Мъж на Годината избират от 35 Герои на България и Лили Иванова

Между 35 истински Мъже-Герои на България през януари ще бъде избран Мъж на Годината 2012.

Между номинираните: 

Пламен във Великобритания спасил непознати деца, за да намери сам смъртта си

Любен Буков, който спаси от взрив село, но почина 

Двамата софиянци Петър Тодоров и Христо Стефанов, които спасиха давещи се деца, но самите се удавиха

Бизнесменът Благой Владимиров, който направи дарение от 5 милиона лева за изграждане на детска клиника, след като дъщеричката му Лиа малко преди да почине от рак го помолила да помага на други деца

93-годишният свещеник Отец Атанас Аролски, макар немощен телом, полусляп и със счупена ръка, продължава да служи и да изминава километри пеш всеки ден между три родопски села, за да е между хората и Бога

22-годишното момче Любомир Кастрев, който сам с кончето си снабдява с храна и лекарства хората, откъснати от снежните преспи в селата

… и още и още … и между тях …

Само един номиниран политик – най-успелият от “Партизанските династии” – Сергей Станишев

Само една жена – най-успялата българска певица – Лили Иванова 

Спортисти и лекари …

8 декември 2012г. Между 35 истински Мъже-Герои на България през януари ще бъде избран Мъж на Годината 2012. Не за първи път пък дама получи номинация сред най-ярките представители на силния пол у нас и това е Примата на Българската естрада Лили Иванова.

Ясни са тримата номинирани за “Мъж на годината 2012“. Имената на отличените в конкурса, който Дарик радио организира за 5-та поредна година, ще бъдат обявени на 10 декември. Тогава ще стартира и гласуването в официалния сайт на конкурса www.manoftheyear.bg, което ще продължи до 8 януари 2013 г. включително. Това съобщиха от ДАРИК РАДИО.

19-членната Академия на Дарик радио направи своите номинации за най-отличилите се мъже през годината. Общо 35 българи намериха място в личните класации на членовете на специално сформирания клуб от журналисти на медията. Победителят и носител на уникалната сабя в реномираната класация ще бъде обявен на специална церемония на 21 януари, когато Дарик радио ще отбележи и своя 20-ти рожден ден.

Журналистите включиха в своите номинации посмъртно Истински Български Герои.

Цели 14 точки получи 32-годишният българин Пламен Петков, който жертва живота си за 4-годишно дете в АнглияПламен бе жител на Сътън, графство Съри (Великобритания) и спаси съвсем непознати деца, за да намери сам смъртта си в морето край Западен Съсекс в английския морски курорт Уест Уитъринг.

Двамата софиянци Петър Тодоров и Христо Стефанов, които на плажа “Липите” край село Синеморец спасиха давещи се деца, но мъртвото вълнение ги отнесе навътре във водата и те самите се удавиха, бяха отличени с 11 точки.

Любен Буков от село Брестовица, който рискува живота си и спаси от взрив село Долна махала (Пловдивско), но почина вследствие изгарянията си, влезе в номинациите с 9 точки.

Примерът на Благой Павлов Владимиров също му отреди място в “Мъж на годината 2012” със 7 точки. Това е 44-годишният баща, който направи дарение от 5 милиона лева за изграждане на детска онкология и хематология в Университетската болница “Лозенец”, след като дъщеричката му Лиа малко преди да почине от рак, го помолила да спаси други деца. Още преди Лия да се пренесе в Отвъдното, семейството започнало активна кампания в помощ за болни от рак деца.

Детето е лекувано в най-реномирани клиники в САЩ, но състоянието му се влошило и баща му го довел в България в терминален стадий”, сподели подробности за личната трагедия на бащата пред “Стандарт” проф. Драган Бобев, шеф на Детската болница по онкохематология.

Благой Владимиров се е установил в Гърция и Израел, но постоянно пътува до родината си и винаги помага болницата при всяко гостуване. Той радвал дечицата с играчки и помагал родители, които не разполагат с пари. Осигурявал им престой и храна дори! “Преди 3-4 г. направи цялостно реновиране на лечебницата – смяна на болнични легла, обзавеждане, закупуване на нова апаратура”, разказа подробности проф. Бобев.

Лия умира в началото на 2010 г. Последната Коледа тя и майка й прекарали заедно. Двете написали едно прочувствено писмо до Дядо Коледа – ВИЖТЕ ГО НАЙ-ДОЛУ – ВСЕ ПАК ИДВА КОЛЕДА!

ПРИПОМНЯМЕ НА ТОЗИ ЛИНК: Дали някой закъсня, или времето бързаше за едно 5-годишно българче, за 5-годишната Габи, която почина в Италия след закъсняла операция по присаждане на костен мозък – според близките й, причина за фаталния изход е отказа на бившия Фонд за лечение на деца в чужбина да отпусне средства.

Предтавителите на Българската Църква също са в класацията.

Посмъртно място в анкетата с 2 точки получи и главата на Българската православна църква патриарх Максим.

Както и през 2011-та, и сега Отец Иван от Нови хан влезе в номинациите с 9 точки като признание за всеотдайните грижи за бездомни и изоставени.

Отец Атанас Аролски е друг от посочените от Академията на Дарик радио с четири точки. 93-годишният свещеник от село Хвойна, макар немощен телом, полусляп и със счупена ръка, продължава да служи и да изминава километри пеш всеки ден между три родопски села, за да е между хората и Бога.

След като през 2011 година спасителят от магистрала Тракия Стефан Стойчев стана 1-ят непопулярен българин, спечелил сабята като “Мъж на годината”, за това че 29-годишният българин от Чирпан помогна на много хора да се измъкнат от катастрофиралия автобус, и сега в номинациите бяха отличени достойни мъже.

22-годишното момче Любомир Кастрев от Кочериново взе три точки с примера си как сам с кончето си снабдяваше с храна и лекарства хората, откъснати от снежните преспи в селата Цървище и Фролош.

Безработният 27-годишен психолог Димитър Герджиков, който в средата на месец октомври намира портфейл в Пловдив, пълен с документи и 1404 лева, но го върна на собственика, получи една точка.

От военните е избран Командирът на авиобаза “Крумово” бригаден генерал Златко Златев, който стигна до три точки вот, след като с хеликоптер Ми-17 спаси живота на няколко души от село Бисер, по-късно през годината участва в гасенето на пожара на Витоша, а и в специални операции за спасяване на туристи от над 2 800 метра височина в Пирин.

За поредна година сериозно присъствие в реномираната класация имат и българските спортисти.

Една точка не стигна на най-добрия български гимнастик Йордан Йовчев да влезе в Топ 3. “Мъж на годината 2004” имаше своите шансове отново да се бори за титлата, но само една точка го остави на 4-то място при номинациите със събран вот от 27 гласа. Спортното дълголетие на Данчо, 7-мото място на Олимпийските игри 2012 в Лондон и това, че Йордан Йовчев е единственият гимнастик в историята с 6 Олимпийски игри впечатлиха много от членовете на Академията на Дарик.

Освен Йордан Йовчев след 35-те номинации изпъкват имената на спечелилия битката с рака футболен треньор Димитър Димитров – Херо (9 т.), извоювалия бронзов медал в скока на дължина на Параолимпийските игри Радослав Златанов (9 т.), плувеца и европейски шампион Петър Стойчев (3 т.), най-добрия разпределител в Световната волейболна лига и на Олимпиадата Георги Братоев (2 т.), 1-ия българин в Топ 50 на световния мъжки тенис Григор Димитров (2 т.) и бронзовия медалист от Летните олимпийски игри боксьор Тервел Пулев (1 т.). Неговият брат Кубрат Пулев догодина ще срещне гиганта Кличко след най-големият български успех в професионалния бокс.

Лекарите са винаги предпочитани в класациите на най-заслужилите хора, като и тази година не се различава от предишните. Малко под върха остана с 20 точки и проф. д-р Николай Петров. Началникът на Катедрата по анестезиология и реанимация във Военномедицинска академия е един от най-добрите лекари в анкетата на Дарик в София. През 2012 година той доказа, че да бъдеш лекар е призвание, като в деня на атентата на бургаското летище Сарафово в първия ден от своя отпуск, пътувайки със семейството си за почивка, разбира за взрива и пострадалите хора. Проф. д-р Петров веднага тръгва към летището, оставя семейството си в колата да го чакат близо 10 часа и се включва в спасяването на пострадалите. За примера си той беше избран за “Лекар на годината”. Ръководителят на Център за репродуктивно здраве “Надежда” д-р Георги Стаменов пък получи 4 точки.

Традиционното участие на множество политици в анкетата “Мъж на годината” този път беше съвсем скромно. Единствено представителят на ПАРТИЗАНСКИТЕ ДИНАСТИИ “червеният шеф” Сергей Станишев беше отличен в листата. Изборът на председателя на Българската социалистическа партия (БСП) за ръководител на Партията на европейските социалисти (ПЕС) му донесе 4 точки.

От представителите на Темида – Членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев събра 4 точки.

Арт-гилдията също има своите номинации за “Мъж на годината 2012”.

След като през 2008-ма Явор Гърдев беше един от тримата номинирани в анкетата, сега режисьорът взе 7 точки – тази година той постави “Хамлет” на сцената на Народния театър “Иван Вазов”, след като 14 години преследва тази си мечта.

87-годишната легенда на България Георги Калоянчев не беше забравен и през 2012-та. Пет точки получи Калата в новите номинации.

75-годишният литературовед и културолог проф. Никола Георгиев взе пет точки.

Популярният изпълнител Орлин Павлов получи вот от три точки.

Заради своите артистични качества на сцената, големия и малкия екран Захари Бахаров получи 6 точки.

Три точки получи и “Световният Цар на Кавала” Теодосий Спасов, след като ни впечатли с новия си проект “Оренда” на групата “Балкански”.

Режисьорът и писател Рангел Вълчанов също беше сред номинациите с две точки от Академията на Дарик, като през 2012-та получи признание от БАН – академик в направление “Творци на изкуството”.

Същият сбор от гласове получи известният български актьор и преподавател в НАТФИЗ проф. Стефан Данаилов.

Изненадваща, но не незаслужена беше и общата номинация с две точки за “всички български учени мъже от БАН заради това, че оцеляват”.

Своето място в подреждането намери и Димитри Иванов (една точка). За “нападението” си с домат срещу парламента Николай Колев – Босия беше номиниран също с една точка.

Спечелилият наградата за разказ на ВВС Мирослав Пенков влезе в номинациите с три точки, а с една дизайнерът Светослав Тодоров, който беше отличен за проекта си на варненски бар в категория International – зона Europe с голямата награда на Restaurant & Bar Design Awards във Великобритания. Дарин Маджаров – автор на Ucha.se, който беше определен за най-добрия сайт в България в категория “Образование и наука”, получи две точки за своя новаторски подход.

Миналата година на церемонията за 2011 година в Младежки театър Дарик връчи нетрадиционна награда на момчетата, които изрисуваха паметника на Съветската армия в София, е отличието „В крак с времето”. Точно това бяха написали те под войниците, които преобразиха като Супермен, Капитан Америка, Жокера от „Батман”, Дядо Коледа, и които бяха истинска атракция за софиянци. /ПРИПОМНЯМЕ: “Оцапаха и изкъпаха Съветската армия” в София/

Още за конкурса отново в Дарик Кафе след 9:00 б.вр. на 10 декември, когато ще чуете на DARIK RADIO журналистите Михаил Дюзев и Инес Павлова, които ще обявят кои са тримата номинирани за Мъж на годината 2012.

ПОСЛЕДНОТО ПИСМО НА ЛИЯ

Лия умира в началото на 2010 г. Последната Коледа тя и майка й прекарали заедно. Двете написали едно прочувствено писмо до Дядо Коледа.

“Скъпи Дядо Коледа,

Изпращам ти списъка с желанията ми към теб, надявам се, че не е прекалено късно. Той е много къс, Дядо Коледа, моля те само за едно нещо.
Желая и се моля само за лек за болното ми от рак дете. Няма нужда да го слагаш в кутия или да му слагаш панделка. Само го излекувай с твоята магия и нека го виждам как расте.

Лекарството е единственото, което искам за Коледа. Не само за моето дете, но за всички онези мънички същества, които срещаме по пътя си.

След като прочете писмото ми, Дядо Коледа, ще се осмеля да те помоля за още една услуга:
тя е за всички мами и татковци, които вече не могат да прегръщат детето си. За тях лекарството ще е дошло твърде късно.

Но моля те, стопли сърцата им, докато си представят техните чеда пред Райските врата.
Накарай ги да почувстват любовта от прегръдката на детето им. Дай им пак успокоение и мир и вяра в милостта на Бог.

Знам, Дядо Коледа, моля те за едно и също нещо всяка година, но не мога да спра да те моля, докато не разбера, че лекарството вече е много близо.

С любов завинаги:

Една отчаяна майка”