Бойко плаши Путин – сантасе, белот или партия бридж

“Играта на карти Сантасе” на Бойко с Путин започна много отдавна, може би по-официално през 2009г., когато Борисов звънна по телефона на бившия си колега от силовото министерство и татамито, и го покани на разговори за газа. Сантасето, което с намесата по-късно и на други “играчи” вече се превърна в “белот”, но дали ще се играе най-накрая “партия бридж” – само времето ще покаже. Зависи колко и какъв цвят карти са раздадени и къде се раздават, разбира се е важно и с колко са се увеличили залозите и кои са играчите в момента.

Премиерът Бойко Борисов: „Ако Путин не дойде у нас, и аз няма да участвам в преговорите за „Южен поток“

Вицепремиерът Симеон Дянков: „Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва, пак ще ги пляскаме! Исканията са смешни … Ние тях ги познаваме, те са губили доста дела в Европа, ще загубят още едно, ако тръгнат да се борят с нас!“

В играта на бридж е важно да има съчетание на умение да играеш добре и да намериш верният партньор

13 октомври 2012г. Като седнат двама играчи на масата – играят сантасе. Когато седнат обаче четири, от се оформят вече два отбора, и играта се нарича вече белот или бридж. Винаги едната страна е заплашена от загуба, а другата търси верните карти, по възможност от една боя, в комбинация и/или с изпечени партньори.

Така е на масата с картите. Да се опитаме да намерим поне една от “10-те разлики” на масата на познати политици в наше време. Пардон, ако нивото ми е толкоз ниско, но до там ми достига мирогледа на картоиграч и аполитична фигурка.

“ВСИЧКО КОЗ е обявяване на сигурна победа”  

Премиерът Бойко Борисов заплаши с отказ от участие в преговорите за газопровода „Южен поток”, ако руският президент Владимир Путин не посети България: „Ако Путин не дойде у нас, и аз няма да участвам в преговорите за „Южен поток“. Това заяви министър-председателят пред вестник „Преса“, като по същото време от М-вото на външните работи официално признават, че посещението на Путин не е сигурно, което се оказва второто проблемно на Балканите.

Асата са най-силните карти на “без коз” в белота, но “каре аса” не носи бонус, както при всеки друг анонс. При игра “без коз” няма доминиращ цвят, важно е колко аса държиш в ръцете си. Следващи по сила се нареждат “поповете”, “дамите”, “валетата” и останалите карти само с цифри без образи. Сбора от точките на “без коз”, включително последно 10, се удвоява за всеки от двата отбора. При всеки вид игра в белота, може отсрещният играч, на този който е обявил анонса, да каже “контра”, съответно първият да му обяви “реконтра”, като всяко контриране води до удвояване и утрояване на крайните резултати.

“БЕЗ КОЗ носи двойни точки за победа”

Руският президент Путин отложи и друго планирано посещение за 15 октомври в южната наша съседка Турция, като не се уточни причината за отлагането, но се потвърди че пътуването само е отложено, каза говорителят на президента Дмитрий Песков на 11 октомври 2012г., цитиран от АФП. Песков отказа да коментира дали отлагането е свързано с инцидента с пътническия самолет от Москва за Дамаск, който бе принуден да се приземи в Анкара от турските ВВС. Русия обвини Турция, че с принудителното приземяване е бил застрашен животът на руски граждани, а послникът й в Анкара бе извикан от турското външно м-во. Освен това, Русия подържа неутрална позиция с наклон към мрино разрешаване на сегашният конфликт в Сирия, докато Турция дори е готова на война. Задържаният самолет, който предизвика руско-турският конфликт е сирийски пътнически, и бе принуден от изтребители Ф-16 на ВВС на Турция в сряда вечерта да се приземи на летището в Анкара. Самолетът изпълнявал полет по маршрут Москва – Дамаск. Самолетът бил прихванат поради опасения, че на борда му може да има оръжия. Накрая, по-късно от пресслужбата на турския премиер Реджеп Ердоган съобщиха, че Путин ще осъществи отложената визита на 3 декември 2012г, предаде АФП.

ТЕСТЕ се нарича купчина от карти, които участват в играта, като някои от тях са по-силни, други по-слаби

България ще изпълнява стриктно това, което НАТО реши във връзка със Сирия. Това пък каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет на 10 октомври 2012г., предаде тогава прес-службата на МС.

Пак на 10 октомври в-к “Ню Йорк Таймс” съобщи, че американската армия е изпратила в Йордания тактическа група за Сирия, която да помогне за овладяването на вълната сирийски бежанци и за подготовката на сценарии при използване на химически оръжия. Предишният ден генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че военният алианс разполага с планове да защити Турция срещу евентуална атака от Сирия, ако се наложи, предаде агенция Ройтерс. На 3 август 2012г. Общото събрание на ООН с мнозинство гласове прие предизвикалата толкова спорове резолюция по Сирия, която има само препоръчителен характер и е предложена от Саудитска Арабия. Русия тогава показа и досегашната си позиция, като я обяви за „небалансирана” и гласува „против”. Резолюцията беше подкрепена от 133 страни, между които България, „против” бяха 12, въздържаха се 31 държави.

“ДВОЙКА АСА – а трябват още две за победното КАРЕ “

Премиерът Бойко Борисов на 13 септември тази година лично съобщи, че Владимир Путин ще дойде в България на 9 ноември. Само ден след това обаче от Кремъл съобщиха, че подобна визита не е планирана в графика на Путин.

Ас пика (Ace Of Spades). Асото, наричано още ас, или туз (или жаргонно бирлѝк), е карта за игра. В стандартното тесте цветът на асото (купа, каро, пика или спатия) е изобразен в центъра на картата. В повечето игри на карти асото е с най-висока стойност и става най-силната карта. Традицията асото да бъде най-силната карта идва още от времето на Френската революция, когато най-ниската карта (тази с числото „1“) е била поставяна над попа (краля), символизирайки победата на народа срещу монархията. На френските карти в ъглите асото има „1“, а не „A“. В бридж и бридж-белот Пиката (Spades) е цветът с най-висока стойност от четирите, които са известни. При гледането на карти АСО ПИКА символизира огромната сила, енергия и мощ. Относно това, в какво направление действа тази сила – във ваша ползва или против вас – зависи от подредбата и разположението на съседните карти. Често се асоциира със смърт, когато острието е обърнато надолу. Текст и снимка: Уикипедия

“АСО ПИКА е най-силната карта, която може всеки един играч да държи в ръцете си”

Известно напрежение в двустранните отношения предизвика и изявлението пред агенция БГНЕС на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който пожела, „пак да напляскаме руснаците”, като визира делото срещу България в евро-арбитражния съд, заведено от руската компания „Атомстройекспорт“ за отказа от строителството на АЕЦ „Белене“ и посканата компенсация в размер на 1 млрд. евро, която Дянков счита дори за “смешна”.

„Исканията на „Атомстройекспорт“ са смешни, затова сигурно са ги посъветвали техните юристи. Ние тях ги познаваме, те са губили доста дела в Европа, ще загубят още едно, ако тръгнат да се борят с нас“, каза тогава Дянков, като подчерта, че ситуацията с „Атомстройекспорт“ няма да се отрази негативно на бъдещите българско-руски търговски отношения. „Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва, пак ще ги пляскаме“, директно се закани вицепремиерът Дянков, който е роден е на 13 юли 1970 г. в София. През 1991 г. Дянков е 1-ят източноевропеец, който е приет в Университета Питсбърг със стипендия и пристига в САЩ. Тук защитава докторантура по международни търговски и финансови отношения и през 1999г. се оженва за Керолайн, като вече през 1995г. е започнал работа в Световната банка. През февруари 2009г. Дянков получава покана от Бойко Борисов за министър на финансите, след Молитвената закуска на българския премиер с Президента на САЩ Барак Обама, малко преди изборите в България. Същата година след като ГЕРБ печели изборите Дянков е посочен от премиера за негов вицепремиер и финансов министър.  /Още тук: Финансовият министър осигурен в САЩ/

“ПАС” – противниците се проучват един друг – възможен е “ВАЛАТ” за едната страна, но е разрешено и повторно обявяване на заелият неутрална позиция 

Строго научно — Евразия представлява един континент, но по исторически причини е прието северозападната част, разположена отвъд планината Урал да се приема като отделен континент Европа, а останалата част — като континент Азия.В политическо отношение към Евразия влизат всички държави, включвани в континентите Азия и Европа. Физикогеографски обаче липсва съвпадение с политическата Евразия, тъй като в това отношение под Евразия следва да се разбира само голямата суша на материка, но не и заобикалящите го острови – Япония, разположена на едноименния архипелаг и страните разположени върху Малайският архипелаг.

“Играта” между Русия и България няма да свърши, защото тя не е само тяхна, и до тогава, докато има стратегически интереси на всички големи сили от десетилетия, може би векове, за влияние в определени региони по света, осбено в т.нар. Евразия, който континент като едно цяло се явява най-големият по площ континент на Земята. Евразия е апетитно място още в миналото за всички велики сили. Известна е Концепцията за “жизненото пространство” в геополитиката) на географа и психолог Карл Хаусхофер, в периода след разпадането на  Съюза на тримата императори. Както и Телеграмата за Евразия на Президента на САЩ Рузвелт до Хитлер, която оказва влияние върху 2-та св. война и Голямата шахматна дъска на Збигнев Бжежински.

Завоюването и запазването на водещи позиции в енергетиката, газта и петрола, са важни фактори, които не трябва да забравяме. Особено сега, по времето на вътрешният конфликт в Сирия, където косвено се намесва всяка Велика сила, като САЩ и Русия, както и Световни организации, като ООН и ЕС, включително и пряко военно участие на най-голямата армия в НАТО, тази на Турция.

“Сантасето”+ на Бойко и Путин започна много отдавна, може би по-официално през 2009г., което с намесата по-късно и на други “играчи” вече се превърна в “белот”, но дали ще се играе най-накрая “партия бридж” – само времето ще покаже. Зависи колко и какъв цвят карти са раздадени и къде се раздават, разбира се е важно и с колко са се увеличили залозите и кои са играчите.

ЗА НАЧИНАЕЩИТЕ: ИГРАТА, КАРТИТЕ И ИГРАЧИТЕ

+ Сантасето е игра само за 2-ма играчи, а при белота и бриджа те са 4, разделени в 2 отбора. Разликата при последните две е само в трудността на играта и нивото на играещите. Белота е по-популярен между народа и доста често се практикува от всеки от населението, дори по домашно облекло. Докато бриджа изисква повече познания, дори понякога и членство и официално облекло в специално изградени клубове с интереси в голямата игра.

Бридж-белотът, или за кратко наричан само белот произхожда от Франция (belotte или belote). Белотът е изключително популярна игра в България. Той се е превърнал в един вид социално явление и се играе на всякакви места – кафенета, градинки, клубове, къщи и е познат на почти всички хора от ранна възраст. Сложността на играта е балансирана между двете – по-сложна и интересна от белот, но по-проста и неангажираща от бридж. Белотът може да се играе и като хазартна игра със залагания.

Бриджът, и по-специално спортният или “британски бридж (Contract bridge), е 1-та игра с карти, която е призната за спорт. Според правилата на играта “наддаването” е най-важната част от играта. То има за цел да установи договора в дадената игра и винаги започва от играча, който е раздал картите, който прави първата обява.Нивото на договора, достигнато във фазата на наддаване, определя целта на разиграването от страна на декларанта: той/тя трябва да се опита да спечели за своя отбор взятки. Разиграването е втората част от играта.

И до днес се спори къде е възникнала играта бридж. Bridgе на английски означава мост и от там би могло да се предположи, че потеклото е английско. Със сигурност Бриджът е популчризиран най-силно от Британците, може би пренесен от техни колонии, и често е наричан “играта на политици и генерали”. Едновременно с това има и такава версия, че думата «бридж» за пръв път се появява в Русия: първата английска книга, посветена на тази игра, се казвала «Бирич или руски вист». До края на XVII век “биричи” в Русия наричали глашатаите, които разгласявали на народа указите на княза. Англичаните преобразували древноруската дума в по-удобното за произношение «бридж». Така се появила и играта, в която “прахосват” свободното си време едни от най-богатите хора на планетата: Бил Гейтс и Уорън Бъфет. Бридж – това не %