Финансовият министър осигурен в САЩ



Симеон Дянков: „В САЩ имам хубаво семейство, добра кариера, пътувам много. Така мога да просперирам още 20 години. Но може би има и друго, което е по-интересно, по-трайно и по-необходимо - предизвикателството за мен като специалист”.

Симеон Дянков: „В САЩ имам хубаво семейство, добра кариера, пътувам много. Така мога да просперирам още 20 години. Но може би има и друго, което е по-интересно, по-трайно и по-необходимо - предизвикателството за мен като специалист”.

Симеон Дянков:
Няма проблем -България е стабилна!
Tайното споразумение за 1 млрд. лв. 
Семейство Дянкови
"С цел, визия и хора със старст - едно плюс едно прави три!"
Семейство Дянкови в Америка
  София, 30 октомври 2009г. Здравно осигурен съм в САЩ! В момента няма проблем с фискалния резерв на страната и финансовата система е стабилна. Това заяви в кулоарите на Народното събрание финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от БТА.
  Поводът е оповестената от него информация по време на парламентарния контрол, че при предишното правителство на тройната коалиция 14% от фискалния резерв е бил в 17 търговски банки, както и за сключено тайно споразумение между тогавашния му колега финансов министър Пламен Орешарски и управителя на БНБ Иван Искров. То е било за допълнителни 1 млрд. лв. от фискалния резерв, които при нужда да бъдат депозирани в търговски банки.
  Дянков не уточни дали парите все още се намират в 17-те банки или са върнати в БНБ. На всички въпроси, свързани с темата, в т.ч. - и за тайното споразумение, министърът отговаряше:
"Питайте Орешарски и Искров". 
  Той съобщи, че в министерството на финансите има и други секретни документи, които се четат и ще бъдат разсекретявани.
  В отговор Орешарски веднага заяви, че тайните споразумения не трябва да се огласяват. "Това споразумение беше през октомври миналата година, когато по цял свят огромни публични фондове се изливаха буквално за да се спасяват водещи банки. Ние имахме готовност по аналогичен начин да действаме, ако се стигне до необходимост, но за радост избегнахме тези опасни тенденции с едно много малко изключение. Поискайте информация затова, но аз не бих искал да оповестявам неща, които биха пресдставлявали опасност за финансовата стабилност".
bnbОфициален коментар на Българската Народна Банка (БНБ) от прес-центъра на банката:
По повод на изявленията на вицепремиера и министър на финансите г-н Симеон Дянков относно споразумение между правителството и БНБ  изразява следната позиция:
Споменатото от министъра споразумение между правителството и БНБ от 2008 г. има за цел да конкретизира условията, при които би могло да се използват средства от фискалния резерв за осигуряване на стабилността на финансовата система. Това споразумение има предпазен характер, като поради нормалното функциониране на банковата система неговото използване не се налага и няма предоставени средства по него.
Споменатите от министър Дянков 17 банки, които обслужват средства на бюджетни организации, извършват тази дейност на основата на споразумения с Министерството на финансите, тъй като централната банка не извършва търговска дейност по обслужване на разплащания. Този тип взаимоотношения се уреждат със законите за държавния бюджет, като средствата са обезпечени на сто процента с държавни ценни книжа и парични депозити.
Симеон Дянков посочи, че има шанс да бъде прието предложението на "Синята коалиция" за съкращаване на срока за връщане на ДДС още догодина, както настояват "сините" лидери Иван Костов и Мартин Димитров.
  На въпрос дали самият той дължи здравноосигурителни вноски, министърът декларира, че има здравно осигуряване от САЩ, което все още е валидно в цял свят.
  Бившият икономист от Световната банка (СБ) и настоящ финансов министър Симеон Дянков се превърна в звезда на политическата сцена, написа  „Уолстрийт джърнъл“ в изданието си на 7 септември т.г. (Уолстрийт похвали България )

 Въпреки младата си възраст Дянков (род.1970г.) работи в СБ в САЩ цели 14 години, като достига до поста "chief economist of the finance and private sector vice-presidency of the World Bank." Участва в проекти за Северна Африка и Източна Азия. През 2002 г. Д-р Дянков става автор на Световния Доклад за Развитие (World Development Report), научна степен (PhD) придобита от него в Мичинганския Университет. Над 70 са общо публикациите му в академични издания. Номиниран е в списъка на 100-те топ-икономисти в света (100 Most Cited Economists). От 2004г е помощник-редактор на елитното финансово списание "Journal of Comparative Economics".
Голям привърженик на интернета и електронните операции. Освен, че не пропуска възможност да си говори в скайп с децата си, Дянков се зарече да въведе електронното плащане до 1 януари 2010г. за всички разплащания с бюджета електронен път. Само 88 от всичките 300 институции ползват това сега.
djankovСимеон Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършва езикова гимназия в Ловеч. Учи международни икономически отношения в УНСС - София, във  виенски университет и в университет в Берлин. През 1991 г. заминава за САЩ, където в университета "Питсбърг" защитава докторантура по международни търговски и финансови отношения. В далечната 1991 г. Дянков е първият източноевропеец, който е приет в Университета Питсбърг със стипендия. „Нямах пари и още в началото преподавах, за това ми помагаше добрият английски," споделя Дянков пред българските медии. От 1995 г. работи за Световната банка. От пролетта на 2009 г.  ръководи групата на Световната банка за антикризисни политики. Директор е на научен център в Харвард.
"Аз съм за икономическа свобода на хората", казва 38-годишният българин. Любимият му икономист е Нобеловият лауреат Фридрик Хайек, известен със своята защита на либералната демокрация и свободния пазар. А икономическа теория - за съзидателното разрушение (creative distruction) на Йозеф Шумпетер, за начина, по който предприемачите с нови и по-добри идеи изместват монополисти от пазара. Този процес води до ръст на икономиката и нови иновации.

Семейство Дянков - Симеон и Керолайн в нощта на победата на ГЕРБ на изборите в България.

Семейство Дянков - Симеон и Керолайн в нощта на победата на ГЕРБ на изборите в България. ФОТО:бгнес

Малко след назначаването си в кабинета на Борисов Дянков заяви: „В САЩ имам хубаво семейство, добра кариера, пътувам много. Така мога да просперирам още 20 години. Но може би има и друго, което е по-интересно, по-трайно и по-необходимо - предизвикателството за мен като специалист”.
  На 18 септември 1999г. се жени за колежката си, икономистката от Световната Банка американката Керолайн Фройнд (Caroline Freund) и имат две деца - Андрей (8 г.) и Марко (5 г.), които почти не говорят български език. “В момента те са в много привилегирована позиция - живеят в най-богатия квартал на Вашингтон. Но за създаването на добър характер ще е хубаво, преди да израснат, да видят и друг начин на живот. Не да живеят бедно, но да усетят друга ситуация”, преценява Симеон. Където и да е новото място обаче, там трябва да е развит футболът, защото и двамата малчугани тренират и играят активно. Таткото пък тича всяка сутрин.
Тъстът му - Питър Фройнд, е евреин, роден в Тимишоара. Той е сред най-известните световни физици. Допреди 1 година преподава в Чикагския университет. Създател на особено популярната в Щатите string theory, която доказва, че светът е не от три, а от 9 измерения. Тъщата на Дянков пък е бивш професор по психология в Чикагския университет.

Керолайн и Симеон винаги намират време за разходка в САЩ.

Керолайн и Симеон винаги намират време за разходка в САЩ.

Зад Океана, където и двамата от семейство Дянкови са безспорно известни, Симеон и Каролин са считани за двойка топ-икономисти. Фройнд е сред избраните да работят в антикризисния щаб на президента на САЩ Барак Обама. Родената в Чикаго Керолин стои на важен пост във Федералния резерв по времето на Алън Грийнспан. В интервю Симеон Дянков разказа, че точно преди той да тръгне за България, съпругата му получила предложение за работа в администрацията на президента Барак Обама.
Отнел я на сериозен приятел с 5-звезден арменски коняк
Двамата се запознават на вечеря при приятел, разказва "главата на семейството" пред Блиц. Дянков споделя по този въпрос: „Отчасти благодарение на това, че съпругата ми също е икономист. Видяхме се във Вашингтон на вечеря при приятел.” Познал от пръв поглед, че иска Каролин Фройнд за своя съпруга. В съдбовната вечер неволният сватовник събира в ресторант приятели. Симеон пък току-що се бил върнал от Армения. В самолета пътувал с делегация от Ереван, която успяла да вкара собственоръчно в САЩ няколко шишета контрабанден коняк. След щастливия пробив на щатската митница дали едно шише на Дянков. Без да подозира за съдбовната среща, Симеон пристигнал на партито и зашеметил бъдещата си жена с 5-звезден арменски коняк. Разказва през смях, че така опиянил Каролин. 3-4 месеца обаче тя отказвала, защото си имала сериозен приятел, но й преминало.
Борисов и Дянков - срещата

Заседание на МС (дясно на ляво) Премиерът Борисов, министрите на финансите Дянков и на външните работи Желева. ФОТО:пресклуб

Заседание на МС (дясно на ляво) Премиерът Борисов, министрите на финансите Дянков и на външните работи Желева. ФОТО:пресклуб

Бойко Борисов намира бъдещия си финансов министър преди изборите, още през февруари 2009г. във Вашингтон, когато бе на молитвената закуска с президента Барак Обама, разказва журналистката Анелия Попова в Блиц. Тогава лидерът на ГЕРБ посетил централите на Световната банка и МВФ и проучил какви са ефикасните мерки за борба с надвисналата криза. Дянков бил поканен на срещата, без Борисов да подозира, че той е българин. След края на срещата, Борисов прекарал с Дянков 10-15 минути на 4 очи. Дали Борисов е тръгнал със съзнанието, че вече си е намерил кой да движи финансите и изобщо икономиката на България, или е направил този извод по-късно, не могат да кажат дори хората, придружили генерала в САЩ. Чак в средата на април Бойко Борисов звъни на Дянков, за да го покани „да ми помогнеш да направим най-добрата антикризисна програма в Европа”. Симеон тъкмо е на летището за поредното си пътуване в Централна Азия, а трябва да обсъди офертата и със семейството си. Борисов му дава един ден за размисъл.
Дянков стана най-силният коз на ГЕРБ. Остава да спечели играта.
"Когато имаш цел, визия и хора, които правят нещата със страст, едно плюс едно вече не е две, а три. Дори и в най-консервативната и мудна система могат да бъдат извършени радикални реформи", вярва икономистът.

1 comment for “Финансовият министър осигурен в САЩ