Българите в чужбина могат до края на 2012 да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски за стари периоди

5 септември 2012г. До края на 2012 година българите в чужбина могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски за стари периоди.

Във връзка с приетия на 26 юли 2012г. от парламента нов закон за Здравното осигуряване в България искаме да припомним, че от 1 януари 2012 г. са в сила важни промени, касаещи българите, живеещи предимно в чужбина. Сънародниците ни “зад граница” вече имат възможност да се освободят от плащането на здравно-осигурителни вноски и за стари периоди, ако не са живели в България по това време. /вижте подробностите на закона и изтеглете Образци на документите: Освобождаване от задължение за здравни вноски в България/

Днес говорителят на данъчните Росен Бъчваров обясни в ефир пред Дарик Радио, че има около един млилион наши сънародници, които трайно живеят зад граница и имат законово право да се освободят от плащането на здравни вноски у нас, защото ги плащат в държавата, където живеят.

Освобождаването от задължение за внасяне на здравни вноски за периоди, в които българите са живели в чужбина, а не у нас, става с подаването на два документа, обясни Росен Бъчваров. „Това е една декларация и заявление в офиса на НАП по адреса на съответния български гражданин в България. Това, разбира се, може да се случи по пощата и много важно в тези два документа – декларацията и заявлението да се посочи точната дата, на която е напусната България, за да може НАП да обработи тази информация и всички задължения от 2000 до 2012 година, за които са предоставени заявления и декларации, да бъдат заличени от компютърните системи, защото тези хора по принцип не са длъжни, ако не живеят в България”, каза говорителят на НАП. /декларациите ще намерите на долния линк/

Изключително важно е да се посочи не само месец или година, но и конкретна дата, категоричен е Бъчваров. Ако след това българите решат да се завърнат у нас, здравноосигурителните им права могат да бъдат възстановени.

Ако някой е емигрирал преди десет години в Испания да речем, а надлежно е плащал своите здравни вноски там и ползвал тамошните медицински услуги, може д документ да удостовери, че за този период от десет години той се е осигурявал там, внасял е своите здравноосигурителни вноски и при завръщането си в България след година, две или пет например, от него не се очаква да плаща нищо, а просто да му се дава възможност да му бъде възстановен здравният статус с платените в чужбина вноски и той да ползва безплатна здравна помощ в България.

За траен престой се брои повече от 183 календарни дни в годината. Допълнителна информация може да се получи на посочените контакти тук: Освобождаване от задължение за здравни вноски в България

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Сделки с имущество и без платени здравни осигуровки

КАКВО СЕ СЛУЧВА В САЩ?

От 1987 г., първата година, когато са били събрани данни за здравно осигуряване, 2008-ма е първата година, когато броят на хората със здравни застраховки е намалял. През 2009 година цифрата става още по-малка, като живущите в Североизточната част на САЩ са с най-малък процент без здравни осигуровки и застраховки.

Увеличението на дела на родените в чужбина без здравни осигуровки през 2009 г. е почти два и половина пъти повече от местното население на САЩ.  Броят на неосигурените не е статистически различен за натурализираните граждани, но се е увеличил значително за емигрантите и местните хора.

Равнището на бедност в САЩ през 2009 г. е най-високата от 1994 г. насам, но е 8,1 процентни пункта по-ниско от равнището на бедност през 1959 г., първата година, за която са налице данни за бедност. Броят на бедните през 2009 г. е най-голям брой за последните  51 години, за които има данни.

2 comments for “Българите в чужбина могат до края на 2012 да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски за стари периоди