САЩ и Израел благодарят на България – натискат ЕС за Хизбула

5 февруари 2013г. Белият дом призова Европа да предприеме действия срещу заплахата от Хизбула, след като България заяви, че ливанското шиитско движение е отговорно за антиизраелския атентат през юли миналата година, отнел живота на шест души, предаде Франс прес. Специалният съветник на президента Барак Обама за борбата с тероризма Джон Бренън, вероятният бъдещ директор на ЦРУ, прикани европейските страни да вземат превантивни мерки, за да разкрият инфраструктурите, оперативните мрежи и да пресекат финансирането на Хизбула.

В специално изявление на Белия дом, разпространено от посолството на САЩ в София, се отправят поздравления до българските власти за професионално разследване на варварския терористичен акт на 18 юли в Бургас.

„Ние призоваваме другите правителства по целия свят- и особено нашите партньори в Европа- да предприемат незабавни действия, за да се справят с „Хизбулла”, заяви новият държавен секретар Джон Кери, цитиран от АФП.

„Ние трябва да изпратим недвусмислено послание на тази терористична група, че не може вече безнаказано да участва в жалки действия”, допълни Кери в едно от първите си изявления, откакто застана начело на американската дипломация.

„Вашингтон най-решително осъжда „Хизбулла” за атаката в Бургас, която поразително наподобява други заговори, разкрити през изминалата година”, каза Кери. Той допълни, че Съединените щати предприемат „решителни и всестранни мерки, за да противодействат на усилията на „Хизбулла” да дестабилизира Европа, Югоизточна Азия, Южна Америка и Близкия изток”.
„САЩ са готови да направят всичко по силите си, за да съдействат на правителството на България да изправи пред съда извършителите на нападението”, подчерта новият държавен секретар.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства вчера българския доклад, свързващ Хизбула със смъртоносния бомбен атентат в автобус с израелски туристи. Нетаняху каза, че ливанската войнстваща групировка и нейният съюзник Иран водят “глобална кампания на терор”. Българското разследване на атентата през юли 2012 г. в българския черноморски град Бургас е “още едно потвърждение на онова, което вече знаем – че Хизбула и неговият покровител Иран водят глобална кампания на терор по всички континенти.

„Заключенията на България, оповестени днес, са ясни. „Хизбулла” е пряко отговорна за ужасяващото нападение в Бургас”. Така израелският премиер Бенямин Нетаняху коментира разследването на българското правителство за атаката в Бургас, съобщава в електронното си издание вестник ”Йедиот Ахронот”.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова ЕС и международната общност да признаят радикалното ислямистко движение „Хизбулла” за терористична организация.

Политическите интереси на някои страни-членки на ЕС диктуват позицията на 27-членния блок спрямо „Хизбулла”, и тази позиция няма да се промени заради българския доклад, коментира израелският в. „Джерусалем пост”.
Логично някой би помислил, че „залавянето” на организацията, че е извършила терористичен акт на чужда земя, който е довел до смъртта на шестима души, петима израелци и един българин, ще бъде достатъчно, за да се квалифицира тази група като терористична организация.
Но когато става дума за „Хизбулла”, ЕС си има своя собствена има логика.
И там е проблемът. Има основни действащи лица в ЕС, и на първо място сред тях са Франция и Германия, които се противопоставят на включването на „Хизбулла” в списъка с терористичните организации. Това се случва в продължение на почти две десетилетия, и е вероятно Париж и Берлин да продължат да го правят и занапред, въпреки разкритията на България.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че ще бъде обмислена каква да бъде общата реакция след новите разкрития за атентата.

3 comments for “САЩ и Израел благодарят на България – натискат ЕС за Хизбула