ГРАМИ – най-гледано от 1984 насам + наградените

39 милиона зрители – второто по-големина с рейтинг 14.1 във възрастовата граница 18-49

Адел беше кралицата на наградите “Грами”

Церемонията по връчването на 54-ите награди “Грами” е първата, откакто бяха елиминирани 31 категории за етно музика и музика на малцинствата

13 февруари 2012 г. Тазгодишните провели се снощи в Staples Center в Лос Анджелис награди “Грами” се превърнаха в своеобразно възпаменателно шоу в памет на Уитни Хюстън, заради което много от гостите носеха черно. Трибютът за Уитни превърна тазгодишните Грами в най-гледаните от 1984 г. насам с 39 милиона зрители, което второто по-големина с рейтинг 14.1 за зрители във възрастовата граница 18-49.

Програмата започна с молитва за Уитни Хюстън от страна на водещия – рапъра Ел Ел Куул Джей. Молитвата бе последвана от кратък видеоматериал, на който Уитни Хюстън пее емблематичната си песен “I Will Always Love You” от филма “Бодигард”. Цялата зала стана на крака и избухна в аплодисменти.

Уитни, ние винаги ще те обичаме и тази вечер ще ти го кажем по най-добрия начин, като пеем”, каза Ел Ел Куул Джей.

Друг емоционален момент беше, когато родителите на Ейми Уайнхаус се качиха на сцената да приемат посмъртно наградата й за Body and Soul, която изпълни с Тони Бенет. След като благодари от името на Ейми, баща й Мич Уайнхаус отдаде почит и на Уитни Хюстън, както и на Ета Джеймс, която почина миналия месец. “На небето се е оформила хубава момичешка група”, каза той.

Трудно сдържайки сълзите си Дженифър Хъдсън, облечена в черна рокля, изпълни под акомпанимента на пиано запазената марка на Хюстън – хита “I Will Always Love You”, като накрая завърши с фразата “Уитни, винаги ще те обичаме”. Подобни думи изрече и Стиви Уондър, който сподели “До Уитни в рая, винаги ще те обичаме”.

23-годишната британска соул певица Адел беше кралицата на наградите “Грами”, като получи 6 награди – буквално във всяка една от категориите, за които беше номинирана, включително за албум на годината за “21”, за най-добра песен и най-добър запис, като по този начин Адел изравни постижението на Beyonce и стана едва втората изпълнителка, спечелила шест статуетки Grammy в една нощ. По този начин, носителката на две награди ‘‘Грами‘‘ от 2009 г. сложи край и на 10-седмичната серия на Риана (най-успешната в кариерата й), чийто хит We Found Love е поставен на второ място в настоящото издание на чарта Billboard Hot 100. Оставайки начело на класацията за албуми, номинираният за Brit и Grammy втори студиен проект на Адел записва 17-та си непоследователна седмица като лидер на Billboard 200 – безпрецедентно постижение за последните 18 години. Албумът настигна по успех саундтрака на “Титаник” от 1997 г., но срази проекти като “Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band” на Beatles и “The Wall” на Pink Floyd. Последните два албума са стояли на върха на US Billboard 2000 по 15 седмици. По ирония на съдбата в деня на смъртта на Уитни Хюстън се разбра, че появилият се през 1993 г. саундтрак на Уитни към филма  The Bodyguard е последният албум, задържал се на върха на класацията за по-дълго – 20 седмици.

Rolling In the Deep – Това парче е вдъхновено от нещо, което е наистина нормално…просто глупава любовна връзка”, заяви Адел.  Тя добави, че изминалата година е била “с най-много промени” в живота й.

Адел взе участие и в концертната програма на вечерта, изпълнявайки първия сингъл от “21” и най-големия си хит до момента, Rolling In the Deep. Това бе първата й сценична изява след претърпяната в края на 2011 година операция на гласните струни, наложила отмяната на турнето й в САЩ. В интервю за американското модно предаване за звездни новини, “60 Minutes”, певицата сподели интересни факти около операцията, която е претърпяла на гласните струни, след която трябваше да пише на листа и да използва телефона си, за да комуникира. За момента, в който е разбрала, че се нуждае от медицинска помощ, Адел казва: “Все едно някои премахна гласа ми и стана нещо с гърлото ми.” “Претърпях лазерна операция. Поставиха лазери в гърлото ми и премахнаха всики полипи, които имах! Сега се възстановявам!” – допълва певицата.

Адел в концертната програма на вечерта с най-големия си хит до момента, Rolling In the Deep. ВИЖТЕ ГО:

FOTO: REUTERS

Британската поп звезда Адел е “малко дебеличка”, руските мъже са “много грозни”, а гърци и италианци имат “отвратителни навици”. Тази тирада избълва модният дизайнер Карл Лагерфелд в интервю при гостуването си в безплатния вестник Metro, където на 8 февруари т.г. бе главен редактор за ден. 78-годишният дизайнер е известен с публичните си провокации и по адрес на Адел той каза, че в момента тя е под прожектора, “малко е дебела, но има красиво лице и божествен глас”, но веднага още на следващия ден се извини на звездата. Самата Адел, която хич не взе присърце коментарите за теглото й. “Никога не съм искала да изглеждам като моделите на кориците на списанията. Аз представлявам мнозинството жени и много се гордея с това”, заявява в интервю пред сп. “Пийпъл”.

25-годишната Лейди Гага и Ники Минаж бяха най-ексцентрично облечените звезди в Staples Center, като Гага бе в костюм от рибарски мрежи, който покриваше дори лицето й. Облеклото й се допълваше от корсет от черна лачена кожа с апликации от злато. Имиджът й на веселата опечалена завърши с лъскав златен бастун. Рапърката Минаж дойде облечена като монахиня в свирепо червена роба, под ръка с мним папа, който можеше да й е дядо. Минаж се надяваше, че ще си отиде с награда за “Най-добър млад изпълнител”, но след като журите не я отчете, им отмъсти на сцената, имитирайки ексхорсизъм.

Шоуто за наградите “Грами” завърши с китарно изпълнение на Пол Маккартни, Брус Спрингстийн, Дейв Грол и други. Сред запомнящите се моменти на вечерта беше изпълнението на “Бийч бойс” – поп иконите на 60-те години на миналия век, за които това беше първата съвместна изява на сцена за повече от 20 години.

Церемонията по връчването на 54-ите награди “Грами” е първата, откакто Академията за звукозапис намали категориите от 109 на 78. Група музиканти протестираха пред “Стейпълс център” срещу решението да бъдат елиминирани 31 категории за етно музика и музика на малцинствата.

Преди официалната церемония “Грами” получи посмъртно още един покойник – основателя на “Епъл” Стив Джобс. На него бе присъдена почетна награда за “трансформирането на способите за възприемане на музиката, телевизията, кинофилмите и книгите”, за разработването на мултимедийния плеър айПод (iPod) и за създаването на най-големия интернет музикален магазин айТюнс (iTunes).

Компилацията с хитове на Уитни Хюстън – The Greatest Hits, издадена през 2000 година, оглави американската класация за албуми на iTunes по-малко от 12 часа след смъртта й, а най-големият й хит – I Will Always Love You, държащ рекорда за най-продаван сингъл на изпълнителка в историята, се изкачи до върха на чарта за сингли.

Организаторите на “Грами” раздадоха отличия в 78 категории и много от ранните победители споменаха Уитни Хюстън в благодарствените си речи.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ – ПЪЛЕН СПИСЪК

 

 

 

 

2 comments for “ГРАМИ – най-гледано от 1984 насам + наградените