътрешните работи. Не може да има /…/
Водещ: Винаги през годините излиза една сянка за какво е миналото му.
Кирил Радев: За всеки излиза сянка, в крайна сметка. Аз, като излязох от МВР, и за мен имаше някаква сянка, и за който и да било. Няма човек без сянка в тая държава.
Водеща: Финал на този разговор. Ние търсихме и вчера, включително и тази сутрин премиера Бойко Борисов, за да чуем неговия коментар. И отново ще го търсим. Благодаря ви.
Водещ: Благодарим.
Валерия Велева: Благодарим.

2 comments for “Бойко нареди да отворят досието “Буда”, където е неговото име