Тодор Колев почина – Българският Чаплин /+видео клипове филми и музика/

Големият

Големият “малък” човек ще остане в съзнанието на поколения българи с емблематичните си уникални образи в българското кино, в т.ч. незабравимите супер смешни хитове “Двойникът”, “Топло” и “Опасен чар”. В последния успешно имитира Чарли Чаплин, с когото през 1973 г. успява да се срещне лично. Тодор Колев толкова харесва Чаплин, че неусетно играе като него и режисьорите му казват, че прави “Чаплиниада”.

Големият “малък” човек ще остане в съзнанието на поколения българи с емблематичните си уникални образи в българското кино, с множеството си театрални роли, моноспектакли и участия във варитетни и телевизионни продукции, като съчетаваше комичното с драматичното

Българският Чаплин бе един от пионерите на комедийното шоу на сцена и остава незабравим с култовите си реплики и песни

15 февруари 2013г. Днес на 74 годишна възраст почина големият български актьор Тодор Колев, след като дълго боледува от рак на белите дробове, от който си и отиде, съобщиха от Съюза на артистите в България. Специален екип на Военна болница в София се грижи за актьора през последните месеци. “Направихме всичко, което е по силите ни, но ракът на белия дроб бе в последната 4-та фаза – вече имаше разсейки и в костите, и в гръбначния стълб”, обяснили от здравното заведение. В сряда взели решение да бъде изписан, за да прекара последните си часове в къщи. Тодор Колев ще почива в Алеята на заслужилите дейци на културата в Централни гробища, а поклонението е в Народния театър в неделя от 11 часа б.вр.

Големият “малък” човек ще остане в съзнанието на поколения българи с емблематичните си уникални образи в българското кино, в т.ч. незабравимите супер смешни хитове “Двойникът”, “Топло” и “Опасен чар”. В първия играе не една, а цели две роли. Във втория влиза в ролята на наглия майстор, който мами хората наред, а после се извинява на жертвите си само с едно добре познато ни „Сори”, в съучастие с други две големи имена – Григор Вачков и Стефан Данаилов. А в последния успешно имитира Чарли Чаплин, с когото през 1973 г. успява да се срещне лично. Тодор Колев толкова харесва Чаплин, че неусетно играе като него и режисьорите му казват, че прави “Чаплиниада”.

Вижте култови сцени и реплики на чаровника, по-долу гледайте целият филм.

Да не пропуснем и “Господин за един ден” и “Козият рог”. Помните ли Пурко – бедния селски музикант, който само за малко, само за един ден,  се превръща в уважаван гражданин, но неговият произход не го изоставя. Или пък една от сериозните му роли на един от изнасилвачите на Мария (Катя Паскалева) в “Козият рог” – с бръснатата глава и представен в надписите с името Тодор Адама.

С множеството си театрални роли, моноспектакли и участия във варитетни и телевизионни продукции. „Чичо, защо кашляш?”, повтаряхме всички вкупом след само едно от новогодишните му тв изпълнения. Или пък незабравимите изпълнения с оркестъра му “Иръпшъните”.

Тодор Колев блестящо съчетаваше комичното с драматичното. Българският Чаплин бе един от пионерите на комедийното шоу на сцена, до онова време неизвестно у нас. Незабравимо ще остане култовото шоу “Как ще ги стигнем американците” (1996), и песента със същото заглавие, която записа. Ако някой заговори за български шоумен, то веднага първи изкача образът на Тошко Колев. Неподражаемите скици и физиномии, култовите му реплики и песните му го надживяват и остават. В главите все още кънтят мелодиите на “Нашият сигнал”, “Виолета” и “Камион ме блъсна”, акомпанирани от него с любимата му цигулка. Тодор Колев продължи да пее чак до пролетта на 2012 г. на вторият концерт “Как ще го стигнем”, където той излезе на сцената заедно с редица известни български певци и бяха изпълнени още култови негови песни като „Как ще ги стигнем?”, „Сто кила ракия давам” и „Жалба за младост”. “Мургавият” виртуоз с цигулката даваше цели сто кила ракия само, за да притежава говорителката Лилито Ванкова и правеше дупка в морето с “Черно море”.

Как ли не го наричаха и с кого ли не го сравняваха Тошко Колев – Адама, нашият Чаплин и още. Пък той се постави редом и до Тато Живков. Ще остане неговата фраза “Трима Тошковци веселим България – аз, Живков и Козарев”. /бел.ред. последният бе наш известен клоун от цирка/.

Едва ли има българин от 30 нагоре, който да не помни поне няколко от култовите реплики на големия актьор Тодор Колев – вижте го:

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов (1965). Надхитря с успех комисията при приемането като си обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала за артисти едри кандидати с мощен глас.

Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните “Сълза и смях” и Театър “София”.

Участва в над 30 български игрални филма, сред които най-добрите от българската киноиндустрия на 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век – “Цар и генерал”, “Козият рог”, “Иван Кондарев”, “Двойникът”, “Господин за един ден”, “Опасен чар”.

В началото на демокрацията Тодор Колев прави опит да се захване с политика. Става депутат във Великото народно събрание от СДС. За участието си в сините редици е назначен за завеждащ посолството на България в Канада, която длъжност напуска след една година несполучлив, по собствените му думи, престой на нея (1992).

“Опасният чар” на Тодор Колев го изпраща няколко пъти до семейния олтар. Избраница №1 е актрисата Адриана Палюшева. Втората е пак от сцената – русата бардама Йордана, вдовица на оръжейния трафикант Жозе Дени, за която го сватосва лично Иван Славков – Батето. Третата е жената на живота му – Мери.

Толкова поколения сме пели неговите песни и гледали неговите филми и ако някои от по-младите сте пропуснали това, то вижте по-долу, а и потърсете в интернет,  чуйте и музиката му, за да разберете, че думите не стигат за това, което Тодор Колев правеше!

ГЛЕДАЙТЕ ЦЕЛИЯТ ФИЛМ “Опасен чар” тук: 

ГЛЕДАЙТЕ ЦЕЛИЯТ ФИЛМ “Господин за един ден” тук:

3 comments for “Тодор Колев почина – Българският Чаплин /+видео клипове филми и музика/