Уитни Хюстън почина в Ел Ей – най-награждаваната певица на всички времена

Уитни Хюстън (Whitney Elizabeth Houston) е американска певица в стиловете поп и R&B. Изявява се и актриса, филмов и звукозаписен продуцент, поетеса и манекен. Наричана също „The Voice” ( „Гласът”). Родена е на 9 август 1963 в Нюарк, Ню Джърси. Намерена е мъртва на 11 февруари 2012 г., когато е на 48 години, в хотел “Бевърли Хилтън” в Бевърли Хилс, Калифорния, САЩ.

ВИЖТЕ ВИДЕО

12 февруари 2012 г. Уитни Хюстън почина на 48-годишна възраст в Лос Анджелис, съобщи нейният агент. Безжизненото тяло на най-награждаваната певица на всички времена бе открито във ваната на стаята й в хотел “Бевърли Хилтън” в Бевърли Хилс, където тя очакваше участие в раздаването на наградите ГРАМИ, съобщи АБС. Уитни е продала повече от 170 милиона албума, сингли и видеоклипове. Носителка е на шест награди GRAMMY, включително за песен и албум на годината.

Днес музикалната индустрия е насочила погледите си към Лос Анджелис за раздаването на тазгодишните награди „Грами”, но организаторите на церемонията решиха да направят промени в сценария в последния момент, заради смъртта на една от кралиците на отличието Уитни Хюстън. / The GRAMMY Awards start at 5 p.m. at Staples Center in Los Angeles/

Нейния телохранител е открил мъртвата Хюстън, сякаш като потвърждение на нейната блестяща роля във филма “Бодигард”.  Смъртта й бе потвърдена в 15:55 часа местно време от парамедиците, които в продължение на 20 минути са се опитвали безуспешно да я върнат към живот, показаха всички местни телевизии в Лос Анджелис. Причините за ранната смърт на певицата се разследват, като полицията забрани на дъщеря й Боби Кристина да види майка си в хотела, съобщиха от Ел Ей Пи Ди.

В хотелската стая на Уитни, която дълго време се бори с дрогата, не са открити наркотични вещества, но са намерени са рецепти с предписани лекарства. Вечерта преди смъртта си Хюстън била видяна в бара на хотела с голяма група приятели, които пиели и вдигали шум. Не се изключва версията Хюстън да се е удавила във ваната, като само аутопсията ще покаже причината за смъртта й, съобщи телевизионният канал  TMZ. Певицата може да е починала от комбинация от намерените в стаята лекарства „Ксанакс” и други, в комбинация с алкохол.

Приятели и познати на Уитни Хюстън заявиха, че няколко часа преди смъртта й тя е била в добра форма. Майка й Емили (Сиси) Хюстън и приятелката й певицата Дайън Уорвик съобщили, че са я чули по телефона малко преди трагедията и не им се е сторило нищо необичайно. По думите им – тя се е готвила в неделя да отиде на гости на музикалния продуцент Клив Дейвис.

Тялото на поп-легендата Уитни Хюстън ще бъде предадено на нейното семейство в близките дни, съобщиха американските здравни служби след внезапната и мистериозна смърт на певицата. Аутопсията ще бъде завършена в неделя, като токсикологичното изследване, което ще определи причината за нейната смърт, все още се провежда.

По думите на полицейските служители, които са пристигнали на мястото няколко минути по- късно, по тялото на изпълнителката не са открити следи от насилствена смърт.

“Аз съм тежък потребител” на марихуана и кокаин, призна преди време самата певица пред телевизионната водеща Опра Уинфри. Дрогата смачка гласа и поведението й пред публика. Кризата в брака й с певеца Боби Браун също срутва кариерата й и Уитни рязко пада от върха в началото на 21 век, като едновременно с това лъсва в жълтата преса и големите медии се качва по страниците на със своите слабости. Уитни прави опит да се “върне в играта” с албумите “Just Whitney” през 2002 и “I Look to You” през 2009. Но по време на концертите гласът й трепери, тялото й също, като вместо обич от феновете, Уитни си навлича само омразата им.

Уитни Хюстън (Whitney Elizabeth Houston) е американска певица, наричана също „The Voice”. Дълго преди смъртта си Уитни губи трайно гласа си, което се предполага, че е в резултат и на злоупотребата с наркотици. Приживе има повече от 170 милиона продадени записи, над 200 златни, платинени и сребърни плочи, и шест награди Грами, което я прави един от най-успешните изпълнителни за своето време. През 80-те години на ХХ век тя е една от първите чернокожи изпълнители, излъчвани редовно по телевизия MTV. Първият албум на Уитни Хюстън носи нейното име и поставя рекорд за най-много продажби на дебютен албум. Следващият ѝ албум, „Уитни“ (Whitney) става първият албум на жена, дебютирал като №1 в Billboard 200. Поставя нов рекорд, когато цели седем нейни композиции стават №1 в класацията Billboard Hot 100. През 90-те години на ХХ век приема няколко филмови роли, като през 1992 г. участва в „Бодигард“ (The Bodyguard). Музиката към филма поставя рекорд в САЩ за най-много продажби на саундтрак, а композицията „I Will Always Love You” става един от женските сингли с най-многобройни продажби.

Уитни Елизабет Хюстън е родена на 9 август 1963 в Нюарк, Ню Джърси. Тя е дъщеря на Сиси Хюстън, успешна ритъм-енд-блус беквокалистка и братовчедка на звездата Дион Уоруик. Уитни започва да пее в църковен хор в родния си град, а на 11 вече изпълнява соловите партии. Пее и като беквокалист с Шака Кан, Лу Роулс и с майка си. Започва работа като модел с фотосесии за различни списания и участва в няколко епизода на ТВ сериала Give Me A Break. Баптистка църква в Лос Анджелис, където 11-годишната Уитни е пеела като солист в църковен хор и където майка й Сиси Хюстън е музикален директор от 50 години.  Член на църковното настоятелство разказа, че още от ранна възраст, е личало, че Уитни има извънреден талант. В интервюта Уитни многократно е разказвала, че е имала чувството, че лица от музикалния бизнес са я наблюдавали от малка. Според думите й: “Те като че ли просто чакаха да порасна”.
Кръстница на Уитни, която израства в музикална среда, е Арета Франклин.

Уитни продължава кариерата си като певица. Първият й хит е в дует с Теди Пендерграс през 1984 – „Прегърни ме” (Hold Me). През 1983 г. тя подписва договор с Ариста рекърдс /Arista Records/. Дебютният ѝ албум излиза през 1985 и продажбите наброяват над 22 милиона копия. През 1986 г. Уитни е удостоена с 6 музикални награди на Billboard, 5 „Американски музикални награди”, наградата на MTV за най-добър видеоклип („How Will I Know”) и наградата на списание Rolling Stone за най-добър албум на годината. През 1987 г. Уитни представя следващия си албум, „Уитни”. Общо 19 милиона копия от албума са продадени и той влиза в класациите под номер 1 – първият такъв случай в историята за жена. Албумът й осигурява две „Американски музикални награди” и музикалната награда на Billboard. На церемонията по връчването на наградите Грами през 1988 г. тя печели в категорията „Най-добро вокално изпълнение от жена” („I Wanna Dance With Somebody”). През 1990 г. Уитни представя албума „I’m Your Baby Tonight”, но продава само 10 милиона копия, което е сравнително по-малко от предишните ѝ продажби. Въпреки това, албума ѝ осигурява още Американски и Billboard музикални награди.

През юли 1992 тя се омъжва за певеца Боби Браун. През март 1993 Уитни ражда момиче, Боби Кристина. Бракът на Уитни и Боби е бурен. Между твърденията за семейно насилие, употреба на наркотици и многото арести на Боби, Уитни Хюстън твърдо стои зад съпруга си. Следващият ход в кариерата на Уитни идва с ролята на разглезена певица, преследвана от вманиачен фен, във филма „Bodyguard” (1992), в който ѝ партнира Кевин Костнър. Музиката на филма се продава в тираж от 34 милиона копия и подпомага музикалната й кариера с три от най-големите ѝ хита – „I Have Nothing”, „I’m Every Woman” (кавър по Шака Кан) и „I Will Always Love You” (кавър по песен на Доли Партън). Следват 9 награди на Billboard, три награди GRAMMY, 8 Американски музикални награди.

През 1995 г. Уитни отново се изявява като актриса в „Сладка въздишка”, а приносът ѝ към саундтрака е песента „Exhale (Shoop Shoop)”. През 1996 г. Уитни играе заедно с Дензъл Уошингтън в „Жената на проповедника” и получава номинация за Grammy със саундтрака към филма. Независимо от слуховете, че не могат да се понасят, Уитни и Марая Кери работят заедно над песента „When You Believe” за анимацията „Принцът на Египет”. Сингълът излиза в „My Love Is Your Love” – първият албум с нови песни на Уитни през последните осем години.

По време на завидната си кариера Уитни винаги е изпитвала чувство за отговорност към по-малко щастливите от нея. Тя основава фондацията с идеална цел „Whitney Houston Foundation For Children”, чрез която помага на бездомни деца и на деца с рак или СПИН.

През 2000 г. тя е арестувана на Хаваите по обвинения в притежание на наркотици, а баща и я дава на съд. Певицата рязко отслабва и това, в съчетание с няколко участия, които отказва в последния момент, подхранва слуховете, че е пристрастена към наркотиците. Уитни признава, че има продобни проблеми в телевизионно интервю с Даян Сойер.

Тя продължава да издава нови албуми като „Greatest Hits” през 2000, „Love, Whitney” през 2001, „Just Whitney…” прeз 2002, и „One Wish”, коледен албум, през 2003. Макар и актьорската ѝ кариера да е в застой, Уитни продуцира филми, сред които „Дневниците на принцесата” (2001). През 2001 г. Уитни счупва рекорда на Марая Кери за най-голяма сделка в областта на звукозаписа, като преподписва договора си с Arista Records за $100 млн. долара.

GRAMMY.com | The Official Site of Music’s Biggest Night at 5 p.m. at Staples Center in Los Angeles.

This video portrays Whitney Houston’s Last Performance with Kelly Price on February 9th, 2012, singing “Yes, Jesus Loves Me” before it was confirmed in LA on February 10, 2012 that Whitney Houston has passed away:

2 comments for “Уитни Хюстън почина в Ел Ей – най-награждаваната певица на всички времена