Американският и Английският Посланици Уважиха Гей-парада в София

Около 1600 участника в шествието се отправиха от Паметника на Съветската армия в 4:00 б.вр. следобед по предварително определен маршрут, както бе обявено на официалният уебсайт на Гей-парада, на български и английски език. За сравнение, на първия прайд през 2008 година имаше около 150 души.

Три двойки „младоженци” се целуваха на контра-шествие под лозунга „Стига чужд диктат, не желаем гей парад” ! 

Джеймс Уорлик: “Днес основното послание е следното – че хора, които в българското общество са хомосексуалисти, имат желание да бъдат уважавани и да се отнасят към тях с достойнство.”

„Този гей парад е културен тероризъм, който е подкрепен от 12 чужди държави – 12 държави, които се месят във вътрешните ни работи”, заявиха от трибуната несъгласни с провеждането на „София прайд”

30 юни 2012г. Посланиците на САЩ и Великобритания в България Джеймс Уорлик и Джонатан Алън присъстваха днес на петият годишен гей парад „София прайд” под наслов “Разкрий Цветовете Си” и призив “Вие не сте сами” в столицата на Република България.

Цялото Генерално консулство в Ел Ей се притече на помощ на фондация Булгарика и в-к ОБЗОР за организиране на шествието за нашите сестри в Либия, което се проведе на 11 Февруари 2007 г., когато бе затворена цялата „Алея на Славата” (Walk of Fame) на бул. „Холивуд” (Hollywood Blvd.) От ляво на дясно: служителката Вера Анчева( с очилата), Генераният консул Иво Мускуров, Консулката Александрина Гигова с представители на Българската Православна Църква “Св.Георги” пред КОДАК Тиатър. БЛАГОДАРИМ! ФОТО: Автора

Преди години същият призив бе използван и при шествията за спасяване на осъдените на смърт български медицински сестри и палестински лекар в Либия. Същият лозунг, който и ние в Лос Анджелис носехме на нашите фланелки, знамена и плакати на 11 февруари 2007г., когато “Алеята на славата” в Холивуд бе затворена за шествието организирано от Фондация BULGARICA  и наш свещеник и гайда огласиха пространството пред Кодак Театър. Всички служители на Генералното консулство шестваха, начело с Ген. консул, който говореше по мегафон на английски през цялото време за това какво се случва с нашите сестри, които бяха освободени на 27 юли същата година. Най-голяма подкрепа, и то абсолютно безвъзмездно, оказаха властите в Лос Ангелес начело с полицията LAPD Special Events — 02/08/07 12/31/07Всички медии в България и популярни американски медии отбелязаха събитието Bulgarians in LA Ask US Statesmen for Help

Около 1600 участника в шествието се отправиха от Паметника на Съветската армия в 4:00 б.вр. следобед по предварително определен маршрут, както бе обявено на официалният уебсайт на Гей-парада, на български и английски език. За сравнение, на първия прайд през 2008 година имаше около 150 души.

„Да променим законите, да променим съзнанието: противодействие на престъпленията от омраза с мотив хомофобия и трансфобия. Неосъдените и ненаказани престъпления от омраза – независимо срещу кого – правят обществото двойно несправедливо: то оставя някои от нас заради идентичността си да носят несъразмерно бреме от престъпност и никога не им признава това”, се казва в съобщението на уебсайта, като се цитира Маргарита Илиева, директор на правната програма на Български хелзинкски комитет (БХК), който е един от съорганизаторите на тазгодишния прайд.

От правозащитната организация „Хюман райтс уоч” също бяха призовали правителството на България да гарантира мирното протичане на гей парада в София.

Участниците развяваха знамена с надписи „Човешките права са моя гордост”, „Омразата не е ценност” и „Любовта е любов”и бяха разпънали огромно знаме с цветовете на дъгата, следвайки камион целият боядисан с цветовете на дъгата, от който звучеше и приятна музика. След като преминаха по улиците на София, ентусиазираните лесбийки, гей, бисексуални и трансполови (ЛГБТ) хора, се върнаха отново на паметника на Съветската армия, където се проведе весел концерт.

Всички трябва да имат възможността да живеят живота си така, както изберат. Днес основното послание е следното – че хора, които в българското общество са хомосексуалисти, имат желание да бъдат уважавани и да се отнасят към тях с достойнство. Никой не трябва да бъде подложен на тормоз заради предразсъдък”, заяви Джеймс Уорлик пред Нова телевизия.

Той посочи, че присъства на гей-парада, за да подкрепи всички хора по принцип, защото те трябва да имат възможността да живеят както сметнат за добре, без да бъдат подлагани на тормоз и да бъдат равнопоставени спрямо останалите хора.

Английския посланик Джонатан Алън заяви, че носи послание за подкрепа от името на неговата страна, подкрепа за свобода и толерантност. “Българите са горди със своята история и със свободата да бъдат такива, каквито са”, каза още Алън, цитиран от Дарик Радио.

Депутатът от БСП Петър Курумбашев също подкрепи проявата.

София Прайд 2012 се организира изцяло от доброволчески комитет, като общо са събрани 15154 лв., при необходимост от 14155 лв., се съобщава на официалния сайт на събитието. Целият бюджет на събитието се набира чрез дарения от неправителствени организации, дипломатически представителства, частни фирми и граждани, но на сайта не се съобщават имената на дарителите, като в секция “партньори” са посочени посолствата на САЩ, Великобритания и Германия. В писмо в подкрепа на Гей-парада от името на 134 депутати на Европейския парламент се изказва съжаление, че негов представител не може да присъства.

Стотици граждани се обявиха против планирания за днес следобед гей парат „София прайд” и участваха в контра шествие срещу него още сутринта, като тяхното шествие продължи около 2 часа, но липсваше голям камион. Контра шествието срещу гей парада потегли от НДК, предвождано от джипка, от която звучаха националистически песни. Шествието бе охранявано от полицейски патрули. В него участва и един свещеник.

Но, събитието не остана и без остри изказвания срещу присъствието на чужди посланици на Гей-парада.

„Това тук е България и никакви чужди посланици не могат да ни казват как да живеем. Ако нас ни няма, България ще загине. За България – Свобода или смърт!”

Заявлението на органзаторите дойде по повод обявеното по-рано намерение на американския посланик в България Джеймс Уорлик да се включи в гей парада заедно със семейството си, в подкрепа на хората с нестандартна сексуална ориентация, което се случи, както по-горе прочетохте.

Шествието започна от пилоните на НДК и завърши пред столичния храм „Света Неделя”, като през цялото време звучаха националистически песни и се развяваше българското знаме и знамената на двете партии организатори. На контра шествието се събраха симпатизанти на политическите партии „Атака” и ВМРО, като постоянно скандираха: „Българино, събуди се!”.

На най-големия плакат пред пилоните на НДК пишеше: „Протест на патриотите против педерастката агресия”, а на тези които се носеха по улиците на София „Стига чужд диктат, не желаем гей парад”, „Който иска гейове, да ги взима в държавата си”.

Съорганизатори на протеста бяха Българският национален съюз, Българската национално-радикална партия, ВМРО – Българско национално движение, Национална съпротива, ПП „Национален фронт за спасение на България”, ПП „Атака” и други български националисти.

Те бяха изпратили писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова с искане да забрани т.нар. гей парад. Според тях този парад застрашава обществения ред и нарушава правата на другите граждани.

„Протестираме срещу това – чужди посланици да се месят във вътрешните ни работи. Намираме, че поведението на американския посланик Уорлик е недопустимо. Не ни интересува кой какво си прави вкъщи, интересува ни – да не ни налагат политика. Ние имаме своите ценности и се опитваме да ги пазим”, заяви от трибуната преди началото на контра шествието Ангел Джамбазки, общински съветник в Столичен общински съвет, заместник-председател на ВМРО.

Според участници в контра шествието гей парадът е опасен за националната сигурност и това са политически активисти, които целят унищожението на традиционните български ценности.

„Този гей парад е културен тероризъм, който е подкрепен от 12 чужди държави – 12 държави, които се месят във вътрешните ни работи”, заявиха от трибуната несъгласни с провеждането на „София прайд”.

Три двойки „младоженци” пристигнаха на контра шествието преди началото му. Около тях се събраха хора с лозунга „Стига чужд диктат, не желаем гей парад” ! Двойките „младоженци” се целунаха пред присъстващите, което беше посрещнато с бурни аплодисменти.

Светият Синод на Българската православна църква също категорично се противопостави на организирането на гей-парад в София, както това се случваше и предишните години.

В изявление на Светия Синод за гей-парада се казва: Светият Синод, духовенство и православни християни отново категорично се противопоставяме на провеждането на такава безнравствена проява. Защото изповядваме изконното и неотменимо убеждение на Православната църква, което счита хомосексуализма за противоестествена страст, която безусловно вреди на личността, семейството и обществото. Ние пазим Христовата апостолска вяра, която е същата вчера, днес и вовеки, тъй като Бог е неизменен.

А Сам Бог говори чрез апостола: „жените им замениха естественото употребление с противоестествено; също и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разпалиха се с похоти един към други, и вършеха срамотии мъже на мъже, та получаваха в себе си отплата, каквато подобаваше на тяхната заблуда” (Рим. 1:26-27).

Св. апостол Павел в посланието си до Римляни казва още: „Гневът Божий се открива от небето върху всяко нечестие и неправда на човеците, които държат истината в неправда” (Рим. 1:18).
Светата Църква не иска да страдаме и затова ни учи да проявяваме любовта си в телесна и душевна чистота и да пазим неосквернени телата си, за да бъдем здрави и полезни на себе си и обществото.

Основата на здравото общество е благословеното семейство, за което Бог казва: „И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори” (Бит. 1:27). „Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се прилепи към жена си; и ще бъдат (двамата) една плът” (Бит. 2:24).
Понеже Бог е съвършената Истина и Любов, Той винаги промишлява най-доброто за своето висше творение – човека. Милува го като свое най-любимо чедо. Така и ние трябва да се грижим за нашите деца – с отговорна и очистена от всякаква мерзост любов.
“Умоляваме родители, учители и възпитатели да не допускат своите чеда и възпитаници да участват и да стават свидетели на тази вредна демонстрация, която също така нарушава правата на православните християни в България и създава условия за възникване на съблазън, напрежение и конфликти”, се казва в изявлението на Светия Синод.
„Такава е тази зла и неукротима похот: само да победи разсъдъка, не оставя в него никакво чувство на благопристойност, а всичко покрива с нощна тъмнина” (св. Йоан Златоуст) – завършва изявлението.