Пет дни след като официална България посочи Хизбула за атентата в Бургас

 

3 декември 2012г. Американският президент Барак Обама определи България като „изключителен съюзник на САЩ” по време на срещата си с министър-председателя Бойко Борисов във Вашингтон, но пак се разминахме с премехване на Американските Визи.

“Президентът Обама обеща, че американските специални служби ще заработят по-интензивно, за да имаме по-твърди доказателства срещу поръчителя и извършителя на атентата в Сарафово. И той знае, и аз знам кои са, но Обама се съгласи с мен, че за пред съда трябват твърди доказателства”, каза българският премиер Бойко Борисов по време на официалнотото си посещение във Вашингтон на 3 декември 2013г. Американският президент Барак Обама определи България като „изключителен съюзник на САЩ” по време на срещата си с Борисов във Вашингтон. В срещата участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на отбраната Аню Ангелов и посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова. От американска страна сред присъстващите бяха посланикът на САЩ в България Марси Рийс, зам-държавният секретар Уилям Бърнс и Джон Бренън, съветник на президента по въпросите на вътрешната сигурност и контратероризма. На срещата за пореден път стана ясно, че пак и отново се разминахме с премехване на Американските Визи, въпреки че Борисов постави въпросът пред Президента на САЩ. Най-важната тема за обикновенните българи, и най-вече за тези над 300,000 живущи в САЩ, които незнайно защо имат “наказани” близки в България, които всички заедно са “изключителни съюзници на САЩ” и добросъвестни данъкоплатци и гласуващи. Доверието и уважението не се базират само, на изказани светли думи в лъскава атмосфера, на добре заредени пушки и празни кризисни хладилници, а на конкретни действия, които даже са право по международни договорки!

Израелските медии обявиха отзоваването на посланика на Иран – влстите в България отрекоха

Външният министър: “България няма закони, които да позволяват да обявим “Хизбула” за терористична организация. През следващите седмици и месеци това, което сме разкрили като връзки и зависимости по отношение на атентата в Бургас, няма да остане без последствия от Европа. След като сме казали, че военното крило на “Хизбула” носи отговорност, не очаквайте да заемем мека или неясна позиция в дискусиите оттук нататък”

10 Февруари 2013г. Разнопосочни реакции по света и у нас за последните пет дни бяха предизвикани от посочването от страна на официална България на Хизбула, че стои зад атентата в България, и по-точно за връзка на военното крило на проиранската ливанска групировка „Хизбула” с терористичния акт на 18 юли 2012г. срещу Евреи и Българи, който уби хора и затвори летището в Бургас.

Както ви съобщихме на 5 февруари, още същият ден на изявлението на българското правителство, първи реагираха САЩ и Израел, които благодариха на България и натиснаха ЕС да признаеХизбула за терористична организация. /на линка ще намерите и оригиналните публикации в американските медии/

Избрахме 5-ят ден след, защото първите дни са най-показателни за това кой най-много е засегнат от събитието и има интерес от евентуалните промени, и какви са последствията за България. Както и това да спазим хронологията, която сме започнали и следим от лятото на миналата година, така както и по времето на основната причина:  Какво се случва с България 5 дни след атентата?

Също така през септември м.г. ви запознахме с мнението на популярния уебсайт Стратфор, който написа, че “Печелившата ръка все още не е разкрита” и зададохме въпроса Защо България липсва в книгите на автора Фридман? Тогава на уебсайта бе изразено мнението, че ако надпреварата в ядреното въоръжаване е игра на покер, Иран, Израел и САЩ ще бъдат тези, които блъфират на масата: Война или Блъф – САЩ, Иран, Израел – “Тройка Аса”

Какво се случва по света и у нас и кои бяха следващите, които официално и неофициално реагираха на официалното посочване на Хизбула за атентата в Бургас от управляващите в България?

България в дипломатическа война и мишена за Иран? 

Иран изтегля посланика си от България и най-вероятно ще свали нивото на дипломатическата си мисия у нас, след като българските власти посочиха шиитската групировка “Хизбула” като отговорна за атентата в Бургас, съобщи в-к “24 часа”. Което според речника означава най-малкото дипломатическа война, или подготовка за истинска война. Иранският посланик в София Голамреза Багери поиска в петък да се търсят повече подробности от българските власти, за да се изясни напълно ситуацията, защото останал с впечатление, че има много неясноти. На пресконференцията, която даде в събота по случай 34-тата годишнина на Ислямската революция, на въпрос дали България трябва да се страхува от ответни действия, след като правителството отправи обвинения към “Хизбула”, дипломатът отговори: “Не е моя работа да правя предположения”. Дипломатът още сравни бомбата в Бургас с убийството на военния шеф на “Хамас” Махмуд ал Мабхух в Дубай от агенти на израелското разузнаване. /Припомняме: Израел призна за убийство на палестински лидер преди 25 години/

“Ако тогава Австралия и всички западни страни, чиито паспорти използваха убийците в Дубай, бяха реагирали достатъчно остро, сега терористите щяха да се замислят повече, преди да предприемат такива акции като в Бургас, заяви посланик Багери. /Припомняме: Атентатът в Бургас каза “да” на фалшивите US-документи и “не” на редовните US-визи/

Посланик Багери отхвърли като безпочвени обвиненията на Израел, че режимът в Техеран е вдъхновител и поръчител на бомбения удар в България чрез шиитската групировка “Хизбула”.

Почти всички електронни медии в Израел съобщиха, че властите в Иран ще отзоват посланика си в София. В България първо бе съобщението на в-к “24 часа” за отзоваването, последвано от още медии в България, цитиращи израелските медии и колегите си от “24 часа”. “Джерусалим пост” написа:Iran slated to recall ambassador over Burgas probe. Аарец съобщи: Iran planning to recall Bulgaria envoy over hints of role in Burgas attack/. През декември 2012г. съшата израелска медия„Аарец” съобщи, че Великобритания и Франция планират да отзоват посланиците се в Израел заради планове за строителство в много спорен район на Западния бряг. Съобщението на израелските медии за отзоваването на посланика на Иран в България не открихме в американските медии, които преди 5 дни масово отразиха мнението на българското правителство за участието на Хизбула в атентата в Бургас. През ноември 2012г. “Джерусалим пост” написа, че “решаваща роля за решението на ЕС да включи ливанската групировка “Хизбула” в списъка с терористичните организация ще имат резултатите от българското разследване за извършения през юли атентат в Бургас, при който загинаха петима израелски туристи и един българин.” като цитира думите на френския посланик в Израел Кристоф Биго. САЩ включиха Хизбула в списъка си с терористични организации през 1995 г. Нежеланието на Европа да последва американския пример накара съветника на президента Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма Джон Бренън публично да разкритикува европейците в края на октомври 2012 г. /Припомняме: Конгресът на САЩ гласува резолюция за атентата в България:  Конгресът на САЩ единодушно гласува резолюция H. Res. 834, приета само за 2 минути и 21 секунди от Камарата на представителите в 11:17 часа късно вечерта на първия ден от Новата година – 1 януари, като “недовършена работа”, в която се …/

Официалното мнение на българското правителство: България няма закони, които да позволяват да обявим “Хизбула” за терористична организация. През следващите седмици и месеци това, което сме разкрили като връзки и зависимости по отношение на атентата в Бургас, няма да остане без последствия от Европа. След като сме казали, че военното крило на “Хизбула” носи отговорност, не очаквайте да заемем мека или неясна позиция в дискусиите оттук нататък”

Мандатът на посланика на Иран в България Голамреза Багери изтича след седмица, обяви днес 10 февруари говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева, цитирана от БНР, във връзка със съобщенията в Израелската и българската преса за отзоваването на дипломата, и новият ирански посланик ще пристигне в София още на следващия ден. По отношение на информацията, че властите в Иран имат намерение да свалят нивото на дипломатическата си мисия, Весела Чернева коментира, че отношенията между България и Иран остават на същото добро равнище, като по този начин тя определи съобщенията като неправилно разпространени слухове.

България няма закони, които да позволяват да обявим “Хизбула” за терористична организация,

както са направили Холандия и Великобритания, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

“Обаче няма и нужда подобни текстове да се приемат”, обясни Младенов в интервю за “Дарик” радио.

Младенов уточни, че на 18 февруари на заседанието на Съвета на външните министри на ЕС ще запознае колегите си с политически анализ на случилото се.

“В рамките на органите на ЕС ще бъдат споделени и класифицираните елементи от разследването. През следващите седмици и месеци това, което сме разкрили като връзки и зависимости по отношение на атентата в Бургас, няма да остане без последствия от Европа. След като сме казали, че военното крило на “Хизбула” носи отговорност, не очаквайте да заемем мека или неясна позиция в дискусиите оттук нататък”, категоричен беше той.

Външният министър, подчерта, че с атентата се свързва военното крило на шиитската организация, а не политическото. Младенов припомни, че ливанският премиер, в чието правителство има членове на политическото крило на “Хизбула”, е обещал да съдейства на България с разследването на атентата.

Той посочи, че най-разочароващото за него било поведението на опозиционните политически сили.

„Ако наистина искаха да видят някакви други аргументи, тогава, като им се представи докладът, трябваше да кажат: добре, да спрем, да обсъдим нещата с нашите ръководства, а не да започнат да подскачат като ощипани булки. Шест месеца преди изборите, познавайки българската опозиция, тя ще направи всичко възможно да използва всичко, което дойде, дори с риск да заплаши националната сигурност, дори да изложи България пред целия свят и да стане за смях”, обясни Младенов.

Припомняме, че на 17 януари 2013г. българският външен министър бе на изненадващо посещение в Израел, за да информира лидерите на страната за хода на разследването на бомбения атентат в Бургас миналото лято, съобщи световната информационна агенция РОЙТЕРС (Reuters). Говорителка на МВнР Весела Чернева потвърди тогава пред агенцията, че министър Младенов се е срещнал с премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес по повод атентата, но не даде повече подробности. В същото време от кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов, който бе по това време в ирландската столица на заседание на министрите на вътрешните работи от ЕСВ, обявиха, че той ще започнае партньорите си от Европейския съюз с най-новата информация за атаката, която Израел приписва на групировката “Хизбула” и Иран.

Израелските медии отразиха посещението на българския дипломат №1 в Израел, като под заглавие “Удар срещу Израел е като удар срещу България” англоезичният израелски сайт israelnationalnews.com съобщи, че Николай Младенов и посетил и Стената на плача в Ерусалим. Той е заявил на репортери, че е пристигнал в Израел, “за да помогне на това без война да бъде предотвратено ядреното въоръжаване на Иран”. “Атака срещу Израел е като атака срещу България и нашето приятелство с вас е категорично и силно”, казал министърът. Младенов бе развълнуван от молитвата на святото за всички юдеи място и разговаря за процъфтяващата еврейска общност в страната си, допълниха тогава от изданието.

Въпреки всичко, трябва добре да се знае, че ще бъде преувеличено подобно мнение, дори след внимателното проследяване на случилото се след това, че атентата в Сарафово е част от цяла световна верига от свързани събития, решения и ангажименти. Защото в крайна сметка, всяка държава е независима и сама взима решенията си за политиката навън.

„Ние сме държава, не сме сбирщина, която реагира на провокации, които идват от другаде, и не са част от нашия дневен ред. Или се държим като държава-член на ЕС и отговорна страна на Балканите, или реагираме не достатъчно обмислено и адекватно на това, което другите залагат в техния дневен ред“, каза на 9 септември 2012г. министърът на външните работи Николай Младенов за БНР.

Николай Младенов за посещението в Израел /видео/: Външният министър Николай Младенов при посещението си в Израел не е давал никакви изявления във връзка с атентата в Бургас.Той нарече спекулация информацията в израелските медии. В интервюто си той посочи, че повод за срещата с израелските власти е била предстоящата 70-годишнина от спасяването на българската еврейска общност.

Дали терорът в България ще продължи, зависи само от интересите на тези които го създават и на тези които искат да го опазят. Ако България е в техните списъци, то може и да гръмне още една бомба. Но тя няма никога да бъде в сърцата на хората – евреите, мюсюлманите, българите – а само в главите на определени влиятелни неверници античовеци. Пардон, “верници” в своето его и материалният си успех, за които човекът е сбор от цифри, превърнал се в мишена за да работи математиката! Но само действия “събиране”и “умножение” към “верниците”, и “изваждане” и “деление” за нормалните хора и държави.

Невъзможно е който и да било да разруши добрите отношения на България с Израел, както и тези с Арабския свят. Обяснението е доста елемнетарно – традициите и взаимното уважение продължават с векове, и по-важното е че се базират на произход, география и история. На национални и човешки стойности. Ако щете и на начин на живот и отношенията един към друг, по-топли топли характери и чисто съседски и приятелски комуникации.

ЧОВЕЩИНА И РАЗБИРАНЕ тлее между нас, А НЕ ФИТИЛ!

Войни и врагове с евреите и арабите – няма. Отричане на нашата религия също. България е световен пример за това как приема религиите – вижте Столицата – Синагога, Джамия и Църква съществуват една до друга на “пъпа на София” от години. Кой спаси евреите през 2-та световна война? Коя друга държава има етническа партия на мюсюлмани? Коя друга религия, ако не Източно-Православната, е тази, която не проповядва и грам агресия и никога не е служила за завладяване на нови територии, т.е. не се е превърнала в материално изражение на интересите на “вярващите”?

3 comments for “Пет дни след като официална България посочи Хизбула за атентата в Бургас